A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!

2023. november 03., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!



 

A téli hideg beköszöntére fel kell készülnünk, főleg akkor, ha kutyánk az udvaron lakik. Az ősz végén bármelyik nap érhet minket meglepetés: beköszönthetnek az éjszakai és reggeli fagyok, de a novemberi hóesés sem ritka. Ne halogassuk hát, essünk túl a kutyaház téliesítésén!

 

Az udvaron tartott kutyának biztosítani kell olyan helyet, ahová behúzódhat a zord téli időjárás viszontagságai elől. Ez a hely a legtöbb kertben a kutyaház. Egy jó kutyaház védelmet nyújt a szél, a fagy és a csapadék ellen. Ősz végén ellenőrizzük hát az állapotát!

 

 

A jó kutyaház védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen
A jó kutyaház védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen
Fotó: adobestock

 

 

Emeld meg!

Ha a kutyaház a földön van, emeljük meg. Az alátámasztás, ezzel a fagyott földtől való elemelés véd az ellen, hogy a ház alulról hűljön. A megemelt kutyaház a csapadékos időben sem fog felázn, így a nyirkosság is elkerülhető. Erre a célra egy raklap, vagy akár pár tégla is alkalmas - a lényeg, hogy a ház stabilan álljon az alátámasztás után is!

 

 

Szigeteld!

Érdemes erre is időt, és egy kevés pénzt szánni, hiszen rengeteget számít a meleg megtartásában! Ha még nincs szigetelve a kutyánk menedéke, a nagy hidegek beállta előtt jó ezt is pótolni: akár egy felújításból maradt maradék szigetelőanyagot is használhatunk!

 

 

A bejárat lefedése

Egy vastag műanyag fólia vagy egy darab szőnyeg, esetleg -pokróc csodákra képes. Szögeljük ezt a rögtönzött ajtót a kutyaház bejárata fölé úgy, hogy az teljesen lefedje azt. Rengeteget számít a meleg megtartásában, ráadásul az esőt, vagy a havat sem engedi be a szeles időben.

 

 

Bélés

Érdemes kibélelni is a házat a hideg beköszöntével: a legjobb a friss szalma, forgács, vagy papírcsíkok. A törölközők, pokrócok könnyen átnedvesek a párától, ám nehezen száradnak. Egy kis küszöbbel megakadályozhatjuk, hogy a kijáráskor a kutya kihordja a szalmát. A kihordás ellen úgy is védekezhetünk, hogy a szalmát egy nagy párnahuzatba töltjük. Az almot hetente cserélni kell!

 

 

A tél közeledtével, illetve beálltával az udvaron tartott kutyát már ne fürdessük: a hűvösebb időben megnő a megfázás veszélye, másfelől ezzel eltüntetjük a télen jótékonyan védelmező zsírréteget a bundáról. Télen ne is nyírjuk rövidebbre a szőrét!

 

Sajnos az állatvédő szervezeteknek nagyon sok kihűléses kutyával van dolga telente - sokuk számára a segítség már későn érkezik. A fagy áldozatául eső kutyák között sok az udvarban tartott eb - Előzzük meg a bajt!

 

 

 


Indexkép forrás: adobestock
Cikk első megjelenése: 2017. november 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Hírek - Címlapon
Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán Hírek - Címlapon
Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán