A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál

2021. március 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?Felelősségteljes gazdiként tisztában vagyunk a külső és belső élősködők elleni védekezés jelentőségével. Évről-évre egyre gyakrabban találkozhatunk kullancsokkal is, már nem csak a természetben, hanem a városon belül, és kertünkben is. Többféle veszélyes betegség – például a Lyme-kór és babéziózis – terjesztői, de a csípés következtében súlyos bénulással járó állapot is kialakulhat.

 

Mi is az a kullancsbénulás?

 

Ritka, ugyanakkor rendkívül komoly állapotról van szó, okozója egy bizonyos neurotoxin, mely egyes nőstény kullancsok nyálában található. A neurotoxin a kutya idegrendszerére hat, károsítja a gerincvelőt és az izmokat összekötő idegek működését, ezáltal gátolja a mozgást. A tünetek eleinte a hátsó végtagokon jelentkeznek, gyengeség, bizonytalanság figyelhető meg, mely bénulást okoz, és fokozatosan halad felfelé a törzs, a mellső végtagok, a nyak és fej irányába.

 

Életveszélyessé akkor válhat, amikor eléri a légzőszerveket, a tüdőt, a szívet, ezért is fontos a korai felismerés és mielőbbi állatorvosi kezelés!

 

Kullancsbénulás kutyáknál - A természetben járva fokozott a veszély
Kullancsbénulás kutyáknál - A természetben járva fokozott a veszély, de a városi parkokban, kertekben is fontos a kullancsok ellen védekezni
Fotó: greatpetcare.com

 

A kullancsbénulás tünetei kutyáknál

 

A tünetek a kullancs fajától függően általában 2-7 nappal a csípést követően mutatkozhatnak meg. A hátsó végtagokon kezdődik a gyengeség, majd ahogy felfelé halad, egyre inkább gátolja a kutya mozgását. Szétcsúsznak a lábai, majd lefekszik, nem tud felkelni, végül törzse izmai is elgyengülnek, egyre nehezebben veszi a levegőt, szíve gyorsabban ver. Ahogy eléri a nyakat, torkot, a hangadást is gátolja, (a kutya elnémulhat), végül fejének megmozdítása is komoly erőfeszítésbe kerül. Rendkívül ijesztő látvány, ezért már az első gyanús tüneteknél fontos, hogy azonnal induljunk az állatorvoshoz!

 • bizonytalan járás, mozgás
 • gyengeség a hátsó végtagokban, majd a hátsó testtájon
 • izommozgás fokozatos csökkenése, a betegség előre haladásával teljes elvesztése
 • öklendezés, hányás
 • köhögés, nehézlégzés
 • magas vérnyomás
 • szapora szívverés
 • gyenge reflexek (vagy azok teljes hiánya)
 • kitágult pupillák 
 • fokozott nyálzás
 • nehézség evés, nyelés közben

Mi okozza az állapotot?

 

A tudomány ma kb. 850 kullancsfajt ismer világszerte, ezekből negyvenre tehető azon fajok száma, melyek paralízist okozhatnak. A betegség elsősorban a kutyákat érinti, de más emlősöknél is megfigyelték már, még az embernél is (különösen gyermekeknél). Az Ixodes, a Dermacentor és Amblyomma fajok képviselői okozhatnak kullancsbénulást.

 

A bénulás a hátsó végtagokon kezdődik, felfelé haladva a kutya izmai elgyengülnek, nem tud mozogni
A bénulás a hátsó végtagokon kezdődik, felfelé haladva a kutya izmai elgyengülnek, végül már nem tud mozogni
Fotó: unsplash.com

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

A tünetek jelentkezése esetén alaposan át kell vizsgálni a kutya kültakaróját, szőrzetét kullancsok jelenlétére. A vérszívók olyan helyeken is megbújhatnak, melyekre nem is gondolnánk, ezért is fontos az alábbi pontokra különös figyelmet fordítani:

Ha a kutya egyre fokozódó gyengeséget mutat a hátsó testtájain, sántítani kezd egy kirándulást vagy sétát követően, mielőbb vigyük állatorvoshoz, hogy megtalálhassuk a betegség okát! Ha a kullancs már levált a kutyáról, nem találjuk, árulkodó jel lehet egy, a csípést követően hátramaradt apró lyuk, bőrpír, duzzanat.

 

A fent felsorolt tünetek észlelésekor (pl. hányás, magas vérnyomás, stb.) további vizsgálatokra lehet szükség: teljes vérkép, biokémiai profil, vizeletvizsgálat, mellkasi röntgen.  Ha a légutak izmait is elérte a toxin, a vérgázok szintjét, vagyis az oxigén és szén-dioxid arányát is ellenőrzik. A paralízis miatt a légzés is egyre nehezebbé válik, a kutya kevesebb oxigént tud belélegezni, míg a szén-dioxid mennyisége halmozódik a szervezetben.

