A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál

2023. május 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek? 

Bár legtöbbször nem sokat gondolunk elektromos berendezéseinkre, kíváncsi kutyusunk számára azonban komoly veszélyeket hordozhatnak magukban – áramütés. Az egyik leggyakoribb sérülés akkor következik be, ha a kutya megrágcsálja az elektromos vezetéket. Egy ilyen sérülés égést okozhat, de nemcsak a kutya száján, hanem a környező szövetekben (pl. ha mancsával is megérintette), súlyos esetben károsodhat a szív, a tüdő, és az áramforrásnak való kitettségtől függően rövid idő alatt beállhat a halál.

 

Lehetséges szövődmények közé sorolják még: folyadék felgyülemlése a tüdőben (tüdőödéma), a normálistól eltérő szívritmus (pl. szapora szívverés). S ha ez még nem lenne elég, a szürkehályog (katarakta) kialakulását is összefüggésbe hozták már az áramütéses sérülésekkel.

 

 

A kíváncsi kölyökkutyák könnyen megrághatják az elektromos vezetékeket, ha elérik
A kíváncsi kölyökkutyák könnyen megrághatják az elektromos vezetékeket, ha elérik
Fotó: petmd.com

 

 

Milyen tünetek esetén kell áramütésre gondolni?

 

Az elektromos áramütés legnyilvánvalóbb jele a kutya szájában, illetve a szája körül, akár a pofáján keletkező égési sérülés. Feltűnő lehet az is, ha a kutya bajsza megpörkölődött, mely kezdetben igen kellemetlen szagot áraszt.

 

Más, komolyabb tünetek rendszerint a légzést és a szívritmust érintik, de felléphet izomremegés, izomrángás, roham, illetve, ha a kutya váratlanul összeesik, elgyengül.

 

Az áramütés tipikus tünetei:

 

 • Égés
 • Köhögés
 • A normálistól eltérő légzés (a kutya zihál, kapkodja a levegőt)
 • Igyekszik olyan testhelyzetet felvenni, melyben előrenyújtja nyakát vagy feltartja fejét, hogy megfelelően tudjon levegőt venni
 • Recsegő, ropogó hangok a tüdőben (a felgyülemlő folyadék okozza)
 • Légzési nehézség (a kutya küszködik, hogy levegőhöz jusson)
 • Gyengeség, elesettség
 • Az érintett testrészen a bőr és a nyálkahártyák kékes színezetet öltenek
 • A kutya összeesik, nem tud fent lenni
 • Eszméletvesztés, nincsen tudatánál
 • Rohamok
 • Halál

 

Áramütés - A sérülés legtöbbször a kutya kétéves kora előtt következik be
Áramütés - A sérülés legtöbbször a kutya kétéves kora előtt következik be
Fotó: unionlakeveterinaryhospital.com

 

 

Áramütés gyanúja esetén mielőbb vigyük állatorvoshoz a kutyát, hogy szakszerű ellátásban részesíthették! Nemcsak a szövődményeket kerülhetjük el, de adott esetben az életét menthetjük meg, ha időben cselekszünk!

 

 

Az elektromos áramütés lehetséges okai

 

Leggyakrabban akkor következik be, amikor a kutya (főként a kölykök és a fogváltás miatt rágcsáló fiatalok) kíváncsiságában éppen egy elektromos kábelt talál meg, amit remek ötletnek tűnik megkóstolni. Ez lehet a televízió vagy a számítógép vezetéke, télen a fűtőtest, nyáron a ventilátor vezetéke, karácsonykor pedig a dekorációként világító fények és a karácsonyfaégők... De ott van a hajszárító vagy a vasaló „madzagja” is, ami használat közben nagyon érdekesen himbálózik a levegőben (pont szemmagasságban). Kerti munkáknál az elektromos fűnyíró és egyéb eszközök vezetéke is csábító lehet a kutya számára. 

 

A legtöbb áramütéses eset a kétévesnél fiatalabb kutyákat érinti, akár amiatt, mert fogváltáskor (fogzáskor), amikor a kölykök előszeretettel rágnak meg mindent, amit találnak, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy enyhítsék a tejfogak kipotyogásával és a maradandó fogak növekedésével járó fájdalmat, és persze azért is fontos, hogy egészségesek legyenek ezek a fogak. Más kutyákat azért ér áramütés, mert túlzottan kíváncsiak, és csak úgy mellékesen megnéznék, mit lehet azzal a madzaggal kezdeni...

 

 

A macskák is megrágcsálhatják az elektromos kábeleket
A macskák is megrágcsálhatják az elektromos kábeleket
Fotó: hepper.com

 

 

 

Hogyan diagnosztizálják az áramütést?

 

Ha a kutya kritikus állapotban érkezik a rendelőbe, azonnal megkezdik a kezelést. Kritikusnak számít például, ha nehezen kap levegőt, ilyenkor oxigénmaszkot is tesznek rá, és gondos megfigyelés alatt tartják. Miután stabilizálódott a kutya állapota, az állatorvos alaposan megvizsgálja (fizikális állapotfelmérés), megnézi száját, pofáját, meghallgatja a tüdejét és a szívét. A vese- és májfunkció értékeléséhez rendszerint vérvizsgálatot is végez, szükség esetén pedig mellkasröntgent és EKG-t kérhet, hogy felmérje a kutya szívének és tüdejének működését.

 

Közben kérdéseket tehet fel a gazdinak arról, mit látott otthon, mikor és milyen tüneteket észlelt kedvencén, van-e ismert betegsége, szed-e gyógyszert, stb. Fontos tudni, hogy az áramütésre jellemző tünetek hátterében más panasz is állhat, és ennek megfelelően kell kezelni a pácienst.

