A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

2019. június 10., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.Számos egészségi probléma vezethet dehidratációhoz, kutyákban és macskákban a leggyakoribb ok a kiválasztó- és/vagy az emésztőrendszeren át történő súlyos mértékű folyadékvesztés. Felismerésének egyik legfontosabb lépése a mögöttes okok feltárása, hogy a megfelelő kezelésben részesíthessük kedvencünket.

 

Mennyi ideig bírja egy kutya víz nélkül?

 

Az emlősöknek, így a kutyáknak is sok-sok vízre van szükségük ahhoz, hogy szervezetük megfelelően tudjon működni. A kutya szervezete 80%-ban vízből épül fel, napi vízigénye kb. 40-60 ml között mozog testúlykilogrammonként – akár egy 10%-os veszteség is komoly következményekkel járhat, halált eredményezhet.

A kutyák akár 3 napig is kibírják víz nélkül, természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha elfelejtettük feltölteni a vizestálját, másnapig nyugodtan hátradőlhetünk. Óriási különbség van aközött, hogy a kutya egészséges és jól érzi magát, vagy csupán túléli a helyzetet. Két-három vízmentes nap után azonnali hidratálásra lesz szüksége, valamint állatorvosi ellátásra a hosszú távú egészségkárosodások megelőzése érdekében.

 

Hogyan alakul ki a dehidratáció?

 

Ha a test több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, és elmarad a folyadékpótlás, a szervezet fokozatosan kiszárad. Lelassul mind a vér, mind a sejtek közötti (intracelluláris) folyadékok áramlása a szervezetben, melynek eredményeként lecsökken az oxigénszállítás szintje, lassabban jut el a szövetekbe és a szervekbe, valamint a vizelet és a széklet ürítése is lelassul. Az egész szervezetre kihat e káros állapot, az elektrolit-háztartás kibillen egyensúlyából (kálcium, kálium, magnézium, nátrium), mely gátolja a szervek és szervrendszerek normális működését.

Enyhe, közepesen súlyos és súlyos fokozatait külünböztetjük meg, továbbá lehet akut vagy krónikus is, ha hosszabb időn át fennáll. Ha egy súlyosan dehidratált kutya nem jut kellő mennyiségű folyadékhoz, bekövetkezhet a halál.

 

A dehidratáció megelőzésének egyik módja - mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz
A dehidratáció megelőzésének egyik módja - mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz
Fotó: Twitter

 

A dehidratáció okai

 

A dehidratáció gyakran az étel és a folyadék hiányától jön létre, ám számos betegség is kiválthatja. Bármely állapot, amely gyulladásban tartja vagy tartósan irritálja a kiválasztó és/vagy emésztőrendszert, folyadékveszteséget okozhat. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 • fájdalom a szájban sérülés miatt (idegen tárgy vagy balesetből származó törés)
 • fogfájdalom, fogsérülés
 • túlzott nyálzással, lihegéssel járó állapot
 • bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés
 • hányás, hasmenés (hányinger miatt is visszautasíthatja a vizet)
 • bélférgesség
 • a belekben rekedt idegen tárgy
 • daganatos megbetegedés 
 • vesebetegség
 • égési sérülés vagy nagyobb kiterjedésű sérülés a bőrfelületen
 • méreg elfogyasztása pl. etilén-glikol (fagyálló)
 • endokrinrendszer betegségei pl. diabétesz mellitus, diabétesz insipidus, Addison-kór
 • hőguta
 • üres vizestál

Egy beteg kutya esetében általában mindkét körülmény fennáll. Hányás, hasmenés vagy komolyabb vérveszteséggel járó betegség, baleset után a kutya visszautasíthatja az ételt és a vizet is. Nem ritka, hogy állapota, legyengült fizikuma miatt képtelen elegendő táplálékot és folyadékot magához venni, hogy kompenzálja az elvesztett tápanyag- és folyadékmennyiséget. A folyadékpótlás hiánya azonban tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

 

A dehidratáció messze leggyakoribb oka tehát a kiválasztó- és/vagy emésztőrendszert érintő eltérések okozta folyadékveszteség. Jellemző okok még, ha a nyári kánikulában a kutya nem jut elegendő vízhez vagy télen befagy a vize, melyből nem tud inni – ezek azonban könnyedén megelőzhetőek kellő odafigyeléssel.

 

Tünetek

 

A szomjúság-érzettel testünk tökéletesen jelzi számunkra, hogy vízre van szüksége. Ilyenkor folyadékpótlással csillapítjuk szomjunkat – nincs ez másként kedvenceink esetében sem. Ám ha a körülmények ezt nem teszik lehetővé, komoly következményekkel járó, orvosi ellátást igénylő állapot alakulhat ki, a jellemző tünetek között azonban nem szerepel minden esetben a szomjúság. Legjellemzőbb tünetek:

 • Étvágytalanság: a dehidratáció következtében nehézségekbe ütközhet az étel lenyelése és megemésztése.
 • Letargia: a kiszáradás miatt legyengül a szervezet, vérkeringése lelassul, kevesebb energia jut az izmokhoz, így a megszokott tevékenységeket is kihívásként élheti meg a kutya. A semmittevés, pihenés is lefáraszthatja.
 • Túlzott lihegés – egyértelmű jele annak, hogy a kutya felhevült, és folyadékra van szüksége.
 • Besüllyedt szemek – a szemmozgató izmokban és a szemekben fellépő folyadékhiány miatt alakul ki. E tünet a dehidratáció súlyosságára utal, azonnali ellátást igényel!
 • Száraz orr és fogíny – normális állapotban a kutya orra és fogínye nedves, dehidratáció esetén azonban az orr is kiszárad, kirepedezik a bőr.
Bőrteszt - a dehidratáció egyik jele, ha a kutya bőre összetapad, nem rendeződik vissza a helyére
Bőrteszt - a dehidratáció egyik jele, ha a kutya bőre összetapad, nem rendeződik vissza a helyére
Fotó: dogscatspets.org

 

Az elektrolit-háztartás felborulása a kutya szervezetének teljes egészére kihatással van, többek között az emésztőrendszerre, a központi idegrendszerre, az izmokra, a vesékre, a légzőszervekre, a vérnyomásra és a szívműködésre is. Éppen emiatt további változatos tünetek jelenhetnek meg:

 • laza vagy ráncos bőr
 • túlzott nyálzás, lihegés
 • ragacsos, száraz fogíny
 • szapora szívverés
 • gyenge pulzusminőség/erősség
 • hányás, hasmenés
 • besüllyedt szemek
 • étvágytalanság
 • gyors súlyvesztés
 • túlzott vizelés, majd a vizelés csökkenése, elmaradása
 • gyengeség, összeesés
 • depresszió, levertség
 • beszűkült tudatállapot

Tipikus tünet a bőr „sátrasodása”: a bőr rugalmassága csökken, ezért ha gyengéden elemeljük a kutya bőrét a nyak hátsó részén, összetapad és sátorként megáll, percekbe is beletelhet, mire visszarendeződik. Egy megfelelően hidratált kutya esetében e tesztnél a bőr pillanatokon belül visszahúzódik eredeti helyére.

 

A testsúly hirtelen csökkenése az akut folyadékveszteség egyik kiemelt jele lehet. Ha az állat nagyon fiatal vagy idős és étvágya csökken vagy néhány alkalommal hányt, hasmenése volt, rövid idő alatt bekövetkezhet a kiszáradás – ilyen esetben mielőbb forduljunk állatorvosunkhoz!

 

Diagnózis

 

Enyhe fokozatában nehezebben felismerhető, az állapot előrehaladtával azonban egyre szembetűnőbbek a tünetek. Mivel az állapot számos betegséggel együtt, kéz-a-kézben jár, az állatorvosi vizsgálat segíteni fog megbizonyosodni afelől, hogy a kiszáradás veszélye fenyegeti-e a kutyánkat. Hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén, illetve ha a kutya elutasítja a vizet (akár állapota miatt, például műtétet követően nem tud inni), minden bizonnyal számolni kell a dehidratációval is.

 

A dehidratáció maga a tünet is lehet. Gyakran egy – vagy több – egyéb probléma tüneteként jelenik meg, ezért a nagyobb kihívást a mögöttes okok pontos feltárása jelenti. Állatorvosunk különböző teszteket rendelhet el: vérvizsgálat, vizelet- és székletvizsgálat az esetleges fertőzések, valamint a férgesség kizárása érdekében. A tesztek sokat elárulnak a kutya általános egészségi állapotáról, így szervműködéséről is, ám az eredményektől függően további vizsgálatokra lehet szükség az okok megtalálása és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében: röntgen, ultrahang-vizsgálat, vizelet és/vagy széklettenyésztés, elektrolit-panel, toxikus anyag kimutatása a páciensben.

