A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?

2023. november 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?



 

A kutyák a jelenben élnek - ez egyike azon tulajdonságaiknak, melyeket olyannyira nagyra értékelünk bennük. Hátulütője, hogy időnként kínos dolgokat művelnek, és aligha jönnek zavarba miatta (ha egyáltalán). Első ránézésre mulattatónak tűnhet, ahogy lecsapja a földre popóját, és hátsó lábait előrenyújtva húzza magát a talajon, fűben, betonon, szőnyegen… ahol éppen „rájön”. Gazdiként ezzel tisztában vagyunk, így legfeljebb megmosolyogjuk, ha a futtatón, parkban szánkázik „egy jót” a kutyás társaság kellős közepén. Más tészta, ha mindezt a sétálóutcában teszi, egy étterem, kávézó terasza mellett, vagy vendégeink előtt. Meglepett arcok? Az nem kifejezés…

 

Kutyás szemmel nézve viszont aggodalomra adhat okot e viselkedés. A végbél környéki (perianális) irritáció gyakran viszketéssel jár, a tünet megjelenése esetén érdemes utánajárni, mi okozza.  Vagyis nem azért csinálja, hogy minket szórakoztasson vagy mások előtt zavarba hozzon vele, hanem valami kellemetlenséget érzékel „odalent”, melytől e fura mozdulatsor segítségével igyekszik megszabadulni.

 

 

Ha a kutya nem érzi jól magát, testbeszédén, viselkedésén is meglátszik
Ha a kutya nem érzi jól magát, testbeszédén, viselkedésén is meglátszik
Fotó: Pinterest

 

 

1. Bűzmirigy-problémák

 

A bűzmirigy alatt valójában két, kisméretű zsákocskát értünk, melyek a végbél környékén lévő izmok között foglalnak helyet, nagyjából az óralap négyes és nyolcas számának irányában. Funkciója többrétű, elsődlegesen az egyedről nyújt tájékoztatást a fajtársaknak. A tények (életkor, nem, stb.) mellett olyan speciális információkat is közöl, mint a kutya aktuális egészségi állapota. A másik kutya által hátrahagyott ürülék megszimatolásával sokmindent megtudhatnak egymásról, és üdvözlésnél, ismerkedésnél is gondot fordítanak erre, amikor megszaglásszák egymás hátsóját.

 

A gond akkor kezdődik, amikor a bűzmirigyek nem tudnak megfelelően tisztulni. Méretük nagyjából egy szőlőszeméhez hasonlít, a mirigyekben termelődő váladék azonban egy vékony vezetéken át távozik kifelé. Ha nem ürül ki rendszeresen, idővel besűrűsödhet, és eltömíti a kivezető járatot. Minél teltebbé válik a mirigy, annál kellemetlenebb a feszítő érzést, melyet a kutya szánkázással igyekszik enyhíteni.

 

Ha a helyzet hosszabb időn át fennáll, a váladék pang, a mirigyek elzáródhatnak, melynek következtében gyulladás lép fel, fertőzés alakulhat ki. Kezdetben a kutya egyre sűrűbben dörgöli a fenekét a földhöz, ám az állapot rosszabbodása komoly fájdalommal jár.

 

 

A bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának jobb és bal oldalán helyezkednek el
A bűzmirigyek a kutya végbélnyílásának jobb és bal oldalán helyezkednek el
Fotó: thisvetsvoice.com/vcahospitals.com (Fordítás: kutyabarathelyek.hu)

 

 

A bűzmirigy-gyulladás további jelei:

  • gyakori szánkázás
  • a végbéltájék nyalogatása, harapdálása
  • gennyes, bűzös váladék távozik a végbél környékéről, vérzés figyelhető meg
  • a kutya láthatóan nem érzi jól magát, fájdalma van (nyüszög, felsír, stb.)
  • ürítés közben erőlködik
  • nehezére esik leülni
  • a fülek és hajlatok bőrének kipirosodása a szervezet irritációja miatt
  • vakarózás
  • farokkergetés

Sajnos a bűzmirigyeknél daganatos betegségek is kialakulhatnak. A tumor gyakran észrevétlenül növekszik, mígnem elzárja a vezetéket, a telítődő mirigy begyullad és fertőzés lép fel. A fent említett tünetek erre is utalhatnak, ezért célszerű mielőbb elvinni a kutyát egy kivizsgálásra. Azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk bűzmirigy-problémák esetén, alábbi cikkünkben írtunk: 

 

Egészséges hátsó, a kutyáknál is fontos
Egészséges hátsó, a kutyáknál is fontos
Fotó: Flickr

 

 

2.  Allergia

 

Ha a kutya bűzmirigyei rendszeresen ürülnek maguktól, és az állatorvos szerint is rendben vannak, lehetséges, hogy allergia áll a vakarózás hátterében. Ételallergia esetén az ürülékkel távozó allergének irritálhatják a belek nyálkahártyáját és a végbelet fedő bőrt. Az irritáció viszketéssel jár, s a kutya szánkázással igyekszik enyhíteni.

