A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik

2024. március 03., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!



Az év melegebb időszakában és nagyobb fizikai aktivitás - sport, munka, kirándulás, játék - után természetes, hogy kedvencünk több folyadékot vesz magához. A kölyök és fiatal kutyák a növekedés, de kíváncsiság, játékosság miatt is több vizet fogyaszthatnak, pláne, ha előszeretettel pancsolják ki a vizet a táljukból. 

A kutya többet ihat akkor is, ha hányással, hasmenéssel küzd, hőség vagy stressz esetén túlzott lihegést mutat, illetve baleset/betegség okozta vérveszteség miatt. Ám ha vízigénye jelentősen megnő a megszokotthoz képest, sűrűn kell újratölteni a tálját, és gyakrabban kéredzkedik ki a kisdolgát elvégezni (netán baleset is előfordul otthon), érdemes figyelemmel követni viselkedését, mert betegség is állhat a hátterében.

 

A folytonos szomjúságérzet lehetséges okai

 

A túlzott szomjúságérzés (polydipsia) olyan állapot, melyben a szervezet úgy érzékeli, hogy folyadékhiányt szenved, ezért pótolnia kell az elvesztett folyadékmennyiséget. A kutyák átlagos vízigénye 40-50 ml testsúlykilogrammonként. Egy 10 kg-os kutya így körülbelül fél liter vizet iszik meg normál körülmények között. Ez változhat annak függvényében, milyen eledelt fogyaszt a kutya (száraz, nedves vagy nyers), mennyit mozog, továbbá befolyásolják az időjárási feltételek, a kutya életkora és egészségi állapota. Problémát jelezhet, ha a napi vízfogyasztása ezt az átlagos mennyiséget jelentősen meghaladja (pl. 100 ml/kg/nap). Lehet elsődleges vagy másodlagos, diagnózisa a klinikai tünetek és különböző vizsgálatok alapján történik. De mi okozza?

 

1. Veseproblémák

 

A vesék kulcsfontosságú szerepet játszanak a szervezet méregtelenítésében, egészségének fenntartásában. Ha nem képesek megfelelően ellátni feladatukat, nem tudják eltávolítani a mérgeket a véráramból, az egyensúly felborul, mely idővel életveszélyes állapottá alakulhat.

 

Fizikai aktivitás, séta, játék, munka, sport átmenetileg megnövelheti kutya vízigényét
Fizikai aktivitás, séta, játék, munka, sport átmenetileg megnövelheti kutya vízigényét
Fotó: pets4homes.co.uk

 

A vesebetegségek kétféle módon alakulhatnak ki: meglévő egészségi probléma okán (örökletes vagy szerzett), valamint sérülés (pl. autóbaleset, bántalmazás) következtében. Egyes kutyafajtáknál genetikailag öröklődik a vesebetegség egyik formája - érdemes utánanézni fajtaválasztás előtt, de meglévő kutya esetén is, hogy a tünetek megjelenése esetén tisztában legyünk lehetőségeinkkel.

 

Tipikus jelei a folytonos szomjúságérzet és a gyakori vizelés. A vesék romlásával egyre kevésbé képesek kiszűrni a mérgeket, ezért a kutya szervezete úgy érzékeli, hogy több vízre van szüksége a feladat ellátásához. A hiányos táplálás, kiegyensúlyozatlan étrend gyakori kiváltó ok, ugyanakkor fogbetegségek (fogkövesség, gyulladás, stb.) is veseproblémákhoz vezethetnek, ha a kórokozók bekerülnek a véráramba a károsodott fogakon, fogínyen át.

Bizonyos gyógyszerek szedése megterhelheti a veséket, erről állatorvosunktól kérjünk tájékoztatást. Egyéb betegségekkel összefüggésben is megjelenhetnek veseproblémák, például vesedaganat, magas vérnyomás, a pajzsmirigy-zavarok, stb.

 

Minden esetben célszerű a mielőbbi, alapos kivizsgálás! Az állapot előrehaladását általában csak lassítani lehet. A vesebetegségek és a veseelégtelenség korai diagnosztizálása tehát életmentő lehet, a pontos terápia betartása - így a vesekímélő étrend, a veseműködést támogató gyógykészítmények adása, stb. - csökkenti a vesékre nehezedő terhelést, javíthatja a kutya életminőségét, akár évekkel meghosszabbíthatja élettartamát.

 

2. Cukorbetegség

 

A cukorbetegség egyik legszembetűnőbb tünete a folytonos szomjúságérzet. Gyakori elhízott és túlsúlyos kutyákban, számos probléma kialakulásához járulhat hozzá. Tünetei:

  • fokozott szomjúságérzet
  • túlzott éhségérzet
  • túlzott vizelés
  • testsúly ingadozása
  • magas vércukorszint, glükóz a vizeletben

A cukorbetegség egyik első tünete, ha a kutya rengeteget iszik és vizel. Az állapot mielőbbi kezelésre szorul, a vér- és vizeletvizsgálat mellett alapvető a vércukorszintmérés elvégzése. A cukorbeteg kutya terápiája hasonló az embernél ismerthez: a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, speciális diéta, a kutya életkorának, egészségi állapotának megfelelő testmozgás, de emellett gyógyszerek, inzulin adása is szükséges lehet. 

 

Érdemes odafigyelni arra, mikor és mennyit vizet iszik a kutya a nap folyamán
Érdemes odafigyelni arra, mikor és mennyit vizet iszik a kutya a nap folyamán
Fotó: thesprucepets.com

 

3. Diabetes Insipidus

 

Ritka, egyelőre még kevésbé feltárt anyagcserebetegség, mely a szervezet vízmegőrző képességét befolyásolja. Nem képes megtartani a felvett vizet, túl sok ürül ki belőle, ezért jellemző tünet, hogy a kutya állandóan szomjas, s miután kiitta a tálját, egyéb vízforrások keresésére indul, valamint gyakran, nagyobb mennyiségű, halvány vagy szinte átlátszó színű vizeletet ürít. A rendellenesség lehet öröklött vagy szerzett, hátterében bizonyos hormonok csökkenése vagy hiánya áll. Az állapot mielőbbi kivizsgálásra és kezelésre szorul, mert súlyosabb esetben bármennyit is iszik a kutya, a vízmegőrzésre való képtelensége miatt felborulhat az elektrolit-háztartás egyensúlya, és kiszáradás léphet fel, akár rövid időn belül. Speciális étrend, gyógyszeres terápia válhat szükségessé, melyet a rendszeres állatorvosi kontrollok során a kutya állapotához igazítanak.  

 

4. Hormonális betegség

 

A folytonos szomjúságérzet az endokrin rendszer betegségét is jelezheti. A hormonális egyensúly fenntartásában fontos szerepet játszik a mellékvesekéreg, többféle szteroidot termel. A szervezet vízháztartását szabályozó szteroid (aldoszteron) túltermelése esetén Conn-betegség alakulhat ki, melynek jellemző tünete többek között a fokozott szomjúság és vizeletürítés, illetve a magas vérnyomás. Az állapotot okozhatja a mellékvesekéreg daganatos megbetegedése, felderítése alapos vizsgálatokkal lehetséges. 

 

5. Májproblémák

 

A kutya életkorától függően májbetegségre is utalhat, ha túl sokat iszik. Rendkívül fontos funkciókat lát el, betegsége összefügghet más belső szervek és a kutya szervezetének egészégével. Májproblémára utaló gyakori tünetek:

  • étvágytalanság
  • megnövekedett szomjúság, vízfogyasztás
  • hányinger
  • hányás (időszakos megjelenéssel, de általában krónikus)
  • súlycsökkenés
  • depresszió
  • gyakoribb vizelés
  • letargia
  • dehidratáció
  • megnövekedett vizeletmennyiség

A májproblémák javarészt középkorú és idősebb kutyáknál jellemzőek, de kölyökkorban is előfordulhatnak fertőzéses megbetegedés vagy öröklött betegség esetén. Éppen ezért fontos a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés, hiszen a jól működő máj létfontosságú a szervezet egyensúlyához, betegsége kihathat más szervek, végső soron az egész rendszer egészségére. Májkímélő étrend ajánlott, az állapottól függően gyógyszeres kezelést, kiegészítőket is javasolhat állatorvosunk.

