A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?

2024. május 26., 14:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?



 

Fogínyének színe sokmindent elárul a kutya hogylétéről, a normálistól eltérő szín azonban arra utalhat, hogy valami nincs rendben vele. Az egészséges fogíny színe más-más lehet a kutyáknál, de alapvetően az az elfogadott, ha színe élénk rózsaszín vagy lazacszínű

 

 

Mi a helyzet a sötétebb foltokkal?

 

Néhány kutyánál sötét pöttyöket, foltokat fedezhetünk fel a fogínyen, a szájüregben és a szájpadláson (akár még a nyelvén is). Normális esetben ez természetes, veleszületetten pigmentáltak e területek - legtöbbször a kutya bundájának színe tükröződik bennük.

 

Érdemes azonban kicsi korától figyelni a kutya fogínyét, hogy változik-e a pöttyök, foltok megjelenése, kiterjedése, esetleg újak jelennek-e meg rajta. A fekete foltok utalhatnak arra, hogy túl sok melanin termelődik a sejtekben, mely egyeseknél idővel sajnos rosszindulatú melanoma kialakulásához vezethet. 

 

 

Fontos, hogy tudjuk, milyen az, ha egészséges a kutya fogínye
Fontos, hogy tudjuk, milyen az, ha egészséges a kutya fogínye
Fotó: Twitter

 

 

Miért baj, ha megváltozik a kutya fogínyének a színe?

 

A fogíny színében bekövetkező változás komoly dologra is utalhat: mást jelent, ha elfehéredik, mást, ha elkékül, és így tovább. Cikkünkben a sápadt fogínyről írunk bővebben, de kiegészítettük egy táblázattal is, melyben a különböző színekkel összefüggő lehetséges okokat és tüneteket is felsoroljuk. Azt azonban már itt is szeretnénk kiemelni, hogyha a megszokottól bármilyen eltérést tapasztalunk, mielőbb vigyük el kedvencünket az állatorvoshoz! A pontos diagnózis felállítása után azonnal megkezdhetik a kezelést, ami adott esetben a kutya életét mentheti meg, például, ha fullad vagy sokkos állapotba került.

 

 

Mitől lehet sápadt a kutyám fogínye?

 

Számos problémát jelezhet, ha a kutya fogínye elfehéredik. Mivel nem tudhatjuk, mi rejlik a hátterében, a legjobb, ha mielőbb kérjük állatorvosunk tanácsát. Sápadt fogínnyel találkozhatunk, ha a kutya nagyon megrettent valamitől, de akkor is, ha vérszegény vagy sérülésből fakadóan vérveszteség érte. Egyáltalán nem mindegy, mi a kiváltó ok, hiszen a kutya olyan állapotba kerülhet, mely azonnali ellátást igényel. Lássuk tehát a lehetséges okokat!

 

 

Egészséges fogíny kutyáknál - szép rózsaszín vagy lazacszínű
Egészséges fogíny kutyáknál - szép rózsaszín vagy lazacszínű
Fotó: worlddogfinder.com

 

 

1. Vérszegénység (anémia)

 

Vérszegénységről beszélünk, ha a vörösvértestek száma lecsökken. Ők felelősek azért, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttassanak el a sejtekhez, ám ha számuk csökken, akkor a szervezetben oxigénhiányos állapot léphet fel. Ennek egyik legnyilvánvalóbb klinikai tünete a halvány rózsaszín, valamint a fehér fogíny, melyet alábbi tünetek kísérhetnek még: általános gyengeség, letargia, étvágytalanság, légzési nehézség. Kezelés nélkül a vérszegénység életveszélyessé alakulhat!

 

 

2. Vérveszteség

 

Számos oka lehet, többek között ide tartozik a trauma (baleset, sérülés), illetve, ha a kutya súlyosan fertőzött külső élősködőkkel, vagyis bolhákkal, kullancsokkal, melyek a véréből táplálkoznak. A vérveszteség halálos kimenetelű is lehet, ezért minden esetben sürgősségi ellátásra szorul. Minél előbb juttassuk el a kutyát állatorvoshoz!

 

 

Sötét pöttyök, foltok a kutya fogínyén - Lehet veleszületett pigmentáció, de betegségre is utalhat
Sötét pöttyök, foltok a kutya fogínyén - Lehet veleszületett pigmentáció, de betegségre is utalhat
Fotó: thesprucepets.com

 

 

3. Sokk

 

A sokk életveszélyes állapotra utal, mely alatt súlyos vérellátási zavart értünk. Ilyenkor a vér nem áramlik megfelelően az erekben, keringési elégtelenség léphet fel. Ha akadályozott a vérellátás, a sejtek nem jutnak hozzá a működésükhöz szükséges oxigénhez és tápanyagokhoz, így a szövetek és a szervek működése is veszélyeztetetté válik. Különböző okok vezethetnek sokkos állapot kialakulásához, leggyakoribb, amikor valamilyen trauma éri a kutyát (pl. autóbaleset, magasról történő zuhanás, stb.). Kezelés hiányában a kutya élete a tét, ezért mielőbb állatorvoshoz kell juttatni.

 

 

4. Vesebetegség

 

A vesék a létfontosságú szervek közé tartoznak, kiemelten fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében. Vesebetegség és veseelégtelenség esetén a vesefunkció akadályozott. Hátterében megannyi ok állhat, a mérgezéstől kezdve a fertőzéseken át örökletes betegségekig bezárólag. A vesék által termelt hormon, az eritropoetin a vörösvértestek képződését irányítja a csontvelőben. Amikor a vesék nem működnek megfelelően, kevésbé lesznek képesek e hormonok előállítására, melynek eredményeként a vörösvértestek száma csökken. A vesebetegség okától és súlyosságától függően a tünetek meglehetősen változatosak lehetnek, de a (vérszegénység okozta) sápadt fogíny szinte minden esetben jelen van.

 

 

Nyomáspontos tesztelés - milyen gyorsan tér vissza a fogíny eredeti színe
Nyomáspontos tesztelés - milyen gyorsan tér vissza a fogíny eredeti színe
Fotó: greatpetcare.com

 

 

 

Honnan tudhatom, hogy gond van?

 

Ehhez egy nagyon egyszerű tesztet kell csak elvégeznünk, amennyiben a kutya hagyja.

 

  1. Ha biztonságosnak ítéljük meg, emeljük fel a kutya felső ajkát, hogy megnézhessük, milyen a fogínyének a színe a felső fogak mentén. 
     
  2. Egyik ujjunkkal finoman, de határozottan nyomjuk meg a fogínyt egy ponton, majd engedjük el. Ezzel tesztelhetjük, hogy mennyi időbe telik, mire a fogíny normális színe visszatér (normális esetben ehhez mindössze 1-2 másodperc szükséges). 
     
  3. Ha nem tudjuk elvégezni ezt a tesztet a kutya fogínyén, nézzük meg a kutya szemeit: gyengéden húzzuk lefelé az alsó szemhéját, hogy megállapíthassuk, milyen a nyálkahártya színe.

 

 

Mit tegyek, ha sápadt a kutyám fogínye?

 

Előfordulhat, hogy olyan gonddal állunk szemben, mely azonnali ellátás nélkül életveszélyes állapotot okoz a kutyánál. Ha a kutya fogínye elfehéredik, vagy tartósan sápadt, minden esetben forduljunk állatorvoshoz!

 

 

Sápadt, elfehéredett fogíny kutyáknál - többféle oka lehet
Sápadt, elfehéredett fogíny kutyáknál - többféle oka lehet
Fotó: greatpetcare.com

 

 

 

Fogíny-színskála

 

A színtáblázat segítségével közelebb kerülhetünk annak felismeréséhez, mi okozhat például sápadt fogínyt a kutyánál, de ne feledjük, hogy az okok között több olyan is szerepel, mely azonnali ellátásra szorul! Gyanú esetén ne késlekedjünk, irány az állatorvos!

 

 

A fogíny színe Lehetséges okok Tünetek
Sápadt, elfehéredett
  • Vérszegénység
  • Vérveszteség
  • Fájdalom
  • Sokk
  • Vesebetegség
  • Szorongás, félelem
  • Gyengeség, letargia
  • Vérzés
  • Nemrég bekövetkezett trauma vagy betegség, pl. fertőzés vagy hasmenés, stb.
Sárga
  • Májproblémák
  • Vörösvértesteket érintő károsodás
  • Fokozott szomjúság
  • Rosszullét, hasmenés
  • Étvágytalanság
  • Csökkent energiaszint
Kékes-lilás
  • Nehézlégzés
  • Szaporán veszi a levegőt
  • Köhögés
Élénkpiros, vérvörös szín
  • Magas testhőmérséket
  • Gyengeség, rosszullét
  • Lihegés
  • A kutya összeesik, elájul

Sötét pigmentek,

fekete pöttyök, foltok

  • Természetes színezettség (veleszületett)
  • Rosszindulatú melanóma
  • Ha veleszületett, akkor nem okoz tünetet, sem problémát

  • A melanóma viszont kezdetben nem okoz különösebb tüneteket

Vörös vonal, duzzanat a fogínyen a fogak mentén

  • Fogínygyulladás (gingivitisz)
  • Fogkövesség
  • Rossz szájszag
  • Nehezére esik enni
  • Dörgöli a pofáját, mancsolja
  • Felrakódás a fogakon

 

 

 

 

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Fotó: Shutterstock

 

 

Hogyan előzhető meg a sápadt fogíny kialakulása?

 

 

Mivel többféle állapot is okozhatja azt, hogy a kutya fogínye elfehéredik, a megelőzési lehetőségek is eltérnek egymástól. Természetesen olyan is előfordul, hogy nem tudjuk megelőzni a bajt, például egy hirtelen bekövetkező traumát. A legjobb, amit tehetünk, hogy a lehető legbiztonságosabbá alakítjuk kutyánk környezetét:

 

  • olyan helyen tartjuk a háztartási vegyszereket, a kutya számára mérgező ételeket (pl. csokoládé, xilit), ahol nem férhet hozzá
  • otthon és kertben is mellőzzük a mérgező növények tartását
  • tartsuk távol a kutyát az éles eszközöktől, tárgyaktól (pl. konyhai eszközök, kerti szerszámok), melyek komoly sérüléseket, súlyos vérzést okozhatnak
  • lehetőleg kerüljük azokat a helyzeteket, ahol a kutya megsérülhet (ne ugrándozzon sziklákon, jeges felületen, mely törik és vág, és még sorolhatnánk).

 

Időről-időre nézzük meg kutyánk fogínyét, végezzük el rajta a fent említett nyomáspontos-tesztet, és ha gond adódik, látogassunk el vele az állatorvoshoz, hogy mielőbb megkaphassa a szükséges segítséget!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

Forrás: pethelpful.com, vets-now.com
Indexkép forrás: Shutterstock
Cikk első megjelenése: 2023. március 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe? Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe?
Négylábú barátaink teljesértékű családtagjaink. Természetes, ha mindent megtennénk jóllétük érdekében. De vajon tudjuk- e, mik azok a tünetek, esetek, amikor azonnal, késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulnunk? És az egyéb, nem sürgősségi esetek? Kihez fordulhatunk, ha kérdésünk van, vagy segítségre van szükségünk, de nincs elérhető állatorvos a közelben? Dr. Piller Pálma állatorvos segít nekünk eligazodni a témában!

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól 5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól
Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál Rázós téma - Elektromos áramütés kutyáknál
Elég egyetlen pillanat, ha nem figyelünk oda, és már meg is történt a baj. Mit kell tudnunk az áramütésról, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH Praktiker Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! Hírek - Címlapon
A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Hírek - Címlapon
Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!