A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál

2023. október 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?



 

Bár legtöbbször nem sokat gondolunk elektromos berendezéseinkre, kíváncsi kutyusunk számára azonban komoly veszélyeket hordozhatnak magukban – áramütés. Az egyik leggyakoribb sérülés akkor következik be, ha a kutya megrágcsálja az elektromos vezetéket. Egy ilyen sérülés égést okozhat, de nemcsak a kutya száján, hanem a környező szövetekben (pl. ha mancsával is megérintette), súlyos esetben károsodhat a szív, a tüdő, és az áramforrásnak való kitettségtől függően rövid idő alatt beállhat a halál.

 

Lehetséges szövődmények közé sorolják még: folyadék felgyülemlése a tüdőben (tüdőödéma), a normálistól eltérő szívritmus (pl. szapora szívverés). S ha ez még nem lenne elég, a szürkehályog (katarakta) kialakulását is összefüggésbe hozták már az áramütéses sérülésekkel.

 

 

A kíváncsi kölyökkutyák könnyen megrághatják az elektromos vezetékeket, ha elérik
A kíváncsi kölyökkutyák könnyen megrághatják az elektromos vezetékeket, ha elérik
Fotó: petmd.com

 

 

Milyen tünetek esetén kell áramütésre gondolni?

 

Az elektromos áramütés legnyilvánvalóbb jele a kutya szájában, illetve a szája körül, akár a pofáján keletkező égési sérülés. Feltűnő lehet az is, ha a kutya bajsza megpörkölődött, mely kezdetben igen kellemetlen szagot áraszt.

 

Más, komolyabb tünetek rendszerint a légzést és a szívritmust érintik, de felléphet izomremegés, izomrángás, roham, illetve, ha a kutya váratlanul összeesik, elgyengül.

 

Az áramütés tipikus tünetei:

 

  • Égés
  • Köhögés
  • A normálistól eltérő légzés (a kutya zihál, kapkodja a levegőt)
  • Igyekszik olyan testhelyzetet felvenni, melyben előrenyújtja nyakát vagy feltartja fejét, hogy megfelelően tudjon levegőt venni
  • Recsegő, ropogó hangok a tüdőben (a felgyülemlő folyadék okozza)
  • Légzési nehézség (a kutya küszködik, hogy levegőhöz jusson)
  • Gyengeség, elesettség
  • Az érintett testrészen a bőr és a nyálkahártyák kékes színezetet öltenek
  • A kutya összeesik, nem tud fent lenni
  • Eszméletvesztés, nincsen tudatánál
  • Rohamok
  • Halál

 

Áramütés - A sérülés legtöbbször a kutya kétéves kora előtt következik be
Áramütés - A sérülés legtöbbször a kutya kétéves kora előtt következik be
Fotó: unionlakeveterinaryhospital.com

 

 

Áramütés gyanúja esetén mielőbb vigyük állatorvoshoz a kutyát, hogy szakszerű ellátásban részesíthették! Nemcsak a szövődményeket kerülhetjük el, de adott esetben az életét menthetjük meg, ha időben cselekszünk!

 

 

Az elektromos áramütés lehetséges okai

 

Leggyakrabban akkor következik be, amikor a kutya (főként a kölykök és a fogváltás miatt rágcsáló fiatalok) kíváncsiságában éppen egy elektromos kábelt talál meg, amit remek ötletnek tűnik megkóstolni. Ez lehet a televízió vagy a számítógép vezetéke, télen a fűtőtest, nyáron a ventilátor vezetéke, karácsonykor pedig a dekorációként világító fények és a karácsonyfaégők... De ott van a hajszárító vagy a vasaló „madzagja” is, ami használat közben nagyon érdekesen himbálózik a levegőben (pont szemmagasságban). Kerti munkáknál az elektromos fűnyíró és egyéb eszközök vezetéke is csábító lehet a kutya számára. 

 

A legtöbb áramütéses eset a kétévesnél fiatalabb kutyákat érinti, akár amiatt, mert fogváltáskor (fogzáskor), amikor a kölykök előszeretettel rágnak meg mindent, amit találnak, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy enyhítsék a tejfogak kipotyogásával és a maradandó fogak növekedésével járó fájdalmat, és persze azért is fontos, hogy egészségesek legyenek ezek a fogak. Más kutyákat azért ér áramütés, mert túlzottan kíváncsiak, és csak úgy mellékesen megnéznék, mit lehet azzal a madzaggal kezdeni...

 

 

A macskák is megrágcsálhatják az elektromos kábeleket
A macskák is megrágcsálhatják az elektromos kábeleket
Fotó: hepper.com

 

 

 

Hogyan diagnosztizálják az áramütést?

 

Ha a kutya kritikus állapotban érkezik a rendelőbe, azonnal megkezdik a kezelést. Kritikusnak számít például, ha nehezen kap levegőt, ilyenkor oxigénmaszkot is tesznek rá, és gondos megfigyelés alatt tartják. Miután stabilizálódott a kutya állapota, az állatorvos alaposan megvizsgálja (fizikális állapotfelmérés), megnézi száját, pofáját, meghallgatja a tüdejét és a szívét. A vese- és májfunkció értékeléséhez rendszerint vérvizsgálatot is végez, szükség esetén pedig mellkasröntgent és EKG-t kérhet, hogy felmérje a kutya szívének és tüdejének működését.

