A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál

2023. december 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!



 

Ha valami nincs rendben a kutya egészségével vagy megváltozik a viselkedése, olykor nehéz lehet eldönteni, hogy várjunk-e, míg elmúlik magától, vagy azonnal cselekedjünk. Bizonyos tünetek ugyanúgy jelezhetnek enyhe gondot, mint az életveszélyhez közelítő állapotot. Lássuk a legfontosabbakat!

 

 

1. Gyengeség, ájulás, eszméletvesztés

 

Ijesztő látvány, amikor egy kutya hirtelen elgyengül, és kicsúszik a lába alól a talaj. Ha az öntudatért felelős agyi területek néhány másodpercig nem jutnak elegendő vérhez, alábbiakat észlelhetjük kedvencünkön: bizonytalanul jár, szédül, dülöngél, tekintete elréved, s ha nem áll helyre a vérkeringés, összeeshet és elveszítheti eszméletét. Ez az állapot mielőbbi állatorvosi ellátást kíván, még akkor is, ha a kutya rövid idő alatt magához tér, és újra önmaga, a tőle megszokott módon viselkedik.

Hőguta nyáron, stressz okozta túlzott izgalom, alacsony vérnyomás, kezeletlen cukorbetegség, rohamok, vízmérgezés, csak hogy néhányat említsünk… Az összeesés és ájulás hátterében súlyos okok állhatnak, ezért mindenképpen kivizsgálást igényelnek. A probléma egy vagy több szervrendszert is érinthet:

  • idegrendszer (agy, gerincvelő, idegek, stb.)
  • mozgásrendszer (csontok, ízületek, izmok)
  •  keringési rendszer (szív, vérerek, vér)
  • légzőrendszer (orr, orrüreg, szájüreg, torok, légcső, tüdő).

 

 

10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál - Gyengeség, ájulás, eszméletvesztés
10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál - Gyengeség, ájulás, eszméletvesztés
Fotó: Pixabay

 

 

2. Légzési nehézség

 

Kapkodva veszi a levegőt, piheg? Nehezére esik „normálisan” levegőt venni? Az ún. akut légzési distressz szindróma (ARDS – acute respiratory distress syndrome) fellépése esetén a kutya kevesebb levegőhöz jut, emiatt kevesebb oxigén áramlik a szövetekbe. Nem összetévesztendő a fokozott lihegéssel, amikor a kutya mellkasa láthatóan mozog ki- és belélegzés közben. ARDS esetén egy levegővétellel csak kis mennyiségű levegőt tud beszívni, és láthatóan erőlködik közben. Szakszerű beavatkozás nélkül életveszélyes állapot alakulhat ki, hiszen a kutya teljes szervezetére kihatással van az, ha „elfogy a levegő”.

 

Az állapot hátterében gyakran a tüdőben és/vagy a mellkasüregben felgyülemlett folyadék áll, mely köhögést és szokatlanul szapora légzést okoz. Kiválthatja sérülés, trauma, mérgező anyagok belélegzése, a légutakban elakadt idegentest, rovarcsípés okozta allergia, légcsőösszeesés, és így tovább.  A szívproblémákkal küzdő ebek fokozott kockázatnak vannak kitéve, mivel szívük nem képes megfelelően szabályozni a vérkeringést. A hirtelen fellépő légzési probléma tehát minden esetben állatorvosi ellátást igényel!

 

 

10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Légzési problémák bármely kutyánál felléphetnek
10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Légzési problémák bármely kutyánál felléphetnek
Fotó: Shutterstock

 

 

3. Vizelési nehézség

 

Árulkodó jel, ha a kutya számára láthatóan kellemetlen a vizelés. Küszködik, vagy gyakran kell kimennie, minimális eredménnyel. Ha eközben felsír, nyüszög, vagy különös gondot fordít testének ama bizonyos részére, nyalogatja, netán rágcsálja, itt az idő ellátogatni az állatorvoshoz. Az antibiotikumokkal jól kezelhető húgyúti fertőzések (felfázás), a bőrbe vagy nyálkahártyába fúródott idegentest  mellett súlyos betegségre is utalhatnak e tünetek, többek között húgykövesség, vesekövesség, tumor, kanoknál prosztataprobléma, ivaros szukáknál gennyes méhgyulladás, ivartalanítás vagy idős kor okozta inkontinencia.

