A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?

2024. február 20., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.



 

Számos egészségi probléma vezethet dehidratációhoz, kutyákban és macskákban a leggyakoribb ok a kiválasztó- és/vagy az emésztőrendszeren át történő súlyos mértékű folyadékvesztés. Felismerésének egyik legfontosabb lépése a mögöttes okok feltárása, hogy a megfelelő kezelésben részesíthessük kedvencünket.

 

 

Mennyi ideig bírja egy kutya víz nélkül?

 

Az emlősöknek, így a kutyáknak is sok-sok vízre van szükségük ahhoz, hogy szervezetük megfelelően tudjon működni. A kutya szervezete 80%-ban vízből épül fel, napi vízigénye kb. 40-60 ml között mozog testúlykilogrammonként – akár egy 10%-os veszteség is komoly következményekkel járhat, halált eredményezhet.

A kutyák akár 3 napig is kibírják víz nélkül, természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha elfelejtettük feltölteni a vizestálját, másnapig nyugodtan hátradőlhetünk. Óriási különbség van aközött, hogy a kutya egészséges és jól érzi magát, vagy csupán túléli a helyzetet. Két-három vízmentes nap után azonnali hidratálásra lesz szüksége, valamint állatorvosi ellátásra a hosszú távú egészségkárosodások megelőzése érdekében.

 

 

Hogyan alakul ki a dehidratáció?

 

Ha a test több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, és elmarad a folyadékpótlás, a szervezet fokozatosan kiszárad. Lelassul mind a vér, mind a sejtek közötti (intracelluláris) folyadékok áramlása a szervezetben, melynek eredményeként lecsökken az oxigénszállítás szintje, lassabban jut el a szövetekbe és a szervekbe, valamint a vizelet és a széklet ürítése is lelassul. Az egész szervezetre kihat e káros állapot, az elektrolit-háztartás kibillen egyensúlyából (kálcium, kálium, magnézium, nátrium), mely gátolja a szervek és szervrendszerek normális működését.

Enyhe, közepesen súlyos és súlyos fokozatait külünböztetjük meg, továbbá lehet akut vagy krónikus is, ha hosszabb időn át fennáll. Ha egy súlyosan dehidratált kutya nem jut kellő mennyiségű folyadékhoz, bekövetkezhet a halál.

 

 

A dehidratáció megelőzésének egyik módja - mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz
A dehidratáció megelőzésének egyik módja - mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz
Fotó: adobestock

 

 

A dehidratáció okai

 

A dehidratáció gyakran az étel és a folyadék hiányától jön létre, ám számos betegség is kiválthatja. Bármely állapot, amely gyulladásban tartja vagy tartósan irritálja a kiválasztó és/vagy emésztőrendszert, folyadékveszteséget okozhat. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

 

  • fájdalom a szájban sérülés miatt (idegen tárgy vagy balesetből származó törés)
  • fogfájdalom, fogsérülés
  • túlzott nyálzással, lihegéssel járó állapot
  • bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzés
  • hányás, hasmenés (hányinger miatt is visszautasíthatja a vizet)
  • bélférgesség
  • a belekben rekedt idegen tárgy
  • daganatos megbetegedés 
  • vesebetegség
  • égési sérülés vagy nagyobb kiterjedésű sérülés a bőrfelületen
  • méreg elfogyasztása pl. etilén-glikol (fagyálló)
  • endokrinrendszer betegségei pl. diabétesz mellitus, diabétesz insipidus, Addison-kór
  • hőguta
  • üres vizestál

 

Egy beteg kutya esetében általában mindkét körülmény fennáll. Hányás, hasmenés vagy komolyabb vérveszteséggel járó betegség, baleset után a kutya visszautasíthatja az ételt és a vizet is. Nem ritka, hogy állapota, legyengült fizikuma miatt képtelen elegendő táplálékot és folyadékot magához venni, hogy kompenzálja az elvesztett tápanyag- és folyadékmennyiséget. A folyadékpótlás hiánya azonban tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

 

A dehidratáció messze leggyakoribb oka tehát a kiválasztó- és/vagy emésztőrendszert érintő eltérések okozta folyadékveszteség. Jellemző okok még, ha a nyári kánikulában a kutya nem jut elegendő vízhez vagy télen befagy a vize, melyből nem tud inni – ezek azonban könnyedén megelőzhetőek kellő odafigyeléssel.

 

 

Tünetek

 

A szomjúság-érzettel testünk tökéletesen jelzi számunkra, hogy vízre van szüksége. Ilyenkor folyadékpótlással csillapítjuk szomjunkat – nincs ez másként kedvenceink esetében sem. Ám ha a körülmények ezt nem teszik lehetővé, komoly következményekkel járó, orvosi ellátást igénylő állapot alakulhat ki, a jellemző tünetek között azonban nem szerepel minden esetben a szomjúság. Legjellemzőbb tünetek:

  • Étvágytalanság: a dehidratáció következtében nehézségekbe ütközhet az étel lenyelése és megemésztése.
  • Letargia: a kiszáradás miatt legyengül a szervezet, vérkeringése lelassul, kevesebb energia jut az izmokhoz, így a megszokott tevékenységeket is kihívásként élheti meg a kutya. A semmittevés, pihenés is lefáraszthatja.
  • Túlzott lihegés – egyértelmű jele annak, hogy a kutya felhevült, és folyadékra van szüksége.
  • Besüllyedt szemek – a szemmozgató izmokban és a szemekben fellépő folyadékhiány miatt alakul ki. E tünet a dehidratáció súlyosságára utal, azonnali ellátást igényel!
  • Száraz orr és fogíny – normális állapotban a kutya orra és fogínye nedves, dehidratáció esetén azonban az orr is kiszárad, kirepedezik a bőr.

 

 

Bőrteszt - a dehidratáció egyik jele, ha a kutya bőre összetapad, nem rendeződik vissza a helyére
Bőrteszt - a dehidratáció egyik jele, ha a kutya bőre összetapad, nem rendeződik vissza a helyére
Fotó: dogscatspets.org

 

 

Az elektrolit-háztartás felborulása a kutya szervezetének teljes egészére kihatással van, többek között az emésztőrendszerre, a központi idegrendszerre, az izmokra, a vesékre, a légzőszervekre, a vérnyomásra és a szívműködésre is. Éppen emiatt további változatos tünetek jelenhetnek meg:

  • laza vagy ráncos bőr
  • túlzott nyálzás, lihegés
  • ragacsos, száraz fogíny
  • szapora szívverés
  • gyenge pulzusminőség/erősség
  • hányás, hasmenés
  • besüllyedt szemek
  • étvágytalanság
  • gyors súlyvesztés
  • túlzott vizelés, majd a vizelés csökkenése, elmaradása
  • gyengeség, összeesés
  • depresszió, levertség
  • beszűkült tudatállapot

 

Tipikus tünet a bőr „sátrasodása”: a bőr rugalmassága csökken, ezért ha gyengéden elemeljük a kutya bőrét a nyak hátsó részén, összetapad és sátorként megáll, percekbe is beletelhet, mire visszarendeződik. Egy megfelelően hidratált kutya esetében e tesztnél a bőr pillanatokon belül visszahúzódik eredeti helyére.

 

A testsúly hirtelen csökkenése az akut folyadékveszteség egyik kiemelt jele lehet. Ha az állat nagyon fiatal vagy idős és étvágya csökken vagy néhány alkalommal hányt, hasmenése volt, rövid idő alatt bekövetkezhet a kiszáradás – ilyen esetben mielőbb forduljunk állatorvosunkhoz!