 

Az áramütés egyik lehetséges szövődménye a tüdőödéma, mely a sérülést követően több óra múltán is felléphet. Emiatt bent tarthatják a rendelőben megfigyelésre a kutyát. További diagnosztikai teszteket végezhetnek rajta a szakszerű ellátást részeként.

 

 

Áramütés - A karácsonyi égők is veszéyesek lehetnek, ha a kutya hozzájut
Áramütés - A karácsonyi égők is veszéyesek lehetnek, ha a kutya hozzájut
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Az áramütés kezelése és a gazdi további teendői otthon

 

Áramütés gyanúja esetén kapcsoljuk le az áramforrást, mielőtt megmozdítanánk a kutyát (pl. húzzuk ki a vezetéket a konnektorból, ha látjuk, melyiket rágta meg). Csak ezután érjünk hozzá. Ha nem lélegzik, és nincs pulzusa, tegyük szabaddá a légutait, és kezdjük meg az újraélesztést. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget telefonon az állatorvostól addig is, amíg beérünk a rendelőbe. Így felkészülhetnek a kutya fogadására, és gyorsan megkezdhetik a kezelést. A kutya állapotától függően alábbiak képezhetik részét a terápiának:

 

 • Az égési sérülések okozta fájdalom enyhítése
 • Antibiotikumok a fertőzések megelőzésére
 • Oxigénterápia
 • Folyadékterápia (infúzió)
 • A gyógyulást támogató táplálás
 • Gyógyszeres kezelés (a szívritmus stabilizálása, a tüdőben lévő folyadék eltávolítása, a rohamok megszüntetése érdekében)

 

Eleinte elutasíthatja a megszokott táplálékot, a szájában lévő fájdalmas sebek miatt. Készítsünk neki könnyen fogyasztható, puha eledeleket (nedves táp, konzerv, főtt étel), vagy áztassuk be száraztápját, hogy el tudja majszolni. Állatorvosunk tanácsát is érdemes kikérni, mivel etessük kedvencünket, amíg visszaállhatunk a rendes étrendjére.

 

 

Könnyen bele is gabalyodhat a kutya a hosszú vezetékbe
Könnyen bele is gabalyodhat a kutya a hosszú vezetékbe
Fotó: cesarsway.com

 

 

Fontos, hogy a kutya sokat pihenjen a gyógyulás során. Figyeljük égési sebeit, hogy elejét vehessük a másodlagos fertőzéseknek, és tartsuk be az előírt kezelést (pl. antibiotikumok beadása, kenőcs alkalmazása helyileg). Ha szövetek túlzott mértékben károsodtak az égés miatt, műtéti helyreállításra is szükség lehet.

 

 

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyánkat áramütés érje?

 

A legfontosabb, hogy távol tartsuk a kutyát a konnektoroktól és elektromos vezetékektől. Ellenőrizzük le az otthonunkban lévő vezetékeket, és szabaduljunk meg azoktól, amelyek megsérültek. A fedetlen dróttal történő minimális érintkezés is sérülést okozhat!

Fulladáshoz vezethet, ha a kutya belegabalyodik a hosszabb kábelbe, ezért attól mindenképpen tartsuk távol, s ha már nem használjuk a vezetéket, tekerjük fel, és tegyük el. 

 

Használhatunk bababiztos megoldásokat is: a vezetékek és kábelek legyenek elrejtve (konnektorvédő, kábeldoboz), az álló berendezések (pl. fűtőtest, ventilátor, állólámpa) stabil alapon álljanak, hogy a kutya ne boríthassa fel azokat. Felszerelhetünk babarácsot is, de talán a legcélszerűbb, hogyha valamelyik eszközt nem használjuk, akkor húzzuk ki a konnektorból (pl. a laptopot).

 

Vigyázzunk kedvencünk egészségére és biztonságára, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét! 

 

Forrás: https://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/electrocution-dogs

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: cesarsway.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehet a kutya diót? Ehet a kutya diót?
Miért is ne? Hiszen egyik legegészségesebb ropogtatnivalónk, egyenesen a természet patikájából. De vigyázni kell vele, mert komoly baj is származhat belőle!

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál Szőlő és mazsola: mérgezést okozhatnak kutyáknál
Ízletes gyümölcsünk amennyire finom és egészséges számunkra, olyan komoly gondot okozhat kedvencünk esetében, ha jóízűen fogyaszt belőle. Mire figyeljünk és mit tegyünk, ha észleljük a tüneteket?

Egy kutya jelenléte még a veszélyesnek ítélt helyzetekben is biztonságérzetet nyújt Egy kutya jelenléte még a veszélyesnek ítélt helyzetekben is biztonságérzetet nyújt
Kevésbé érezhetjük magunkat fenyegetve egy rosszhírű környéken, ha meglátunk egy kutyasétáltató embert. Főleg, ha a kutya kistestű. Érdekes tanulmány!

Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál Nyári veszélyek - Napégés kutyáknál
Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… Élvezzük a napsütést, feltöltődünk, ám eközben odafigyelünk arra is, hogy védjük magunkat a napsugarak káros hatásaival szemben. Nem feledkezhetünk meg kedvenceinkről sem, hiszen ők is ki vannak téve a napégés veszélyeinek. Hogyan óvhatjuk meg őket a bajtól?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig Hírek - Címlapon
A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
Minden idők legidősebb kutyája Hírek - Címlapon
Minden idők legidősebb kutyája