(Megjegyzés: ivaros szukáknál tüzelés időszakában, bizonyos napokon rendszerint egy-egy vércsepp is távozik, mely elszínezheti a vizeletet).

 

 

4. Nyugtalanság, fel-alá járkálás

 

Amikor a kutya látszólag minden ok nélkül nyugtalan és nem találja a helyét, ily módon jelezheti, hogy rosszul érzi magát, stresszes vagy fájdalma van. A körülmények ismeretében elképzelhető, hogy valami miatt ideges (pl. vihar, tűzijáték, stb.), izgatott (gazdi hazatérése), időskori demencia lépett fel nála, de számos tényező állhat még a háttérben. Az egyik legsúlyosabb állapot a gyomorcsavarodás, mely etetést követően léphet fel, nyugtalanság és egyéb tünetek kíséretében. Mielőbbi ellátást igényel, mely a kutya életét mentheti meg!

 

 

10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Letargia, bágyadt, elesett a kutya
10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Letargia, bágyadt, elesett a kutya
Fotó: positively.com

 

 

5. Bágyadtság, letargia, fokozott fáradékonyság

 

Elesett, folyton pihenne? Kedvenced már alig várja, hogy ledőlhessen, és szundíthasson egyet? Elképzelhető, hogy megerőltette magát séta, játék vagy sport közben, és lustálkodna kicsit, vagy a nyári hőség miatt legszívesebben átaludná a napot. Ám, ha viselkedése megváltozik, közömbössé válik olyan dolgok iránt, melyek korábban felkeltették a figyelmét, kevésbé reagál a környezeti ingerekre, látványra, zajokra, és a gazdinak úgy kell noszogatni, hogy felkeljen, komolyabb dolog is állhat a háttérben.

 

A levertség és a kimerültség úgynevezett nemspecifikus tünetek, tehát megannyi betegség kapcsán megjelenhetnek (mérgezés, hőguta, fertőzés, sérülés, trauma, stb.) Ha az állapot 24 órán belül nem múlik, mindenképpen látogassunk el állatorvoshoz!

 

 

6. Vér az ürülékben, vizeletben, hányadékban

 

Fentiek gondolata is kellemetlen, ám szembesülni velük még riasztóbb. Ha a kutya ürülékében friss vér látható, a probléma a belekben vagy a végbélben eredhet. Lehet, hogy kedvencünk lenyelt valamit, ami felsértette emésztőrendszerét, vagy olyan betegséggel küzd, mely vérzést okoz a beleknél. A megemésztett vér azonban fekete, kátrányszerű megjelenést kölcsönöz az ürüléknek. Lehetőség szerint gyűjtsünk belőle mintát egy steril tégelybe, és vigyük el az állatorvosnak elemzésre, természetesen kutyánkat se hagyjuk otthon.

 

Vér a vizeletben: lehet szemmel látható (véres pisi), de előfordul, hogy csupán mikroszkópos vizsgálat mutatja ki. Bakteriális fertőzéstől kezdve, gyulladásos állapoton és a húgyutak elzáródásán át (pl. húgykő, vesekő) egészen a daganatos betegségekig terjedhet a széles skála. Ne várjunk arra, hogy „majd elmúlik magától”!

 

 

10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Étvágytalanság, nem eszik a kutya
10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Étvágytalanság, nem eszik a kutya
Fotó: bonespetboutique.com

 

 

Véres hányás: a vér lehet friss, élénkpiros színű vagy apró kávészemekhez hasonlóan sötétbarna darabkák jelennek meg a „termékben”. Előbbi esetében a szájüreget, nyelőcsövet érintő sérülés (pl. idegentest) vagy daganat sem kizárható, míg az alvadt vér azt jelenti, hogy részben már megemésztette a kutya a gyomrába került vér. Ne habozzunk egyik esetben sem! Mielőbb mutassuk meg állatorvosnak kedvencünket!

