A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyaházat!

2023. november 03., 15:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!



 

A téli hideg beköszöntére fel kell készülnünk, főleg akkor, ha kutyánk az udvaron lakik. Az ősz végén bármelyik nap érhet minket meglepetés: beköszönthetnek az éjszakai és reggeli fagyok, de a novemberi hóesés sem ritka. Ne halogassuk hát, essünk túl a kutyaház téliesítésén!

 

Az udvaron tartott kutyának biztosítani kell olyan helyet, ahová behúzódhat a zord téli időjárás viszontagságai elől. Ez a hely a legtöbb kertben a kutyaház. Egy jó kutyaház védelmet nyújt a szél, a fagy és a csapadék ellen. Ősz végén ellenőrizzük hát az állapotát!

 

 

A jó kutyaház védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen
A jó kutyaház védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen
Fotó: adobestock

 

 

Emeld meg!

Ha a kutyaház a földön van, emeljük meg. Az alátámasztás, ezzel a fagyott földtől való elemelés véd az ellen, hogy a ház alulról hűljön. A megemelt kutyaház a csapadékos időben sem fog felázn, így a nyirkosság is elkerülhető. Erre a célra egy raklap, vagy akár pár tégla is alkalmas - a lényeg, hogy a ház stabilan álljon az alátámasztás után is!

 

 

Szigeteld!

Érdemes erre is időt, és egy kevés pénzt szánni, hiszen rengeteget számít a meleg megtartásában! Ha még nincs szigetelve a kutyánk menedéke, a nagy hidegek beállta előtt jó ezt is pótolni: akár egy felújításból maradt maradék szigetelőanyagot is használhatunk!

 

 

A bejárat lefedése

Egy vastag műanyag fólia vagy egy darab szőnyeg, esetleg -pokróc csodákra képes. Szögeljük ezt a rögtönzött ajtót a kutyaház bejárata fölé úgy, hogy az teljesen lefedje azt. Rengeteget számít a meleg megtartásában, ráadásul az esőt, vagy a havat sem engedi be a szeles időben.

 

 

Bélés

Érdemes kibélelni is a házat a hideg beköszöntével: a legjobb a friss szalma, forgács, vagy papírcsíkok. A törölközők, pokrócok könnyen átnedvesek a párától, ám nehezen száradnak. Egy kis küszöbbel megakadályozhatjuk, hogy a kijáráskor a kutya kihordja a szalmát. A kihordás ellen úgy is védekezhetünk, hogy a szalmát egy nagy párnahuzatba töltjük. Az almot hetente cserélni kell!

 

 

A tél közeledtével, illetve beálltával az udvaron tartott kutyát már ne fürdessük: a hűvösebb időben megnő a megfázás veszélye, másfelől ezzel eltüntetjük a télen jótékonyan védelmező zsírréteget a bundáról. Télen ne is nyírjuk rövidebbre a szőrét!

 

Sajnos az állatvédő szervezeteknek nagyon sok kihűléses kutyával van dolga telente - sokuk számára a segítség már későn érkezik. A fagy áldozatául eső kutyák között sok az udvarban tartott eb - Előzzük meg a bajt!

 

 

 


Indexkép forrás: adobestock
Cikk első megjelenése: 2017. november 07.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története Hírek - Címlapon
Az űrkutatás négylábú mártírja - Lajka kutya története
Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán Hírek - Címlapon
Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán