A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ha nem szeretsz, a kutyám se szeret!

Kutatási eredmények a társadalmi együttműködés területén


2015. június 15., 19:00


Szerző: RSM


Kategória: Jó tudni!
Japán kutatók kísérleti csoportok által vizsgálta a kutyák társadalmi együttműködését. Ezzel bizonyíthatóvá vált, hogy az állatokban is megtalálhatóak bizonyos együttélési normák.Korábban már foglalkoztunk a kutyák és gazdák közötti szoros érzelmi kötelékről ebben a cikkünkben. Most ennek egy magasabb fokát vizsgálták egy japán egyetemen. 

 

Összhang és együttműködés
Összhang és együttműködés
Fotó: http://blogs.denverpost.com/

 

Fudzsita Kazuo, a Kiotói Egyetem professzora és csapata érdekes kísérletet vezetett kutyás élethelyzetben. Három olyan csoportot alkottak 18 kutyatulajdonosból, ahol segítségre volt szüksége a gazdának

 

Az alapszituáció az volt, hogy egy helyiségben, kutyával együtt tartózkodott a gazda. Még két ember érkezett, akiket az állat korábról nem ismert. A gazdának egy dobozt kellett kinyitnia, melyhez segítséget kért a két idegentől. 

 

Aki a gazdát nem szereti, az jobb, ha békén hagyja a kutyát!
Aki a gazdát nem szereti, az jobb, ha békén hagyja a kutyát!
Fotó: https://poolhouse.s3.amazonaws.com

 

A kutatók utasításokat adtak a segítőknek a szerepjátékhoz. Az első 18-as csoport mindegyikében a két beérkező idegentől hiába kért segítséget a gazda, azok elutasították az együttműködést.

A másik 18 kutyásnál a látogatók valóban hozzájárultak a doboz kinyitásához. A harmadik volt a kontrollcsoport, ott semlegesen viselkedtek a segítők.

A dobozos szituációnál a kutya is jelen volt. Számára a két idegen finom falatot kínált a feladat végeztével. Az eredmény új aspektusba helyezte a kutyákról alkotott társadalmi elképzeléseket.

 

Kiderült, hogy az első csoportban lévő emberekkel, akik a gazdájukkal undokok voltak, azokkat a kutyák elutasították, és a jutifalit nem fogadták el! A másik két csoportnál a kutatók nem figyeltek meg hasonló kutyaviselkedést. Még a semleges idegenek közeledését is jobban tolerálták. 

 

Undokságra nincs kedves válasz
Undokságra nincs kedves válasz
Fotó: http://i2.wp.com/

 

Ebből egyértelmű, hogy olyan együttműködésre képesek négylábú barátaink, amire csak néhány állatfajta képes - az embert is beleértve.

- Első ízben mutattuk ki, hogy a kutyák szociálisan és emocionálisan értékelik az embereket, a saját érdekeiket is háttérbe szorítva”– mondta Fudzsita. - Ez a képesség kulcsfontosságú egy magas szinten együttműködő társadalom kiépítésében.

 

A tanulmány a júniusi Animal Behaviour magazinban jelenik meg.

 

 

Forrás: origo.hu
Indexkép forrás: http://www.askthedogguy.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra? Geomágneses viharok – Milyen hatással lehetnek a kutyákra?
A tudomány is elismeri, hogy kedvenceink nagyfokú érzékenységet mutatnak a geomágneses változásokra. Mire számíthatunk és hogyan segíthetünk nekik ebben az időszakban?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig A kutya hangjai: a nyüszítéstől a morgáson át az ugatásig
„VAÚ” - amit mindenki ismer, már gyermekkorunkban megtanuljuk, hogy „ezt mondja a kutya”. Ám ennél jóval árnyaltabb a skála, ebből csemegézünk most egy picit.

4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján 4 dolog, amiért a gazdikat is ünnepelhetjük Anyák napján
Van pár dolog, ami miatt azokat a nőket is ünnepelhetnénk, akik egy, vagy több kutyusnak az „anyukája”. A gazdi szerep, ha nem is ugyanaz, nagyon hasonlít a szülői szerepre.

Mit árul el a kutya farka? Mit árul el a kutya farka?
Hosszú, rövid, sima, zászlós, kunkori – minden kutyának más a farka, néhány kivételtől eltekintve azonban mindegyiküknek van. Tisztában vagyunk-e vele, milyen célt szolgál a farok és milyen üzenetet hordoz a csóválás?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Friss lista a kutyabarát strandokról! Hírek - Címlapon
Friss lista a kutyabarát strandokról!
Az ivartalanított kutyák tovább élnek Hírek - Címlapon
Az ivartalanított kutyák tovább élnek