A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik

2024. március 03., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!



Az év melegebb időszakában és nagyobb fizikai aktivitás - sport, munka, kirándulás, játék - után természetes, hogy kedvencünk több folyadékot vesz magához. A kölyök és fiatal kutyák a növekedés, de kíváncsiság, játékosság miatt is több vizet fogyaszthatnak, pláne, ha előszeretettel pancsolják ki a vizet a táljukból. 

A kutya többet ihat akkor is, ha hányással, hasmenéssel küzd, hőség vagy stressz esetén túlzott lihegést mutat, illetve baleset/betegség okozta vérveszteség miatt. Ám ha vízigénye jelentősen megnő a megszokotthoz képest, sűrűn kell újratölteni a tálját, és gyakrabban kéredzkedik ki a kisdolgát elvégezni (netán baleset is előfordul otthon), érdemes figyelemmel követni viselkedését, mert betegség is állhat a hátterében.

 

A folytonos szomjúságérzet lehetséges okai

 

A túlzott szomjúságérzés (polydipsia) olyan állapot, melyben a szervezet úgy érzékeli, hogy folyadékhiányt szenved, ezért pótolnia kell az elvesztett folyadékmennyiséget. A kutyák átlagos vízigénye 40-50 ml testsúlykilogrammonként. Egy 10 kg-os kutya így körülbelül fél liter vizet iszik meg normál körülmények között. Ez változhat annak függvényében, milyen eledelt fogyaszt a kutya (száraz, nedves vagy nyers), mennyit mozog, továbbá befolyásolják az időjárási feltételek, a kutya életkora és egészségi állapota. Problémát jelezhet, ha a napi vízfogyasztása ezt az átlagos mennyiséget jelentősen meghaladja (pl. 100 ml/kg/nap). Lehet elsődleges vagy másodlagos, diagnózisa a klinikai tünetek és különböző vizsgálatok alapján történik. De mi okozza?

 

1. Veseproblémák

 

A vesék kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében, egészségének fenntartásában. Ha nem képesek megfelelően ellátni feladatukat, nem tudják eltávolítani a mérgeket a véráramból, az egyensúly felborul, mely idővel életveszélyes állapottá alakulhat.

 

Fizikai aktivitás, séta, játék, munka, sport átmenetileg megnövelheti kutya vízigényét
Fizikai aktivitás, séta, játék, munka, sport átmenetileg megnövelheti kutya vízigényét
Fotó: pets4homes.co.uk

 

A vesebetegségek kétféle módon alakulhatnak ki: meglévő egészségi probléma okán (örökletes vagy szerzett), valamint sérülés (pl. autóbaleset, bántalmazás) következtében. Egyes kutyafajtáknál genetikailag öröklődik a vesebetegség egyik formája - érdemes utánanézni fajtaválasztás előtt, de meglévő kutya esetén is, hogy a tünetek megjelenése esetén tisztában legyünk lehetőségeinkkel.

 

Tipikus jelei a folytonos szomjúságérzet és a gyakori vizelés. A vesék romlásával egyre kevésbé képesek kiszűrni a mérgeket, ezért a kutya szervezete úgy érzékeli, hogy több vízre van szüksége a feladat ellátásához. A hiányos táplálás, kiegyensúlyozatlan étrend gyakori kiváltó ok, ugyanakkor fogbetegségek (fogkövesség, gyulladás, stb.) is veseproblémákhoz vezethetnek, ha a kórokozók bekerülnek a véráramba a károsodott fogakon, fogínyen át.

Bizonyos gyógyszerek szedése megterhelheti a veséket, erről állatorvosunktól kérjünk tájékoztatást. Egyéb betegségekkel összefüggésben is megjelenhetnek veseproblémák, például vesedaganat, magas vérnyomás, a pajzsmirigy-zavarok, stb.

 

Minden esetben célszerű a mielőbbi, alapos kivizsgálás! Az állapot előrehaladását általában csak lassítani lehet. A vesebetegségek és a veseelégtelenség korai diagnosztizálása tehát életmentő lehet, a pontos terápia betartása - így a vesekímélő étrend, a veseműködést támogató gyógykészítmények adása, stb. - csökkenti a vesékre nehezedő terhelést, javíthatja a kutya életminőségét, akár évekkel meghosszabbíthatja élettartamát.

 

2. Cukorbetegség

 

A cukorbetegség egyik legszembetűnőbb tünete a folytonos szomjúságérzet. Gyakori elhízott és túlsúlyos kutyákban, számos probléma kialakulásához járulhat hozzá. Tünetei:

  • fokozott szomjúságérzet
  • túlzott éhségérzet
  • túlzott vizelés
  • testsúly ingadozása
  • magas vércukorszint, glükóz a vizeletben

A cukorbetegség egyik első tünete, ha a kutya rengeteget iszik és vizel. Az állapot mielőbbi kezelésre szorul, a vér- és vizeletvizsgálat mellett alapvető a vércukorszintmérés elvégzése. A cukorbeteg kutya terápiája hasonló az embernél ismerthez: a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, speciális diéta, a kutya életkorának, egészségi állapotának megfelelő testmozgás, de emellett gyógyszerek, inzulin adása is szükséges lehet. 

