A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyáknál is lehetséges napégés!

Felismerés és kezelés


2018. május 05., 15:15


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Legtöbbünk bele se gondol, hogy a kutyák is leéghetnek a napon, méghozzá nem csak a kopaszok, hanem szőrös társaik is. A nyári időszakban természetes, hogy állandóan ott a kedvenc előtt a víz, és igyekszünk árnyékban is tartani amennyire lehet, de vajon ez elég?



Nehezen hihető ugyan, de állításunk a napégésről valóban igaz. Általában nehezen észrevehető, legtöbbünknek fel sem tűnik, mások pedig nem vesznek róla tudomást. Pedig éppen annyira súlyos fájdalommal, és következményekkel jár (bőrrák) kutyáknál, mint nálunk, embereknél.

 

Leggyakrabban a kopasz, vagy néhány milliméteresre nyírott szőrű ebeknél jellemző, de ugyancsak előfordul rövid, fehér, vagy világos bundájú kutyáknál. Jellemzően dalmatáknál, pitbulloknál, agaraknál, vizsláknál és kínai kopaszkutyáknál alakul ki. Ezeknek a fajtáknak nem elég, ha árnyékban tartjuk őket, és csak kevés időt töltenek napon. A napégés és bőrrák kialakulása ellen bizony őket is alaposan be kell kenni speciális naptejjel. Különös figyelmet igényel az orr, a fülek, a szájkörnyék, valamint az alhas.

 

Így néz ki egy túlságosan piros nózi
Így néz ki egy túlságosan piros nózi
Forrás: mikespettales.com

 

A napégés három típusa, és jellemzőik

 

- Felületi, részleges leégés: Kizárólag a bőr legfelső rétegét érinti, kipirosodással jár. A szőr még kapcsolatban van a bőrrel, hólyagok nem keletkeznek. Az emberek elsőfokú égési sérülésének felel meg. Kezelése a szőr eltávolításával, fertőtlenítéssel, és nyugtató krémekkel történik.


- Mély, részleges napégés: A felszíni réteget viszonylag nagy felületen érinti, néhány ponton a mélyebb rétegek is sérülhetnek. A bőr kipirosodik, helyenként több hámréteg is megfigyelhetővé válik. A másodfokú égési sérüléshez hasonlítható, bár az emberen látható hólyagok nem jelennek meg. Mindenképpen kórházi kezelést igényel. Intravénásan folyadékot, és létfontosságú ionokat juttatnak a kutya szervezetébe, majd fertőtlenítik, és ellátják a felületet. Ha a bőrnek több mint 15%-a sérül, akár átültetésre is sor kerülhet.


- Teljes mélységű égés: Az emberek harmadfokú égési sérüléseivel feleltethető meg, ebből kifolyólag súlyos veszéllyel, és nagy fájdalmakkal jár. Az összes bőrréteget érinti, sőt, a kötőszöveti réteg alá is behatolhatnak a káros sugarak. Gyógyulási ideje nagyon időigényes, az ebek akár heteket is eltölthetnek egy állatkórházban, és még így sem 100%-os a felépülés.

 

Bizonyosodj meg róla, hogy ezeket a részeket is gondosan bekented!
Bizonyosodj meg róla, hogy ezeket a részeket is gondosan bekented!
Forrás: http://www.dogster.com/

 

Házi praktikák az enyhe napégés kezelésére

 

Hideg borogatás: Vizezzünk be egy törölközőt, és tegyük a piros felületre. Hagyjuk rajta addig, amíg megszárad, majd ismételjük meg a folyamatot még néhányszor.


Zablisztes, hideg vizes fürdő: Fürdessük meg az ebet hideg vízzel, ezzel jelentősen csökkenthető az irritáció. A vízbe zablisztet keverve enyhülnek a tünetek, a kutyát sem fogja zavarni a hámló, viszkető bőr. A fürdő után hagyjuk magától megszáradni a négylábút. Az eljárás napjában többször megismételhető, amíg láthatóak a tünetek.

 

Ha észrevesszük, hogy kutyánk leégett a napon, akkor annak súlyosságától függően forduljunk orvoshoz, vagy alkalmazzuk a házi praktikákat. Ha az eb fájdalmat jelez, és a kipirosodott terület viszonylag nagy, akkor válasszuk az azonnali orvosi ellátást, mielőtt romlik az állapota, esetleg belázasodik!

 

Korábbi cikkeinkben a hőséggel kapcsolatban kifejtettük a hűtési lehetőségek, a forró aszfalt, a fürdőhelyek és a fürdési szabályok témáját is. 

 

 

 

Forrás: dogs.thefuntimesguide.com
Indexkép forrás: static.lovedecor.com
Cikk első megjelenése: 2015. július 08.

Témába vág

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, mit tehetsz, kihez fordulj, ha ilyen esettel találkozol?

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára! Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!
Tappancs: a kutya legcukibb testrésze - Egyben nagyon fontos védelmi szerepe is van! A hőségben különösen fontos, hogy vigyázzunk rá!

Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét
Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos emlékezteti az állattartókat a nyári meleg veszélyeire, melyek különösen súlyosan érinthetik az állatokat. A forró időjárás nemcsak az emberek, hanem négylábú barátaink számára is komoly kockázatokat rejt. A hőguta és a kiszáradás komoly egészségügyi problémákat okozhatnak a kutyáknál, melyek akár életveszélyesek is lehetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI MOL Nyrt. Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyasétáltatók figyelem! Ne nyúljatok az őzgidához! Hírek - Címlapon
Kutyasétáltatók figyelem! Ne nyúljatok az őzgidához!
Az ivartalanítás és az örökbefogadás a kulcs az állatvédelem helyzetének javításához Hírek - Címlapon
Az ivartalanítás és az örökbefogadás a kulcs az állatvédelem helyzetének javításához