A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!

2024. március 04., 15:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?Apró, bolyhos kis nyuszik, csipogó kiscsibék, kajla kiskutyák, csetlő-botló kiscicák. Odáig vagyunk értük, gyönyörködünk bennük, nevetünk bohóckodásaikon, rengeteget játszunk velük. Az ajándékba kapott, vagy szerzett állatka azonban egyszer megnő - hamarabb, mint gondolnánk. És nincs mese, se kifogás: húsvét után és évek múltán is gondoskodunk kell róla!

 

Az állattartás, legyen szó akár egy nagytermetű kutyáról, vagy egy apró nyusziról, komoly felelősséggel, és sokszor lemondásokkal is jár. 

Gondoskodni kell az

  • etetésről és itatásról,
  • almának tisztításáról,
  • oltásokról, chipről,
  • sétáltatásról, tanításról, játékról,
  • élősködők elleni védelemről,
  • karomvágásról, fogreszelésről, vagy épp kozmetikáról,
  • betegség esetén állatorvosról, gyógyszerekről.

 

Akkor is, ha hideg van, esik, fúj a szél. Akkor is, ha meleg van, és bizony akkor is, amikor elmennénk nyaralni. Ilyen esetben magunkkal kell vigyük, vagy gondoskodnunk kell arról, hogy valaki ellássa a kisállatot: megbízható rokon, barát, szomszéd, vagy panzió.

 

 

Az állatkölykök rettentő aranyosak - de évek múltán is felelősséget tudunk vállalni értük?
Az állatkölykök rettentő aranyosak - de évek múltán is felelősséget tudunk vállalni értük?
Fotó: pinterest.com

 

 

Az állattartás rengeteg idő, és rengeteg pénz - és akár több mint egy évtizeden át tartó felelősség. Gondoljuk végig, biztosan rá tudjuk szánni a sok időt és a sok pénzt is a húsvéti ajándékunkra? Lesz időnk, energiánk és türelmünk több év után is legalább annyi figyelmet, türelmet biztosítani irányába?

Ha a kétely legapróbb jele is felmerül bennünk, akkor nagyon rossz ötlet az állatkát beszerezni húsvétra.

 

 Az állatvédő szervezetekhez már hetekkel húsvét előtt megérkeznek az első húsvéti “ajándékok”, sokuk borzalmas állapotban. Nem csak nyuszik, de kutyák, macskák, és más állatok is.

 

Megelőzhető lenne.

 

Ne dőljünk be gyerkőcünk könyörgésének elsőre, nekünk, felnőtteknek kell felelősen döntenünk.Egy élettel, egy lélekkel játszunk, ha úgy döntünk, állatot ajándékozunk bármilyen ünnepen. Vagy úgy egyébként.

 

 

E legelső döntésnél kezdődik a felelős állattartás.

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2022. április 09.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról
A kutyatartók közel negyede szerint a kutyájuk fontosabb, mint a legtöbb családtagja vagy ismerőse. A legfiatalabb kutyagazdák között az arány egy harmad. Többek között ez derült ki a Whizzopet.hu webáruház által készített kutatásból.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre? Hírek - Címlapon
Allergiásak lehetnek a kutyák az emberre?
Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Hírek - Címlapon
Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben