A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Magas vérnyomás kutyáknál - tünetek és tudnivalók

2020. február 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A szív- és érrendszeri problémák népbetegségeknek tekinthetők, így a magas vérnyomás is. Gondoltad volna, hogy a kutyáknál is előfordulhat? Mit kell tudnunk róla, és hogyan segíthetünk rajta?



Számos állapot okozhat magas vérnyomást kedvenceink esetében is: kihathat mindennapi életére, viselkedésére, hangulatára. Megjelenhet önmagában, külső ok vagy betegség eredményeként. Korától és egészségi állapotától függően más-más tüneteket tapasztalhat a kutya.

 

Mikor beszélünk magas vérnyomásról kutyák esetében?

 

A magas vérnyomás, más néven hipertónia, akkor fordul elő, amikor az állat vérnyomása meghaladja a fajra jellemző értékeket vagy az átlagot. Kutyáknál ez kb. 120 mmHg szisztolés érték, vagyis a szív összehúzódásakor az artériákra ható maximális vérnyomás. A 150-160 mmHg értéknél magasabb vérnyomás már szövődményekkel járhat, állatorvosi ellátásra szorul. 

 

Kutyáknál kétféle típust különböztetünk meg:

  • Elsődleges: a magas vérnyomás hátterében nem mutatható ki betegség. Kutyáknál ritkán fordul elő, embereknél gyakoribb.
  • Másodlagos: a magas vérnyomás egyéb betegségre vezethető vissza. Ez gyakrabban fordul elő kutyáknál, lényeges a betegség diagnosztizálása és kezelése.

A magas vérnyomás tünetei kutyáknál

 

Gazdiként jó, ha tisztában vagyunk azzal, milyen tünetek esetén lehet magas vérnyomásra gyanakodni. Felismerésük néha nehézségekbe ütközhet, kezdetben tünetmentes is lehet a kutya, vagyis nem mutatja a magas vérnyomás vagy bármilyen betegség jeleit. A korai jelek pedig könnyen összetéveszthetőek az öregedéssel járó normális változásokkal (pl. lelassulás, csökkent étvágy).

 

Magas vérnyomás kutyáknál - tünetmentes is lehet, mely nehezítheti felismerését
Magas vérnyomás kutyáknál - tünetmentes is lehet, mely nehezítheti felismerését
Fotó: canna-pet.com

 

A magas vérnyomással összefüggő tünetek érinthetik a szívet, veséket, szemeket és a központi idegrendszert:

  • szembevérzés
  • retinaleválás
  • kitágult pupillák
  • hirtelen kialakuló, átmeneti vakság
  • pangásos szívelégtelenség
  • köhögés
  • fulladás, légszomj
  • nehézlégzés
  • szívzörej és/vagy abnormális szívritmus
  • orrvérzés (epistaxis)

Az idegrendszeri tüneteket akár a magas vérnyomás kapcsán kialakuló stroke is okozhatja. A tünetek változatosságot mutathatnak attól függően, hogy a kutya agyának mely részét érinti az állapot:

  • bizonytalan járás, dülöngélés
  • egyensúlyvesztés
  • látásvesztés
  • a mentális aktivitás megváltozása, csökkenése
  • a fej oldalra billen, bólogatás
  • rohamok
  • dezorientáció
  • mozgáskoordinációs problémák (ataxia)
  • körözés
  • gyengeség a test egyik oldalán vagy teljes egészén, részleges bénulás
  • a szemek rövid és gyors előre-hátra történő mozgása (nystagmus), akaratlan forgatása

A magas vérnyomás károsíthatja a veseműködést, súlyos esetben veseelégtelenség is kialakulhat, ezért lényeges az erre utaló jelek mielőbbi felismerése:

  • fehérje a vizeletben
  • vér a vizeletben
  • fokozott vízfogyasztás
  • hányás
  • letargia, bágyadtság
  • étvágytalanság
  • fokozott vizelés

 

Vérnyomásmérés közben fontos, hogy a kutya lehetőleg nyugodt maradjon
Vérnyomásmérés kutyánál
Fotó: Pinterest

 

Hogyan hat a magas vérnyomás a kutya belső szerveire?

 

Értékétől függően komoly belső szervi károsodásokat is okozhat, többek között a veseműködés csökkenése, a vese funkcionális alapegységeinek (nefronok) pusztulása, a szív esetében elégtelen vérellátással járó ischaemiás szívbetegséget. Trombózis kialakulásához is hozzájárulhat, az agyban pedig duzzanat, valamint a vérerek összeszűküléséből fakadó sejtelhalás is a számlájára írható. A szemek érintettségénél retinaleválással, vérzéssel, a szem véredényeinek károsodásával járhat, hirtelen vakságot is okozhat.

 

A magas vérnyomás lehetséges okai

 

Leggyakrabban előforduló formája a másodlagos hipertónia, melynek hátterében rendszerint súlyosabb betegség áll:

  • krónikus vesebetegség
  • glomeruláris betegség
  • Cushing-kór
  • endokrin rendszeri betegség
  • a növekedési hormon túltermelése
  • cukorbetegség
  • a mellékvese daganatos megbetegedése
  • a vörösvértestek számának abnormális megnövekedése a keringési rendszerben
  • túlsúly

A magas vérnyomás kockázata a kutya fajtájának fényében is eltérést mutathat. Tanulmányok szerint az uszkárok, tacskók,terrierek és keverékeik például hajlamosabbak a Cushing-kórra, míg a cukorbetegség valamivel gyakoribb az alábbiaknál: schnauzerek, ausztrál terrier, Bichon Frisé, spiccek.

