A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?

2023. augusztus 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!



 

Bámulatos szaglószervükkel kutyáink egy olyan világ felfedezésére képesek, amely messze meghaladja mindazt, amit mi észlelni tudunk. Több, mint 300 millió szaglósejtjük segítségével térképezik fel környezetüket, az illatok elemzésére használt agyterületük pedig kb. 40-szer nagyobb a miénknél. Elsősorban szaglásukra támaszkodva igazodnak el világunkban, mondhatni, a kutyák az orrukkal „látnak”. Legfontosabb érzékszervük egészségi állapota tehát alapvetően befolyásolja érzékelésüket és természetesen lelki egyensúlyukat is.  

 

 

Milyen az egészséges kutyaorr?

 

Kedvencünk sokféleképpen jelezheti számunkra, ha valamit szeretne, s talán az egyik legédesebb, mikor puha, nedves orrocskájával gyengéden megbökdösi kezünket egy kis simogatásért. Egy meleg nyári napon persze könnyen összerezzenhetünk hideg érintésére, mégis ez a normális állapota. Meglepő, de a kutyák izzadságmirigyei nemcsak a mancsokban, hanem orrukban is megtalálhatóak, hozzájárulnak a kiegyensúlyozott hőszabályozáshoz, a lihegés mellett elősegítik a megfelelő testhőmérséklet fenntartását.  

 

A kutya orrát fedő vékony réteg váladéktermelő mirigyeket tartalmaz, ennek köszönhető a nedves kutyaorr, melyen könnyebben megtapadnak az illatrészecskék, továbbá az orrjáratok tisztántartásában is fontos szerepet játszanak. Megfigyelhetjük, ahogy kedvencünk időről-időre megnyalja orrát hosszú nyelvével, nemcsak a rátapadt szennyeződés eltávolítása, hanem az illatrészecskék begyűjtése céljából is. A szagokat ugyanis ízérzékelése segítségével fordítja le: a szájpadlás felett elhelyezkedő, hihetetlenül érzékeny Jacobson-szerv közreműködésével. 

 

 

A kutya elsődleges érzékszerve az orra, több mint 300 millió szaglósejtjén át szinte látja a világot
A kutya elsődleges érzékszerve az orra, több mint 300 millió szaglósejtjén át szinte látja a világot
Fotó: thelabradorsite.com

 

 

Ha azonban az orr külső rétegének csökken a nedvességtartalma, kiszárad, amellett, hogy fizikailag kellemetlen érzés, a szaglás kifinomultsága is jelentősen romolhat. Legfontosabb érzékszervét érintő változás – különösen, ha tartósan fennáll – hasonló lehet ahhoz, mikor látásunk átmenetileg korlátozottá válik: ahogy bennünk, emberekben feszültséget kelthet e helyzet, kutyáink is elbizonytalanodhatnak, az érzékenyebbek szorongóvá, akár ingerlékennyé válhatnak.

 

 

Miért száraz a kutyám orra?

 

Kézenfekvő lenne egyből betegségre gyanakodni száraz orr esetén, ám számos egyszerű ok vezethet a kialakulásához. A kutya orrának hőmérséklete a nap folyamán ingadozik a tartás helyéhez, körülményeihez (lakásban vagy kertben), és természetesen kedvencünk egészségi állapotához mérten. Ugyanúgy, ahogy egy egészséges kutyának is lehet száraz, meleg az orra, egy megfázással vagy felsőlégúti fertőzéssel küzdő kutyának is lehet hideg és nedves az orra, melyből sűrű váladék is távozhat a betegség típusától és súlyosságától függően.

A fizikai tényezők mellett lelki tényezők is szerepet játszhatnak a kutya testhőmérsékletének ingadozásában, így az orr állapotában is: ha hajlamos az izgatottságra, esetleg szorong, orra is hamarabb kiszáradhat, tapintásra hideg vagy meleg érzetet kelthet a számára stresszes szituációban.

 

 

A környezeti hatások vagy a kutya korára, fajtájára legjellemzőbb okok:

 

1. Alvás

 

Egy kiadós alvást követően megfigyelhetjük, ahogy ébredést követően kutyánk – hangos cuppogások és ásítások közepette – többször is alaposan megnyalja az orrát, a reggeli nyújtózás előtt vagy éppen utána. A nyalogatással mintegy felkészíti szaglószervét a rengeteg szimatolással járó napi feladatokra. Alvás közben hamar kiszáradhat az orra, hiszen nem vagy csak elvétve nyalja meg, ha egy-egy pillanatra felébred. Normális esetben az ébredéstől számított 10 percen belül már a megszokott, nedves orral bámul ránk, hogy itt az ideje a sétának.

 

 

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek az orrszárazságra, mivel nehezebben érik el orrukat nyelvükkel
A rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek az orrszárazságra, mivel nehezebben érik el orrukat nyelvükkel
Fotó: Twitter

 

 

2. Időjárási körülmények

 

Nyáron a napsugarak hatására hamar kiszáradhat és felmelegedhet a kutyaorr is. Télen azonban a hideg, szeles időjárás is kiszáríthatja a nózit, ha tartósan ki van téve a mínuszoknak. Emlékezzünk csak, mennyire kellemetlen érzés tud lenni, mikor a szél vagy a fagy kicsípi bőrünket, és ápolás híján kicserepesednek ajkaink. Mindez előfordulhat kutyánk érzékeny orrával is.

 

 

3. Fűtés

 

Lakásban tartott kutyák esetében a fűtés is hozzájárulhat az orr szárazságához. Ősztől-tavaszig hányszor ébredünk reggelente mi is kiszáradt orral és torokkal a benti levegő miatt.. A meleg levegőáramlás kutyánk orrára is hatással van, főleg, ha a fűtőtest vagy a kandalló közelében szeret szundikálni. Szerencsére ez általában átmeneti állapot: amint felébred és mozgásba lendül, az orr nedvességtartalma is visszanyeri egészséges mértékét.

 

 

4. Életkor

 

Idősebb korban könnyebben kiszárad a kutya orra, speciális krémmel segíthetünk ezen.

 

 

5. Fajtajelleg

 

A rövid orrú kutyafajták esetében gyakrabban megfigyelhető a száraz orr. Orruk rövidsége és az előreálló alsó állkapocs miatt nehezebben tudják megnyalni orrukat, egyszerűen nem érik el a rövid nyelvükkel. A könnycsatornák elzáródására hajlamos ebeknél legalább ennyire gyakori tünet az orrszárazság. Kellemetlen, akár fájdalmas érzés lehet a kirepedező, feszülő bőr – enyhítése érdekében alkalmazhatunk speciális kutyakrémeket.

 

 

Milyen egészségügyi problémára utalhat a száraz orr?

 

Fent említett okok mellett sajnos olyan állapotok is létrejöhetnek, melyek gyógyszeres kezelést igényelnek. A krónikusan száraz orr kirepedezhet, kisebb-nagyobb darabok válhatnak le róla, kisebesedhet, akár vérezhet is. Természetesen itt is igaz a mondás, hogy jobb megelőzni, mint kezelni, mely hosszadalmas folyamat lehet.

 

 

Napégés - A világos vagy rózsaszín orrú kutyák fokozottan érzékenyek lehetnek a napsugarak káros hatásaira
Napégés - A világos vagy rózsaszín orrú kutyák fokozottan érzékenyek lehetnek a napsugarak káros hatásaira
Fotó: Flickr

 

 

1. Allergia

 

