A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?

2024. január 14., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?



 

Fogínyének színe sokmindent elárul a kutya hogylétéről, a normálistól eltérő szín azonban arra utalhat, hogy valami nincs rendben vele. Az egészséges fogíny színe más-más lehet a kutyáknál, de alapvetően az az elfogadott, ha színe élénk rózsaszín vagy lazacszínű

 

 

Mi a helyzet a sötétebb foltokkal?

 

Néhány kutyánál sötét pöttyöket, foltokat fedezhetünk fel a fogínyen, a szájüregben és a szájpadláson (akár még a nyelvén is). Normális esetben ez természetes, veleszületetten pigmentáltak e területek - legtöbbször a kutya bundájának színe tükröződik bennük.

 

Érdemes azonban kicsi korától figyelni a kutya fogínyét, hogy változik-e a pöttyök, foltok megjelenése, kiterjedése, esetleg újak jelennek-e meg rajta. A fekete foltok utalhatnak arra, hogy túl sok melanin termelődik a sejtekben, mely egyeseknél idővel sajnos rosszindulatú melanoma kialakulásához vezethet. 

 

 

Fontos, hogy tudjuk, milyen az, ha egészséges a kutya fogínye
Fontos, hogy tudjuk, milyen az, ha egészséges a kutya fogínye
Fotó: Twitter

 

 

Miért baj, ha megváltozik a kutya fogínyének a színe?

 

A fogíny színében bekövetkező változás komoly dologra is utalhat: mást jelent, ha elfehéredik, mást, ha elkékül, és így tovább. Cikkünkben a sápadt fogínyről írunk bővebben, de kiegészítettük egy táblázattal is, melyben a különböző színekkel összefüggő lehetséges okokat és tüneteket is felsoroljuk. Azt azonban már itt is szeretnénk kiemelni, hogyha a megszokottól bármilyen eltérést tapasztalunk, mielőbb vigyük el kedvencünket az állatorvoshoz! A pontos diagnózis felállítása után azonnal megkezdhetik a kezelést, ami adott esetben a kutya életét mentheti meg, például, ha fullad vagy sokkos állapotba került.

 

 

Mitől lehet sápadt a kutyám fogínye?

 

Számos problémát jelezhet, ha a kutya fogínye elfehéredik. Mivel nem tudhatjuk, mi rejlik a hátterében, a legjobb, ha mielőbb kérjük állatorvosunk tanácsát. Sápadt fogínnyel találkozhatunk, ha a kutya nagyon megrettent valamitől, de akkor is, ha vérszegény vagy sérülésből fakadóan vérveszteség érte. Egyáltalán nem mindegy, mi a kiváltó ok, hiszen a kutya olyan állapotba kerülhet, mely azonnali ellátást igényel. Lássuk tehát a lehetséges okokat!

 

 

Egészséges fogíny kutyáknál - szép rózsaszín vagy lazacszínű
Egészséges fogíny kutyáknál - szép rózsaszín vagy lazacszínű
Fotó: worlddogfinder.com

 

 

1. Vérszegénység (anémia)

 

Vérszegénységről beszélünk, ha a vörösvértestek száma lecsökken. Ők felelősek azért, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttassanak el a sejtekhez, ám ha számuk csökken, akkor a szervezetben oxigénhiányos állapot léphet fel. Ennek egyik legnyilvánvalóbb klinikai tünete a halvány rózsaszín, valamint a fehér fogíny, melyet alábbi tünetek kísérhetnek még: általános gyengeség, letargia, étvágytalanság, légzési nehézség. Kezelés nélkül a vérszegénység életveszélyessé alakulhat!

 

 

2. Vérveszteség

 

Számos oka lehet, többek között ide tartozik a trauma (baleset, sérülés), illetve, ha a kutya súlyosan fertőzött külső élősködőkkel, vagyis bolhákkal, kullancsokkal, melyek a véréből táplálkoznak. A vérveszteség halálos kimenetelű is lehet, ezért minden esetben sürgősségi ellátásra szorul. Minél előbb juttassuk el a kutyát állatorvoshoz!

 

 

Sötét pöttyök, foltok a kutya fogínyén - Lehet veleszületett pigmentáció, de betegségre is utalhat
Sötét pöttyök, foltok a kutya fogínyén - Lehet veleszületett pigmentáció, de betegségre is utalhat
Fotó: thesprucepets.com

 

 

3. Sokk

 

A sokk életveszélyes állapotra utal, mely alatt súlyos vérellátási zavart értünk. Ilyenkor a vér nem áramlik megfelelően az erekben, keringési elégtelenség léphet fel. Ha akadályozott a vérellátás, a sejtek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, így a szövetek és a szervek működése is veszélyeztetetté válik. Különböző okok vezethetnek sokkos állapot kialakulásához, leggyakoribb, amikor valamilyen trauma éri a kutyát (pl. autóbaleset, magasról történő zuhanás, stb.). Kezelés hiányában a kutya élete a tét, ezért mielőbb állatorvoshoz kell juttatni.

 

 

4. Vesebetegség

 

A vesék a létfontosságú szervek közé tartoznak, kiemelten fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében. Vesebetegség és veseelégtelenség esetén a vesefunkció akadályozott. Hátterében megannyi ok állhat, a mérgezéstől kezdve a fertőzéseken át örökletes betegségekig bezárólag. A vesék által termelt hormon, az eritropoetin a vörösvértestek képződését irányítja a csontvelőben. Amikor a vesék nem működnek megfelelően, kevésbé lesznek képesek e hormonok előállítására, melynek eredményeként a vörösvértestek száma csökken. A vesebetegség okától és súlyosságától függően a tünetek meglehetősen változatosak lehetnek, de a (vérszegénység okozta) sápadt fogíny szinte minden esetben jelen van.

 

 

Nyomáspontos tesztelés - milyen gyorsan tér vissza a fogíny eredeti színe
Nyomáspontos tesztelés - milyen gyorsan tér vissza a fogíny eredeti színe
Fotó: greatpetcare.com

 

 

 

Honnan tudhatom, hogy gond van?

 

Ehhez egy nagyon egyszerű tesztet kell csak elvégeznünk, amennyiben a kutya hagyja.

 

  1. Ha biztonságosnak ítéljük meg, emeljük fel a kutya felső ajkát, hogy megnézhessük, milyen a fogínyének a színe a felső fogak mentén. 
     
  2. Egyik ujjunkkal finoman, de határozottan nyomjuk meg a fogínyt egy ponton, majd engedjük el. Ezzel tesztelhetjük, hogy mennyi időbe telik, mire a fogíny normális színe visszatér (normális esetben ehhez mindössze 1-2 másodperc szükséges). 
     
  3. Ha nem tudjuk elvégezni ezt a tesztet a kutya fogínyén, nézzük meg a kutya szemeit: gyengéden húzzuk lefelé az alsó szemhéját, hogy megállapíthassuk, milyen a nyálkahártya színe.

 

 

Mit tegyek, ha sápadt a kutyám fogínye?

 

Előfordulhat, hogy olyan gonddal állunk szemben, mely azonnali ellátás nélkül életveszélyes állapotot okoz a kutyánál. Ha a kutya fogínye elfehéredik, vagy tartósan sápadt, minden esetben forduljunk állatorvoshoz!

 

 

Sápadt, elfehéredett fogíny kutyáknál - többféle oka lehet
Sápadt, elfehéredett fogíny kutyáknál - többféle oka lehet
Fotó: greatpetcare.com

 

 

 

Fogíny-színskála

 

A színtáblázat segítségével közelebb kerülhetünk annak felismeréséhez, mi okozhat például sápadt fogínyt a kutyánál, de ne feledjük, hogy az okok között több olyan is szerepel, mely azonnali ellátásra szorul! Gyanú esetén ne késlekedjünk, irány az állatorvos!

 

 

A fogíny színe Lehetséges okok Tünetek
Sápadt, elfehéredett
  • Vérszegénység
  • Vérveszteség
  • Fájdalom
  • Sokk
  • Vesebetegség
  • Szorongás, félelem
  • Gyengeség, letargia
  • Vérzés
  • Nemrég bekövetkezett trauma vagy betegség, pl. fertőzés vagy hasmenés, stb.
Sárga
  • Májproblémák
  • Vörösvértesteket érintő károsodás
  • Fokozott szomjúság
  • Rosszullét, hasmenés
  • Étvágytalanság
  • Csökkent energiaszint
Kékes-lilás
  • Nehézlégzés
  • Szaporán veszi a levegőt
  • Köhögés
Élénkpiros, vérvörös szín
  • Magas testhőmérséket
  • Gyengeség, rosszullét
  • Lihegés
  • A kutya összeesik, elájul

Sötét pigmentek,

fekete pöttyök, foltok

  • Természetes színezettség (veleszületett)
  • Rosszindulatú melanóma
  • Ha veleszületett, akkor nem okoz tünetet, sem problémát

  • A melanóma viszont kezdetben nem okoz különösebb tüneteket

Vörös vonal, duzzanat a fogínyen a fogak mentén

  • Fogínygyulladás (gingivitisz)
  • Fogkövesség
  • Rossz szájszag
  • Nehezére esik enni
  • Dörgöli a pofáját, mancsolja
  • Felrakódás a fogakon

 

 

 

 

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Fotó: Shutterstock

 

 

Hogyan előzhető meg a sápadt fogíny kialakulása?

 

 

Mivel többféle állapot is okozhatja azt, hogy a kutya fogínye elfehéredik, a megelőzési lehetőségek is eltérnek egymástól. Természetesen olyan is előfordul, hogy nem tudjuk megelőzni a bajt, például egy hirtelen bekövetkező traumát. A legjobb, amit tehetünk, hogy a lehető legbiztonságosabbá alakítjuk kutyánk környezetét:

 

  • olyan helyen tartjuk a háztartási vegyszereket, a kutya számára mérgező ételeket (pl. csokoládé, xilit), ahol nem férhet hozzá
  • otthon és kertben is mellőzzük a mérgező növények tartását
  • tartsuk távol a kutyát az éles eszközöktől, tárgyaktól (pl. konyhai eszközök, kerti szerszámok), melyek komoly sérüléseket, súlyos vérzést okozhatnak
  • lehetőleg kerüljük azokat a helyzeteket, ahol a kutya megsérülhet (ne ugrándozzon sziklákon, jeges felületen, mely törik és vág, és még sorolhatnánk).

 

Időről-időre nézzük meg kutyánk fogínyét, végezzük el rajta a fent említett nyomáspontos-tesztet, és ha gond adódik, látogassunk el vele az állatorvoshoz, hogy mielőbb megkaphassa a szükséges segítséget!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: pethelpful.com, vets-now.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2023. március 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez? Hírek - Címlapon
Hogyan járul hozzá a szimatolás kutyád egészségéhez?
Hónapokig látogatta a férfi a félős, beteg kutyát, mire sikerült elnyernie bizalmát Hírek - Címlapon
Hónapokig látogatta a férfi a félős, beteg kutyát, mire sikerült elnyernie bizalmát