A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ihat a kutya tejet?

2023. november 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Ha elképzelünk egy aranyos házikedvencet, ahogy lefetyeli tálkájából a tejet, valószínűleg egy macska képe ugrik be. Mennyiszer hallottuk, hogy a cicák szeretik a tejet – az igazság azonban az, hogy nem nagyon tesz nekik jót... De mi a helyzet a kutyákkal?



 

Nem létezik egyértelmű igen vagy nem válasz, de azért van itt néhány fontos szempont, amire érdemes odafigyelnünk. A legtöbb kutya boldogan meginna egy kis tehéntejet vagy kecsketejet, néhányuknál azonban allergiás reakciók léphetnek fel, míg másoknál a laktózintolerancia okoz gondot. Az esetleges kellemetlen következményeket tehát nem lehet figyelmen kívül hagyni, állítják a Petmed.com állatorvos szakértői.

 

 

Mikortól ihat tejet a kutya?

 

A kölyökkutyák legfőbb táplálékforrása az anyatej, már a születésüket követő első pillanatokban igyekeznek elérni a mama emlőit, hogy hozzájussanak e létfontosságú folyadékhoz. Ahogy cseperednek, és elkezdik felfedezni a körülöttük lévő világot, úgy kóstolgatják az eléjük kerülő dolgokat is, míg a megfelelő időben szép fokozatosan elhagyják az anyatejet, és szilárd táplálékra váltanak.

 

 

Kölyökkorban az első táplálék az anyatej - a mesterséges tejpótlók összetétele is ezen alapszik
Kölyökkorban az első táplálék az anyatej - a mesterséges tejpótlók összetétele is ezen alapszik
Fotó: dailypaws.com

 

 

Ezekben az első hetekben viszont még bőségesen rendelkezésre áll szervezetükben a laktáz enzim, melynek fő feladata a tejben található laktóz, vagyis a tejcukor lebontása.

 

Érdekes, hogy míg az anyatej nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges kiskutyákká nőjenek, addig sokuk nem tolerálja a tehén- vagy kecsketejet.

 

 

Laktózintolerancia - kutyáknál is lehetséges?

 

Az elválasztás időszakában a kölyök szervezete egyre kevesebb laktázt termel, ennek eredményeként legtöbbjüknél laktózintolerancia alakul ki, már egészen fiatal korban. Ezt követően szinte ugyanazokat a kellemetlen tüneteket tapasztalhatják meg, mint azok az emberek, akiknél fennáll ez az állapot.

 

A különbség inkább súlyosságában rejlik, tehát míg egyes ebeknél enyhe tünetek jelentkeznek (pl. kisebb emésztési panaszok, diszkomfort-érzés), addig másoknál sokkal komolyabb gondokat okozhat egy kevéske tej elfogyasztása is. 

 

 

Tej és zabpehely - naná, hogy a kutya is szívesen kóstolna belőle
Tej és zabpehely - naná, hogy a kutya is szívesen kóstolna belőle
Fotó: dutchpets.com

 

 

További problémát jelenthet, hogy a tej és a tejtermékek gyakran allergiás reakciót vált ki az arra érzékeny kutyáknál. Ebben az esetben is ételallergiáról beszélünk, a tejallergia pedig alábbiakkal járhat:

 

  • bőrirritáció,
  • a bőr felszínén piros foltok jelennek meg,
  • a viszketést a kutya vakarózással igyekszik enyhíteni.

Emésztőrendszeri problémára utaló tünetek:

 

  • alhasi fájdalom,
  • haspuffadás,
  • bélgázosság,
  • laza bélsár,
  • hányás és/vagy hasmenés.

 

 

Mi történhet, ha a kutya tejet iszik?

 

A laktázenzim csökkenése, illetve hiánya miatt a felnőtt kutyák számára fokozottan megterhelő lehet a tej megemésztése. Ahogy a tejben található laktóz emésztetlenül a belekbe kerül, vizet vonz magához, melynek egyenes következménye a hasmenés. A baktériumok fermentációja pedig puffadást okoz, a keletkező gázok miatt a kutya gyakrabban szellent, amit bizony már a gazdi orra is megérez...

 

 

A tej édes ízének a kutyák sem tudnak ellenállni, de kaphatnak belőle?
A tej édes ízének a kutyák sem tudnak ellenállni, de kaphatnak belőle?
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Az érzékenyebb emésztőrendszerű kutyák szervezete igyekszik megszabadulni mindettől, olykor már a tej elfogyasztása után ki is löki magából. Minél magasabb a tej zsírtartalma, annál nagyobb az esélye, hogy hányás és/vagy hasmenés jelentkezik.

 

Ha mindezek ellenére gyakran adunk zsírosabb tejet a kutyának, akkor idővel hasnyálmirigy-gyulladás alakulhat ki. (Nem beszélve arról, hogy ha tisztában vagyunk a probléma okával és lehetséges következményeivel, igenis a mi felelősségünk törődni azzal, hogy megelőzzük.)

 

 

Mennyi tejet ihat a kutya?

 

Ez attól függ, mennyire tolerálja a kutya a tejet. Alkalmanként pár evőkanál tehéntej vagy kecsketej igazi csemege lehet számára, ha nem okoz gondot szervezetének. Sokszor azonban csak akkor derül ki, hogy a kutyus érzékeny vagy allergiás a tejre, amikor kap belőle. Náluk már a fent említett kis mennyiség is kerülendő, míg másoknál csak nagyobb mennyiségű tej elfogyasztása utána jelentkeznek enyhébb vagy erősebb tünetek.

 

 

Cica és kutya - A legnagyobb egyetértésben lefetyelik a tejet
Cica és kutya - A legnagyobb egyetértésben lefetyelik a tejet
Fotó: ipetcompanion.com

 

 

Lényeg a lényeg, jobb, ha másfajta, kutyabarát finomságokat adunk kedvencünknek – ezek bőséges választékban vannak az üzletekben, és mi magunk is készíthetünk jutalomfalatkákat, kutyakekszeket, -sütiket házilag.

 

 

Mit tegyek, ha érzékeny kutyám tejet ivott?

 

Attól még, hogy mi betartjuk a tejmentes étrendet kutyusunk számára, előfordulhat, hogy vendégségben (például a nagyiéknál) az ő tálkájába is kerül egy kis „meleg tejecske, mert hát Cilike is mindig kap”. Aztán megvan a baj... Az emésztőrendszeri panaszok rendszerint 12 órán belül jelentkeznek, szóval, ha kiderül, hogy a kutya kapott tejet, figyeljük meg viselkedését, és ha nem múlnak a tünetek, kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

 

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: thepsprucepets.com
Cikk első megjelenése: 2023. február 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén Hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál – Tünetek és teendők betegség esetén
Változatos tünetei miatt nem mindig könnyű felismerni a betegséget, ám az állapot hamar súlyosbodhat, ezért mielőbbi állatorvosi ellátást igényel. Hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kölyökkutyákat mentettek a NAV munkatársai Hírek - Címlapon
Kölyökkutyákat mentettek a NAV munkatársai
10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét Hírek - Címlapon
10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét