A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyasétáltatók figyelem! Ne nyúljatok az őzgidához!

2018. május 07., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




A tavasz első napsugarai hatására mindenki örömmel látogat ki a természetbe. Zöldellő erdők- mezők, mindenütt virágok... És természetesen nem maradhat otthon kedvencünk sem!



Április hónap a természetben a megújulást jelképezi. Az eddigi kopár vidék rohamosan alakul át. Kirügyeznek a fák, előbújnak a virágok, minden megújul, újjászületik. Az állatoknál sincs ez másképp: többek közt az őzek ellési időszaka is április-májusra esik.

 

Ha kutyáinkkal kilátogatunk a természetbe, ügyeljünk arra, hogy sétánkkal ne zavarjuk meg az őzeket. Ilyenkor tartsuk pórázon kedvencünket, s ha őzgidával találkozunk, még véletlenül se érintsük meg, kutyánkat se engedjük közel a gidához! Ha rátalálunk egy csöppségre, mérlegeljünk: nem sérült-e, nem szorul -e segítségre. A legtöbb esetben azzal tehetünk érte a legtöbbet, ha továbbhaladunk, és nem foglalkozunk vele…

 

Rejtőzködő őzgida
Rejtőzködő őzgida
Kép: kepek.4ever.eu

 

A Magyar Bushcraft Közösség Facebook oldalán jelent meg egy meghatóan kedves történet, mely által  egy őzgida bőrébe bújhatunk bele:

 

"Üdvözlök mindenkit!

Két napja születtem a Mogyoród melletti erdőben, jelenleg a testem akkora mint egy fél kilós kenyér. Mivel még nem vagyok elég erős a futáshoz, édesanyámnak nagyon kell rám vigyáznia nehogy elkapjanak kóbor kutyák, vagy a róka. Az, hogy most láthattok gyakorlatilag annak köszönhető, hogy egy mezőn voltunk amikor a fák takarásából kilépett egy nagy ember zöld kalapban és a vizslája. Az ösztönöm sugallatára nem próbáltam meg a nagy gazban a mamám után szaladni, mert sajnos az még nem megy, hanem bebújtam egy fűcsomó alá. Pontosan tudtam, hogy nincs más dolgom mint láthatatlanná válni amíg el nem múlik a veszély és anya vissza fog jönni értem.

 

Erős szuszogásra lettem figyelmes amikor szétnyíltak a növények előttem és egy nagy fülű, barna kutya meredt rám. Iszonyúan megrémültem és moccanni sem mertem csak reménykedtem benne, hogy láthatatlan vagyok. A vizsla valóban „nem látott”, csak állt három lábon és meredten figyelt… de „nem látott”. Ekkor megérkezett az ember aki sokkal nagyobb volt mint a kutya és dörmögött valamit, majd megfogta a nyakörvét és félrehúzta.

Motyogott valamit, majd felém fordult miközben a zsebében kotorászott és már teljesen más hangon csak annyit mondott: „egyemmeg”. Nagy szerencsémre Ő sem vett észre, mert a mozdulatlan láthatatlanságom és a rejtő színem tökéletes. Egy lapos, fekete eszközzel néhányat kattintott, majd elment. Anya egy óra múlva visszajött értem és mivel már nagyon éhes voltam alig emlékeztem arra, hogy majdnem felfedeztek, de szerencsére láthatatlan voltam.

 

Sok leendő barátom születik mostanság és kérlek benneteket, ha megtaláljátok Őket ne fogjátok, vagy simogassátok meg egyiket se. Ne vigyétek haza, mert a mamájuk ott van a környéken és lehet, hogy a sűrűből riadtan figyel."

 

 

Ez az őzgida fogságban nevelkedik, így jó barátja lehet a kutya. A vadon élő őzgidához azonban semmi esetre se engedjük oda kutyánkat!
Ez az őzgida fogságban nevelkedik, így jó barátja lehet a kutya. A vadon élő őzgidához azonban semmi esetre se engedjük oda kutyánkat!
Fotó: telegraph.co.uk

 

 


Indexkép forrás: panoramio.com
Cikk első megjelenése: 2015. április 17.

Témába vág

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal Barangolás Noszvajon és környékén a kutyákkal
A Bükkalja festői fekvésű településeit fedeztük fel. Kirándultunk Cserépfalu környékén, majd az idilli hangulatú Noszvaj vendégszerető, hagyományait őrző látnivalóiban merültünk el, aminek a természeti környezete is felejthetetlen volt. Kutyabarát szállásunk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ottlétünk felejthetetlen maradjon.

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják! Ilyen szuper iskolabusszal járnak kirándulni a kutyák - és mind imádják!
Lelkesen figyelgetnek ki az ablakon, és izgatottan várják, aznap vajon milyen csodás helyre látogatnak el.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Riportfilm Csányi Vilmos világhírű etológusról Hírek - Címlapon
Riportfilm Csányi Vilmos világhírű etológusról
Kutyáknál is lehetséges napégés! Hírek - Címlapon
Kutyáknál is lehetséges napégés!