 

Vérnyomásmérés kutyáknál a mellső lábra felhelyezett vérnyomásmérővel
Vérnyomásmérés kutyáknál a mellső lábra felhelyezett vérnyomásmérővel
Fotó: topdogtips.net

 

Érdekes, hogy a hipertónia nem minden esetben betegség folyománya, bizonyos kutyafajták az átlagnál némileg magasabb értékeket mutatnak, így az agarak (különösen a skót szarvasagár), akik a legtöbb vadászkutyától eltérően nem a szaglásukra és kitartásukra, hanem elsősorban a látásukra és a gyorsaságukra támaszkodnak vadászat közben.

 

A kutya általános egészségi állapota, fizikai aktivitásszintje is befolyásolja vérnyomását. Rendszeres testmozgás mellett kisebb az esélye kialakulásának, viszont az elhízás és a túlsúly a hajlamosító tényezők között szerepel.

 

Hogyan diagnosztizálják?

 

A tünetek megjelenése esetén mielőbb egyeztessünk időpontot egy alapos kivizsgálásra! Írjuk össze egy listára, mit tapasztaltunk kutyánknál, változott-e a viselkedése, étvágya, járása, hangulata, stb. Az általános állapotfelmérés, a kutya kórtörténetének ismertetése mellett szükség lehet laborvizsgálatokra, egyéb tesztekre. Ha a kutya folyamatosan fennálló szisztolés vérnyomása 160 mmHg (vagy afölötti) értéket mutat, magas vérnyomással küzd.

 

A vérnyomás mérése kutyáknál

 

A vérnyomás mérése az embereknél ismerthez hasonló módon történik: egy felfújható mandzsettát helyeznek fel a kutya mellső lábára vagy farkára, felfújásával meghatározható az artériás véráramlás, melynek értékét a mérőeszköz jelzi ki. Többszöri mérésre is szükség lehet a pontos diagnózishoz (pl. amikor megérkezik a rendelőbe, amikor mellette van a gazdi, stb.), hogy kiküszöbölhessék a stresszt, mint a magas vérnyomás okát. Ezt elősegítheti a kellemes, békés környezet, ahol a kutya jól érzi magát, nyugodt. A mért értékek közül a legalacsonyabbat és legmagasabbat kihúzzák a mérési listáról, a többi átlagolják. 

 

Hogyan kezelhető?

 

Másodlagos hipertónia esetén a feltárt betegség kezelésével párhuzamosan a vérnyomás rendszerint visszaáll a normális értékre. Ha azonban elsődleges típusú vagy a betegség nem gyógyítható, csupán szinten tartható, akkor a magas vérnyomás is gyógyszeres kezelést igényelhet, akár egy életen át.

 

Idősebb életkorban gyakoribb a magas vérnyomás kutyáknál - egyéb betegséggel kapcsolatosan jelenhet meg
Idősebb életkorban gyakoribb a magas vérnyomás kutyáknál - egyéb betegséggel kapcsolatosan jelenhet meg
Fotó: Twitter

 

Mennyire gyakori a magas vérnyomás kutyáknál?

 

A hipertónia ritka betegségnek mondható, nagyjából a kutyák 10%-át érinti. A kialakulásával összefüggésbe hozható betegségek megléte miatt viszont rendszeres állatorvosi kontrollra, akár gyógyszerszedésre is szükség lehet. A magas vérnyomás gyakoribb vesebetegségben szenvedő kutyák esetében, egy tanulmányban a vizsgált egyedek aránya a 93%-ot is elérte. Nem megfelelő táplálás, hiányos étrend is magas vérnyomáshoz vezethet, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenthet.

 

A hipertóniás kutya etetése speciális etetést igényelhet, mivel a táplálék is hozzájárulhat az állapot fenntartásához, például a magasabb nátrium- és káliumtartalmú eledelek. A só azonban szükséges a szervezet egyensúlyához, mennyiségéről kérjük ki állatorvosunk és/vagy kisállatdietetikus szakember tanácsát. A zsíros és fűszeres, csípős ételeket is ajánlatos mellőzni.

 

Mely életkorban jellemzőbb?

 

Fiatalabb életkorban fertőzés okozta vesebetegség vagy a vese fejlődési rendellenessége okán is kialakulhat. Idős korban nagyobb a magas vérnyomás előfordulásának kockázata, különösen abban az esetben, ha a kutya egyéb betegségekkel küzd. Gyakran ez a tünet jelzi, hogy valami nincs rendben, és jó lenne elvégezni egy alaposabb kivizsgálást. Nem érdemes egy legyintéssel elintézni, hogy „már úgyis öreg, a korral jár, ez van” – hosszú idő eltelhet, mire egy betegség tünetei megmutatkoznak, súlyosabb esetben már sokkal nehezebb segíteni, mintha idejekorán elkaptuk volna. Vigyázzunk kedvencünk egészségére egy életen át!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, vcahospitals.com
Indexkép forrás: Pinterest

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Mitől lehet sápadt a kutya fogínye? Mitől lehet sápadt a kutya fogínye?
Kedvencünk egészségi állapotának egyik nagyon jó jelzője a fogínyének színe. Mi mindenre utalhat, és hogyan lehet felismerni, ha baj van?

Négylábú védelmezőjének hála újra mosolyog a szívbeteg kisfiú Négylábú védelmezőjének hála újra mosolyog a szívbeteg kisfiú
A hűséges kutyus mindig szemmel tartja kis barátját, hogy érezhesse, biztonságban van, vigyáznak rá.

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaterápiás klinika nyílik Kolozsváron autisták számára Hírek - Címlapon
Kutyaterápiás klinika nyílik Kolozsváron autisták számára
4600 menhelyi kutya élhet jobb körülmények között Hírek - Címlapon
4600 menhelyi kutya élhet jobb körülmények között