A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya nem játék - ne kerüljön a karácsonyfa alá sem!

2023. december 10., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Biztos sokan láttunk már kedves képeket könnyeikkel küszködő gyerkőcökről, amint épp kibontják ajándékukat a karácsonyfa alatt - és a nagy dobozból egy csillogó szemű kiskutya néz vissza rájuk. Megható pillanat! De mi lesz ezután?



 

A legjobb mindenkinek természetesen az lenne, ha bekövetkezhetne a “boldogan éltek míg…” kezdetű befejezés. Ha a gyerek betartaná, amit megígért karácsony előtt: hogy eteti, sétáltatja, és foglalkozik a kiskutyával. Ha a kiskutya nem járna oly sok “bajjal”: azonnal tudná az alapvető vezényszavakat, rögtön szót fogadna, és sosem rágna meg semmit.

 

 

A kutya nagy felelősséggel jár, legyen akár kicsi, vagy óriás testalkatúról szó
A kutya nagy felelősséggel jár, legyen akár kicsi, vagy óriás testalkatúról szó
Fotó: thespruce.com

 

 

Erősen sarkított a fenti szituáció, hisz lehet, hogy egy kölyök rosszalkodása nem visel meg egyes családokat (például akik “gyakorló kutyások”), míg másokat viszont igen.

 

 

  • Egy kutya több mint egy évtizedre szóló felelősség.

 

Valószínűleg a könyökünkön csöpögnek az ehhez hasonló kijelentések, ám a tapasztalat mégis azt mutatja, nem lehet elég sokszor elmondani ezt.

Mintha nagyon sok fül nem akarná meghallani, vagy egyszerűen nincsenek tisztában azzal, mivel is jár egy kis négylábú családtaggá fogadása.

 

A következmény pedig sok esetben szomorú: a fiatal állat jobb esetben egy menhelyen találja magát. Rosszabb esetben egy kihalt út szélén.  

 

 

Nagyon cuki ajándék egy kiskutya! De az elkövetkező 15-20 évben is gondját tudjuk majd viselni?
Nagyon cuki ajándék egy kiskutya! De az elkövetkező 15-20 évben is gondját tudjuk majd viselni?
Fotó: dogtime.com

 

 

Gondoljuk hát át többször is, biztosan jó választás-e a kiskutya a kisebb vagy nagyobb gyereknek - és bizony így az egész családnak, hiszen egy térben élünk, és nagy valószínűséggel nekünk is be kell majd segíteni a kutyus körüli teendőkbe.

 

  • Tud-e a család megfelelő időt szánni a kutyára? A séták mellett tanítani is kell, játszani vele…
     
  • Nagyon fontos kérdés, hogy belefér-e egy kutya tartása a kereteinkbe? Gondoljunk rá, hogy a táp mellett oltásokat, felszereléseket is biztosítani kell a négylábúnak! És mindezt tudjuk biztosítani a kutya élete végéig, ami akár 20 évet is jelenthet?

Ha esetleg nem a saját családunkba ajándékoznánk kutyát, rendkívül fontos, hogy az ötletet a fentiek fényében egyeztessük velük is. Meglepetésként ne vigyünk állatot ajándékba, legyen is bármennyire állatbarát az adott család: nem tudhatjuk, fel vannak-e készülve egy kiskutyára, akár ami a türelmet, az energiát vagy épp az anyagiakat illeti.

 

 

Természetesen a fentiek nem csak a kutyusokat érintő kérdések: bármilyen állaton is gondolkodunk, tegyük fel a kérdést magunknak: biztos?

 

E legelső döntésnél kezdődik a felelősségvállalás, a felelős állattartás.

 

Ha minimális bizonytalanságot érzünk bármelyik kérdésben, akkor jobb, ha a gyerkőc egyelőre inkább plüss állatkát kap...

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2017. november 27.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog Hírek - Címlapon
3 szimatolós játék otthonra, amely kutyádnak is tetszeni fog
Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Hírek - Címlapon
Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál