A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?

2021. március 04., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?A kutyák őszinték, szívük tiszta, és nem félnek kimutatni érzéseiket, így azt sem, mire vágynak. Jónéhány furcsa szokásuk viszont kérdéseket vethet fel bennünk: fűben hempergés, egymás hátsójának megszaglászása, lábunk közének megszimatolása, és még hosszan sorolhatnánk.

 

Az egyik legmulattatóbb talán mégis az, amikor kutyánk hátat fordít nekünk, odanyomakodik lábunkhoz, vagy egyenesen kezünk ügyébe teszi a hátsóját, és reményteljes tekintettel néz ránk a válla felett: „Gazdi, vakard meg azt ott, légyszíves”. S ha belekezdünk, elégedett arckifejezéssel, esetleg horkantások, dünnyögések közepette adja tudtunkra, mennyire tetszik neki a "fenékvakargatás". Hát nem cuki?

 

Miért szeretik?

 

A válasz gyakran csupán ennyi: mert jólesik nekik. Testünk egyes pontjainak elérése nekünk is gondot okozhat, velünk is előfordulhatott már, hogy megkértük egy családtagunkat, legyen olyan szíves megvakarni a hátunk közepén azt a helyet, amelyet saját kezünkkel sehogy sem tudunk elérni. Micsoda megkönnyebbülés, igaz?

 

Sok kutya odavan a fenékvakargatásért, szinte eufórikus állapotba kerülnek
Sok kutya odavan a fenékvakargatásért, szinte eufórikus állapotba kerülnek
Fotó: imgur.com

 

Azt a bizonyos pontot a leleményesebb kutyák a falnak, fának, kerítésnek, egyéb tereptárgynak dörgölőzve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni!

 

… és mitől olyan jó?

 

Kutyáink esetében még anatómiai szempontból is alá tudjuk támasztani a választ: a farok töve és közvetlen környéke telis-tele van érzékeny idegvégződésekkel. E terület vakarászása legtöbbször kellemes érzetet kelt, szinte eufórikus állapotba kerülhetnek tőle. Tulajdonképpen a hátsójuk elérhetetlen része – a mellkas, a pocak, a fülek mellett –  mondhatni a „legtutibb helyek” listáján szerepel, már ami a simogatást, vakargatást illeti. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden szembejövő kutyát részesítsünk e mennyei áldásban, korlátozzuk magunkat kedvenceinkre – már amennyiben szeretik az érintés e formáját.

 

 

 

Együtt ez is jobb!

 

Szociálisan magasan fejlett lények, igénylik a társas kapcsolatokat; a velünk együtt élő kutya úgy tekint ránk, mint emberi falkájára, vagyis családjára. Ebbe beletartozik a kötődés, a kölcsönös bizalom, a közelség és a közös tevékenységek (játék, séta, tanulás, stb.), az érintés, így a fenékvakargatás is. A testbeszéd és hangok mellett az érintés is rendkívül fontos a kutyák kommunikációjában. Sokuk számára egy jóleső dögönyözés, pocaksimi, vagy éppen a hátsójuk vakargatása magában hordozhatja a figyelem, a bizalom, az összetartozás, egymással való törődés, odaadás, barátság és szeretet üzenetét.

 

Egészségügyi gondok?

 

Jóból is megárt a sok, és ha a kutya folyton vakarózik, vagy arra kér minket, vakarásszuk meg a hátsóját, elképzelhető, hogy komolyabb oka van. Ételallergia, pollenallergia, fertőzéses vagy hormonális eredetű bőrprobléma, rovarcsípés okozta viszketés, paraziták (bolha, rühatka, kullancs, stb.), és egyebek is állhatnak a háttérben.

Ha ezeket kizártuk, de továbbra is vakarózik, bőrszárazságra is gyanakodhatunk. Kiválthatja hideg időjárás, a fürdetésnél használt sampon, illetve bizonyos tápanyagok (pl. esszenciális zsírsavak, omega 3 és 6) hiánya. A szüntelen viszketés mindenképpen figyelmeztető jel: itt az idő ellátogatni az állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra!

 

A viszketés enyhítésére a nehezen elérhető helyeken a gazdi segítségét kérheti a kutya
Egészségügyi probléma lehet az ok, ha a kutya folyton rágcsálja magát, vakarózik
Fotó: smalldoorvet.com

 

Nem mindenki szereti…

 

Amennyire odáig vannak érte (és tőle) egyes kutyák, mások számára kellemetlen is lehet; például, ha ízületi gyulladással, vagy csípőproblémával küzdenek. Ilyenkor a fájó pontok érintését igyekszik elkerülni a kutya, s bár számunkra talán jó ötletnek tűnik megvakargatni „ott”, elhúzódhat, akár morgással is jelezheti felénk, hogy nem kéri, hagyjuk békén. Ez szintén árulkodó jel, érdemes állatorvoshoz fordulni, ha érintésünket elutasítja, fájdalmat jelez!