 

A túlzott szomjúságérzet arra ösztönözheti a kutyát, hogy más vízforrásokat keressen
A túlzott szomjúságérzet arra ösztönözheti a kutyát, hogy más vízforrásokat keressen
Fotó: Twitter

 

6. Fertőzés

 

A fertőzéses betegségek gyakran járnak lázzal, mely kiszáradáshoz vezethet, ha a kutya nem pótolja az elvesztett folyadékmennyiséget. A bakteriális és vírusos fertőzéseket egyaránt kísérheti szokatlan, túlzott szomjúságérzés. Egyik leggyakoribb változata a húgyhólyagot és/vagy a veséket érintő fertőzéses eredetű megbetegedés, mely folytonos szomjúságérzettel és gyakori vizeléssel jár. Vér- és vizeletvizsgálattal meghatározható, mivel állunk szemben, az eredmények alapján állatorvosunk előírja a szükséges kezelést.

 

7. Az elektrolit-háztartás felborulása, zavara

 

Az elektrolitok a testfolyadékokban található, elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok (nátrium, kálium, kálcium, magnézium, foszfát, klorid). Fő szerepük a szervezet folyadékháztartásának fenntartásában van, hozzájárulnak a szív, az idegek és izmok megfelelő működéséhez. A sejtekbe beáramló folyadék hordozza a számukra szükséges tápanyagokat, kiáramlásával pedig a keletkezett salakanyagok távoznak. Az elektrolitok kényes egyensúlya tehát szorosan összefügg a szervezet egészséges működésével, hidratációjával, így kihat a vízigényre is. Ha az egyensúly felborul vagy zavar támad, megváltozhat a kutya vízfogyasztása. Az állapot gyakran a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, amikor a fent említett ásványi anyagok mennyisége a szükségesnél magasabb vagy alacsonyabb.  

A tünetek között szerepelhet bágyadtság, hányinger, hányás, kitágult pupillák, mozgáskoordinációs és egyensúlyi problémák, felfúvódás, sápadt fogíny, nyálzás. Megjelenhet ugyanakkor vese- és májbetegséggel, cukorbetegséggel, egyéb állapotokkal karöltve. Alapos kivizsgálást igényelhet a megfelelő kezelés meghatározása érdekében.

 

8. Gyógyszerszedés

 

Egyes gyógyszerek (pl. vízhajtók) szedése esetén mellékhatásként jelentkezik a megnövekedett vízigény. Szerencsés esetben a kezelés befejezését követően ez meg is szűnik, és a vízfogyasztás visszatér a normális szintre. Aggodalom esetén kérjük ki állatorvosunk tanácsát.

 

Kutyák esetében a túlzott vízfogyasztás a fizikai betegségeken túl pszichológiai problémát vagy tanult viselkedést is jelezhet, ugyanakkor önmagában is súlyos állapothoz vezethet. Cikkünk folytatásában ezekről is olvashattok majd!

 

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomja, túl sokat iszik
Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomja, túl sokat iszik
Fotó: pets4homes.co.uk

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, topdogtips.net
Indexkép forrás: thesprucepets.com
Cikk első megjelenése: 2020. február 26.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez Cukorbetegség kutyáknál - 5 tipp a megelőzéshez
A cukorbetegség egyre szélesebb körben terjed, ma már azt is tudjuk, hogy nemcsak az embereket, de a kutyákat is veszélyezteti. Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Hírek - Címlapon
Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez Hírek - Címlapon
6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez