A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az ivartalanítás és az örökbefogadás a kulcs az állatvédelem helyzetének javításához

Az ivartalanítás és az örökbefogadás a fő témák a második Felelős Állattartás Napján


2018. május 02., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Május 6-án ismét megrendezik a Felelős Állattartás Napját az újpesti Rex Állatszigeten. Az esemény fő témája az ivartalanítás és az örökbefogadás lesz.Évente több tízezer társállatnak kell elpusztulnia Magyarországon az állattartók felelőtlen magatartása miatt. Ezen csakis átfogó felvilágosítással és szemléletformálással lehet változtatni, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért 2017-ben megalapította a Felelős Állattartás Napját. A tavalyi sikeres rendezvény után 2018. május 6-án ismét megrendezik az egész napos oktatóprogramot az alapítvány újpesti állatvédelmi központjában, a Rex Állatszigeten. Idén az ivartalanítás fontosságára és az örökbefogadás örömeire hívják fel a figyelmet, és egy fotóinstalláció is készül a látogatókkal közösen, mely a gazdik és négylábú kedvenceik közötti szeretetről tudósít.

 

Bár Magyarországon is egyre többen ismerik a felelős állattartás hét aranyszabályát, mégis évente több tízezer macska és kutya válik hontalanná. E szomorú tény okai között a legfontosabb az, hogy hazánkban kevesen vállalják kedvenceik ivartalanítását. Pedig egy kontroll nélkül szaporodó macskapártól 9 év alatt akár 11 millió (!) utód származhat, és egyetlen kutyapárnak 6 év alatt akár 67.000 leszármazottja is lehet[1]. Ennek ellenére a kutyáknak csak 5-10%-a ivartalanított[2], a macskák esetében pedig becslések szerint ennél is rosszabb a helyzet. Az állatotthonok a nem kívánt egyedek legfeljebb 20%-át tudják örökbeadással új gazdához juttatni, a fennmaradó több tízezer állatot pedig rendszerint az ebrendészeti telepeken véglegesen elaltatják.

 

2017-ben kéz- és mancsnyomokat tettek a felelős állatbarátok és kedvenceik a rekordkísérlet részeként
2017-ben kéz- és mancsnyomokat tettek a felelős állattaartók és állatbarátok és kedvenceik a rekordkísérlet részeként

 

A Rex Kutyaotthon Alapítvány álláspontja szerint ez a helyzet elfogadhatatlan: az altatás nem lehet a populációszabályozás eszköze, ezért a Rex Állatszigeten nem altatnak el egészséges állatot. E helyett a külföldön is jól bevált megoldásokat, az ivartalanítást és a szemléletformálást választják. Immár 26 esztendeje tartott oktatóprogramjaik mellett tavaly megalapították a Felelős Állattartás Napját, melyhez rögtön több ezer állatbarát csatlakozott úgy, hogy színes kéznyomát otthagyta az Állatszigeten kifeszített óriásvásznon, vagy aláírta a Felelős Állattartók Nyilatkozatát. A misszió idén is folyatódik. Május 6-án a Rex Állatszigetre látogatók játékos ismeretterjesztő programokon tanulhatják meg, hogy miként válhatnak meglévő vagy leendő kedvenceik jó gazdáivá. Az idei rendezvény emellett az állatszeretet ünnepe is lesz, ezért a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy hozzák el a kedvenceikkel készült legkedvesebb fotóikat, melyeket szívformába rendezve állítanak majd ki a Rex Állatszigeten. Ráadásul annyi kilogramm prémium minőségű kutyatáp-adományt kapnak a Rex védencei, ahány kép összegyűlik (a Hill’s Pet Nutrition Hungary jóvoltából)!

 

A rendezvény kiemelt támogatója a Felelős Gazdik Facebook oldal üzemeltetője, a Bayer Hungária Kft. Állategészségügyi üzletága.  Médiapartnere a Femcafe.hu.

Időpont: 2018. május 6, 10.00-16.00
Helyszín: Rex Állatsziget, 1048 Budapest, Óceánárok utca 33.

Felelős Állattartás Napja a Facebookon: https://www.facebook.com/events/344863629337379

 

dr. Király Péter, a Rex alapítója is letette kéznyomát a rekordkísérleten a 2017-es Felelős Állattartás Napján
dr. Király Péter, a Rex alapítója is letette kéznyomát a rekordkísérleten a 2017-es Felelős Állattartás Napján

 

 

 


További tények a hazai állatvédelem helyzetéről


 

Magyarországon közel 2-2,5 millió kutya és ugyanennyi macska él, ami azt jelenti, hogy a magyar háztartások közel felében él kutya vagy macska, esetleg mindkettő. Ezzel hazánk társállat-tartásban Európában a 4. helyen áll.

 

A nagy szám ellenére azonban az állattartás kultúrája messze elmarad az európai átlagtól, és számos négylábú kerül méltatlan körülmények közé. Az utcán kóborló kutyák száma 80.000 körülire tehető, a kóbor macskák száma ennek sokszorosa. Évente 40.000 kutya a 120 hazai menhely valamelyikén vagy egyéni állatvédőknél köt ki, és 20-22 000 kutya a 100 ebrendészeti telep egyikén reménykedik abban, hogy gazdára találjon. A kontroll nélkül szaporodó kóbor macskák sorsa még ennél is kiábrándítóbb: a statisztikák szerint az értelmetlenül világra jövő kismacskák csupán 1/10-e éri meg a féléves kort.

 

Füles a Rex Állatsziget lakója
Füles a Rex Állatsziget lakója

 

Ennek ellenére kevesen akadályozzák meg a nem kívánt szaporulat világra jöttét. Míg az USA-ban a macskák több mint 85%-át és a kutyák 70%-át ivartalanítják, hazánkban ez a szám sok településen alig éri el az 5%-ot. Ráadásul a kóbor állatok ellátása hatalmas anyagi terhet is jelent. Az ebrendészeti feladatok ellátásának éves önkormányzati költsége több mint 2 milliárd forint. Természetesen a civil állatvédő szervezetek is hatalmas anyagi áldozatot hoznak a probléma kezelésére, mely adó 1% felajánlások nélkül lehetetlen volna. A szenvedésre ítélt állatokat, és a számokat nézve tehát egyaránt nem megkerülhető a téma.

 

A Rex Alapítvány vallja, hogy a kóbor állat probléma hatékony mérséklése csakis országos szintű szemléletváltással oldható meg. Ezért tervbe vették egy olyan országos oktatóközpont – a Felelős Állattartás Háza- megépítését, ahol a jövő generációi interaktív módon ismerkedhetnek meg az állatok szükségleteivel és a felelős állattartás alapjaival. A nagyreményű projekt ötletét Dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere is felkarolta, így remélhetően a közeljövőben állami támogatással épülhet fel és kezdheti meg működését az országos feladatot ellátó oktatási intézmény.

 

 

 

[1] NÉBIH - szabadagazdi.hu

[2] NÉBIH - szabadagazdi.hu

 

 

 

Témába vág

A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem! A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!
Biztos sokan láttunk már kedves képeket könnyeikkel küszködő gyerkőcökről, amint épp kibontják ajándékukat a karácsonyfa alatt - és a nagy dobozból egy csillogó szemű kiskutya néz vissza rájuk. Megható pillanat! De mi lesz ezután?

A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot
A magyar háztartások csaknem háromnegyedében tartanak háziállatot az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet segítségével végzett szeptemberi felmérése szerint - tájékoztatta az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja az MTI-t.

Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten
Idén több mint 250 ezer gyermek vett részt az állatvédelmi témahéten, országszerte 76 partnerszervezet csatlakozott az események megrendezéséhez - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyáknál is lehetséges napégés! Hírek - Címlapon
Kutyáknál is lehetséges napégés!
Gazdátlan kutyák a címlapon: különleges kampány az örökbefogadásért Hírek - Címlapon
Gazdátlan kutyák a címlapon: különleges kampány az örökbefogadásért