 

Mit tehetünk?

 

Az érzékenység okának feltárásához kérjük ki állatorvosunk tanácsát. Gyakran elegendő a kutya étrendjén változtatni, például átállni hipoallergén száraztápra és/vagy nedves eledelekre, viszont időbe telhet, mire megtaláljuk a megfelelő, minőségi táplálékot és kiegészítőket. Váltás esetén akár 8-12 hétig is eltarthat, mire megmutatkoznak az első pozitív jelek, legyünk türelmesek!

 

Súlyos allergia esetén gyógyszeres kezelésre lehet szükség, mert az emésztőrendszeri gondok mellett szüntelen viszketést okozhat, melynek talaján bőrproblémák alakulhatnak ki. A vakarózással sebek keletkezhetnek a bőrfelületen, a folyamatosan fennálló irritáció miatt a sebek begyulladhatnak, elfertőződhetnek, melyek gyógyítása szintén időigényes lehet és rengeteg kellemetlenséggel járhat a kutya számára.

 

 

3. Hasmenés

 

Amellett, hogy sétán kisebb küzdelmet okozhat, mire sikerül összeszedünk kedvencünk híg ürülékét, a hasmenés önmagában jelezhet és okozhat is egészségügyi problémákat. A bűzmirigyek nem tudnak megfelelően ürülni,  irritálhatja a beleket és a végbél érzékeny nyálkahártyáját, bőrét is. Fájdalom jelentkezik, a kutya szánkázni kezd, mely tovább ront a helyzeten. A bőr kisebesedhet, a talajról pedig különféle kórokozók kerülhetnek bele. 

 

 

Szánkázás kutyáknál - Allergia is okozhat viszketést
Szánkázás kutyáknál - Allergia is okozhat viszketést
Fotó: Pinterest

 

 

A hasmenés kutyáknál sem normális jelenség, ugyanakkor időről-időre felütheti fejét, például, ha újfajta eledelre váltunk. Néhány napig, akár 1-2 hétig is eltarthat, mire a szervezet átáll rá, és eközben hígabb lehet az ürülék. Bajos, ha a kutya gyakran kap ilyen-olyan maradékot a konyhából, a zsíros, fűszeres ételek ugyanis gyomorrontást és hasmenést okozhatnak. Egyes összetevők (pl. xilit, csokoládé, stb.), zöldségek (pl. hagyma, fokhagyma), gyümölcsök (pl. szőlő, mazsola) pedig egyenesen mérgezőek számukra.

 

Mit tehetünk?

 

A minőségi táplálás mellett segíthet a hasmenés leküzdésében az is, ha elosztjuk a kutya napi ételadagját, és többször, kisebb porciókban adjuk neki. A bélrendszer működésének támogatására adhatunk pre- és probiotikumokat; arról, hogy melyiket, kérjük ki állatorvosunk tanácsát.

Fektessünk nagyobb hangsúlyt a higiéniára: ürítést követően töröljük át kedvencünk fenekét egy langyos vízbe mártott puha törlőkendővel.

 

Fontos: ha a hasmenés nem rendeződik 1-2 napon belül, látogassunk el kutyánkkal az állatorvoshoz! Számos oka lehet az allergiától kezdve az élősködőkön át (pl. Giardia) az emésztőrendszeri betegségekig. Nem érdemes húzni-halasztani a vizsgálatot!

 

 

A hosszú szőr rendszeres ápolásra szorul, minden kutyánál ​Fotó: Twitter
A hosszú szőr rendszeres ápolásra szorul, minden kutyánál
Fotó: Twitter

 

 

4. Csúnya csimbókok a szőrben

 

A hosszú szőr ápol, véd és eltakar, de helyenként összecsomósodhat, „odalent” pedig ráragadhat az ürülék. És az igencsak kellemetlen tud lenni. Mindenkinek… Egyfelől húzza a kutya szőrét, ami fájdalmas, másfelől a bőrhöz dörgölődő „kakicsimbókok” miatt sebek keletkezhetnek. És még büdös is. Ha jó ideje nem tették rendbe a kutya bundáját, egyre több és több darabka tapadhat egymáshoz, ami el is tömítheti a végbélnyílást, és az eb képtelen üríteni. A szánkázással próbálhat megszabadulni mindettől.

 

Mit tehetünk?

 

Ápoljuk a kutya szőrzetét típusának, hosszának megfelelően. Rendszeres időközönként bízzuk a csinosítást kutyakozmetikusra. Az ápolt szőr és bőr a kutya egészsége szempontjából is elengedhetetlen! Segíthet, ha a végbél tájékán rövidre vágjuk a szőrt. Ügyeljünk a higiéniára, tartsuk tisztán e kényes területet. Hasmenés, székrekedés esetén ez különösen fontos a csomósodás megelőzése érdekében, ha 1-2 nap alatt nem javul a helyzet, menjünk állatorvoshoz.

 

 

5. Élősködők

 

Kezdjük is egy kérdéssel: mikor kapott utoljára a kedvenced féreghajtót? Alkalmazunk külső-belső élősködők elleni készítményeket (pl. spot-on, nyakörv, tabletta, stb.)? Ha rendszeresen gondoskodunk erről is, adhatunk magunknak egy pirospontot. A bélparaziták rengeteg problémát, betegséget tudnak okozni! Többek között viszketést a végbél környékén, mivel az ürülékkel távozó férgek és petéik irritálják a nyálkahártyát és a bőrt.  Ezen a részen elbújhatnak a bolhák és a kullancsok is.

 

Mit tehetünk?

 

Kérjük ki állatorvosunk tanácsát a külső-belső paraziták elleni védekezés és a féreghajtás módjáról. Ügyeljünk arra, hogy az előírásoknak megfelelően alkalmazzuk a javasolt szereket. Onnantól kezdve, hogy a kutya megérkezik családunkba; ezzel nemcsak rá és társaira, hanem magunkra is vigyázunk.

 

 

Szánkázás - Bűzmirigy-problémára utalhat, ha a kutya a földhöz dörzsöli a hátsóját
Szánkázás - Bűzmirigy-problémára utalhat, ha a kutya a földhöz dörzsöli a hátsóját
Fotó: Twitter

 

 

6. Sérülés, idegentest, betegség

 

Fentieket jelezheti, ha a kutya hirtelen hátrakap a feneke irányába, nyalogatni kezdi vagy sűrűn ellenőrzi e területet. Előfordulhat, hogy rossz helyre ült le, és felsértette a bőrét valamilyen éles tárgy (pl. szilánk), de a hosszabb szőrszálakba beleragadhat toklász, bogáncs és egyéb szennyeződés is, ami további bonyodalmakat okozhat. Legelészés után szánkázhat azért, ha az ürülékbe gabalyodó fűszálak nehézkesen bújnak elő az alvégen. Azok az ebek pedig, akik előszeretettel rágnak szét bármit, ami megtetszik nekik, netán le is nyelik a labda, bot, könyv, párna, rongy, kanapé és egyebek darabjait, a kimeneti oldalon tapasztalt kellemetlenség miatt is szánkázhatnak. Ivaros szukák a tüzelés időszakában fokozottan tisztálkodnak, szokatlan váladékozás esetén látogassunk el az állatorvoshoz. A végbélben és környékén megjelenő kinövések, tumorok is kivizsgálásra, kezelésre szorulnak!

 

 

7. Berögzült viselkedés?

 

Remek megfigyelők és gyorsan tanulnak. Ha nagy felhajtást csinálunk minden egyes szánkázás körül, kedvencünk megtanulhatja, hogy általa figyelmet kap. Persze az sem jó, ha nem figyelünk oda, mert kisebb-nagyobb problémára is utalhat a viselkedés.

 

Minőségi táplálás, rendszeres testmozgás, külső-belső élősködők elleni folyamatos védelem, ápolt szőr, jól működő bűzmirigyek, kötelező és ajánlott oltások, rendszeres állapotfelmérés az állatorvosnál... Alapvető dolgok, melyekkel sokat tehetünk kutyánk egészségéért. Ha továbbra is szánkázik és a játékos figyelemelterelés sem válik be, kérjük állatorvos és tapasztalt, pozitív módszerekkel dolgozó kutyatréner együttes segítségét!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: pethelpful.com, petmd.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2021. május 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Hírek - Címlapon
Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Hírek - Címlapon
Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán