A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?

2023. május 01., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?



Arra a kérdésre, hogy tényleg mosolyognak-e ránk a kutyák, a válasz a múltban gyökerezhet. Háziasított állatként történő tartásának bő 30 ezer éve alatt egyedi kapcsolat fejlődött ki az emberek és a kutyák között, mely a kommunikáció kutatásának rendkívül érdekes és hasznos alanyaivá teszi őket. Alex Benjamin, pszichológus, kutató szerint „a kutyák tanulmányozása egyedi lehetőséget nyújt a fajok közötti társas kommunikáció vizsgálatához.”

 

E kutatások azt az elgondolást is támogatják, miszerint a közöttünk lévő kommunikáció is páratlan. Bár a kutyák között a szemkontaktus sajátos jelentéssel bír, az emberek irányában jóval nyitottabbak e téren, befogadják a tekintetünket. A szemkontaktus során mindkét félben megnő a szeretethormonnak is nevezett oxitocin szintje, mely fontos szerepet játszik a kötődésben. Azok a kutyák, akikkel oxitocint tartalmazó mintákat szagoltattak, még több időn át bámultak az ember szemébe. Az idők során megtanulták előnyükre fordítani a kommunikáció e formáját, ami az állatvilágban meglehetősen ritka. (Lásd: Manipulál a kutyád? Íme a kölyökkutya-tekintet magyarázata)

 

A kutya arckifejezései - szájtartás és mimika
Tényleg képesek a kutyák mosolyogni?
Fotó: petsmagazine.com.au

 

Egy tanulmányban azt vizsgálták, mit kezdenek a farkasok és a kutyák egy megoldhatatlannak tűnő feladattal: finom falatokat rejtettek el egy konténerben, melyet egyedül nem tudtak kinyitni. A farkasok inkább lemondtak róla, mikor rájöttek, hogy nem képesek hozzáférni, viszont a kutyák az emberhez fordultak segítségért. Odamentek hozzá és várakozással telve, jelentőségteljesen bámultak a szemébe, akár hosszabb időn át. Így próbálhatták meg átadni az üzenetet: „Ott van, és szeretném, de nem férek hozzá. Segítesz nekem?” – Mindez azt sugallja, hogy tisztában vannak vele: az ember segíthet végrehajtani egy feladatot a kutyának. 

 

„A szemkontaktus az együttműködés alapvető mechanizmusa, ha belegondolunk” – állítja Benjamin, különösen abban az esetben, amikor nem támaszkodhatunk a beszélt nyelvre. Ahogy a kutyák esetében. A háziasítás során ültethettük el azt a tulajdonságot bennük, és ma már azt is tudjuk, hogy „sokkal könnyebb együttműködni azokkal a kutyákkal, melyek ránk néznek, egyúttal könnyebben képezhetőek. Lehetséges, hogy tudatos – vagy éppen nem tudatos – szelekció vezetett e viselkedéshez.”

 

Az a bizonyos tekintet - nem lehet ellenállni, mikor a kutya így néz a gazdira
Az a bizonyos tekintet - nem lehet ellenállni, mikor a kutya így néz a gazdira
Fotó: Pinterest

 

A kölykös tekintet

 

Bárhonnan is nézzük, a szemkontaktus fontos a kutyák számára, általa információkat gyűjthetnek és a kommunikációt is elősegíti. Ehhez kapcsolódik a kölykös tekintet: mi történik, amikor a pofijukra kiül az a jellegzetes kifejezés? Van bármi köze hozzánk? Arra is használják, hogy kommunikáljanak velünk?

 

Kutatásaiban e kérdésekre keresi a választ az angliai Portsmouth egyetem pszichológusa, Juliane Kaminski, aki kutyák szociális és kognitív képességeit tanulmányozza. Különösen lenyűgözi egyik legkedvesebb arckifejezésük: a szemöldökök egymáshoz közel eső vonalának megemelése, mely a kölykös tekintetet eredményezi.

 

Ezzel kapcsolatosan alábbi kísérletet végezték el: ellátogattak egy menhelyre, ahol az ún. Facial Action Coding System (FACS), vagyis az arctevékenység-kódoló rendszer segítségével felmérték a kutyák arcmozgásait, miközben emberekkel léptek interakcióba. Ezután feljegyezték, hogy mennyi idő alatt fogadták őket örökbe. Kiderült, hogy minél többször folyamodtak a kölykös tekintethez, annál rövidebb idő alatt találtak gazdira. Semmilyen más általuk elemzett viselkedésnek nem volt ilyen erőteljes hatása.

 

A kölykös arckifejezésre képes kutyákat nagyobb eredménnyel fogadták örökbe egy kutatás szerint
A kölykös arckifejezésre képes kutyákat nagyobb eredménnyel fogadták örökbe egy kutatás szerint
Fotó: Pinterest

 

Ezt követően arra keresték a választ, szándékos volt-e a viselkedés. A kutyák vajon megértették vagy megtanulták, hogy egyes arckifejezésekkel elérhetnek valamit az embernél? Rávehetnek minket arra, hogy megtegyünk nekik valamit? Ehhez az alábbi tesztet használták: a teremben a kutya mellett emberek is voltak, némelyiküknél volt eledel, másoknál nem. Ha a kutyák tisztában vannak a szánalmat keltő tekintetük erejével, feltételezhető, hogy sűrűbben folyamodnak hozzá, ha az embernél van finomság (és ily módon megkaphatják a kívánt dolgot). De nem így történt.

