A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ivartalanítás: íme a 6 leggyakoribb tévhit!

2017. március 01., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Magyarországon a becslések szerint évente több százezer olyan kutya és macska születik, amely felelős gazda hiányában végül utcára kerül.Erre a problémára hívja fel a figyelmet az Ivartalanítás Világnapja, melyet minden év februárjának utolsó keddjén tartanak meg világszerte, és amelynek egyik kiemelt célja, hogy a gazdák felvilágosításával eloszlassa az ivartalanítás körüli tévhiteket.

Összeállításunkban a leggyakoribb tévhiteket gyűjtöttük össze.

 

1. TÉVHIT: A nőstény kutyáknak és macskáknak szükségük van arra, hogy legalább életükben egyszer szülhessenek

A vemhesség minden állat esetében kockázatot rejt, és semmi hátrány nem származik abból, ha nem születnek utódai. Sőt, számos állategészségügyi előnnyel jár, ha az ivartalanítás mielőbb megtörténik.

 

Eleve az utcára születnek a kutyakölykök... nem tudni lesz-e esélyük a hosszú, boldog kutyaéletre. Ivartalanítással megelőzhető lenne!
Eleve az utcára születnek a kutyakölykök... nem tudni lesz-e esélyük a hosszú, boldog kutyaéletre. Ivartalanítással megelőzhető lenne!
Fotó: pinterest.com

 

2. TÉVHIT: Az ivartalanítástól megváltozik az hím állat természete

A beavatkozástól az állat alaptermészete nem változik meg, csupán azok az ösztönök csillapodnak, melyek a párzási időszakban átveszik az irányítást a kutyánk vagy macskánk felett. Kevésbé csavarognak el, így kisebb eséllyel válnak közlekedési baleset áldozatává, valamint az állat agresszióra való hajlama is csökken.

 

3. TÉVHIT: Az ivarérést (nőstényél az első tüzelést) meg kell várni a műtét elvégzésével

Semmiféle tudományos érv nem indokolja, hogy a műtét elvégzésével az ivarérésig várjunk. Szakmailag igazolt tény, hogy ivarérés előtti ivartalanítás hím és nőivarú állatoknál egyaránt kevesebb kockázattal és több előnnyel jár. A statisztikák azt mutatják, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kutyák élettartama átlagosan 2 évvel a macskáké akár 4-5 évvel hosszabb, és számos betegség sokkal ritkábban fordul elő náluk.

 

4. TÉVHIT: Drága a műtét

A műtét egyszeri kiadás, míg egyetlen alom felnevelése a kölykök megszületésétől a gazdához jutásig  ennél jóval nagyobb költséggel jár. Arról nem is beszélve, hogy sokszor komoly idő- és energiaráfordítással sem sikerül minden kölyöknek gazdát találni. Számos állatvédő szervezetnél –így a Susy Utzinger Alapítvány támogatásával a Rex Alapítványnál is- lehetőség nyílik kóbor, gazdátlan, mentett állatok kedvezményes vagy térítésmentes ivartalanítására. A lehetőség igénybevételének feltétele a Rex Alapítvány állatvédelmi irodájában beszerezhető kérelem kitöltése. (Részletek a www.rex.hu honlapon)

 

Az ivartalanítással megelőzhető lenne az is, hogy utcára kerüljenek a kutyák
Az ivartalanítással megelőzhető lenne az is, hogy utcára kerüljenek a kutyák
Fotó: deviantart.com

 

5. TÉVHIT: Elhízik az állat a műtét után

Az elhízás sohasem a műtét egyenes következménye: leggyakrabban -mintegy kompenzációként- a gazdik többet nassoltatják az amúgy is ellustult kedvencüket a műtét után, és ez vezet a súlygyarapodáshoz.

 

5 +1 TÉVHIT: Az ivartalanítás természetellenes

Magyarországon a becslések szerint évente több százezer olyan kutya és macska születik amelyek felelős gazda hiányában utcára kerülnek, ahol számos veszély leselkedik rájuk. Ez mindenképp természetellenes. Ahogy nálunk embereknél szükség van családtervezésre, úgy a felelős állattartás alapelve is az,  hogy minden kutya és macskagazdának gondoskodnia kell kedvence utódjairól, vagy a jelenleg egyedüli hatékony módszer -az ivartalanítás- révén meg kell akadályoznia a nem kívánt szaporulat világrajöttét.

 

Az idén 25 éves jubileumát ünneplő Rex Kutyaotthon Alapítvány csupán az elmúlt évtizedben közel 5000 kutya és macska ivartalanításáról gondoskodott. Hazánk egyik legrégebbi és legismertebb állatvédő szervezete az Ivartalanítási Világnapján, kedden tett bejelentést arról, hogy a Susy Utzinger alapítvány támogatásával megrendezésre kerülő "Ivartalanítási Marathonok" során havonta 25 gazdátlan, mentett állat ivartalanítását tűzte ki célul az idei esztendőben. A programról és a támogatási lehetőségekről a www.rex.hu honlapon található részletes felvilágosítás.

 

 

 

Forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány
Indexkép forrás: deviantart.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán
A bundás óriás egyből mosolyt csalt az emberek arcára, amikor statisztának állt a mentősök gyakorlati napján.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Halálközeli élménye inspirálta az ír férfit, hogy kutyákat mentsen Thaiföldön Halálközeli élménye inspirálta az ír férfit, hogy kutyákat mentsen Thaiföldön
Niall Harbison nem mindennapi ember. Írországból költözött Thaiföldre, hogy életét az állatok mentésének szentelje.

Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására
300 állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület. A támogatásra 2023 év első felében lehet jelentkezni, míg a támogatott helyek be nem telnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tanulás és alvás - kutyáinknál is van összefüggés? Hírek - Címlapon
Tanulás és alvás - kutyáinknál is van összefüggés?
Kutya a motoron - Olaszország egy motoros és vagány kutyája szemével - 3. rész Hírek - Címlapon
Kutya a motoron - Olaszország egy motoros és vagány kutyája szemével - 3. rész