A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?

2021. március 20., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Több mint egy érintés, hiszen egymás közelsége, a közös időtöltés teszi oly különlegesség azt, amikor kedvencünk szorosan mellénk kucorodik, hozzánk bújik. Mitől olyan kedves számukra?A bújás, összebújás fogalmakat ezúttal azokra a pillanatokra értjük, amikor kutyánk úgy dönt, hogy szeretne mellettünk lenni, lehetőleg minél közelebb. Kezdeményezheti is, mikor napközben vagy az esti tévénézésnél, olvasásnál odajön hozzánk és letelepszik mellénk (vagy éppen ránk, kinél mi szokás). Szeretete kifejezésének egyik módja ez, saját nyelvén mondja el nekünk érzéseit, mi is viszonozhatjuk oly módon, hogy megértse (lásd. A kutya szeretetnyelve - Hogyan mondd el kedvencednek, hogy szereted?). De mitől olyan jó összebújni?

 

A közelség meleget nyújt

 

Ha már láttunk egy alomnyi kiskutyát, megfigyelhettük, ahogy édesen egymáshoz bújnak, kis kupacba tömörülve alszanak. Ez az imádnivaló jelenet fontos célt szolgál, hiszen a picik melegen tartják egymást, így védekeznek a kihűlés ellen. Minden alkalmat megragadnak arra is, hogy anyjuk mellett lehessenek, közelsége, testmelege biztonságot nyújt számukra. Mi magunkra húzhatunk egy puha takarót, ha fázunk, a kutyák – kevés kivétellel – ezt egyedül nem tudják megtenni, ezért is keresik egy szeretett társ vagy a gazdi közelségét.

 

Már egészen pici korukban is összebújva alszanak az alomban a kölykök
Már egészen pici korukban is összebújva alszanak az alomban a kölykök
Fotó: unsplash.com

 

Évszázadokra nyúlik vissza

 

A történelem folyamán fontos szerepet játszott az „összebújás” a kutyák háziasításában, és ezáltal kapcsolatunk alakulásában. Tény, hogy elsődlegesen a vadászatban és javaink őrzésében nyújtottak segítséget, figyelmeztettek a veszélyre és vigyáztak ránk, de éjjelente a szabad ég alatt vagy kezdetleges házakban, sátrakban gazdáik mellett alhattak, így melegítették egymást. Később, a fűtés nélküli otthonokban is magukra vállalták a „személyes kiskályha” feladatát. Gondoljunk csak a várakra, kastélyokra, ahol a borzongató hidegben jól eshetett néhány nagytestű kutya melegsége.

 

Az angol nyelvben külön kifejezés létezik e jelenségre: Three Dog Night, vagyis a "Három Kutya Éjszakája" azokra a hideg éjjelekre utal, amikor legalább három kutyára volt szüksége egy embernek, hogy ne fagyjon halálra.

 

Meleg időjárás esetén, főleg a nyári hőségben viszont kedvencünk kevésbé igényelheti a bújást, hiszen egyszerűen melege van, és nincs szüksége további hőre. A kutyák testhőmérséklete alapvetően magasabb a miénknél, és lassabban tudják lehűteni magukat. Az összebújás hőt termel, ami hidegben nagyon jól tud esni, de a melegebb hónapokban kellemetlen tud lenni, ezért ne lepődjünk meg, ha bújós kutyánk inkább a fekhelyén, a padlón vagy kertünk egy árnyékos pontján keres menedéket. Ne vegyük magunkra, ettől még ugyanúgy kötődik hozzánk, csak egy kis hűvösre vágyik.

 

Biztonságérzetet nyújt, ha mellettünk alszik a kutya, csakúgy, mint az összebújás
Biztonságérzetet nyújt, ha mellettünk alszik a kutya, csakúgy, mint az összebújás
Fotó: Pinterest

 

Örömmel tölt el

 

Az összebújás nemcsak az egymás iránti szeretetet fejezi ki, hanem a kötődést is erősíti. Más háziállatokhoz képest a kutyák számára messzemenően fontos, hogy érezhessék gazdájuk közelségétKapcsolatunk régre nyúlik vissza, az idők során megerősödtek bizonyos vonások, melyeket napjainkban felfedezhetünk a társállatként tartott kutyákon. Szorosan kötődünk egymáshoz, és olybá tűnik, az érzés kölcsönös. Különleges kapocs fűz össze bennünket, melyet sokféle módon mutathatunk ki, többek között azzal, hogy keressük egymás társaságát.

 

Egy kis tudomány

 

A testhőmérséklet megtartása mellett a másik fő ok a kötődés. Az emberhez való kötődés képessége ugyanis fontos szerepet játszhatott a kutyák háziasításában. A feltevés alapján azok a vadon élő kutyafélék, melyek kötődni tudnak az emberhez, cserébe élelmet és védelmet kaptak, vagyis gondoskodtak róluk. Nem véletlen vált legjobb barátunkká az állatvilágból kiemelkedve.

 

Az összebújás jótékony hatással bír. Ha megérintjük kutyánkat és beszélünk hozzá, a hatás már percek alatt érezhető, megnyugszunk, és jobban érezzük magunkat. A kutyasimogatás oldja a stresszt, csökken a vérnyomást és az összetartozás érzését kelti bennünk. Kutatások bizonyítják, hogy a szeretethormonnak is nevezett oxitocin szintje megnövekszik, mikor közel vagyunk egymáshoz.

 

A közelség erősíti a kötődés kutya és gazdi között
A közelség erősíti a kötődés kutya és gazdi között
Fotó: Twitter

 

A szeretethormonnak nevezett oxitocin szintje megnövekszik szervezetünkben (a kutyákéban is!), mindez erősíti a kötődést és bizalmat. Kutatások bizonyítják, hogy a kutya és ember közötti pozitív interakciók során az édesanya és gyermeke között fellépő hormonális reakcióhoz hasonló folyamatot élhetünk meg. Elegendő ehhez az is, ha mélyen egymás szemébe nézünk – az oxitocin szint 130%-kal megnőtt kutyákban, míg a résztvevő gazdiknál 300%-os növekedést mutatott!

 

Miért bújósabbak egyes kutyák?

 

Minden kutya egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, de bizonyos vonások a fajtában gyökereznek. Jellemük, fajtájuk és a szocializáció, a mindennapok során szerzett tapasztalatok is befolyásolják, mennyire bújósak. Míg bizonyos fajták arra lettek megalkotva, hogy fáradhatatlanul kövessék a vadat vagy félelmet nem ismerve őrizzék a jószágot és a portát, addig másokat egyenesen társasági ebnek szántak (ld. ölebek), hogy mindig az ember mellett legyenek, figyeljék minden lépését és békésen összekucorodjanak az ölében vagy mellette. Az idők során változtak a feladatok és a szerepek is, és a legnagyobb mackók is rájöttek, mennyire jó szeretve lenni és szeretetet adni, ők is igénylik társaságunkat.

 

Egyfelől tehát befolyásolja a genetika, másfelől a kutya egyénisége. Vannak, akik kiskoruktól fogva hihetetlenül bújósak, míg mások kevésbé értékelik azt. Lehet, hogy mindenhova követi gazdáját vagy figyelemmel kíséri minden lépését fekhelyéről, de nem igényli olyan nagyon az összebújást. Megelégszik egy érintéssel, simogatással és a tudattal, hogy családja közelében lehet. 

 

A legnagyobb mackók is szeretnek bújni
A legnagyobb mackók is szeretnek bújni
Fotó: BoredPanda

 

Még a kevésbé bújósaknál is akadhatnak olyan napok, amikor szükségét érzik, hogy biztonságot keresve odakucorodjanak az ember mellé: jelezhet betegséget, fájdalmat vagy félelmet (pl. vihar, mennydörgés, hangos zajok, stb. esetén). Még többet olvashattok erről alábbi cikkünkben: Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani.

 

Összegzés

 

A kutyák egyedi tulajdonságokkal, egyéniséggel rendelkeznek. Nem mindegyikük szeret bújni, vannak, akik másként fejezik ki érzelmeiket gazdáik iránt. Kicsit olyanok, mint mi, hiszen mi sem vagyunk egyformák. A gazditől érkező szeretet-roham túlzás lehet, inkább adjuk tudtára érzéseinket úgy, ahogy számára is kellemes. Vannak, akik nyitottabbak, szívesen adják és fogadják az ölelést, míg mások számára inkább kényelmetlen. Ismerjük meg kutyánk jellemét és figyeljünk arra, mit szeretne üzenni, ha hirtelen bújóssá válik!

Forrás: puppyleaks.com, tailwaggerscountryinn.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2020. október 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat
Fájós lábai miatt csak pár lépést tud megtenni az idős kutya, de gazdáinak hála minden nap élményteli sétákra indulhat. Szívmelengető videók!

Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya
A négylábú hős pillanatok alatt szeretett barátja mellett termett, és mindent megtett, hogy segíthessen rajta. Megható videó!

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is Mancsát nyújtja gazdájának fürdés közben a mopsz, aki retteg a víztől és a fürdetéstől is
Kis termete ellenére óriási szívvel áldotta meg a sors, együttérzésének pedig bájos módon ad hangot. Vagyis mancsot.

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha
Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Igaz történet alapján – Kutyás regények kutyabarátoknak Igaz történet alapján – Kutyás regények kutyabarátoknak
Csendes kikapcsolódásra vágysz? Belefeledkeznél egy szívmelengető történetbe? Csemegézz válogatásunkból, mely az ember és legjobb barátja, a kutya közötti szeretetteljes kötelékről szól.

El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától El sem hitte az idős, mentett kutya, hogy saját kis kertet kapott családjától
Élete során már négyszer is magára hagyták az angol vérebet szorongásos problémái miatt. Most azonban órákig élvezheti a békét és nyugalmat saját kis varázsbirodalmában.

Varázslatot hozott a 104 éves bácsi életébe az árva fekete kutya Varázslatot hozott a 104 éves bácsi életébe az árva fekete kutya
Szívmelengető történet egy kis fekete keverékről, akinek hála újra feléledt a szeretet lángja egy idős bácsi lelkében.

A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak A pici lány is felsorakozik a kerítésnél, mikor a szomszéd jutalomfalatot ad kutyáinak
Semmi jóból nem szeretne kimaradni, ezért minden nap odatotyog nagytesóival a kerítéshez, amikor a szomszéd egy-egy finomsággal lepi meg őket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Vizslatúra Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
K-9 kutyák - az amerikai szuperkatonák Hírek - Címlapon
K-9 kutyák - az amerikai szuperkatonák
Mérgezett kolbász van szétszórva egy rákospalotai kutyafuttatón Hírek - Címlapon
Mérgezett kolbász van szétszórva egy rákospalotai kutyafuttatón
fb-text