A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya arckifejezései - Miről árulkodik a tekintet?

Azok a csodálatos szemek!


2022. február 13., 08:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A szem a lélek tükre, hiszen megannyi érzelmet közvetít. Kutyánk hangulata is leolvasható róla egy kis odafigyeléssel, és ki ne szeretné jobban megérteni kedvencét? Ehhez kínálunk most egy kis segítséget.



 

A kutya tekintete, számtalan jelentést és érzelmet közvetít a környezete felé. Rendkívül hasznos lehet, ha képesek vagyunk olvasni a jelekben, s ha jobban beleássuk magunkat a témába, közelebb kerülhetünk a kutyánk megértéséhez is. Mindez jótékony hatással bírhat kedvencünkkel való kapcsolatunkra, ne feledjük azonban, hogy a „szemek ismerete” csupán töredéke a kutya kommunikációjának – testtartását, viselkedését egészben kell néznünk ahhoz, hogy megértsük, hogyan érzi magát, mit szeretne velünk közölni.

 

 

Lágy, kedves tekintet

 

A szemek enyhén kinyílnak, a pupillák mérete az aktuális fényviszonyokat tükrözi - túl sok fénynél összeszűkülnek, kevés fény esetén (homály, sötétség) kitágulnak. A kutya nyugodt, jól érzi magát. Jellemétől függően barátkozást is kezdeményezhet, mely megmutatkozhat abban, hogy enyhén lehajtott fejjel közelít hozzánk, lazán csóválja farkát; ha lelkesebb típus, és nehezen bír magával, hullámzó testmozgás, heves csóválás, örömteli ficergés is kísérheti.   

 

 

Arckifejezések kutyáknál - Csillogó tekintet, mosoly
Arckifejezések kutyáknál - Csillogó tekintet, mosoly
Fotó: Pinterest

 

 

Kemény, szúrós tekintet

 

Ha jól tudjuk értelmezni kutyánk testbeszédét, a hideg is kirázhat egy ilyen tekintettől. Magabiztos, ellentmondást nem tűrő nézés ez, egy olyan kutyáé, aki tisztában van pozíciójával, erejével. Izmai megfeszülhetnek, mozdulatlanná merevedhet, s ha emellé még ki is húzza magát, farkát magasra emeli, esetleg feszülten csóválja picit vagy meg-megrezeg a vége, egyértelmű jelzéseket ad, hogy nem érdemes vele kikezdeni. Ha arcizmai is megfeszülnek, ajkait összezárja, jobb, ha elkerüljük. Könnyen bajba kerülhet az, aki figyelmen kívül hagyja e jeleket, hiszen ha tovább ingerelik a kutyát, vagy veszélyben érzi magát, támadólag is felléphet.

 

 

Arckifejezések kutyáknál - Kemény, szúrós tekintet
Arckifejezések kutyáknál - Kemény, szúrós tekintet
Fotó: pixabay.com

 

 

Hunyorgás

 

Árnyalt jelentéssel bír. Jelezheti csupán azt, hogy túl sok a fény, esik az eső, hó vagy erősen fúj a szél, és ez kellemetlen a kutya számára. Vagy álmos, és ahogy mondani szoktuk "laposakat pislog". Általában véve amolyan békítő, barátságos tekintet. Hunyoroghat, ha természetéből fakadóan szeretne a gazdi kedvére tenni, de akkor is nézhet így ránk, amikor örömmel fogadja a simogatást, kellemes dögönyözést. Gyakran közvetlenségre törekvő, barátkozó viselkedés része, ha így közelít, ugyanakkor félelemre is utalhat, ha összehúzza magát, hátrálva távolódik tőlünk, vagy lelapul a földre. Egy félénk kutyát sem szabad olyan helyzetbe hozni, amelyben esetleg sarokba szorítva érezheti magát. Minden kutya másként reagál a fenyegetésre, nyugtató jeleket alkalmazhat saját és környezete megnyugtatására, figyeljük ezeket, és óvatosan járjunk el.

 

A hunyorgás, résnyire nyitott szem jelezhet fájdalmat is, gyors pislogással párosulva a félelem, szorongás, stressz érzését mutathatja felénk. Hunyoroghat akkor is, ha szeretne kikerülni egy számára kellemetlen helyzetből, például nem szívesen tenne meg valamit, amire a gazdi kéri (kimenni az esőbe sétálni, beszállni az autóba, ha fél tőle, stb.), és megpróbál kibújni alóla.

 

Bántalmazás, szidás esetén is folyamodhat ehhez, a szenvedéssel járó élmények sajnos rögzülhetnek olyan mélyen, hogy biztonságos helyen, szerető környezetben is hunyorogva tekinthet az emberre, míg bizalmába fogadja, és megnyugszik.

 

 

Többféle okból hunyoroghat egy kutya
Többféle okból hunyoroghat egy kutya
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Szemkontaktus kerülése

 

Magabiztosság, őszinteség, közvetlenség – csak néhány azon tulajdonságok közül, amelyek miatt mi, emberek értékeljük, ha valaki felveszi velünk a szemkontaktust. A kutya-kutya kommunikációban azonban eltérő jelentéssel bír, könnyen érzékelhetik fenyegetésként. Észrevettük már, ahogy két kutya farkasszemet néz, mígnem egyikük elfordítja a fejét, és félrenéz, majd eloldalog? Talán saját kutyánk szemébe nézve is tapasztalhattuk bizonyos helyzetekben.

 

Ez egyfajta védekező viselkedés, mellyel azt közli felénk, hogy szeretné elkerülni az esetleges konfliktust, nem áll szándékában provokálni minket. A fajok közötti eltérések miatt viszont azok, akik nem vagy kevésbé jártasak a kutyák testbeszédében, félreértelmezhetik ezt („alamuszi, sunyi kutya”). Megfigyelhető a szemkontaktus kerülése a kutya részéről, amikor a gazdája leszidja („bűntudata van”). Ilyenkor is érdemes a testtartását, az általa adott jeleket összességében figyelni. Tisztában van azzal, hogy a gazdi zaklatott, de nem tudja összekötni a hazaérkezés utáni leszidást azzal, hogy két órával előtte kirámolta a konyhaszekrényt vagy a szőnyegre pisilt…

 

A legtöbb kutya számára azonban nem jelent gondot felvenni (és tartani) a szemkontaktust azokkal az emberekkel, akikben megbízik. Többezer éves együttélésünk alatt megtanulták kiismerni viselkedésünket*, általában véve tudják, hogy az emberekkel való szemkontaktus bizalmat jelent, kölcsönös komfortérzetet nyújt.

 

 

Arckifejezések kutyáknál - Szemkontaktus kerülése
Arckifejezések kutyáknál - Szemkontaktus kerülése
Fotó: jooinn.com

 

 

Gyakran látni a szemkontaktus kerülését mentett vagy bántalmazott kutyáknál, akik igyekeznek „udvariasnak, alázatosnak” mutatkozni az ember előtt, nem szeretnék bajba sodorni magukat. Egy félénk, bizalmatlan kutya esetében pozitív megerősítéssel, jutalmazással dolgozhatunk azon, hogy leküzdje félelmét, és merjen a szemünkbe nézniIdőbe telhet, mire képes lesz újra bízni, és biztonságban érzi magát annyira, hogy kényelmes legyen számára a szemkontaktus, sőt, bátran kezdeményezze azt.

 

Ismerős lehet az a jelenet is, amikor két játszópajtás pár méterre megáll egymással szemben (egyikük vagy mindkettő le is lapulhat a földre), tartják a szemkontaktust, és egy moccanásra megiramodnak egymás felé, hogy üdvözöljék egymást vagy játékos kergetőzésben éljék ki a viszontlátás örömét.

 

Ne feledjük azonban itt sem, hogy a kutya szocializációjától, egészségi állapotától, hangulatától és a helyzettől függően eltérő reakció követheti a szemkontaktus kerülését. Testtartás, testjelek, hangok – összességében figyeljük meg ezeket.

 

 

Arckifejezések kutyáknál - Aggódó tekintet
Arckifejezések kutyáknál - Aggódó tekintet
Fotó: Twitter

 

 

Szemöldök megemelése

 

A kutyatekintet „elemzésekor” nézzük meg a szemöldök állását is. Hozzánk hasonlóan kedvenceink is kifejezhetik aggodalmukat a szemöldök ráncolásával. Egy „ráncmentes” kutyahomlok békés, nyugodt hangulatot közvetíthet. Ha egyik vagy mindkét szemöldökét kíváncsian megemeli, miközben figyelmesen ránk néz, egyértelműen érdeklődést tanúsít. Például játék vagy tanulás közben, de akkor is, ha a kezünkben van valami finomság, amit nagyon szeretne a magáénak tudni.

 

Felszaladhat a szemöldöke akkor is, ha meglepetés érte. Még szemei is kikerekedhetnek, arca megnyúlhat. Kicsit hasonlít a nálunk tapasztalható arckifejezéshez, ha meglepődünk valamin (nyertünk a lottón vagy váratlan ajándékot kapunk). Mindemellett arra is utalhat, hogy szeretné megérteni mi történik éppen, vagy bizonytalanul érzi magát egy helyzetben.  

 

 

Meglepett arckifejezés - nagy szemek, megemelt szemöldök
Meglepett arckifejezés - nagy szemek, megemelt szemöldök
Fotó: Imgur

 

 

Bálnaszem

 

Így nevezik azt, amikor a kutya szemei tágra nyílnak, kidüllednek és a szemfehérje is látható válik. Gyakran figyelmeztető jel, hogy a kutya kényelmetlenül érzi magát, és szeretne kikerülni abból a helyzetből, amelyben félelmet, aggodalmat, szorongást él át. Ez lehet egy állatorvosi látogatás vagy idegenek, más kutyák jelenléte okozta szorongás.

 

Kitágulhatnak a szemei akkor is, ha egy számára létfontosságúnak vélt erőforrást védelmez: imádott játékát vagy eledelét. Orra ilyenkor a tárgy felé mutathat, miközben szemével követi, szuggerálja az „ellenfelet”, vagyis felméri a potenciális veszélyt.

 

Óriásira nőhetnek szemei, ha valamitől roppant izgatott lett: kirándulni indulunk, séta közben felfedezett egy érdekes szagot, vagy új játékot kapott, amiért teljesen odavan.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a bálnaszemek megjelenésénél is a kutya testbeszédének egészét kell nézni. Ez a kulcs annak megértéséhez, hogy milyen érzelmet közöl, mi lehet a következő lépése (támadás, menekülés, stb.) Ha viszonylag mozdulatlan, előrefelé dől, akkor agresszívan is felléphet, ha kerüli a tekintetet, esetleg remeg, nyüszög is, akkor mielőbb szeretne szabadulni a helyzetből.

 

 

Arckifejezések kutyáknál - Bálnaszem
Arckifejezések kutyáknál - Bálnaszem
Fotó: Twitter

 

 

És az a bizonyos lélekbe hatoló tekintet…

 

Az emberek közelében nevelkedett kutyák már egészen kicsi koruktól igyekeznek megragadni figyelmünket. Legtöbbünk számára képtelenség ellenállni egy kölyök bájos arckifejezésének, egy tanulmány szerint pedig pontosan azért néznek így ránk, mert tudják, hogy szívünk húrjait pengethetik általa. Kifejezheti a kettőnk közötti szeretetteljes kötődést, de ki is használhatják, hogy elérjenek egy vágyott dolgot.

 

Felnőtt korukban is hajlamosabbak elővenni a kölyökkutya-tekintetet, amikor rájuk nézünk, ám ha nem figyelünk rájuk, vagy nálunk sokkal érdekesebb dolog (pl. étel, játék) köti le őket, akkor kevésbé folyamodnak hozzá. Mindez azt sugallja, hogy ez egy szabadon választott viselkedés és elsődlegesen a kutya-ember kommunikáció megkönnyítésére szolgál. Ha szeretnél még többet megtudni arról, hogyan manipulálnak minket a kölykös tekintettel, olvasd el cikkünket itt.

 

 

Kölykös tekintet - egyszerűen ellenállhatatlan
Kölykös tekintet - egyszerűen ellenállhatatlan
Fotó: Twitter

 

 

* Messzire nyúlik vissza közös múltunk, s a kutyák kiválóan alkalmazkodtak hozzánk, mondhatni, volt idejük kiismerni az emberi arckifejezéseket, viselkedést. Így fordulhat elő, hogy egy-egy jel más értelemmel bír a kutya-kutya és a kutya-ember kommunikációjában. Figyeljük meg, milyen arckifejezéseket használ más kutyák, emberek társaságában, illetve a velünk történő kommunikációjában. Meglepő érdekességeket tapasztalhatunk. 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Forrás: caninecoaching.com, whole-dog-journal.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2020. március 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új állatvédelmi megállapodás a BRFK-n: a rendőrkutyák is részt vettek az ünnepélyes szerződéskötésen Hírek - Címlapon
Új állatvédelmi megállapodás a BRFK-n: a rendőrkutyák is részt vettek az ünnepélyes szerződéskötésen
Kutyák és a demencia Hírek - Címlapon
Kutyák és a demencia