 

Érdemes odafigyelni arra, mikor és mennyit vizet iszik a kutya a nap folyamán
Érdemes odafigyelni arra, mikor és mennyit vizet iszik a kutya a nap folyamán
Fotó: thesprucepets.com

 

3. Diabetes Insipidus

 

Ritka, egyelőre még kevésbé feltárt anyagcserebetegség, mely a szervezet vízmegőrző képességét befolyásolja. Nem képes megtartani a felvett vizet, túl sok ürül ki belőle, ezért jellemző tünet, hogy a kutya állandóan szomjas, s miután kiitta a tálját, egyéb vízforrások keresésére indul, valamint gyakran, nagyobb mennyiségű, halvány vagy szinte átlátszó színű vizeletet ürít. A rendellenesség lehet öröklött vagy szerzett, hátterében bizonyos hormonok csökkenése vagy hiánya áll. Az állapot mielőbbi kivizsgálásra és kezelésre szorul, mert súlyosabb esetben bármennyit is iszik a kutya, a vízmegőrzésre való képtelensége miatt felborulhat az elektrolit-háztartás egyensúlya, és kiszáradás léphet fel, akár rövid időn belül. Speciális étrend, gyógyszeres terápia válhat szükségessé, melyet a rendszeres állatorvosi kontrollok során a kutya állapotához igazítanak.  

 

4. Hormonális betegség

 

A folytonos szomjúságérzet az endokrin rendszer betegségét is jelezheti. A hormonális egyensúly fenntartásában fontos szerepet játszik a mellékvesekéreg, többféle szteroidot termel. A szervezet vízháztartását szabályozó szteroid (aldoszteron) túltermelése esetén Conn-betegség alakulhat ki, melynek jellemző tünete többek között a fokozott szomjúság és vizeletürítés, illetve a magas vérnyomás. Az állapotot okozhatja a mellékvesekéreg daganatos megbetegedése, felderítése alapos vizsgálatokkal lehetséges. 

 

5. Májproblémák

 

A kutya életkorától függően májbetegségre is utalhat, ha túl sokat iszik. Rendkívül fontos funkciókat lát el, betegsége összefügghet más belső szervek és a kutya szervezetének egészégével. Májproblémára utaló gyakori tünetek:

  • étvágytalanság
  • megnövekedett szomjúság, vízfogyasztás
  • hányinger
  • hányás (időszakos megjelenéssel, de általában krónikus)
  • súlycsökkenés
  • depresszió
  • gyakoribb vizelés
  • letargia
  • dehidratáció
  • megnövekedett vizeletmennyiség

A májproblémák javarészt középkorú és idősebb kutyáknál jellemzőek, de kölyökkorban is előfordulhatnak fertőzéses megbetegedés vagy öröklött betegség esetén. Éppen ezért fontos a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés, hiszen a jól működő máj létfontosságú a szervezet egyensúlyához, betegsége kihathat más szervek, végső soron az egész rendszer egészségére. Májkímélő étrend ajánlott, az állapottól függően gyógyszeres kezelést, kiegészítőket is javasolhat állatorvosunk.

 

A túlzott szomjúságérzet arra ösztönözheti a kutyát, hogy más vízforrásokat keressen
A túlzott szomjúságérzet arra ösztönözheti a kutyát, hogy más vízforrásokat keressen
Fotó: Twitter

 

6. Fertőzés

 

A fertőzéses betegségek gyakran járnak lázzal, mely kiszáradáshoz vezethet, ha a kutya nem pótolja az elvesztett folyadékmennyiséget. A bakteriális és vírusos fertőzéseket egyaránt kísérheti szokatlan, túlzott szomjúságérzés. Egyik leggyakoribb változata a húgyhólyagot és/vagy a veséket érintő fertőzéses eredetű megbetegedés, mely folytonos szomjúságérzettel és gyakori vizeléssel jár. Vér- és vizeletvizsgálattal meghatározható, mivel állunk szemben, az eredmények alapján állatorvosunk előírja a szükséges kezelést.

 

7. Az elektrolit-háztartás felborulása, zavara

 

Az elektrolitok a testfolyadékokban található, elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok (nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfát, klorid). Fő szerepük a szervezet folyadékháztartásának fenntartásában van, hozzájárulnak a szív, az idegek és izmok megfelelő működéséhez. A sejtekbe beáramló folyadék hordozza a számukra szükséges tápanyagokat, kiáramlásával pedig a keletkezett salakanyagok távoznak. Az elektrolitok kényes egyensúlya tehát szorosan összefügg a szervezet egészséges működésével, hidratációjával, így kihat a vízigényre is. Ha az egyensúly felborul vagy zavar támad, megváltozhat a kutya vízfogyasztása. Az állapot gyakran a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, amikor a fent említett ásványi anyagok mennyisége a szükségesnél magasabb vagy alacsonyabb.  

A tünetek között szerepelhet bágyadtság, hányinger, hányás, kitágult pupillák, mozgáskoordinációs és egyensúlyi problémák, felfúvódás, sápadt fogíny, nyálzás. Megjelenhet ugyanakkor vese- és májbetegséggel, cukorbetegséggel, egyéb állapotokkal karöltve. Alapos kivizsgálást igényelhet a megfelelő kezelés meghatározása érdekében.

 

8. Gyógyszerszedés

 

Egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) szedése esetén mellékhatásként jelentkezik a megnövekedett vízigény. Szerencsés esetben a kezelés befejezését követően ez meg is szűnik, és a vízfogyasztás visszatér a normális szintre. Aggodalom esetén kérjük ki állatorvosunk tanácsát.

 

Kutyák esetében a túlzott vízfogyasztás a fizikai betegségeken túl pszichológiai problémát vagy tanult viselkedést is jelezhet, ugyanakkor önmagában is súlyos állapothoz vezethet. Cikkünk folytatásában ezekről is olvashattok majd!

 

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomja, túl sokat iszik
Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomja, túl sokat iszik
Fotó: pets4homes.co.uk

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, topdogtips.net
Indexkép forrás: thesprucepets.com
Cikk első megjelenése: 2020. február 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Hírek - Címlapon
Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez Hírek - Címlapon
6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez