A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?

2019. szeptember 15., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!Bámulatos szaglószervükkel kutyáink egy olyan világ felfedezésére képesek, amely messze meghaladja mindazt, amit mi észlelni tudunk. Több, mint 300 millió szaglósejtjük segítségével térképezik fel környezetüket, az illatok elemzésére használt agyterületük pedig kb. 40-szer nagyobb a miénknél. Elsősorban szaglásukra támaszkodva igazodnak el világunkban, mondhatni, a kutyák az orrukkal „látnak”. Legfontosabb érzékszervük egészségi állapota tehát alapvetően befolyásolja érzékelésüket és természetesen lelki egyensúlyukat is.  

 

Milyen az egészséges kutyaorr?

 

Kedvencünk sokféleképpen jelezheti számunkra, ha valamit szeretne, s talán az egyik legédesebb, mikor puha, nedves orrocskájával gyengéden megbökdösi kezünket egy kis simogatásért. Egy meleg nyári napon persze könnyen összerezzenhetünk hideg érintésére, mégis ez a normális állapota. Meglepő, de a kutyák izzadságmirigyei nemcsak a mancsokban, hanem orrukban is megtalálhatóak, hozzájárulnak a kiegyensúlyozott hőszabályozáshoz, a lihegés mellett elősegítik a megfelelő testhőmérséklet fenntartását.  

 

A kutya orrát fedő vékony réteg váladéktermelő mirigyeket tartalmaz, ennek köszönhető a nedves kutyaorr, melyen könnyebben megtapadnak az illatrészecskék, továbbá az orrjáratok tisztántartásában is fontos szerepet játszanak. Megfigyelhetjük, ahogy kedvencünk időről-időre megnyalja orrát hosszú nyelvével, nemcsak a rátapadt szennyeződés eltávolítása, hanem az illatrészecskék begyűjtése céljából is. A szagokat ugyanis ízérzékelése segítségével fordítja le: a szájpadlás felett elhelyezkedő, hihetetlenül érzékeny Jacobson-szerv közreműködésével. 

 

A kutya elsődleges érzékszerve az orra, több mint 300 millió szaglósejtjén át szinte látja a világot
A kutya elsődleges érzékszerve az orra, több mint 300 millió szaglósejtjén át szinte látja a világot
Fotó: thelabradorsite.com

 

Ha azonban az orr külső rétegének csökken a nedvességtartalma, kiszárad, amellett, hogy fizikailag kellemetlen érzés, a szaglás kifinomultsága is jelentősen romolhat. Legfontosabb érzékszervét érintő változás – különösen, ha tartósan fennáll – hasonló lehet ahhoz, mikor látásunk átmenetileg korlátozottá válik: ahogy bennünk, emberekben feszültséget kelthet e helyzet, kutyáink is elbizonytalanodhatnak, az érzékenyebbek szorongóvá, akár ingerlékennyé válhatnak.

 

Miért száraz a kutyám orra?

 

Kézenfekvő lenne egyből betegségre gyanakodni száraz orr esetén, ám számos egyszerű ok vezethet a kialakulásához. A kutya orrának hőmérséklete a nap folyamán ingadozik a tartás helyéhez, körülményeihez (lakásban vagy kertben), és természetesen kedvencünk egészségi állapotához mérten. Ugyanúgy, ahogy egy egészséges kutyának is lehet száraz, meleg az orra, egy megfázással vagy felsőlégúti fertőzéssel küzdő kutyának is lehet hideg és nedves az orra, melyből sűrű váladék is távozhat a betegség típusától és súlyosságától függően.

A fizikai tényezők mellett lelki tényezők is szerepet játszhatnak a kutya testhőmérsékletének ingadozásában, így az orr állapotában is: ha hajlamos az izgatottságra, esetleg szorong, orra is hamarabb kiszáradhat, tapintásra hideg vagy meleg érzetet kelthet a számára stresszes szituációban.

 

A környezeti hatások vagy a kutya korára, fajtájára legjellemzőbb okok:

 

1. Alvás

 

Egy kiadós alvást követően megfigyelhetjük, ahogy ébredést követően kutyánk – hangos cuppogások és ásítások közepette – többször is alaposan megnyalja az orrát, a reggeli nyújtózás előtt vagy éppen utána. A nyalogatással mintegy felkészíti szaglószervét a rengeteg szimatolással járó napi feladatokra. Alvás közben hamar kiszáradhat az orra, hiszen nem vagy csak elvétve nyalja meg, ha egy-egy pillanatra felébred. Normális esetben az ébredéstől számított 10 percen belül már a megszokott, nedves orral bámul ránk, hogy itt az ideje a sétának.

