A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell

2021. június 27., 13:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.



A gyerekek egészen kicsi koruktól fogva ellenállhatatlan vonzalmat éreznek a kutyák iránt. A puha bunda érintése megnyugtatóan hat rájuk, egy kedves kutyapuszi kacajra fakasztja őket, az önfeledt játék és kergetőzés pedig határtalan boldogsággal tölti el őket. 

Ahhoz azonban, hogy kapcsolatuk harmonikus is maradjon, elengedhetetlen megtanítanunk gyermekeinknek néhány alapvető szabályt, melyet betartva elkerülhetjük a váratlan baleseteket, esetleges tragédiákat.

Szerencsésebb helyzetben vannak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel - ők többé-kevésbé tudják, hogyan bánjanak kedvencükkel. Azoknak viszont, akiknek nincsen a környezetükben kutya, akár félelemmel is viszonyulhatnak hozzájuk. A szülők és a közösség felelőssége megtanítani nekik, hogyan kell viselkedniük a kutyák közelében.

 

Egy boldog kutyás család
Egy boldog kutyás család
Fotó: kabritausa.com

 

Hogyan közelítsük meg a kutyát?

A legelső, és talán a legfontosabb dolog, amit meg kell tanítanunk gyermekünknek, ha kapcsolatot szeretne teremteni egy kutyával, a következő: soha ne közelítse meg az ebet mindaddig, amíg a gazdája vagy gondozója engedélyt nem ad rá. Ugyanúgy, ahogy emlékezetükbe véssük, ne álljanak szóba idegen emberekkel, úgy ismeretlen kutyákkal se barátkozzanak önszántukból.

Persze nehéz ellenállni, ha a kicsi hatalmas szemekkel könyörög az édesanyjának, de tegyük félre engedékenységünket. Ha szeretné megsimogatni az utcán szembejövő aranyos kutyust, jelezze a szülőnek, és ha már nagyobbacska, kérdezze meg a gazditól “Meg szabad simogatni?” - Egy egyszerű kérdés, mellyel elejét vehetjük egy esetleges konfliktusnak.

 

Hogyan ismerkedjünk a kutyával?

Minden esetben a szülő felelőssége eldönteni, engedi-e gyermekét kutyákkal ismerkedni, játszani. Ha idegen kutyussal találkozunk a parkban, kérdezzünk rá a kutya temperamentumára, érdeklődjük meg, hogyan viselkedik gyermekek körül, óvatos-e velük vagy inkább tart tőlük. Némely kutyák nem érzik jól magukat a gyerekzsivajban, egyszerűen zavarja őket a hangoskodás és a mozgolódás. Jó, ha tudunk erről, még mielőtt közel engednénk hozzá a gyermekeket.

Tanácsos barátainknál, rokonainknál, vagy ismeretségi körünkben, pl. gyermekünk játszópajtásának szüleinél érdeklődni afelől, barátkozhatunk-e a kutyájukkal még azelőtt, hogy gyermekünk találkozna vele.

 

Hogyan közelítsük meg a pórázon tartott kutyát?

A gyerekek számára ez a hamis biztonság érzetét keltheti, ha egy kutya pórázra van kötve vagy valamilyen módon korlátozva van a mozgásában. Egy ketrecbe vagy kennelbe zárt kutya hajlamosabb agresszívan viselkedni, ezért semmi esetre sem szabad incselkedni vele, ne is próbáljuk meg megsimogatni, inkább kerüljük el. Közeledésünket fenyegetésként élheti meg, megijedhet, és akár támadhat, haraphat is. Ugyanez a szabály vonatkozik a kerítés mögött lévő kutyákra is! Ne zörgessük a kaput/kerítést, ne nyúljunk át fölötte, sem alatta, ne dugjuk át kezünket a rácson, mert az az otthonát védő kutya fenyegetésként élheti meg. Tanítsd meg a gyermekednek, hogy ez a viselkedés nem biztonságos számukra

 

Kutya-gyerek barátság, ami egy életre szól
Kutya-gyerek barátság, ami egy életre szól
Fotó: pets4homes.co.uk

 

Hogyan viselkedjünk a kóbor kutyákkal?

A gyermekek kíváncsiságát hamar felkeltik az otthonuk közelében kószáló kutyák. Magyarázzuk el nekik, hogyha kóbor kutyát látnak, és szeretnének segíteni rajta, jelezzék szüleiknek. Lehet, hogy a kutyát magára hagyták vagy elszökött otthonról, esetleg megsérült, és segítségre szorul. Lehetőségeinkhez mérten segítsünk a kutyának, de az elsődleges szempont itt is a résztvevők biztonsága legyen!

 

Hogyan mutassuk be gyermekünket egy új kutyának?

Számos dologra kell odafigyelnünk, ha úgy döntöttünk, szeretnénk megismertetni gyermekünket egy adott kutyával. Az, hogy megsimogathatunk egy kutyát, kiváltság, nem jog! Ha a gyermek türelmetlen, képtelen követni az útmutatásainkat, inkább vonjuk ki a szituációból. A kutyák nem szőrös játékszerek! Tiszteletet érdemelnek, ezért minden gyermeknek meg kell tanulnia élőlényként tekinteni rájuk.

Mielőtt megengednénk a fizikai kontaktust a gyermek és kutya között, kérjük meg a gyereket, hogy adjon ki a kutyának egy egyszerű parancsot, pl. “ül”. Ha az eb engedelmeskedik, akkor jutalmazzuk meg - ez elősegíti a kettejük közötti bizalom kiépülését.

 

Mesélj gyermekednek a kutya testbeszédéről!