 

 

Diagnózis

 

Enyhe fokozatában nehezebben felismerhető, az állapot előrehaladtával azonban egyre szembetűnőbbek a tünetek. Mivel az állapot számos betegséggel együtt, kéz-a-kézben jár, az állatorvosi vizsgálat segíteni fog megbizonyosodni afelől, hogy a kiszáradás veszélye fenyegeti-e a kutyánkat. Hányás, hasmenés, étvágytalanság esetén, illetve ha a kutya elutasítja a vizet (akár állapota miatt, például műtétet követően nem tud inni), minden bizonnyal számolni kell a dehidratációval is.

 

A dehidratáció maga a tünet is lehet. Gyakran egy – vagy több – egyéb probléma tüneteként jelenik meg, ezért a nagyobb kihívást a mögöttes okok pontos feltárása jelenti. Állatorvosunk különböző teszteket rendelhet el: vérvizsgálat, vizelet- és székletvizsgálat az esetleges fertőzések, valamint a férgesség kizárása érdekében. A tesztek sokat elárulnak a kutya általános egészségi állapotáról, így szervműködéséről is, ám az eredményektől függően további vizsgálatokra lehet szükség az okok megtalálása és a megfelelő kezelés kiválasztása érdekében: röntgen, ultrahang-vizsgálat, vizelet és/vagy széklettenyésztés, elektrolit-panel, toxikus anyag kimutatása a páciensben.

 

 

Fiatal kölykök, idős kutyák, hospice gondozás alatt állók és krónikus betegek esetében hamar kialakulhat a dehidratáció, fontos a folyamatos folyadékpótlás
Fiatal kölykök, idős kutyák, hospice gondozás alatt állók és krónikus betegek esetében hamar kialakulhat a dehidratáció, fontos a folyamatos folyadékpótlás
Fotó: thehappypuppysite.com

 

 

Kezelés

 

A terápia célja az elvesztett folyadékmennyiség visszapótlása, az elektrolit-háztartás egyensúlyának helyreállítása, valamint a vizsgálatok során feltárt okok kezelése. A súlyosan dehidratált kutyát bent is tarthatják az állatkórházban, ahol egy, akár több napon keresztül is folyamatosan, fokozatosan pótolhatják a folyadékot intravénásan, valamint speciális diétával. Figyelemmel kísérik szívverését, légzését, és azt is, hogyan alakul kiválasztása, emésztése. A kezelés függ a kiszáradás mértékétől, az állat méretétől, testsúlyától, általános egészségi állapotától.

 

 

Tippek a dehidratáció megelőzéséhez

 

1. Magas nedvességtartalmú eledel

 

A kutyák szervezete úgy lett „megalkotva”, hogy a táplálékkal együtt jussanak hozzá a szükséges folyadékmennyiség jelentős részéhez. Elengedhetetlen a fajspecifikus étrend alkalmazása, mely természetes minőségében magas – legalább 70%-os – nedvességtartalmú. Ezzel szemben a száraztáp rendkívül kevés – kb. 11% - nedvességet tartalmaz, vagyis ha a táppal etetett kutya nem jut elegendő extra folyadékhoz, akkor folyamatosan enyhe mértékű dehidratációval élheti mindennapjait. Ha a kutyát kicsit noszogatni kell, hogy igyon vagy nemrégiben esett át hányással, hasmenéssel járó betegségen, a mielőbbi folyadékpótlás egyik remek módja, ha feldúsítjuk vízzel, esetleg erőlevessel eledelét. Ha száraztáppal etetjük, leönthetjük vízzel, és hagyjuk 10-15 percig ázni.

 

2. Kerüljük a magas sótartalmú táplálékot

 

A túlzott sófogyasztás kutyáink egészségére is káros, rendkívüli szomjúságot okozhat. Ám ha a szervezet nem jut vízhez, rövid idő alatt dehidratálódhat, hosszú távon pedig magas vérnyomáshoz vezethet. Nem könnyű ellenállni kedvencünk könyörgő szemeinek, mikor az esti mozizásnál nasizunk a kanapén… A rágcsálnivalók (ropi, chips, popcorn, stb.) sóban gazdagok, amitől csak kedvencünk is szomjas lesz. Válasszunk inkább a speciálisan kutyák számára készült finomságok közül, és természetesen legyünk mértékletesek e téren is. A túl sok só szinte méregként hat az érzékenyebb szervezetű kutyákra: hányást, remegést és görcsös rohamokat is okozhat.

 

3. Mindig legyen a kutya előtt tiszta, friss víz

 

Létfontosságú, hogy a kutya előtt mindig legyen víz! Az itatótálakat otthonunk több pontján, és a kertben is helyezzük olyan helyre, ahol kedvencünk könnyedén hozzáfér. Rendszeresen cseréljük ki az állott vizet, de beszerezhetünk ivóviztisztító berendezést, önműködő csobogót is. Időnként mossuk el a tálat, szabadítsuk meg a vízkőtől. A nyári hőség napjain különösen ügyeljünk arra, hogy kedvencünk itatótálja mindig fel legyen töltve, tegyük árnyékos helyre, hogy ne melegedhessen fel. Télen pedig engedjünk langyos, enyhén meleg vizet a kertbe, udvarra kitett tálakba. Ezzel elősegíthetjük, hogy ne fagyjon be – persze a legjobb, ha kedvencünk számára biztonságos, kellemesen meleg környezetet biztosítunk a hideg hónapokban.

 

 

Ha hosszabb sétára indulunk kutyánkkal, mindig vigyünk magunkkal vizet - nyáron a rövidebb sétára is
Ha hosszabb sétára indulunk kutyánkkal, mindig vigyünk magunkkal vizet - nyáron a rövidebb sétára is
Fotó: thesprucepets.com

 

 

4. Mindig vigyünk magunkkal vizet a sétára

 

A meleg nyári napokon, különösen kánikulában mind kutyánk, mind magunk számára vigyünk vizet. Hosszabb sétákon könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy neki is szüksége van a vízpótlásra. Ha megszomjazunk, adjunk kutyánknak is inni.

 

5. Megfelelő méretű itatótál

 

Használjunk a kutya méretének megfelelő tálat. Ha egy kistestű kutya elé egy akkora tálat teszünk, amelyikben elmerülhetne vagy fordítva, nagytermetű kedvencünk tálja akkora, hogy egy lefetyeléssel be is kaphatná, akkor nem a megfelelő méretet választottuk. A kölykök és a vízimádó ebek pedig hajlamosak lehetnek kipancsolni a vizet a nagyobb tálakból.

 

Ha mindezek mellett úgy vesszük észre, hogy kedvencünk továbbra is keveset iszik, eledelét feldúsíthatjuk vízzel vagy egy kis húslevessel. Az elektrolit-pótlással kapcsolatban kérdezzük ki állatorvosunk véleményét. Hányás, hasmenés esetén, amennyiben 1-2 napon belül nem múlik el magától, látogassunk el a rendelőbe további kivizsgálás céljából. Fiatal, idős vagy hospice gondozásban lévő kutyák és krónikus betegek esetében az időtényező kiemelten fontos!

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát, sem az állatorvos által felírt, klinikailag bevizsgált gyógyszerek alkalmazását. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: healthypets.mercola.com, smalldogplace.com
Indexkép forrás: thehappypuppysite.com
Cikk első megjelenése: 2019. március 18.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik Betegségre is utalhat, ha a kutya folyton szomjas, túl sokat iszik
A fokozott szomjúságérzet gyakran átmeneti állapot kutyáknál, ám ha hosszabb időn át fennáll, vagy egyéb tünetek kísérik, jelezhet egészségügyi problémát. Tudj meg többet a lehetséges okokról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így zajlik egy vakvezető kutya vizsgája Hírek - Címlapon
Így zajlik egy vakvezető kutya vizsgája
Szuperhősök négy lábon: tekints be a K-9 kutyák izgalmas életébe! Hírek - Címlapon
Szuperhősök négy lábon: tekints be a K-9 kutyák izgalmas életébe!