 

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek az orrszárazságra, mivel nehezebben érik el orrukat nyelvükkel
A rövid orrú kutyák hajlamosabbak lehetnek az orrszárazságra, mivel nehezebben érik el orrukat nyelvükkel
Fotó: Twitter

 

2. Időjárási körülmények

 

Nyáron a napsugarak hatására hamar kiszáradhat és felmelegedhet a kutyaorr is. Télen azonban a hideg, szeles időjárás is kiszáríthatja a nózit, ha tartósan ki van téve a mínuszoknak. Emlékezzünk csak, mennyire kellemetlen érzés tud lenni, mikor a szél vagy a fagy kicsípi bőrünket, és ápolás híján kicserepesednek ajkaink. Mindez előfordulhat kutyánk érzékeny orrával is.

 

3. Fűtés

 

Lakásban tartott kutyák esetében a fűtés is hozzájárulhat az orr szárazságához. Ősztől-tavaszig hányszor ébredünk reggelente mi is kiszáradt orral és torokkal a benti levegő miatt.. A meleg levegőáramlás kutyánk orrára is hatással van, főleg, ha a fűtőtest vagy a kandalló közelében szeret szundikálni. Szerencsére ez általában átmeneti állapot: amint felébred és mozgásba lendül, az orr nedvességtartalma is visszanyeri egészséges mértékét.

 

4. Életkor

 

Idősebb korban könnyebben kiszárad a kutya orra, speciális krémmel segíthetünk ezen.

 

5. Fajtajelleg

 

A rövid orrú kutyafajták esetében gyakrabban megfigyelhető a száraz orr. Orruk rövidsége és az előreálló alsó állkapocs miatt nehezebben tudják megnyalni orrukat, egyszerűen nem érik el a rövid nyelvükkel. A könnycsatornák elzáródására hajlamos ebeknél legalább ennyire gyakori tünet az orrszárazság. Kellemetlen, akár fájdalmas érzés lehet a kirepedező, feszülő bőr – enyhítése érdekében alkalmazhatunk speciális kutyakrémeket.

 

 

Milyen egészségügyi problémára utalhat a száraz orr?

 

Fent említett okok mellett sajnos olyan állapotok is létrejöhetnek, melyek gyógyszeres kezelést igényelnek. A krónikusan száraz orr kirepedezhet, kisebb-nagyobb darabok válhatnak le róla, kisebesedhet, akár vérezhet is. Természetesen itt is igaz a mondás, hogy jobb megelőzni, mint kezelni, mely hosszadalmas folyamat lehet.

 

Napégés - A világos vagy rózsaszín orrú kutyák fokozottan érzékenyek lehetnek a napsugarak káros hatásaira
Napégés - A világos vagy rózsaszín orrú kutyák fokozottan érzékenyek lehetnek a napsugarak káros hatásaira
Fotó: Flickr

 

1. Allergia

 

Étel, idegen anyag, játékok, háztartási tisztítószerek, pollenek, penész… Rengeteg allergén vesz minket körül, melyek sajnos kutyáinknál is érzékenységet válthatnak ki. Ha orra kipirosodik, megduzzadt, kicserepesedik vagy foltokban hámlik, pofáját a szőnyegbe vagy a földbe dörgöli és vakarózik, érdemes kivizsgáltatni és az előírt kezelést betartani, hogy kutyánk a mindennapokban is jól érezhesse magát. Nem tudunk minden környezeti ártalmat kizárni, de bizonyos lépések megtételével csökkenthetjük az allergének jelenlétét mind otthonunkban, mind kertünkben, s a sétákat is intézhetjük fokozottabb körültekintéssel. Meglepő, de a műanyagra mutatott érzékenység sem ritka kedvenceinknél – ha ez a „bűnös”, cseréljük le etető- és itatótálját rozsdamentes acél- vagy kerámiatálra, emellett kipróbálhatjuk a plasztikmentes, például gumi- vagy természetes textil alapú játékokat. Súlyosabb esetben – allergiatesztet, vérvizsgálatot követően, a tünetek fényében – szükség lehet antihisztaminos, akár szteroidos terápiára is.

 

2. Napégés

 

A rövidszőrű, világos színű kutyák fokozottan érzékenyek lehetnek a napsugarak káros hatásaira. A halványbarna vagy rózsaszín orr és a fehér szőrrel fedett rózsaszín bőr is leéghet, ha kutyánk huzamosabb időt tölt nyáron a napon. Az orr érzékeny bőre kipirosodhat, kisebesedhet és hámlásnak indulhat, mely igen fájdalmas tud lenni, nem beszélve arról, hogy orra nyalogatásával kórokozók is bekerülhetnek a bőrbe. A gyakori napégés idővel bőrrák kialakulásához is vezethet. Előzzük meg a bajt kutyák számára megalkotott naptejjel!

