A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?

2020. augusztus 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?Arra a kérdésre, hogy tényleg mosolyognak-e ránk a kutyák, a válasz a múltban gyökerezhet. Háziasított állatként történő tartásának bő 30 ezer éve alatt egyedi kapcsolat fejlődött ki az emberek és a kutyák között, mely a kommunikáció kutatásának rendkívül érdekes és hasznos alanyaivá teszi őket. Alex Benjamin, pszichológus, kutató szerint „a kutyák tanulmányozása egyedi lehetőséget nyújt a fajok közötti társas kommunikáció vizsgálatához.”

 

E kutatások azt az elgondolást is támogatják, miszerint a közöttünk lévő kommunikáció is páratlan. Bár a kutyák között a szemkontaktus sajátos jelentéssel bír, az emberek irányában jóval nyitottabbak e téren, befogadják a tekintetünket. A szemkontaktus során mindkét félben megnő a szeretethormonnak is nevezett oxitocin szintje, mely fontos szerepet játszik a kötődésben. Azok a kutyák, akikkel oxitocint tartalmazó mintákat szagoltattak, még több időn át bámultak az ember szemébe. Az idők során megtanulták előnyükre fordítani a kommunikáció e formáját, ami az állatvilágban meglehetősen ritka. (Lásd: Manipulál a kutyád? Íme a kölyökkutya-tekintet magyarázata)

 

A kutya arckifejezései - szájtartás és mimika
Tényleg képesek a kutyák mosolyogni?
Fotó: petsmagazine.com.au

 

Egy tanulmányban azt vizsgálták, mit kezdenek a farkasok és a kutyák egy megoldhatatlannak tűnő feladattal: finom falatokat rejtettek el egy konténerben, melyet egyedül nem tudtak kinyitni. A farkasok inkább lemondtak róla, mikor rájöttek, hogy nem képesek hozzáférni, viszont a kutyák az emberhez fordultak segítségért. Odamentek hozzá és várakozással telve, jelentőségteljesen bámultak a szemébe, akár hosszabb időn át. Így próbálhatták meg átadni az üzenetet: „Ott van, és szeretném, de nem férek hozzá. Segítesz nekem?” – Mindez azt sugallja, hogy tisztában vannak vele: az ember segíthet végrehajtani egy feladatot a kutyának. 

 

„A szemkontaktus az együttműködés alapvető mechanizmusa, ha belegondolunk” – állítja Benjamin, különösen abban az esetben, amikor nem támaszkodhatunk a beszélt nyelvre. Ahogy a kutyák esetében. A háziasítás során ültethettük el azt a tulajdonságot bennük, és ma már azt is tudjuk, hogy „sokkal könnyebb együttműködni azokkal a kutyákkal, melyek ránk néznek, egyúttal könnyebben képezhetőek. Lehetséges, hogy tudatos – vagy éppen nem tudatos – szelekció vezetett e viselkedéshez.”

 

Az a bizonyos tekintet - nem lehet ellenállni, mikor a kutya így néz a gazdira
Az a bizonyos tekintet - nem lehet ellenállni, mikor a kutya így néz a gazdira
Fotó: Pinterest

 

A kölykös tekintet

 

Bárhonnan is nézzük, a szemkontaktus fontos a kutyák számára, általa információkat gyűjthetnek és a kommunikációt is elősegíti. Ehhez kapcsolódik a kölykös tekintet: mi történik, amikor a pofijukra kiül az a jellegzetes kifejezés? Van bármi köze hozzánk? Arra is használják, hogy kommunikáljanak velünk?

 

Kutatásaiban e kérdésekre keresi a választ az angliai Portsmouth egyetem pszichológusa, Juliane Kaminski, aki kutyák szociális és kognitív képességeit tanulmányozza. Különösen lenyűgözi egyik legkedvesebb arckifejezésük: a szemöldökök egymáshoz közel eső vonalának megemelése, mely a kölykös tekintetet eredményezi.