A gyerekek könnyen izgatottá válhatnak kutyák közelében, de egy ismeretlen kutya mellett ez sajnos beláthatatlan tragédiához is vezethet. Biztonságuk érdekében alapvető fontossággal bír, hogy elmagyarázzuk nekik, egy-egy jellegzetes testtartás vagy hang milyen érzelmeket, viselkedést takar. A farokcsóválás sem mindig jelenti azt, hogy barátságos kutyával állunk szemben. Ugyanígy füleinek állásából, testmozgásából is következtethetünk aktuális hangulatára.

Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy maradjon nyugodt és csendes a kutya közelében, várja meg, hogy először a négylábú közeledjen hozzá. Soha, de soha ne engedjük a gyereknek, hogy megkergesse a kutyát vagy sarokba szorítsa! Ez veszélyes helyzetet szülhet, támadást válthat ki belőle!

 

Egy szeretetteljes ölelés - csak akkor engedjük meg a gyereknek, ha jól ismerjük a kutyát!
Egy szeretetteljes ölelés - csak akkor engedjük meg a gyereknek, ha jól ismerjük a kutyát!
Fotó: wallpaper.im

 

Hol és hogyan érintsük meg a kutyát?

Irányítsuk úgy a gyermeket, hogy lehetőleg a kutya oldalánál helyezkedjen el, ne szemtől-szembe vele, mert azt a kutya fenyegetésként élheti meg. Amikor megérinti a kutyát, inkább az álla alatt simogassa, ne közvetlenül a pofáján, fejebúbján vagy a szeme körül. Finoman érintse meg a kutyát, kerülje a durvaságot, az ütést, ne fogja le és ne szorítsa meg egyik testrészét sem. Nagyszerű érzés megölelni egy kutyát, sokuknak azonban ez egyáltalán nincsen ínyére - főleg nem idegen gyermekektől.

 

Hogyan viselkedjen a gyerek a kutyák körül?

A kutyák hallása hihetetlenül éles, ezért kérjük meg a gyerekeket, hogy finoman és halkan beszéljenek hozzájuk. Egy kicsi örömteli sikongatása megijesztheti vagy összezavarhatja a kutyát. A nyugodt, gyengéd szavak hatására a gyermekek is könnyebben elcsendesednek, és négylábúnk is nagyobb biztonságban érzi majd magát az adott helyzetben.

Figyeljük a kutya viselkedését is, s ha észrevesszük rajta a nyugtalanság jeleit, szakítsuk meg a játékot, közös tevékenységet. Egyértelmű jelek, ha az eb felkel, fel-alá kezd járkálni, lesunyja a fülét, behúzza a farkát, visszahúzódik, idegesen nyalogatja a szája szélét, esetleg morog vagy vicsorog.

 

Mi van, ha a Gazdi nemet mond?

Előfordul, hogy a “Megsimogathatjuk?” kérdésünkre a kutya tulajdonosa, gondozója nemmel válaszol. Mielőtt a kisgyermek végtelenül elkeseredne, netán elpityeredne emiatt, értessük meg vele, hogy a kutya gazdája nálunk sokkal jobban ismeri kedvencét, és bizonyára alapos oka van arra, hogy elutasítsa kérésünket. Lehet, hogy a kutya beteg, éppen sérülésből gyógyul vagy egy negatív élménye miatt nem kedveli a gyerekeket.

 

Egy gyengéd érintés - barátság kutya és gyerek között
Egy gyengéd érintés - barátság kutya és gyerek között
Fotó: breath-ayurveda-meditation.com

 

Bővítsük a kutyákkal kapcsolatos ismereteinket!

Nem árt, ha észben tartjuk, hogy csak azt taníthatjuk meg gyermekünknek, amiről nekünk is tudomásunk van. Csak akkor várhatjuk el tőle, hogy helyesen viselkedjen a kutya közelében, ha mi magunk is elsajátítottuk - és tovább adtuk - a szükséges ismereteket.

Olvassunk utána a megfelelő fórumokon, kérdezzük ki kutyatartó ismerőseink, barátaink tanácsát, állatorvos véleményét ezzel kapcsolatban. Felkereshetünk egy kutyaiskolát is, ahol gyermekünkkel együtt végignézhetünk egy-egy foglalkozást.

Kezdeményezhetjük a helyi közösségben kutyás programok, játékos összejövetelek szervezését. Emellett szakembereket, kiképzőket, állatvédőket is meghívhatunk, hogy a felelősségteljes állattartásról és a kutyákkal való helyes bánásmódról tartsanak előadást gyermekeknek és szüleiknek. A cél, hogy minél többekben tudatosuljon, hogy a kutyákat tisztelni és szeretni kell, ahelyett, hogy félelmet ültetnénk el bennük vagy táplálnánk bennük.



Ha gyermekünknek megtanítjuk ezeket az alapvető szabályokat, akkor nagyobb biztonsággal engedhetjük kutyák közelébe. Sohasem tudjuk megjósolni egy idegen kutyával történő találkozás kimenetelét, s ne feledjük azt sem, hogy a látszat néha csal. Vannak kutyák, akik nem szeretnek barátkozni, jobb, ha tisztes távolból csodáljuk őket. A balesetek elkerülése és a harmonikus együttélés érdekében vigyázzunk gyermekeinkre!

 

 

Olvasd el korábbi cikkeinket kutya-gyerek témában:

 

 

 

Forrás: barkpost.com, urdogs.com
Indexkép forrás: hdwallpapersimages.com
Cikk első megjelenése: 2015. november 11.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH MTI JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Depressziós a kutyám? Hírek - Címlapon
Depressziós a kutyám?
Érkezik az enyhülés - a kánikula után heves zivatarok okoznak veszélyt! Hírek - Címlapon
Érkezik az enyhülés - a kánikula után heves zivatarok okoznak veszélyt!