 

Fiatal kölykök, idős kutyák, hospice gondozás alatt állók és krónikus betegek esetében hamar kialakulhat a dehidratáció, fontos a folyamatos folyadékpótlás
Fiatal kölykök, idős kutyák, hospice gondozás alatt állók és krónikus betegek esetében hamar kialakulhat a dehidratáció, fontos a folyamatos folyadékpótlás
Fotó: thehappypuppysite.com

 

Kezelés

 

A terápia célja az elvesztett folyadékmennyiség visszapótlása, az elektrolit-háztartás egyensúlyának helyreállítása, valamint a vizsgálatok során feltárt okok kezelése. A súlyosan dehidratált kutyát bent is tarthatják az állatkórházban, ahol egy, akár több napon keresztül is folyamatosan, fokozatosan pótolhatják a folyadékot intravénásan, valamint speciális diétával. Figyelemmel kísérik szívverését, légzését, és azt is, hogyan alakul kiválasztása, emésztése. A kezelés függ a kiszáradás mértékétől, az állat méretétől, testsúlyától, általános egészségi állapotától.

 

 

Tippek a dehidratáció megelőzéséhez

 

1. Magas nedvességtartalmú eledel

 

A kutyák szervezete úgy lett „megalkotva”, hogy a táplálékkal együtt jussanak hozzá a szükséges folyadékmennyiség jelentős részéhez. Elengedhetetlen a fajspecifikus étrend alkalmazása, mely természetes minőségében magas – legalább 70%-os – nedvességtartalmú. Ezzel szemben a száraztáp rendkívül kevés – kb. 11% - nedvességet tartalmaz, vagyis ha a táppal etetett kutya nem jut elegendő extra folyadékhoz, akkor folyamatosan enyhe mértékű dehidratációval élheti mindennapjait. Ha a kutyát kicsit noszogatni kell, hogy igyon vagy nemrégiben esett át hányással, hasmenéssel járó betegségen, a mielőbbi folyadékpótlás egyik remek módja, ha feldúsítjuk vízzel, esetleg erőlevessel eledelét. Ha száraztáppal etetjük, leönthetjük vízzel, és hagyjuk 10-15 percig ázni.

 

2. Kerüljük a magas sótartalmú táplálékot

 

A túlzott sófogyasztás kutyáink egészségére is káros, rendkívüli szomjúságot okozhat. Ám ha a szervezet nem jut vízhez, rövid idő alatt dehidratálódhat, hosszú távon pedig magas vérnyomáshoz vezethet. Nem könnyű ellenállni kedvencünk könyörgő szemeinek, mikor az esti mozizásnál nasizunk a kanapén… A rágcsálnivalók (ropi, chips, popcorn, stb.) sóban gazdagok, amitől csak kedvencünk is szomjas lesz. Válasszunk inkább a speciálisan kutyák számára készült finomságok közül, és természetesen legyünk mértékletesek e téren is. A túl sok só szinte méregként hat az érzékenyebb szervezetű kutyákra: hányást, remegést és görcsös rohamokat is okozhat.

 

3. Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz

 

Létfontosságú, hogy a kutya előtt mindig legyen víz! Az itatótálakat otthonunk több pontján, és a kertben is helyezzük olyan helyre, ahol kedvencünk könnyedén hozzáfér. Rendszeresen cseréljük ki az állott vizet, de beszerezhetünk ivóviztisztító berendezést, önműködő csobogót is. Időnként mossuk el a tálat, szabadítsuk meg a vízkőtől. A nyári hőség napjain különösen ügyeljünk arra, hogy kedvencünk itatótálja mindig fel legyen töltve, tegyük árnyékos helyre, hogy ne melegedhessen fel. Télen pedig engedjünk langyos, enyhén meleg vizet a kertbe, udvarra kitett tálakba. Ezzel elősegíthetjük, hogy ne fagyjon be – persze a legjobb, ha kedvencünk számára biztonságos, kellemesen meleg környezetet biztosítunk a hideg hónapokban.

 

Ha hosszabb sétára indulunk kutyánkkal, mindig vigyünk magunkkal vizet - nyáron a rövidebb sétára is
Ha hosszabb sétára indulunk kutyánkkal, mindig vigyünk magunkkal vizet - nyáron a rövidebb sétára is
Fotó: thesprucepets.com

 

4. Mindig vigyünk magunkkal vizet a sétára

 

A meleg nyári napokon, különösen kánikulában mind kutyánk, mind magunk számára vigyünk vizet. Hosszabb sétákon könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy neki is szüksége van a vízpótlásra. Ha megszomjazunk, adjunk kutyánknak is inni.

 

5. Megfelelő méretű itatótál

 

Használjunk a kutya méretének megfelelő tálat. Ha egy kistestű kutya elé egy akkora tálat teszünk, amelyikben elmerülhetne vagy fordítva, nagytermetű kedvencünk tálja akkora, hogy egy lefetyeléssel be is kaphatná, akkor nem a megfelelő méretet választottuk. A kölykök és a vízimádó ebek pedig hajlamosak lehetnek kipancsolni a vizet a nagyobb tálakból.

 

Ha mindezek mellett úgy vesszük észre, hogy kedvencünk továbbra is keveset iszik, eledelét feldúsíthatjuk vízzel vagy egy kis húslevessel. Az elektrolit-pótlással kapcsolatban kérdezzük ki állatorvosunk véleményét. Hányás, hasmenés esetén, amennyiben 1-2 napon belül nem múlik el magától, látogassunk el a rendelőbe további kivizsgálás céljából. Fiatal, idős vagy hospice gondozásban lévő kutyák és krónikus betegek esetében az időtényező kiemelten fontos!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: healthypets.mercola.com, smalldogplace.com
Indexkép forrás: thehappypuppysite.com
Cikk első megjelenése: 2019. március 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából Aloe Vera kutyáknak - gyógynövény a természet patikájából
Évezredek óta előszeretettel használják e gyógynövényt csodatévő ereje miatt. De vajon kutyánk számára is biztonságos?

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Miért is jó, ha van kutyád? Miért is jó, ha van kutyád?
Hosszú ideje győzködöd kedvesedet vagy családtagjaidat arról, hogy legyen kutyus a háznál? Megfelelő körülmények esetén, illetve, ha elegendő szabadidőd van, az alábbi indokok segíthetnek meglágyítani a szívüket.

Miért kergeti a kutya a farkát? Miért kergeti a kutya a farkát?
Kölyökkorban szórakoztató, és nem is szembetűnő, ha a négylábú gyakran lohol a farka után. Mozgásába beleszédülve elesik, nagyot gurul a földön, majd alszik egy kicsit. Hiszen a farok kergetés fárasztó móka. Gondoljuk, majd kinövi, nem lesz ilyen bolondos…

A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát A kutyatartás negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát
A kutyatartás csaknem negyedével csökkenti a bármely okból bekövetkező halálozás kockázatát - derült ki egy új metaanalízisből, amelyet az Amerikai Szív Társaság folyóiratában publikáltak a kutatók.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma Kutyabetegség Norvégiában - csökken a megbetegedések száma
Lassan ugyan, de csökken a véres hányással és hasmenéssel járó megbetegedések száma. Az okokat azonban továbbra sem tudják biztosan megmondani.

Kiemelt híreink

Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz Tragédia Szlovákiában: menhelyi kutyákat mentő önkénteseket sodort el az árvíz
Gyászolnak az állatbarátok: a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta árvíz sodort el három nőt, akik a nagyrőcei menhely kutyáit akarták menteni a pusztító áradás elől...

Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak Meghökkentően rendhagyó naptár a legőrültebb kutyásoknak
Nem mindennapi pózokban kapták lencsevégre a kutyákat a megjelenő naptárhoz - a mondhatni tolakodó fotókkal kiadott naptár nemes célt szolgál: a bevétel egy része egy állatvédő szervezethez...

Mozifilm készül Rin Tin Tinről Mozifilm készül Rin Tin Tinről
A jól ismert németjuhász többször is megmentette a csődtől a Warner Bros stúdióját az 1920-as években. Az új filmben igazi akcióhősként jelenik meg majd a vásznon Rin Tin Tin alakja. ...

Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon! Tizenkilenc magyar érem a Kutyafogathajtó Európa-bajnokságon!
Összesen 19 éremmel zárta a magyar válogatott a Magyarpolányban megrendezett kutyafogathajtó Európa-bajnokságot. Az egyes kategóriákban hat aranyérmet gyűjtöttek a magyarok.

Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium
Nagy lépés az állatvédelem és a felelős állattartás terén: 100 millió forintot biztosított az Agrárminisztérium kutyák ivartalanítására. A cél a kóbor kutyák és a nem kívánt szaporulatok...

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben...

Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék! Szívszorító videóval kampányolnak az állatvédők: a kutya nem karácsonyi ajándék!
A statisztikák arról tanúskodnak, hogy sajnos még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy nem feltétlen jó ötlet élő állatot választani karácsonyi ajándékként... Az ünnepet megelőző...

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek
Sorozatunk harmadik részében újabb fajtákat mutatunk be, ezúttal kifejezetten a terrierekre fókuszálva. Ismerjétek meg őket!

Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre! Így készítsd fel kutyád és a kutyaházat a hideg télre!
Bár az ősz enyhe napjai egyre jobban kitolódnak, a fagyos telet nem ússzuk meg. Ez így is van jól, hiszen a hideg a barátunk: segít csökkenteni például az olyan élősködők számát, mint...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad Hírek - Címlapon
7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Milyen kutyát válasszak? 4 tipp, hogy a megfelelő társat találd meg! Hírek - Címlapon
Milyen kutyát válasszak? 4 tipp, hogy a megfelelő társat találd meg!