A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az ivartalanított kutyák tovább élnek

2015. június 14., 08:00


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




Az ivartalanított kutyák tovább élnek, mint azok, amelyeket nem fosztanak meg ivarszerveiktől - állítják amerikai kutatók. Az élethosszkülönbség jelentős: másfél év.



  A Georgiai Egyetem kutatói 40 ezer kimúlt kutya állatorvosi adatait elemezték. Számításaik alapján az ivartalanított ebek átlagosan 9,4 évet értek meg, míg a nem ivartalanítottak 7,9-et.

 

    Az állatorvosi feljegyzések összesítéséből az is kitűnt, hogy a nem ivartalanított kutyák nagyobb arányban múlnak ki rák okán, vagy immunrendszerük betegsége miatt. Az ivartalanítottakkal leggyakrabban fertőző betegség, vagy sérülés végez.

 

Az állatvédelem alapja az ivartalanítás, ami mind a kutya, mind a tulajdonos, mind pedig a környezet szempontjából is számos előnnyel jár. A kan kutyák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért ezt a műtétet leginkább 16 hetes életkorban javasolják elvégeztetni. 

Fiatal korban javasolják az ivartalanítást - Fotó: pixabay

 

A szukák 6 hetes kortól gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. A legoptimálisabb az első tüzelés előtt ivartalanítani őket, ami fajtánként változó időpontban, általában 6 és 12 hónapos kor között következik be. 

 

    "A fajokra általában jellemző, hogy ha egy egyednek utódai vannak, akkor rövidebb ideig él. Az állítás az emberre is igaz, főként a férfiakra. A kasztrált férfiak hosszabb ideig élnek, a nem kasztráltak többet betegeskednek, hajlamosabbak elkapni fertőző kórokat"" - idézte Kate Creevyt, a tanulmány egyik szerzőjét a ScienceDaily című lap.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

Köszönjük!


Cikk első megjelenése: 2015. január 13.

Témába vág

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad 6 különös dolog, amit a kutyád megérez rajtad
"Esküdni mernék, hogy megérezte, egyszerűen tudta!" – Ha hallottuk már e szavakat kutyás ismerőseinktől, vagy első kézből tapasztaltuk kedvencünkön, elgondolkodhatunk a miérteken. Tényleg létezik az a bizonyos hatodik érzék? Vagy kifinomult szaglása „üzent” neki?

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról Albínó kutyák - 4 érdekesség a hófehér négylábúakról
Álomszép fehér bunda, igéző szemek, rózsaszín orr. Semmihez sem fogható megjelenésük mellett azonban különleges odafigyelést, törődést igényelnek az albínók. Mit érdemes tudni róluk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Irodakutya.com MTI Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ha nem szeretsz, a kutyám se szeret! Hírek - Címlapon
Ha nem szeretsz, a kutyám se szeret!
Kutyabarát múzeumok- Óbudai Múzeum Hírek - Címlapon
Kutyabarát múzeumok- Óbudai Múzeum