 

Bátorítsuk-e a viselkedést?

 

Ártalmatlan gesztus, ha a kutya fizikailag és mentálisan is egészséges. Egy fenékvakargatásért esedező kutya látványa már önmagában is derűt kelt, és a vakargatás, dögönyözés, mint közös tevékenység mindkettőnk számára örömteli élménnyé válhat. Ahogy a „foglalkozás” közben kinyújtja nyakát, felemeli fejét és megnyalja száját, miközben hátsó lábait emelgeti, nagyokat toppant velük, jobbra-balra riszálja a popóját, csóválja farkincáját… Nincs ehhez fogható, és pár pillanat erejéig mi is elmerülhetünk kedvencünk kényeztetésében. Elvégre, megérdemlik, nemde?

 

Csak egy farkas, akinek szintén jólesik a fenék vakarászása
Csak egy farkas, akinek szintén jólesik a fenék vakarászása
Fotó: reddit.com

 

Mire figyeljünk?

 

Ha kutyánk imádja is a fenékvakargatást, azért nem mindegy, kitől kéri. A nyitottabb, barátkozós ebek nemcsak ismerősökhöz, hanem idegenekhez is odamehetnek a parkban, futtatón – nem kis meglepetésükre. Bizonyos körülmények között még balesetveszélyes is lehet, csak hogy egy kisarkított példát említsünk: adott egy 40 kilós, csupa jóindulat kutya, aki becéloz egy idősebb nénit, vagy egy gyermeket, ám ahogy lelkesen odanyomakodik, fél pillanat alatt feldönti a gyengébb lábakon állót.

 

Zavaró lehet akkor is, ha valaki nem szereti a kutyaszőrt a ruháján, vagy nem bosszankodik ugyan miatta, de éppen „ünneplős” öltözékben sétálgat a parkban. Húzzunk meg ésszerű határokat, melyeken belül kutyánk kiélheti a fenékvakargatás iránti igényét.

 

Kutyák és a fenékvakargatás - Érzékeny idegvégződések borítják a faroktő környékét
Kutyák és a fenékvakargatás - Érzékeny idegvégződések borítják a faroktő környékét
Fotó: Pinterest

 

Összegzés

 

Ha legközelebb „úgy” közeledik felénk, testbeszédéből tudni fogjuk, mit szeretne. Hát, még ha szívszorítóan nyüszög is mellé egy kicsit, „naaa, légysziii!” Egy kis dögönyözésre, vakargatásra mi is kikapcsolódhatunk a világból, felfoghatjuk amolyan „kutya-gazdi énidőnek” is.

 

Fontos: soha ne húzzuk meg a kutya farkát vakargatás közben! Hosszú körmökkel is mellőzzük a vakargatást, mert felsérthetjük a kutya bőrét. Inkább dögönyözzük, masszírozzuk meg ujjainkkal. Ha szereti, hálás lesz érte!

Forrás: cuteness.com, wagwalking.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat
Fájós lábai miatt csak pár lépést tud megtenni az idős kutya, de gazdáinak hála minden nap élményteli sétákra indulhat. Szívmelengető videók!

Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben Szokatlan játszópajtások - A kutyák és a lovak képesek egymásra hangolódni játék közben
A kutyákhoz hasonlóan a lovak is évezredek óta velünk élnek, ez a közelség mind fizikai, mind érzelmi értelemben is megállja a helyét. A közöttük lévő óriási különbségek ellenére képesek a békés együttélésre és a játékra is.

Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz? Hogyan kötődnek a kutyák hozzánk és társaikhoz?
Önfeledten játszanak egymással, összebújva alszanak. Szívmelengető látvány, ahogy két kutya úgy igazából egymásra talál, és életre szóló barátságot köt. Vajon ugyanúgy kötődnek pajtásukhoz, mint a gazdihoz?

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya Igaz barát - Kihúzta a medencébe esett 14 éves vak pajtását a bátor kutya
A négylábú hős pillanatok alatt szeretett barátja mellett termett, és mindent megtett, hogy segíthessen rajta. Megható videó!

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
24 kutyát mentettek a rendőrök a pokolból - újabb állatviadal szervezőkön ütöttek rajta Hírek - Címlapon
24 kutyát mentettek a rendőrök a pokolból - újabb állatviadal szervezőkön ütöttek rajta
Most Te is beleszólhatsz a Nemzeti Állatvédelmi Programba! Hírek - Címlapon
Most Te is beleszólhatsz a Nemzeti Állatvédelmi Programba!
fb-text