 

Tény, hogy kifejezőbben néztek az emberre, mely azt is igazolja, mennyire fontos a szemkontaktus a kutya-ember kommunikációban, de akkor is elővették a kölykös tekintetet, amikor az embernél nem volt étel. Elképzelhető, hogy elődeink részéről e tulajdonság szelektálása tudat alatt működött a kutyák háziasítása során? Hiszen ez arra a mozdulatra emlékeztet minket, mely akkor ül ki arcunkra, mikor szomorúak vagyunk. Ez pedig gondoskodó választ vált ki a másik félből. Kaminski szerint „nem feltétlen egyenlő azzal, hogy a kutyák megtanulták kihasználni azt”.

 

 

És el is jutottunk a mosolyhoz...

 

Vajon a kutya szélesre nyitott, lazán álló szája ugyanazzal a jelentéssel bír, mint az emberi mosoly? Kaminski óvatosságra int: „Mindig is voltak kutyáim, szóval tudom, hogyha nagyon jól ismerjük a kedvencünket, képesek leszünk olvasni a viselkedésében. Számomra nem okoz gondot az, ha egy bizonyos viselkedést címkével illetünk, de tudósként mégis azt kell mondanom, honnan tudhatnánk, hogy tényleg mosolyog-e a kutya? Még nem állnak rendelkezésre olyan adatok, melyek alátámasztanák a pontos jelentését.”

 

Laza szájtartás kutyáknál - enyhén nyitott száj, lihegés azt közvetíti, hogy jól érzik magukat
Laza szájtartás kutyáknál - enyhén nyitott száj, lihegés, békés arckifejezés, hunyorgás mind azt közvetítheti, hogy jól érzik magukat
Fotó: petsmagazine.com.au

 

A kutya arckifejezéseinek vizsgálata azért sem könnyű, mert a kutatási eszközök általában szubjektívek, és ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy hajlamosak vagyunk antropomorfizálni kedvencünket, elképzelhető, hogy időnként félreértelmezzük azt, amit a kutyák arcán látunk.

 

Egyelőre elég kevés objektív kutatás támasztja alá a kutyamosoly létezését. A Scientific Reports magazinban közzétett kutatások szerint e különleges arckifejezés („laza, nyitott száj”) tipikusan pozitív körülmények között mutatkozik meg, például amikor a kutyák játszani hívják társukat vagy az embert. De hogy az valóban egyenértékű-e azzal, amit mi mosolynak nevezünk, vagy szándékosan használják irányunkban a kutyák, hogy közöljenek általa valamit, egyelőre rejtély.

 

A kérdés megválaszolására objektívabb kutatási technikákra lenne szükség, hogy meghatározhassuk, milyen viszonyban vannak a specifikus arckifejezések bizonyos helyzetekkel és mi motiválja pontosan azok megjelenését. Felkavaróan hangozhat mindez, ám nincs okunk csüggedni, ha úgy gondoljuk, kutyánk képes mosolyogni, hiszen megannyi bizonyíték létezik a közöttünk lévő különleges kapcsolatra. (Lásd: 12 jel, hogy kutyádnak Te vagy a minden)

 

Arckifejezések kutyáknál - Csillogó tekintet, mosoly
Arckifejezések kutyáknál - Csillogó tekintet, mosoly
Fotó: Pinterest

 

Ha belegondolunk, az állatvilágban kivételes módon képesek értelmezni az emberi gesztusokat, például követni tudják azt is, milyen irányba mutatunk karunkkal, kezünkkel, ujjunkkal. A kutyák továbbá bizonyos beszédtípusokat is előnyben részesítenek, állítja Benjamin. Felfedezte, hogy olyan emberek társaságát kedvelik, akik nemcsak kutyákkal kapcsolatos mondatokat használnak (pl. „Ki ez a jófiú?”), hanem magas, daloló hanghordozással beszélnek hozzájuk.

Akár lehetséges megosztani egy mosolyt velük, akár nem, annyi bizonyos, hogy meglepően apró jelekből is megértenek minket. Benjamin szerint ez motiválhat minket, gazdikat abban, hogy egyre jobban és érzékenyebben kommunikáljunk kedvencünkkel:

 

„A kutyák rendkívül jól olvasnak bennünk. A legfinomabb jeleket is értik. A mi feladatunk pedig az, hogy megadjuk számukra azokat a jeleket, melyek segítségével könnyebben megértik, hogyan működhetnek velünk együtt.” És ha szeretnénk rámosolyogni kedvencünkre, miért is ne tennénk meg, ahányszor csak jólesik.

Forrás: livescience.com
Indexkép forrás: medium.com
Cikk első megjelenése: 2020. augusztus 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat? Hírek - Címlapon
Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?
Úgy használja a németjuhász a gyalogátkelőt Kazincbarcikán, hogy mi, emberek is tanulhatnánk tőle Hírek - Címlapon
Úgy használja a németjuhász a gyalogátkelőt Kazincbarcikán, hogy mi, emberek is tanulhatnánk tőle