 

Közben kérdéseket tehet fel a gazdinak arról, mit látott otthon, mikor és milyen tüneteket észlelt kedvencén, van-e ismert betegsége, szed-e gyógyszert, stb. Fontos tudni, hogy az áramütésre jellemző tünetek hátterében más panasz is állhat, és ennek megfelelően kell kezelni a pácienst.

 

Az áramütés egyik lehetséges szövődménye a tüdőödéma, mely a sérülést követően több óra múltán is felléphet. Emiatt bent tarthatják a rendelőben megfigyelésre a kutyát. További diagnosztikai teszteket végezhetnek rajta a szakszerű ellátást részeként.

 

 

Áramütés - A karácsonyi égők is veszéyesek lehetnek, ha a kutya hozzájut
Áramütés - A karácsonyi égők is veszéyesek lehetnek, ha a kutya hozzájut
Fotó: thesprucepets.com

 

 

Az áramütés kezelése és a gazdi további teendői otthon

 

Áramütés gyanúja esetén kapcsoljuk le az áramforrást, mielőtt megmozdítanánk a kutyát (pl. húzzuk ki a vezetéket a konnektorból, ha látjuk, melyiket rágta meg). Csak ezután érjünk hozzá. Ha nem lélegzik, és nincs pulzusa, tegyük szabaddá a légutait, és kezdjük meg az újraélesztést. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget telefonon az állatorvostól addig is, amíg beérünk a rendelőbe. Így felkészülhetnek a kutya fogadására, és gyorsan megkezdhetik a kezelést. A kutya állapotától függően alábbiak képezhetik részét a terápiának:

 

  • Az égési sérülések okozta fájdalom enyhítése
  • Antibiotikumok a fertőzések megelőzésére
  • Oxigénterápia
  • Folyadékterápia (infúzió)
  • A gyógyulást támogató táplálás
  • Gyógyszeres kezelés (a szívritmus stabilizálása, a tüdőben lévő folyadék eltávolítása, a rohamok megszüntetése érdekében)

 

Eleinte elutasíthatja a megszokott táplálékot, a szájában lévő fájdalmas sebek miatt. Készítsünk neki könnyen fogyasztható, puha eledeleket (nedves táp, konzerv, főtt étel), vagy áztassuk be száraztápját, hogy el tudja majszolni. Állatorvosunk tanácsát is érdemes kikérni, mivel etessük kedvencünket, amíg visszaállhatunk a rendes étrendjére.

 

 

Könnyen bele is gabalyodhat a kutya a hosszú vezetékbe
Könnyen bele is gabalyodhat a kutya a hosszú vezetékbe
Fotó: cesarsway.com

 

 

Fontos, hogy a kutya sokat pihenjen a gyógyulás során. Figyeljük égési sebeit, hogy elejét vehessük a másodlagos fertőzéseknek, és tartsuk be az előírt kezelést (pl. antibiotikumok beadása, kenőcs alkalmazása helyileg). Ha szövetek túlzott mértékben károsodtak az égés miatt, műtéti helyreállításra is szükség lehet.

 

 

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyánkat áramütés érje?

 

A legfontosabb, hogy távol tartsuk a kutyát a konnektoroktól és elektromos vezetékektől. Ellenőrizzük le az otthonunkban lévő vezetékeket, és szabaduljunk meg azoktól, amelyek megsérültek. A fedetlen dróttal történő minimális érintkezés is sérülést okozhat!

Fulladáshoz vezethet, ha a kutya belegabalyodik a hosszabb kábelbe, ezért attól mindenképpen tartsuk távol, s ha már nem használjuk a vezetéket, tekerjük fel, és tegyük el. 

 

Használhatunk bababiztos megoldásokat is: a vezetékek és kábelek legyenek elrejtve (konnektorvédő, kábeldoboz), az álló berendezések (pl. fűtőtest, ventilátor, állólámpa) stabil alapon álljanak, hogy a kutya ne boríthassa fel azokat. Felszerelhetünk babarácsot is, de talán a legcélszerűbb, hogyha valamelyik eszközt nem használjuk, akkor húzzuk ki a konnektorból (pl. a laptopot).

 

Vigyázzunk kedvencünk egészségére és biztonságára, hogy még sokáig élvezhessük egymás társaságát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét! 

 

Forrás: https://www.petmd.com/dog/conditions/cardiovascular/electrocution-dogs

Forrás: petmd.com
Indexkép forrás: cesarsway.com
Cikk első megjelenése: 2023. május 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Brimo partysátor AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat? Hírek - Címlapon
Miért szeretik olyan nagyon a kutyák a különféle hangokat adó, sípolós, csipogós játékokat?
Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse Hírek - Címlapon
Minden reggel így várja a postást a hatalmas kutya, hogy üdvözölhesse