 

 

7. Étvágytalanság, fogyás

 

Az étvágy csökkenése gyakran a legelső gyanús tünet betegség esetén, de számtalan oka lehet annak, ha a kutya nem éhes, visszautasítja a felkínált ételt. A gond akkor kezdődik, ha egyre kevesebbet eszik, vagy egyáltalán nem kíván enni. Mindez már 24 óra alatt is negatív hatással lehet egészségére – különösen érvényes ez a 6 hónapos vagy annál fiatalabb kölykökre!

A fogyás lehet a nem megfelelő táplálás eredménye, megannyi betegségre utalhat, vagy arra is, hogy a kutya szervezete gyorsabban használja fel vagy távolítja el a létfontosságú tápanyagokat, mint ahogy pótolná azokat. Súlyos állapot alakulhat ki, ha a kutya normális testsúlyának 10%-át elveszíti. Ne menjünk el amellett, ha az egyébként jóétvágyú eb elfordítja a fejét a teli táltól! Próbálkozhatunk másfajta eledellel is (pl. száraz mellett vagy helyett nedves), de a legcélszerűbb megmutatni kedvencünket állatorvosnak!

 

 

10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - A köhögés nemcsak idős korban gyanús a kutyánál
10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - A köhögés nemcsak idős korban gyanús a kutyánál
Fotó: greatpetcare.com

 

 

8. Köhögés

 

Egy-egy köhintésre felkapjuk a fejünket, ám, ha nem múlik, és a kutya erőltetetten köhög, köpet is távozik, érdemes utánajárni a lehetséges okoknak:

Figyeljünk oda, ha kedvencünk köhög, és mielőbb vizsgáltassuk ki állatorvossal!

 

 

9. Hőemelkedés, láz

 

A kutya normális testhőmérséklete 38,5-39,5 C között mozog, aktuális értékére kihatással lehet az időjárás (napozás, hőség, téli fűtés, stb.), a testmozgás, és egyéb tényezők mellett azonban a kutya hangulata is befolyásolhatja, például izgatottság, stressz esetén is megemelkedhet a testhőmérséklet. Ha érintésre a kutyát melegnek vagy egyenesen forrónak érezzük, és a hőmérő is magasabb értéket mutat, ideje állatorvoshoz indulni!

 

 

10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Hőemelkedés, láz, a kutya nem érzi jól magát
10 tünet, amit ne hagyj figyelmen kívül - Hőemelkedés, láz, a kutya nem érzi jól magát
Fotó: Pinterest

 

 

10. Piros szem

 

Számos kiváltója lehet annak, ha a kutya szeme fehérjének színe pirosas árnyalatot ölt: gyulladás, fertőzés, fokozott érzékenység (pl. UV-fény, allergia, stb.), betegség, mely érintheti a szemhéjat, a harmadik szemhéjat, a kötőhártyát, szaruhártyát vagy az ínhártyát. A pirosság, vörösesség a szem belső részének gyulladására, sérülésére, illetve a szemgödör betegségére is utalhat, például emelkedett szemnyomás esetén glaukóma (zöldhályog). Bizonyos rendellenességek a látás fokozatos vagy hirtelen elvesztését eredményezhetik, ezért ha bármilyen szokatlan elváltozást észlelünk kutyánk szemén vagy a szemkörnyéken, kérjünk szemészeti vizsgálatot specialistánál!

 

 

Összegzés

 

Előfordul, hogy a tünetek maguktól is rendeződnek, például, ha a kutya nasi címen ezt-azt kapott a szokásos eledele mellett, és megbántotta a pocakját. Szerencsés esetben pár napos diéta hatására megoldódik a probléma. Más tünetek azonban hirtelen felléphetnek és súlyos állapotot jelezhetnek, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni! Figyeljünk oda és vigyázzunk kedvencünk egészségére, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com
Indexkép forrás: positively.com
Cikk első megjelenése: 2021. július 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet! Hírek - Címlapon
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet!
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet Hírek - Címlapon
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet