A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 tipp a kullancsmentes kertért!

2022. május 15., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.



Nem lehet eleget beszélni arról, milyen fontos a kullancsok elleni védekezés. Ránk, családtagjainkra, és kedvenceinkre egyaránt veszélyt jelentenek az általuk hordozott súlyos betegségek miatt. A legfontosabb a megelőzés: különböző kullancsriasztó termékek, gyógyszerek közül választhatunk, mindenkinek más válik be. Nagyon fontos, hogy a séták után (főleg, ha erdőben, mezőn sétálunk, kirándulunk) alaposan vizsgáljuk át magunkat és kutyánkat is, hogy még időben nyakon csípjük a betolakodót.

 

Kertünkben is megbújhatnak a kutyánkra is veszélyt jelentő kullancsok
Kertünkben is megbújhatnak a kutyánkra is veszélyt jelentő kullancsok
Fotó: xdesktopwallpapers.com

 

Sajnos akkor sincs kutyánk teljesen védve a kullancsoktól, ha ki sem mozdul otthonról: a kertünkben ugyanúgy fellelhetőek a vérszívók, főleg, ha hagyjuk, hogy a kullancsok szempontjából idilli környezetté váljon az udvar. Mit tehetünk, hogy ez ne valósuljon meg, mire kell figyelnünk? Az alábbi praktikák segítenek a védekezésben:

 

1. Ne hagyjuk az avart felhalmozódni!

A lehullott leveleket gereblyézzük össze és szedjük össze. A levelek között jó búvóhelyet találnak a kullancsok is, ráadásul egy ilyen védett helyen könnyen átvészelik a telet. A legbiztosabb, ha zsákokba gyűjtjük a lehullott lombot, és a zöldhulladék-szállításkor elvitetjük, ugyanis ha csak a komposzt közé tesszük a leveleket, azzal nem pusztítjuk el az ízeltlábú “ellenfelünket”.

 

Egész évben figyeljünk a lehullott levelek összeszedésére!
Egész évben figyeljünk a lehullott levelek összeszedésére!
Fotó: moeandme.de

 

2. Lom-mentesítés

A kullancsok a nyílt, üres területeken nem érzik jól magukat, viszont a búvóhelyekkel teli kertben annál inkább Épp ezért pakoljunk el minden felesleges lomot, felhalmozódott, de nem használt tárgyakat! Így nehezebb dolga lesz a menedéket kereső kullancsoknak.

 

3. Rendszeres fűnyírás

Egy újabb kullancs- ellenes lépés, amivel ráadásul két legyet (vagyis kullancsot…) ütünk egy csapásra. A fentiekhez hasonlóan a rövid fű kevésbé nyújt menedéket a kullancsoknak, mint a hosszabbra hagyott, gondozatlan gyep. Másrészt a napfény könnyebben eljut egészen a talajig, ezáltal szárítja azt. A kullancsok ezt nem fogják díjazni, ők ugyanis a nedves környezetet kedvelik. Nem utolsó sorban pedig kertünk is gyönyörű lesz a gondozott gyeptől.

 

A rövidre nyírt fű is segít távol tartani a kullancsot
A rövidre nyírt fű is segít távol tartani a kullancsot
Fotó: gardeningknowhow.com

 

4. Kisállatok elleni kerítés

Macskák, apró rágcsálók, sünök is hordozzák a kullancsokat, könnyen behozhatják őket a kertünkbe. Sok ilyen kisállat látogatását megakadályozza az, ha kutyánk a kertben van, azonban így is előfordulhat a felbukkanásuk. Ellenőrizzük kerítésünket, át tudnak-e jutni rajta a kistestű állatok - ha ezt megakadályozzuk, egyel csökken a kullancsok terjedésének rizikófaktora!

 

5. Akadály a kullancsoknak

Érdemes akadályt állítani a kullancsoknak a kertünk körül, főleg ha rét, mező, vagy erdő szélén lakunk. A kerítés köré ilyenkor érdemes körülbelül félméternyi sávban kavicsot, murvát szórnunk, amivel megszakítjuk a növényzetet. Ez a felület ráadásul igen hamar felmelegszik a napsütésben, így szinte kizárt, hogy ezen keresztül bejusson a kullancs a kertbe!

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: xdesktopwallpapers.com
Cikk első megjelenése: 2016. június 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban Hírek - Címlapon
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban
Törvénybe foglalják az Egyesült Királyságban, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak Hírek - Címlapon
Törvénybe foglalják az Egyesült Királyságban, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak