A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták

2023. november 19., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.



 

Az, hogy melyik eb mennyire bírja, vagy szereti a hideget, számos dologtól függ. Szerepet játszik benne a testméret, a szőrzet minősége, és mennyisége, a kondíció, valamint a négylábú kora is. Kutyáink állandó testhőmérsékletű állatok, így mind a nyári meleg, mind a téli hideg energia befektetést igényel részükről, hogy fenntartsák a nagyjából 38 °C-os testhőjüket.

 

A testméret jelentősen befolyásolja a hőleadást, és annak megtartását. A kisebb, talajhoz közeli kutyák sokkal hamarabb kihűlnek, hiszen rövid lábaik miatt testük közelebb van a hideg, esetleg nedves talajhoz. A test felszíne és térfogata közötti összefüggés is megmutatja, a nagyobb testű kutyák kevésbé fázósak. Ahogy a természetben a különböző fajok (pl.: pingvinek) közül a testesebb állatok élnek a hűvösebb éghajlati öveken, úgy a kutyákra is igaz ez. Bár a hő leadása a nagyobb testfelszínt figyelembe véve, nagyobb felületen történik, de a jelentős térfogati előnynek köszönhetően arányaiban nézve mégis a nagytestű állatok hőleadása csekélyebb. Míg a kicsik gyakran jobban érzik magukat a melegben, úgy a nagyok inkább az enyhe időben megejtett séták hívei.

 

 

A hógolyókat lassan melegítve távolítsuk el. A fagyott lábon fájdalmas lehet az ebnek!
A hógolyókat lassan melegítve távolítsuk el. A fagyott lábon fájdalmas lehet az ebnek!
Fotó: i.dailymail.co.uk

 

 

A kor igen nagy szerepet játszik a hideg kedvelésében, vagy elutasításában. A fiatal, és idősebb ebek rosszabbul viselik a lehűlést, és a téli fagyokat, mint erejük teljében lévő társaik. Az öregedés folyamata, így az idős kor fajtánként máskor jelentkezik. A kistestűeknél ez az időszak 10-12 éves kor környékére tehető, míg a nagy és óriás testű kutyáknál akár már a 6 év is idősnek számít. Mivel (ideális esetben) a korosabb ebeknek kevesebb a zsírként raktározott tartalékuk, kinti tartás, vagy hosszabb séta esetén fokozott figyelmet igényelnek. Érdemes előre gondolkodni, és még a hideg beállta előtt ruhával ellátni őket.

 

Tartsuk kutyáinkat megfelelő kondícióban! A tél beállta előtt minden szervezet felkészül a hidegre, nagyobb mennyiségű táplálékot igyekszik magához venni, amiből kevesebb energiát használ fel, inkább raktározni igyekszik bőr alatti kötőszövet, zsír formájában. Emiatt - időjárástól függően – október második felétől, vagy november elejétől minimálisan növeljük kutyánk napi adagját, hogy szervezete eleget tehessen a raktározó feladatoknak. Figyelem! Ez nem kifogás a túlsúlyra, vagy a kóros elhízásra! A fokozott energiabevitelt nem szabad túlzásba vinni. Egy 10 kg körüli kutyán maximum 1 kg tömegnövekedés engedhető meg, míg egy 25-30 kg-oson akár 3-5 kiló is. Ha a bordák már nem tapinthatóak, és a horpasz nem kivehető, akkor elhízott kutyáról beszélünk.

 

 

Ő biztosan nem fázik
Ő biztosan nem fázik
Fotó: tierfreund.de

 

 

A szőrzet összetétele, és mennyisége bír talán a legnagyobb jelentőséggel. A kistestű, ölebnek titulált kutyafajták többsége nem rendelkezik aljszőrzettel, kizárólag fedőszőrzet borítja a testét. Emiatt tekintik őket sokan hipoallergénnek, és ez az oka annak, hogy nem vedlenek. Azonban ez nem túl előnyös számukra télen, mert nincs elegendő szőrréteg a meleg benntartásához. Általánosságban az ebeknek kétrétegű a bundájuk, tehát fedő-, és aljszőrzettel is rendelkeznek. Ez többnyire átsegíti őket a hideg időszakon, de esetükben is figyelembe kell venni a bunda hosszúságát, és tömöttségét.

 

Léteznek kimondottan hidegtűrő fajták. Ők többnyire nagytestűek, és szőrzetük különleges, akár 4-5 rétegű is lehet. Különösen jól bírják, sőt élvezik a téli fagyokat, de szenvednek a melegben. A tévhitekkel ellentétben, nyáron nem segít rajtuk a nyírás, sőt, a több szőrréteggel rendelkező kutyáknak az egész hőháztartását felborítja, ami hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet. Emiatt nem tanácsos, és nem is célszerű a mi kontinentális, már-már mediterrán éghajlatunkon ilyen fajtákat tartani.

 

 

Egy különlegesen szép hidegtűrő fajta, a shiba inu
Egy különlegesen szép hidegtűrő fajta, a shiba inu
Fotó: upload.wikimedia.org

 

 

A hidegtűrő fajták dióhéjban:

 

Nagytestűek: szibériai husky, alaszkai malamut, szamojéd, grönlandi kutya, nyugat-szibériai lajka, karéliai medvevadász kutya, norvég elkhund, akita inu, eurázsiai juhász, bernáthegyi kutya, újfunlandi, valamint egyes pásztor-, és juhászkutyák

 

Középtermetűek: alaszkai klee kai, lundehund, norbotteni spicc, finn spicc, lappföldi finn juhászkutya, lappföldi pásztorkutya, izlandi juhászkutya, norvég buhund, német nagyspicc, shiba inu, csau-csau

 

Kistestűek: svéd juhászkutya, pomerániai törpespicc, német kisspicc, német középspicc, japán spicc

 

 


Cikk első megjelenése: 2015. november 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MTI MOL Nyrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei Hírek - Címlapon
Bélférgesség kutyáknál - Típusai, tünetei és a megelőzés lehetőségei
Miért szeretne a kutyám evés után játszani? Hírek - Címlapon
Miért szeretne a kutyám evés után játszani?