 

Ezzel kapcsolatosan alábbi kísérletet végezték el: ellátogattak egy menhelyre, ahol az ún. Facial Action Coding System (FACS), vagyis az arctevékenység-kódoló rendszer segítségével felmérték a kutyák arcmozgásait, miközben emberekkel léptek interakcióba. Ezután feljegyezték, hogy mennyi idő alatt fogadták őket örökbe. Kiderült, hogy minél többször folyamodtak a kölykös tekintethez, annál rövidebb idő alatt találtak gazdira. Semmilyen más általuk elemzett viselkedésnek nem volt ilyen erőteljes hatása.

 

A kölykös arckifejezésre képes kutyákat nagyobb eredménnyel fogadták örökbe egy kutatás szerint
A kölykös arckifejezésre képes kutyákat nagyobb eredménnyel fogadták örökbe egy kutatás szerint
Fotó: Pinterest

 

Ezt követően arra keresték a választ, szándékos volt-e a viselkedés. A kutyák vajon megértették vagy megtanulták, hogy egyes arckifejezésekkel elérhetnek valamit az embernél? Rávehetnek minket arra, hogy megtegyünk nekik valamit? Ehhez az alábbi tesztet használták: a teremben a kutya mellett emberek is voltak, némelyiküknél volt eledel, másoknál nem. Ha a kutyák tisztában vannak a szánalmat keltő tekintetük erejével, feltételezhető, hogy sűrűbben folyamodnak hozzá, ha az embernél van finomság (és ily módon megkaphatják a kívánt dolgot). De nem így történt.

 

Tény, hogy kifejezőbben néztek az emberre, mely azt is igazolja, mennyire fontos a szemkontaktus a kutya-ember kommunikációban, de akkor is elővették a kölykös tekintetet, amikor az embernél nem volt étel. Elképzelhető, hogy elődeink részéről e tulajdonság szelektálása tudat alatt működött a kutyák háziasítása során? Hiszen ez arra a mozdulatra emlékeztet minket, mely akkor ül ki arcunkra, mikor szomorúak vagyunk. Ez pedig gondoskodó választ vált ki a másik félből. Kaminski szerint „nem feltétlen egyenlő azzal, hogy a kutyák megtanulták kihasználni azt”.

 

 

És el is jutottunk a mosolyhoz...

 

Vajon a kutya szélesre nyitott, lazán álló szája ugyanazzal a jelentéssel bír, mint az emberi mosoly? Kaminski óvatosságra int: „Mindig is voltak kutyáim, szóval tudom, hogyha nagyon jól ismerjük a kedvencünket, képesek leszünk olvasni a viselkedésében. Számomra nem okoz gondot az, ha egy bizonyos viselkedést címkével illetünk, de tudósként mégis azt kell mondanom, honnan tudhatnánk, hogy tényleg mosolyog-e a kutya? Még nem állnak rendelkezésre olyan adatok, melyek alátámasztanák a pontos jelentését.”

 

Laza szájtartás kutyáknál - enyhén nyitott száj, lihegés azt közvetíti, hogy jól érzik magukat
Laza szájtartás kutyáknál - enyhén nyitott száj, lihegés, békés arckifejezés, hunyorgás mind azt közvetítheti, hogy jól érzik magukat
Fotó: petsmagazine.com.au

 

A kutya arckifejezéseinek vizsgálata azért sem könnyű, mert a kutatási eszközök általában szubjektívek, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy hajlamosak vagyunk antropomorfizálni kedvencünket, elképzelhető, hogy időnként félreértelmezzük azt, amit a kutyák arcán látunk.

 

Egyelőre elég kevés objektív kutatás támasztja alá a kutyamosoly létezését. A Scientific Reports magazinban közzétett kutatások szerint e különleges arckifejezés („laza, nyitott száj”) tipikusan pozitív körülmények között mutatkozik meg, például amikor a kutyák játszani hívják társukat vagy az embert. De hogy az valóban egyenértékű-e azzal, amit mi mosolynak nevezünk, vagy szándékosan használják irányunkban a kutyák, hogy közöljenek általa valamit, egyelőre rejtély.

