A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyugtató jelek - “Calming signals”

Farkasoktól örökített ösztönök, kölyökkorban megtanult jelek


2019. december 15., 08:45


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




Az ösztönösen alkalmazott jelek hivatalos neve “calming signals”, mely kutyáinknál annyit tesz, mintha mi egy fehér zászlót lengetnénk betérve az ellenséges területre. A jelek száma 28 és 30 közé tehető, melyeket kóbor és plázakutya egyaránt megért a világ bármely pontján.



Az állatok fajtól függően különböző jelekkel kommunikálnak, és az egy fajba tartozó egyedek értelemszerűen meg is értik egymást. A házikedvencek is széles “szókinccsel” rendelkeznek a maguk nyelvén, amit testbeszéddel és mimikával próbálnak bemutatni nekünk, és társaiknak is. A kérdés, hogy megértjük-e őket?

 

A kérdés jogos, ugyanis sok gazda olyan szituációba is belekényszeríti szeretett kutyáját, amit az eb kikerülne, vagy hárítana. Az állatok jelrendszere nem hiába alakult ki, általa elkerülhetőek a folyamatos versengések, hierarchiaharcok, melyek gyengeséghez, betegségekhez vezethetnek. Ha a kölyköt túl korán kiszakítjuk a falkából nem tudja elsajátítani a kommunikáció eme sajátos formáját, ami agresszióhoz, konfliktusokhoz vezethet.

 

Bemutatnánk néhány látható jelet, ezzel segítve a gazdikat, hogy elkerüljék az esetleges meleg helyzeteket:

 

  • Orrnyalás

Viszonylag gyakran használt kommunikációs eszköz. Főként fekete színű, tömpe orrú, vagy nagy szőrű ebek alkalmazzák, mivel nekik kevésbé láthatóak az arckifejezéseik, mint rövid, világos bundájú társaiknak. Általánosan csak egy rövid nyalásról beszélhetünk, épphogy megjelenik a nyelv az orrhegyen, és már vissza is bújik. De ez kutyáinknak épp elég, hogy megértsék egymást.

 

Orrnyalás springer módra
Forrás: http://www.yourholisticdog.com/

 

  • Ásítás

Az eb ásít, ha valaki figyelmen kívül hagyja, mérgesen szól rá, stresszhelyzetbe kerül, vagy izgatott. Ez közel sem az álmosság jele, próbálja nyugtatni magát, azt mutatni a külvilágnak, hogy minden rendben. Természetesen ha tanítani akarunk neki valamit, de nem figyel, ásít, az egyszerű hárítás, egy kiadós kirándulás után pedig a fáradtság jele.

 

  • Elfordulás, a fej oldalra fordítása

Ha valaki közvetlenül, szemből közelít a sétáló kutya felé, az óvatos eb valószínűleg el fogja fordítani a fejét, vagy teljesen kifordul ezzel elkerülve a szemtől-szembe találkozást. Ha mérgesek vagyunk, vagy a kelleténél határozottabban szólunk hozzá szintén a jelek egyikét fogjuk látni. Ugyanez történik, ha valaki bámulja vagy szórakoztatni próbálja az ebet.

 

  • Körülszaglászás

Minden kutya megszagolja az új területeket, embereket, állatokat, ezzel bebiztosítva magát, megismerve a tárgyakat, formákat, ellenfeleket. Ha idegen falka felé közelítünk kedvencünk körül fog szimatolni, ugyanis biztosnak kell lennie benne, hogy kikkel találkozik. A kölyköknél méginkább megfigyelhető a földhöz tapadt nózi, hiszen ők még csak ismerkednek a nagyvilággal, felfedeznek, élményeket gyűjtenek. A kutyáknak lételeme a szaglászás, nem csak jelként alkalmazzák, a megismerésnek fontos eszköze.

 

  • Játék póz

Amikor kutyánk a mellső két könyökére ereszkedik, és úgymond hajol, akkor játszani hívja társát, vagy egy vészes szituációból próbál jól kijönni, enyhíteni a körülményeken. A támadás ezzel könnyen elkerülhető, ha ebünknek van elég mersze féltérdre ereszkedni, és csillapítani a morgós ellenfelet. Ezek a jelek különböző jelentésekkel ruházhatóak fel, és eltérő szituációkban figyelhetőek meg. Játék kezdeményezéskor is ezt alkalmazzák a szórakozott kedvencek.

 

"Játék-Játék-Játék"
Forrás: http://imgc.allpostersimages.com

 

  • Lassú mozgás, fokozatos közelítés

A gyors mozgásra sok kutya ijedtséggel reagál, ezért próbálják lassítással, meg-meg állással jelezni a másiknak, hogy csillapodjon, legalább addig, amíg ők maguk is beszállnak a játékba. A bizonytalan kutya mindig lassan közelít, néha leül, majd továbbhalad. Ha ezt tapasztaljuk mi is vegyünk vissza a tempónkból, ezzel segíthetjük a bizonytalan ebet is, elejét vehetjük annak, hogy egész életében tartson tőlünk az amúgy barátságos állat.

 

További jelek:

  • Farokcsóválás

  • Leülés, egyik mancs emelése

  • Kör alakúvá vált arckifejezés, a fülek szorosan a fejhez lapítása

  • Fekvés

 

Sajnálatos, de a jelek felismerési képessége, és száma csökken a tudatlan tenyésztés, és az ésszerűtlen fajtajellegek kialakítása miatt. A kistestű, kizárólag kedvencként alkalmazott kutyák jóval kevesebb jelet tudhatnak magukénak, mint nagyobb testű társaik. A basset houndok fülüket szinte egyáltalán nem képesek alkalmazni a kommunikációban, a pulikat pedig pofaszőrzetük gátolja a mimika kialakításában.

 

Se borzolás, se arckifejezés...csak a nyelv látszik
Forrás: http://kolozsvaros.ro/

 

Fontos tudni, hogy ha  bármely nyugtató jelet tapasztaljuk kutyánknál, ha séta közben pórázon vagy anélül közelít hozzá egy másik eb, semmiképpen ne várjuk el tőle, hogy hagyjon fel békét jelentő cselekedetével, és ne kényszerítsük oda olyan fajtárshoz, akivel nem szimpatizál, vagy nem értik egymás jelbeszédét.

 
 

Forrás: http://en.turid-rugaas.no/
Cikk első megjelenése: 2015. április 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!

Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti
Milliók arcára csal mosolyt a kis bundás, pedig egykor reménytelenül várta a menhelyen, hogy felfigyeljenek rá.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának? Hírek - Címlapon
Zöldséget és gyümölcsöt a kutyának?
Önkénteseket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Hírek - Címlapon
Önkénteseket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet