A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ha nem szeretsz, a kutyám se szeret!

Kutatási eredmények a társadalmi együttműködés területén


2015. június 15., 19:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!




Japán kutatók kísérleti csoportok által vizsgálta a kutyák társadalmi együttműködését. Ezzel bizonyíthatóvá vált, hogy az állatokban is megtalálhatóak bizonyos együttélési normák.



Korábban már foglalkoztunk a kutyák és gazdák közötti szoros érzelmi kötelékről ebben a cikkünkben. Most ennek egy magasabb fokát vizsgálták egy japán egyetemen. 

 

Összhang és együttműködés
Összhang és együttműködés
Fotó: http://blogs.denverpost.com/

 

Fudzsita Kazuo, a Kiotói Egyetem professzora és csapata érdekes kísérletet vezetett kutyás élethelyzetben. Három olyan csoportot alkottak 18 kutyatulajdonosból, ahol segítségre volt szüksége a gazdának

 

Az alapszituáció az volt, hogy egy helyiségben, kutyával együtt tartózkodott a gazda. Még két ember érkezett, akiket az állat korábról nem ismert. A gazdának egy dobozt kellett kinyitnia, melyhez segítséget kért a két idegentől. 

 

Aki a gazdát nem szereti, az jobb, ha békén hagyja a kutyát!
Aki a gazdát nem szereti, az jobb, ha békén hagyja a kutyát!
Fotó: https://poolhouse.s3.amazonaws.com

 

A kutatók utasításokat adtak a segítőknek a szerepjátékhoz. Az első 18-as csoport mindegyikében a két beérkező idegentől hiába kért segítséget a gazda, azok elutasították az együttműködést.

A másik 18 kutyásnál a látogatók valóban hozzájárultak a doboz kinyitásához. A harmadik volt a kontrollcsoport, ott semlegesen viselkedtek a segítők.

A dobozos szituációnál a kutya is jelen volt. Számára a két idegen finom falatot kínált a feladat végeztével. Az eredmény új aspektusba helyezte a kutyákról alkotott társadalmi elképzeléseket.

 

Kiderült, hogy az első csoportban lévő emberekkel, akik a gazdájukkal undokok voltak, azokkat a kutyák elutasították, és a jutifalit nem fogadták el! A másik két csoportnál a kutatók nem figyeltek meg hasonló kutyaviselkedést. Még a semleges idegenek közeledését is jobban tolerálták. 

 

Undokságra nincs kedves válasz
Undokságra nincs kedves válasz
Fotó: http://i2.wp.com/

 

Ebből egyértelmű, hogy olyan együttműködésre képesek négylábú barátaink, amire csak néhány állatfajta képes - az embert is beleértve.

- Első ízben mutattuk ki, hogy a kutyák szociálisan és emocionálisan értékelik az embereket, a saját érdekeiket is háttérbe szorítva”– mondta Fudzsita. - Ez a képesség kulcsfontosságú egy magas szinten együttműködő társadalom kiépítésében.

 

A tanulmány a júniusi Animal Behaviour magazinban jelenik meg.

 

 

Forrás: origo.hu
Indexkép forrás: http://www.askthedogguy.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MOL Nyrt. JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Friss lista a kutyabarát strandokról! Hírek - Címlapon
Friss lista a kutyabarát strandokról!
Az ivartalanított kutyák tovább élnek Hírek - Címlapon
Az ivartalanított kutyák tovább élnek