 

A kérdés megválaszolására objektívabb kutatási technikákra lenne szükség, hogy meghatározhassuk, milyen viszonyban vannak a specifikus arckifejezések bizonyos helyzetekkel és mi motiválja pontosan azok megjelenését. Felkavaróan hangozhat mindez, ám nincs okunk csüggedni, ha úgy gondoljuk, kutyánk képes mosolyogni, hiszen megannyi bizonyíték létezik a közöttünk lévő különleges kapcsolatra. (Lásd: 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden)

 

Arckifejezések kutyáknál - Csillogó tekintet, mosoly
Arckifejezések kutyáknál - Csillogó tekintet, mosoly
Fotó: Pinterest

 

Ha belegondolunk, az állatvilágban kivételes módon képesek értelmezni az emberi gesztusokat, például követni tudják azt is, milyen irányba mutatunk karunkkal, kezünkkel, ujjunkkal. A kutyák továbbá bizonyos beszédtípusokat is előnyben részesítenek, állítja Benjamin. Felfedezte, hogy olyan emberek társaságát kedvelik, akik nemcsak kutyákkal kapcsolatos mondatokat használnak (pl. „Ki ez a jófiú?”), hanem magas, daloló hanghordozással beszélnek hozzájuk.

Akár lehetséges megosztani egy mosolyt velük, akár nem, annyi bizonyos, hogy meglepően apró jelekből is megértenek minket. Benjamin szerint ez motiválhat minket, gazdikat abban, hogy egyre jobban és érzékenyebben kommunikáljunk kedvencünkkel:

 

„A kutyák rendkívül jól olvasnak bennünk. A legfinomabb jeleket is értik. A mi feladatunk pedig az, hogy megadjuk számukra azokat a jeleket, melyek segítségével könnyebben megértik, hogyan működhetnek velünk együtt.” És ha szeretnénk rámosolyogni kedvencünkre, miért is ne tennénk meg, ahányszor csak jólesik.

Forrás: livescience.com
Indexkép forrás: medium.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?

Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük? Tényleg olyan cuki a kutyánk, mint hisszük?
Egy ausztrál tanulmány szerint egyáltalán nem biztos, hogy mások szerint is olyan cuki a kutyánk, mint amilyennek mi látjuk. De pontosan mi a cuki? Mit látunk cukinak - nem ugyanazt, mint mások? Hogy is van ez?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever
Még egészen kicsi volt, mikor gazdái meglepték egy golden retriever plüssel. Mai napig ez a legkedvesebb játéka.

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk
Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához
Izgalmas időszak elé néz, aki kutyát vesz magához, ám az újdonság varázsa nemcsak elsöprő, hanem időnként nyomasztó is lehet. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen induljon közös életünk, és jó kapcsolatot alakítsunk ki kedvencünkkel, fordítsunk hangsúlyt a kötődés megalapozására is.

Minden este betakargatja az idős bácsi a kutyát, akit igazából nem is akart befogadni Minden este betakargatja az idős bácsi a kutyát, akit igazából nem is akart befogadni
Kedvence elvesztése miatt úgy érezte, képtelen lenne közel engedni magához egy új kutyát. Ám a magányos kiskutya szemeibe nézve megdobbant a szíve.

A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet
Magyar kutatók kiderítették, hogy a kutyák agya - az emberekéhez hasonlóan - hierarchikusan dolgozza fel a beszédet. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) - ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoport munkatársai kutyák funkcionális MRI vizsgálata során fedezték fel, hogy az intonációt alacsonyabb, az ismert szavakat magasabb szinteken érzékeli a kutyaagy, ami fontos párhuzam az ember beszédfeldolgozási mechanizmusaival.

Ha boldog a kutyánk, mi is jobban érezzük magunkat Ha boldog a kutyánk, mi is jobban érezzük magunkat
Egy kutatás szerint a kutya pszichológiai szükségleteinek kielégítése hozzájárul a gazdi jó közérzetéhez, feldobja hangulatát és még a stresszt is csökkentheti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát Hírek - Címlapon
Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát
Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra! Hírek - Címlapon
Utazás kutyával – minden, amit tudnod kell, ha együtt indultok útra!