A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?

2024. február 10., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.



 

Egy kellemes séta az erdőben vagy a mezőn, túrázás a hegyekben... A legtöbb kutyás család életéhez hozzátartozik. Szeretünk kint lenni a szabadban, de a természetben eltöltött idő egy kis plusz odafigyelést is igényel, hogy mindenki jól érezze magát. Ennek fontos része a kullancsok elleni védekezés is – nemcsak a gazdiknak, hanem kutyusainknak is.

 

Érdemes séta közben is ránézni kutyánk bundájára, hátha épp akkor veszünk észre rajta egy aprócska fekete vagy barna pontot, amint úticélja felé kapaszkodik. Hazatérve pedig mindig alaposan nézzük át kutyusunkat, hogy elejét vehessük a bajnak. A kullancsok ugyanis különféle betegségeket terjeszthetnek, a babeziózis (babézia) és a Lyme-kór különösen veszélyesek kedvencünk egészségére!

 

 

Hempergőzés a falevelek közt - Ősszel is talákozhat a kutya kullancsokkal
Hempergőzés a falevelek közt - Ősszel is találkozhat a kutya kullancsokkal
Fotó: Unsplash/@danny_lincoln

 

 

 

Mit tegyünk, ha kutyánkat megcsípte egy kullancs?

 

Az első és legfontosabb a kullancs eltávolítása. Minél hamarabb fedezzük fel, annál kevesebb ideje van arra, hogy átadja a kutyának a betegséget. Használjunk egy csipeszt, óvatosan, de határozottan fogjuk meg vele a kullancsot, minél közelebb a bőrfelülethez. Finoman, egyenletesen szabadítsuk ki a kullancsot anélkül, hogy elforgatnánk vagy összenyomnánk – javasolja Dr. José Arce, az Amerikai Állatorvosok Szövetségének elnöke*.

 

„Ha összenyomjuk, csavargatjuk vagy kirántjuk a kullancsot, miközben a feje még benne van a kutya bőrében, azt eredményezheti, hogy szájszervének egy része leszakad, és benne marad a bőrben. Ez helyi reakciót válthat ki (pl. a bőr kipirosodása, gyulladás), és el is fertőződhet” - teszi hozzá a szakértő.

 

Ha a kullancs mégsem jönne ki egyben, mossuk le a csípés helyét langyos, szappanos vízzel, és vigyük el kutyánkat az állatorvoshoz, hogy megfelelően eltávolíthassák a hátramaradt részt. Ne próbálkozzunk ezzel otthon, mert csak tovább fokozhatjuk a már kialakult bőrirritációt, és a seb könnyen elfertőződhet.

 

 

 

Kutya a mezőn - A kullancsok egész évben támadhatnak
Kutya a mezőn - A kullancsok egész évben támadhatnak
Fotó: Unsplash/@dfv

 

 

És ha nincs kéznél csipesz?

 

Ha hirtelen nem találjuk a szemöldökcsipeszünket, e célra megfelelő lehet egy darabka fogselyem vagy vékony madzag is. Tegyünk egy hurkot a kullancsra a bőrhöz legközelebb eső részén, húzzuk szorosra a hurkot, majd egyenletesen húzzuk ki a kullancsot.

 

1. Tegyük el!

 

Miután sikeresen eltávolítottuk a kullancsot, mártsuk alkoholba, helyezzük el egy kis műanyag tasakban vagy tartályban. Igyekezzünk, hogy ne érjünk hozzá a kullancshoz, nehogy véletlenül rákerüljön bármiféle testváladéka a bőrünkre. A betegséget okozó baktériumok, paraziták a nyálában is jelen lehetnek.

 

2. Fertőtlenítsünk!

 

Mossuk le a bőrfelületet, ahol a kullancs megcsípte a kutyát. Langyos, szappanos víz megfelelő e célra. Alaposan mossuk meg kezünket is!

 

3. Forduljunk állatorvosunkhoz!

 

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk kutyánkon, vagy egyszerűen nem hagy nyugodni a gondolat, hogy megcsípte a kullancs, beszéljük állatorvosunkkal. Érdeklődjünk, elérhető-e olyan gyorsteszt, mellyel le tudják tesztelni a kiszedett kullancsot különféle betegségekre. Ha már bevisszük az eltárolt kullancsot, vigyük kutyusunkat is, hogy megvizsgálják, minden rendben van-e vele.

 

 

Kirándulás, séta közben is nézzük át kutyánkat, van-e benne kullancs
Kirándulás, séta közben is nézzük át kutyánkat, van-e benne kullancs
Fotó: Unsplash/@vittrupfoto

 

 

4. Figyeljük meg a kutya viselkedését!

 

A kullancsok által terjesztett betegségeknél olykor napokba telhet, mire megmutatkoznak a tünetek a kutyán. Tartsuk a szemünket kedvencünkön, és jegyezzük fel, tapasztalunk-e rajta változást. Elesettség, gyengeség, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, nyirokcsomók megduzzadása, hőemelkedés, láz is jelezheti, hogy megfertőződött.

 

 

Megelőzés

 

A felmelegedés miatt a kullancsok szinte egész évben támadhatnak. Ügyeljünk a folyamatos védelemre, például rácsepegtető oldat, tabletta vagy nyakörv formájában. Kérjük állatorvosunk segítségét, hogy a számunkra legmegfelelőbbet tudjuk kiválasztani.

 

Ha kertes házban élünk, nyírjuk rövidre a füvet, ha pedig kint járunk, lehetőleg kerüljük a gazos, magas fűvel benőtt területeket. 

 


*Forrás: https://www.thedodo.com/dodowell/dogs/the-first-thing-you-should-do-if-your-dog-is-bitten-by-a-tick-according-to-a-vet

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Unsplash - Pedro Sanz
Cikk első megjelenése: 2023. szeptember 22.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Hírek - Címlapon
Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Miért csikorgatja a kutya a fogait? Hírek - Címlapon
Miért csikorgatja a kutya a fogait?