A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mekkora a kutyák vízigénye?

2023. július 10., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Eleget iszik vajon a kutyám? Egyáltalán: honnan tudhatjuk, mennyi az az “elég”? Általában ezek a kérdések a nyári kánikulában fordulnak meg a gazdik fejében, jó tisztában lenni hát a válasszal!



 

Víz nélkül nincs élet. Igaz ez a kutyáinkra is, hiszen testük 60%-a víz. Rendkívül fontos tehát, hogy a kutya elegendő mennyiségű vízhez jusson minden nap - ellenkező esetben nagyon hamar a dehidratáltság tüneteit fogja mutatni.

 

Legyen a kutya előtt mindig friss víz! Szerencsére nem nehéz a dolgunk, ha az itatásról van szó: mindössze annyi teendőnk van, hogy gondoskodjunk arról, hogy legyen lehetősége kedvencünknek inni, amikor megkívánja. A szervezetük megbízhatóan jelzi, ha vízre van szükségük. Ha azonban azt vesszük észre, hogy hirtelen a megszokottnál jelentősen többet, vagy épp kevesebbet iszik a kutya, forduljunk állatorvoshoz!

 

 

A kutya ösztönösen tudja, mennyi vízre van szüksége
A kutya ösztönösen tudja, mennyi vízre van szüksége
Fotó: thelabradorsite.com

 

 

A nyári melegben fokozottabban kell ügyelnünk arra, nem ürült-e ki az itató edény, hiszen ilyenkor megnő a vízfogyasztása a kutyáknak. Minden gazdi tudja, hogy a kutya lihegéssel hűti magát - ehhez azonban vízre van szüksége, különben nem tudna párologtatni. Arra viszont figyeljünk, hogy ne túl hideg vizet tegyünk kedvencünk elé, főleg, ha az felhevült például egy  játék során. A hűtött víz miatt torokgyulladásos, megfázásos tünetek jelentkezhetnek.

Nem csak a meleg, hanem a hosszabb séták, a nagyobb aktivitás, a sport is megnöveli a vízfogyasztást.

 

 

Mindig legyen könnyen elérhető, friss, de nem hideg víz a kutya előtt!
Mindig legyen könnyen elérhető, friss, de nem hideg víz a kutya előtt!
Fotó: community.petco.com

 

 

A kutya vízszükséglete tehát függ az aktivitásától és a környezeti körülményektől, emellett természetesen a testmérettől is. Átlagosan minden testsúly-kilogramm után körülbelül 40-50  ml vizet kell innia minden nap. Egy 10 kg-os kutya így körülbelül fél liter vizet iszik meg normál körülmények között. Ez változhat annak függvényében, milyen eledelt fogyaszt kedvencünk: száraz-, vagy nedves tápot.

 

 

Hogyan állapítható meg a dehidratáltság?

 

Az alábbi tünetek észlelésekor gyanakodhatunk a kiszáradásra:

  • Bágyadtság
  • Száraz íny és orr
  • Megvastagodott, sűrű nyál
  • Étvágytalanság
  • Letargia
  • Túlzott lihegés
  • Besüllyedt szemek

 

A beteg kutyák vízfogyasztása is megváltozik. Hányás vagy hasmenés esetén nagyon fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vízmennyiséget, bár ilyenkor gyakran előfordul, hogy a kutya magától nem iszik. Ez esetben egy fecskendővel, cseppenként tudunk vizet juttatni a szájon keresztül a szervezetébe, amíg elérünk az állatorvoshoz.



 


Indexkép forrás: community.petco.com
Cikk első megjelenése: 2017. augusztus 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szelektív hulladékgyűjtőbe dobott kiskutyákat mentettek a tűzoltók Hírek - Címlapon
Szelektív hulladékgyűjtőbe dobott kiskutyákat mentettek a tűzoltók
Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára! Hírek - Címlapon
Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!