 

3. Dehidratáció

 

Fokozott fizikai igénybevétel során kutyánk is nagyobb mennyiségű vizet veszít, ha nincs ideje újra feltölteni tartalékait. Különösen érvényes ez a nyári hónapokra, mikor a felhevült testét emelt folyadékbevitellel is igyekszik hűteni. Ha nincs lehetősége visszapótolni az elveszített vízmennyiséget, esetleg hányással, hasmenéssel járó betegséggel küzd, rövid időn belül megmutatkozhatnak a kiszáradás tünetei (pl. száraz orr, száraz fogíny, besüllyedt szemek, általános elesettség, bágyadtság, a bőr rugalmassága csökken), melyek állatorvosi ellátást igényelhetnek, elmaradása esetén pedig életveszélyes állapotba sodorhatják a kutyát!

Ügyeljünk a megfelelő hidratáltságra! A kutya orra nemcsak a forró nyári, hanem a hideg téli napokon is kiszáradhat, ha nem jut elegendő vízmennyiséghez. Mindig legyen előtte friss, tiszta víz! Ha nincs kedve inni, próbálkozhatunk alacsony sótartalmú erőlevessel is.

 

Autoimmun betegségre is utalhat, ha száraz a kutya orra, bőre kirepedezik
Autoimmun betegségre is utalhat, ha száraz a kutya orra, bőre kirepedezik
Fotó: naturaldogcompany.com

 

4. Autoimmun betegség

 

Száraz orr megjelenése esetén nem feltétlen gondolunk e lehetőségre, ám érdemes kizárni a kivizsgálás során. Bizonyos autoimmun betegségek (pl. Pemphigus foliaceus) tünetei között szerepelhetnek az enyhétől súlyosig terjedő bőrelváltozások, melynek következtében az orr és az orrhát felszíne is megváltozik, a szőr kihullhat, a bőr kiszárad, töredezetté válik, kisebesedhet. Genetikai eredetű vagy fertőzéses megbetegedés következtében kialakuló szaruképzési rendellenesség (Hyperkeratosys) esetén például megvastagodik az orrtükör vagy a mancsok bőre, dudorok jelenhetnek meg rajta.

 

5. Hőemelkedés, láz

 

Ha az orr nemcsak száraz, hanem tapintásra melegnek érezzük, mérjük meg kutyánk testhőmérsékletét – lehet, hogy hőemelkedése van vagy lázas! Egyéb tünetek – bágyadtság, elesettség, étvágytalanság, hányás, hasmenés – megjelenése esetén mielőbb forduljunk állatorvoshoz!

 

Mit tegyek, ha száraz a kutyám orra?

 

Óvatosan tisztítsuk meg az orrot! Távolítsuk el a kutya orrára tapadt szennyeződést: szabadítsuk meg a rászáradt kosztól, például úszás vagy sárban hempergőzés után. Egy hűvös, nedves törlőkendő vagy puha törölköző segítségével töröljük tisztára az orrát, és várjunk, hogy visszaáll-e a normális állapotba. Szerencsés esetben csupán egy kis kosszal álltunk szemben.

 

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

 

Ha a tiszta orr továbbra sem nyeri vissza nedvességtartalmát, száraz és a bőr fokozottan kirepedezik, esetleg kisebesedik, ne habozzunk állatorvoshoz vinni kedvencünket! Olyan betegség is állhat a hátterében, mely kezelést igényel (pl. hormonális eltérés vagy daganatos betegség).

A rutin lázmérés mellett a pontos diagnózis felállításához jegyezzük fel, milyen napszakban, az évnek mely szakában jelenik meg kutyánknál az orrszárazság. Történt-e változás a napi rutinban, a kutya megszokott környezetében, például lecseréltük-e a mosószert, bevezettünk-e újabb tisztítószereket háztartásunkban, került-e olyan élelmiszer vagy vegyszer a közelébe, melyre érzékenységet mutathat. Nemcsak otthonunkra, kertünkre, hanem a kutya tágabb környezetére is gondolnunk kell e lehetőségnél: ha napközibe jár, panzióba adtuk, új helyeken kirándultunk vagy nemrég hoztuk el a menhelyről. Bármely idegen anyag kiválthat allergiás reakciót az érzékenyebb szervezet számára: kölyök- vagy időskorú egészséges ebeknél csak úgy, mint az immunrendszeri gyengeséggel rendelkező vagy meglévő betegséggel küzdőknél.

 

A hideg és nedves orr az egészséges kutya egyik jellemzője, de mi van ha száraz és meleg?
A hideg és nedves orr az egészséges kutya egyik jellemzője, de mi van ha száraz és meleg?
Fotó: Pinterest

 

Krémek, immunerősítés

 

Ha a kivizsgálás során nem találtunk allergiára vagy betegségre utaló jeleket, ám az orrszárazság továbbra is fennáll, alkalmazhatunk kifejezetten kutyák számára készített krémet. Bőrtápláló és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően enyhíti a szárazságot és az irritációt, nedvesíti az orrot és gyógyulást is hozhat. Fontos, hogy olyan természetes összetevőket tartalmazzon, melyek lenyelés esetén sem okoznak problémát. A kutyát irritálhatja az orrára kerülő dolog, s ha még finom is, nagy valószínűséggel le fogja nyalni róla a krémet.

A minőségi eledellel történő táplálás mellett pedig az immunerősítő készítmények is jó szolgálatot tehetnek kutyánk általános egészsége érdekében!

 

Baj, ha a kutyám túl sűrűn nyalogatja az orrát?

 

Alázatos jellemű kutyák esetében a gyakori száj- és orrnyalogatás rendszerint a többi kutya iránt tanúsított megadás jele, ugyanakkor a szorongással küzdő, stresszes kutya is próbálhatja így „oldani” feszültségét. Az orr fokozott, már-már rögeszmés nyalogatása neurológiai rendellenességre is utalhat. Figyeljük meg, milyen helyzetben mutatja e viselkedést, kérjük ki állatorvosunk és kutyaviselkedési szakember véleményét.

 


 

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: akc.org, naturaldogcompany.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2019. május 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Kutya a lakásban – így lehet foltmentes a kanapéd! Kutya a lakásban – így lehet foltmentes a kanapéd!
Kutyaimádóként nem is kérdéses, hogy kedvencünk velünk együtt lakhat a lakásunkban. Sokunk azt is természetesnek veszi, hogy a négylábú a kanapén pihenjen – ez esetben azonban meg kell küzdenünk a szőrrel, a mancsok hagyta sárfoltokkal, kiskutya esetén akár egy kis balesettel is. Szerencsére van megoldás: itt a csúcsminőségű recept a foltok ellen!

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Allergia és vakarózás kutyáknál - így segít a huminsav Allergia és vakarózás kutyáknál - így segít a huminsav
Sok gazdi számára ismerős kedvence megállás nélküli vakarózása, kipirosodott bőre a hasán, esetleg az orra körül kihullott szőr. Ezek legtöbb esetben allergiát jeleznek. Egy huminsavat tartalmazó étrendkiegészítővel azonban óriási segítséget nyújthatunk kedvencünk szervezetének a gond legyőzésében!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Mikulás napi kutyamentés: elárvult kölyköket mentettek a rendőrök Mikulás napi kutyamentés: elárvult kölyköket mentettek a rendőrök
Amilyen rosszul indult, olyan jól végződött Mikulás napja annak a két elárvult kutyakölyöknek, akiket a határkerítés mellett találtak a Készenléti Rendőrség határrendészei Kelebia térségében. A két kis szőrgombócot a biztos éh- és fagyhalál elől mentették meg a rendőrök.

Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok
A túlzott vedlés, kopasz foltok vagy sebek megjelenése a kutya bőrén nem pusztán szépséghiba, hanem kezelésre szoruló fertőzésre, betegségre is utalhat. Mire figyeljünk és hogyan segítsünk kedvencünknek?

Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő kutyafajták
A tél közeledtével gondot kell fordítani a kertben élő kutyák házának téliesítésére, testének melegen tartására. Ehhez azonban több tényezőt figyelembe kell venni, ugyanis minden fajtának mások az igényei, eltérő a tűrőképességük, valamint más a számukra ideális hőmérséklet.

Közeleg a tél: 18.000 kutya élete veszélyben Közeleg a tél: 18.000 kutya élete veszélyben
A magyarok többsége tisztában van az állatvédelemben dolgozók nehéz helyzetével. Gyakran látjuk a gondatlan állattartás okozta problémákat: a kóbor kutyákat, macskákat (45%) és azt, hogy embertársaink felelőtlenül vállalnak állatot (43%) - derül ki a Cofidis Hitel Monitor 2019 novemberi kutatásából. Ma Magyarországon mintegy 300.000 ebnek nincs hova hazamennie. Számukra az egyetlen túlélési esélyt a menhelyek jelenthetik, ahol a hivatalos támogatás évente mintegy 40 millió forint, ami kutyánként ~133 forint anyagi forrást jelent egy egész évre. Így csak a magánadományokra számíthatnak. A Kutyaszemmel program ennek feloldására jött létre: közösségi adománygyűjtéssel közel 6.5 millió forint gyűlt már össze idén, ebből az összegből 20 rászoruló vidéki menhely 2500 kutyájának jobb életet teremtve. Karácsonykor zárul a 2019-es kampány, addig további 2 millió forint összegyűjtése és további 2000 menhelyi kutya megsegítése a cél.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mit jelent kutyát „választani”? Hírek - Címlapon
Mit jelent kutyát „választani”?
Pitbull segített az eltévedt tacskónak hazajutni! Hírek - Címlapon
Pitbull segített az eltévedt tacskónak hazajutni!