Étel, idegen anyag, játékok, háztartási tisztítószerek, pollenek, penész… Rengeteg allergén vesz minket körül, melyek sajnos kutyáinknál is érzékenységet válthatnak ki. Ha orra kipirosodik, megduzzadt, kicserepesedik vagy foltokban hámlik, pofáját a szőnyegbe vagy a földbe dörgöli és vakarózik, érdemes kivizsgáltatni és az előírt kezelést betartani, hogy kutyánk a mindennapokban is jól érezhesse magát. Nem tudunk minden környezeti ártalmat kizárni, de bizonyos lépések megtételével csökkenthetjük az allergének jelenlétét mind otthonunkban, mind kertünkben, s a sétákat is intézhetjük fokozottabb körültekintéssel. Meglepő, de a műanyagra mutatott érzékenység sem ritka kedvenceinknél – ha ez a „bűnös”, cseréljük le etető- és itatótálját rozsdamentes acél- vagy kerámiatálra, emellett kipróbálhatjuk a plasztikmentes, például gumi- vagy természetes textil alapú játékokat. Súlyosabb esetben – allergiatesztet, vérvizsgálatot követően, a tünetek fényében – szükség lehet antihisztaminos, akár szteroidos terápiára is.

 

 

2. Napégés

 

A rövidszőrű, világos színű kutyák fokozottan érzékenyek lehetnek a napsugarak káros hatásaira. A halványbarna vagy rózsaszín orr és a fehér szőrrel fedett rózsaszín bőr is leéghet, ha kutyánk huzamosabb időt tölt nyáron a napon. Az orr érzékeny bőre kipirosodhat, kisebesedhet és hámlásnak indulhat, mely igen fájdalmas tud lenni, nem beszélve arról, hogy orra nyalogatásával kórokozók is bekerülhetnek a bőrbe. A gyakori napégés idővel bőrrák kialakulásához is vezethet. Előzzük meg a bajt kutyák számára megalkotott naptejjel!

 

 

3. Dehidratáció

 

Fokozott fizikai igénybevétel során kutyánk is nagyobb mennyiségű vizet veszít, ha nincs ideje újra feltölteni tartalékait. Különösen érvényes ez a nyári hónapokra, mikor a felhevült testét emelt folyadékbevitellel is igyekszik hűteni. Ha nincs lehetősége visszapótolni az elveszített vízmennyiséget, esetleg hányással, hasmenéssel járó betegséggel küzd, rövid időn belül megmutatkozhatnak a kiszáradás tünetei (pl. száraz orr, száraz fogíny, besüllyedt szemek, általános elesettség, bágyadtság, a bőr rugalmassága csökken), melyek állatorvosi ellátást igényelhetnek, elmaradása esetén pedig életveszélyes állapotba sodorhatják a kutyát!

Ügyeljünk a megfelelő hidratáltságra! A kutya orra nemcsak a forró nyári, hanem a hideg téli napokon is kiszáradhat, ha nem jut elegendő vízmennyiséghez. Mindig legyen előtte friss, tiszta víz! Ha nincs kedve inni, próbálkozhatunk alacsony sótartalmú erőlevessel is.

 

 

Autoimmun betegségre is utalhat, ha száraz a kutya orra, bőre kirepedezik
Autoimmun betegségre is utalhat, ha száraz a kutya orra, bőre kirepedezik
Fotó: naturaldogcompany.com

 

 

4. Autoimmun betegség

 

Száraz orr megjelenése esetén nem feltétlen gondolunk e lehetőségre, ám érdemes kizárni a kivizsgálás során. Bizonyos autoimmun betegségek (pl. Pemphigus foliaceus) tünetei között szerepelhetnek az enyhétől súlyosig terjedő bőrelváltozások, melynek következtében az orr és az orrhát felszíne is megváltozik, a szőr kihullhat, a bőr kiszárad, töredezetté válik, kisebesedhet. Genetikai eredetű vagy fertőzéses megbetegedés következtében kialakuló szaruképzési rendellenesség (Hyperkeratosys) esetén például megvastagodik az orrtükör vagy a mancsok bőre, dudorok jelenhetnek meg rajta.

 

 

5. Hőemelkedés, láz

 

Ha az orr nemcsak száraz, hanem tapintásra melegnek érezzük, mérjük meg kutyánk testhőmérsékletét – lehet, hogy hőemelkedése van vagy lázas! Egyéb tünetek – bágyadtság, elesettség, étvágytalanság, hányás, hasmenés – megjelenése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz!

 

 

Mit tegyek, ha száraz a kutyám orra?

 

Óvatosan tisztítsuk meg az orrot! Távolítsuk el a kutya orrára tapadt szennyeződést: szabadítsuk meg a rászáradt kosztól, például úszás vagy sárban hempergőzés után. Egy hűvös, nedves törlőkendő vagy puha törölköző segítségével töröljük tisztára az orrát, és várjunk, hogy visszaáll-e a normális állapotba. Szerencsés esetben csupán egy kis kosszal álltunk szemben.

 

 

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

 

Ha a tiszta orr továbbra sem nyeri vissza nedvességtartalmát, száraz és a bőr fokozottan kirepedezik, esetleg kisebesedik, ne habozzunk állatorvoshoz vinni kedvencünket! Olyan betegség is állhat a hátterében, mely kezelést igényel (pl. hormonális eltérés vagy daganatos betegség).

A rutin lázmérés mellett a pontos diagnózis felállításához jegyezzük fel, milyen napszakban, az évnek mely szakában jelenik meg kutyánknál az orrszárazság. Történt-e változás a napi rutinban, a kutya megszokott környezetében, például lecseréltük-e a mosószert, bevezettünk-e újabb tisztítószereket háztartásunkban, került-e olyan élelmiszer vagy vegyszer a közelébe, melyre érzékenységet mutathat. Nemcsak otthonunkra, kertünkre, hanem a kutya tágabb környezetére is gondolnunk kell e lehetőségnél: ha napközibe jár, panzióba adtuk, új helyeken kirándultunk vagy nemrég hoztuk el a menhelyről. Bármely idegen anyag kiválthat allergiás reakciót az érzékenyebb szervezet számára: kölyök- vagy időskorú egészséges ebeknél csak úgy, mint az immunrendszeri gyengeséggel rendelkező vagy meglévő betegséggel küzdőknél.

 

 

A hideg és nedves orr az egészséges kutya egyik jellemzője, de mi van ha száraz és meleg?
A hideg és nedves orr az egészséges kutya egyik jellemzője, de mi van ha száraz és meleg?
Fotó: Pinterest

 

 

Krémek, immunerősítés

 

Ha a kivizsgálás során nem találtunk allergiára vagy betegségre utaló jeleket, ám az orrszárazság továbbra is fennáll, alkalmazhatunk kifejezetten kutyák számára készített krémet. Bőrtápláló és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően enyhíti a szárazságot és az irritációt, nedvesíti az orrot és gyógyulást is hozhat. Fontos, hogy olyan természetes összetevőket tartalmazzon, melyek lenyelés esetén sem okoznak problémát. A kutyát irritálhatja az orrára kerülő dolog, s ha még finom is, nagy valószínűséggel le fogja nyalni róla a krémet.

A minőségi eledellel történő táplálás mellett pedig az immunerősítő készítmények is jó szolgálatot tehetnek kutyánk általános egészsége érdekében!

 

 

Baj, ha a kutyám túl sűrűn nyalogatja az orrát?

 

Alázatos jellemű kutyák esetében a gyakori száj- és orrnyalogatás rendszerint a többi kutya iránt tanúsított megadás jele, ugyanakkor a szorongással küzdő, stresszes kutya is próbálhatja így „oldani” feszültségét. Az orr fokozott, már-már rögeszmés nyalogatása neurológiai rendellenességre is utalhat. Figyeljük meg, milyen helyzetben mutatja e viselkedést, kérjük ki állatorvosunk és kutyaviselkedési szakember véleményét.

 

 

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: akc.org, naturaldogcompany.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2019. május 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre? Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre?
Ha mi allergiásak lehetünk a kutyákra, akkor vajon ez fordítva is lehetséges?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők Hírek - Címlapon
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők
Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Hírek - Címlapon
Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?