A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretik a kutyák, ha megvakargatjuk a hátsójukat, derekukat?

2023. június 18., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Azt a bizonyos pontot a leleményesebb ebek a falnak, bútoroknak, kerítésnek dőlve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni! Hóbort csupán, vagy komolyabb dologra utal, amelynek érdemes utánajárni?



 

A kutyák őszinték, szívük tiszta, és nem félnek kimutatni érzéseiket, így azt sem, mire vágynak. Jónéhány furcsa szokásuk viszont kérdéseket vethet fel bennünk: fűben hempergés, egymás hátsójának megszaglászása, lábunk közének megszimatolása, és még hosszan sorolhatnánk.

 

Az egyik legmulattatóbb talán mégis az, amikor kutyánk hátat fordít nekünk, odanyomakodik lábunkhoz, vagy egyenesen kezünk ügyébe teszi a hátsóját, és reményteljes tekintettel néz ránk a válla felett: „Gazdi, vakard meg azt ott, légyszíves”. S ha belekezdünk, elégedett arckifejezéssel, esetleg horkantások, dünnyögések közepette adja tudtunkra, mennyire tetszik neki a "fenékvakargatás". Hát nem cuki?

 

Miért szeretik?

 

A válasz gyakran csupán ennyi: mert jólesik nekik. Testünk egyes pontjainak elérése nekünk is gondot okozhat, velünk is előfordulhatott már, hogy megkértük egy családtagunkat, legyen olyan szíves megvakarni a hátunk közepén azt a helyet, amelyet saját kezünkkel sehogy sem tudunk elérni. Micsoda megkönnyebbülés, igaz?

 

 

Sok kutya odavan a fenékvakargatásért, szinte eufórikus állapotba kerülnek
Sok kutya odavan a fenékvakargatásért, szinte eufórikus állapotba kerülnek
Fotó: imgur.com

 

 

Azt a bizonyos pontot a leleményesebb kutyák a falnak, fának, kerítésnek, egyéb tereptárgynak dörgölőzve, vagy a fűben hemperegve is megpróbálhatják megvakarni. De mennyivel könnyebb a gazdi segítségét kérni!

 

… és mitől olyan jó?

 

Kutyáink esetében még anatómiai szempontból is alá tudjuk támasztani a választ: a farok töve és közvetlen környéke telis-tele van érzékeny idegvégződésekkel. E terület vakarászása legtöbbször kellemes érzetet kelt, szinte eufórikus állapotba kerülhetnek tőle. Tulajdonképpen a hátsójuk elérhetetlen része – a mellkas, a pocak, a fülek mellett –  mondhatni a „legtutibb helyek” listáján szerepel, már ami a simogatást, vakargatást illeti. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden szembejövő kutyát részesítsünk e mennyei áldásban, korlátozzuk magunkat kedvenceinkre – már amennyiben szeretik az érintés e formáját.

 

 

 

 

 

Együtt ez is jobb!

 

Szociálisan magasan fejlett lények, igénylik a társas kapcsolatokat; a velünk együtt élő kutya úgy tekint ránk, mint emberi falkájára, vagyis családjára. Ebbe beletartozik a kötődés, a kölcsönös bizalom, a közelség és a közös tevékenységek (játék, séta, tanulás, stb.), az érintés, így a fenékvakargatás is. A testbeszéd és hangok mellett az érintés is rendkívül fontos a kutyák kommunikációjában. Sokuk számára egy jóleső dögönyözés, pocaksimi, vagy éppen a hátsójuk vakargatása magában hordozhatja a figyelem, a bizalom, az összetartozás, egymással való törődés, odaadás, barátság és szeretet üzenetét.

 

Egészségügyi gondok?

 

Jóból is megárt a sok, és ha a kutya folyton vakarózik, vagy arra kér minket, vakarásszuk meg a hátsóját, elképzelhető, hogy komolyabb oka van. Ételallergia, pollenallergia, fertőzéses vagy hormonális eredetű bőrprobléma, rovarcsípés okozta viszketés, paraziták (bolha, rühatka, kullancs, stb.), és egyebek is állhatnak a háttérben.

Ha ezeket kizártuk, de továbbra is vakarózik, bőrszárazságra is gyanakodhatunk. Kiválthatja hideg időjárás, a fürdetésnél használt sampon, illetve bizonyos tápanyagok (pl. esszenciális zsírsavak, omega 3 és 6) hiánya. A szüntelen viszketés mindenképpen figyelmeztető jel: itt az idő ellátogatni az állatorvoshoz egy alapos kivizsgálásra!

 

 

A viszketés enyhítésére a nehezen elérhető helyeken a gazdi segítségét kérheti a kutya
Egészségügyi probléma lehet az ok, ha a kutya folyton rágcsálja magát, vakarózik
Fotó: smalldoorvet.com

 

 

Nem mindenki szereti…

 

Amennyire odáig vannak érte (és tőle) egyes kutyák, mások számára kellemetlen is lehet; például, ha ízületi gyulladással, vagy csípőproblémával küzdenek. Ilyenkor a fájó pontok érintését igyekszik elkerülni a kutya, s bár számunkra talán jó ötletnek tűnik megvakargatni „ott”, elhúzódhat, akár morgással is jelezheti felénk, hogy nem kéri, hagyjuk békén. Ez szintén árulkodó jel, érdemes állatorvoshoz fordulni, ha érintésünket elutasítja, fájdalmat jelez!

 

Bátorítsuk-e a viselkedést?

 

Ártalmatlan gesztus, ha a kutya fizikailag és mentálisan is egészséges. Egy fenékvakargatásért esedező kutya látványa már önmagában is derűt kelt, és a vakargatás, dögönyözés, mint közös tevékenység mindkettőnk számára örömteli élménnyé válhat. Ahogy a „foglalkozás” közben kinyújtja nyakát, felemeli fejét és megnyalja száját, miközben hátsó lábait emelgeti, nagyokat toppant velük, jobbra-balra riszálja a popóját, csóválja farkincáját… Nincs ehhez fogható, és pár pillanat erejéig mi is elmerülhetünk kedvencünk kényeztetésében. Elvégre, megérdemlik, nemde?

 

 

Csak egy farkas, akinek szintén jólesik a fenék vakarászása
Csak egy farkas, akinek szintén jólesik a fenék vakarászása
Fotó: reddit.com

 

 

Mire figyeljünk?

 

Ha kutyánk imádja is a fenékvakargatást, azért nem mindegy, kitől kéri. A nyitottabb, barátkozós ebek nemcsak ismerősökhöz, hanem idegenekhez is odamehetnek a parkban, futtatón – nem kis meglepetésükre. Bizonyos körülmények között még balesetveszélyes is lehet, csak hogy egy kisarkított példát említsünk: adott egy 40 kilós, csupa jóindulat kutya, aki becéloz egy idősebb nénit, vagy egy gyermeket, ám ahogy lelkesen odanyomakodik, fél pillanat alatt feldönti a gyengébb lábakon állót.

 

Zavaró lehet akkor is, ha valaki nem szereti a kutyaszőrt a ruháján, vagy nem bosszankodik ugyan miatta, de éppen „ünneplős” öltözékben sétálgat a parkban. Húzzunk meg ésszerű határokat, melyeken belül kutyánk kiélheti a fenékvakargatás iránti igényét.

 

 

Kutyák és a fenékvakargatás - Érzékeny idegvégződések borítják a faroktő környékét
Kutyák és a fenékvakargatás - Érzékeny idegvégződések borítják a faroktő környékét
Fotó: Pinterest

 

 

Összegzés

 

Ha legközelebb „úgy” közeledik felénk, testbeszédéből tudni fogjuk, mit szeretne. Hát, még ha szívszorítóan nyüszög is mellé egy kicsit, „naaa, légysziii!” Egy kis dögönyözésre, vakargatásra mi is kikapcsolódhatunk a világból, felfoghatjuk amolyan „kutya-gazdi énidőnek” is.

 

Fontos: soha ne húzzuk meg a kutya farkát vakargatás közben! Hosszú körmökkel is mellőzzük a vakargatást, mert felsérthetjük a kutya bőrét. Inkább dögönyözzük, masszírozzuk meg ujjainkkal. Ha szereti, hálás lesz érte!

 

 

 

Forrás: cuteness.com, wagwalking.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen Videón a husky, aki megpróbálta kiszabadítani társait a menhelyen
A bátor kutya sajnos lebukott, de ennél cukibb letartóztatásról aligha számolhatott be a rendőrség.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Beagle Club Online JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Hírek - Címlapon
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!
Örökbefogadták a menhelyi kutyát, aki átlógott a szomszédjához – és imádott barátja is vele tart! Hírek - Címlapon
Örökbefogadták a menhelyi kutyát, aki átlógott a szomszédjához – és imádott barátja is vele tart!