 

Hogyan kezelhető?

 

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségektől eltérően ebben az esetben a neurotoxinok felelősek az állapot kialakulásáért, melyek a csípés során jutnak be a kutya szervezetébe. A kullancs eltávolításakor az „utánpótlás” megszakad, több toxin nem kerülhet be a vérkeringésbe.

Kullancsbénulás kutyáknál - Magas fűben, vízpartokon is fontos a folyamatos védelem
Kullancsbénulás kutyáknál - Magas fűben, vízpartokon is fontos a folyamatos védelem
Fotó: pxhere.com

 

Korai beavatkozás esetén elegendő lehet a kullancs eltávolítása. Ahogy a toxinok kiürülnek szervezetéből, a kutya lassacskán visszanyeri erejét, néhány napon belül teljes felépülés várható.

 

Késői felismerés esetén a kutya állapotától függően, kórházi megfigyelést rendelhet el az állatorvos, amennyiben a bénulás előrehaladott. A légzőszervek érintettségénél például oxigénterápiára lehet szükség. A szapora szívverés, magas vérnyomás csillapításra szorul, főleg, ha a kutya alapbetegséggel küzd vagy időskorú. Ha a kiszáradás jeleit mutatja, intravénás folyadékpótlást kap.

A gyógyszeres kezelés fő célja a szervezetbe jutott neurotoxinok hatásainak leküzdése, valamint az izmok megfelelő működésének elősegítése, a légzés támogatása. A kórházban tartózkodás ideje alatt rendszeres neurológiai vizsgálatokat is végeznek a kutyán.

 

Otthoni teendők a gyógyulás elősegítésére

 

Előfordulhat, hogy a felépülés hosszabb ideig tart, ilyenkor néhány héten át kímélő mozgást, étrendet, kiegészítő terápiát írhatnak elő. Fontos, hogy a kutyát minél kevesebb stressz érje! Biztosítsunk a kis beteg számára nyugodt körülményeket, hagyjuk pihenni, amennyit csak lehet.

 

Ha az állapot a nyelést, evést is akadályozta, a megfelelő kezelést követően állatorvosunk útmutatást fog adni azzal kapcsolatosan is, milyen táplálékot, hogyan, mennyit és milyen időközönként ehet a kutya, míg teljesen felépül.

 

Kullancsbénulás - Otthoni teendők, alvó kutya
Otthoni teendők kullancs okozta bénulás után - Fontos, hogy sokat pihenjen a kutya
Fotó: canna-pet.com

 

Az én kutyám is veszélyben lehet?

 

A kullancs okozta bénulás bármely életkorú, nemű, fajtájú kutyát, és a keverékeket is érintheti. Elsődlegesen attól függ, milyen környezetben fordulunk meg kedvencünkkel és megfelelően védekezünk-e a kullancsok ellen. Fontos tudni, hogy az állapot kialakulásához elegendő egyetlen kullancs megtapadása is!

 

Megelőzhető a kullancs okozta bénulás?

 

Kirándulást, túrázást követően mindig nézzük át alaposan kutyánkat, de érdemes a városi parkokban, kutyafuttatókon tett séták után is elvégezni e műveletet. Csak pár percbe telik, de adott esetben életmentő lehet! Kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk rendszeresen a füvet, mert a kis vérszívók gazos területeken, magas fűben is előszeretettel telepednek meg. 

 

A kullancsbénulás ellen nem létezik védőoltás, egyedül a megelőzés segíthet! Tavasztól a tél beálltáig fokozott figyelmet kell fordítanunk a védelemre, de a meleg éghajlatnak köszönhetően a legjobb, ha egész évben védekezünk a kullancsok ellen. E célra többféle lehetőség közül választhatunk: a nyakörvtől kezdve a tablettákon át a rácseppenthető oldatokig (spot-on). Kérjük ki állatorvosunk véleményét, hogy megtalálhassuk azt a terméket, mely számunkra és kedvencünk számára is a leghatékonyabb védelmet nyújtja!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: msdvetmanual.com, pethealthnetwork.com
Indexkép forrás: canna-pet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Férgesség? Van megoldás! Férgesség? Van megoldás!
Ahogy nálunk, gazdiknál, úgy kedvenceink esetében is kialakulhatnak nem várt betegségek, melyekkel meg kell küzdenünk. Négylábú barátainkat ráadásul számos élősködő is fenyegeti, amelyek ellen kiemelkedően fontos védekeznünk. Az egyik legelterjedtebb betegség a férgesség. Cikkünkből kiderül, melyek a leggyakoribb féregfajták, milyen tünetek jelzik a macskánál, kutyánál, hogy baj van, illetve az is, hogyan lehet kezelni és megelőzni a problémát.

Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt? Miért kaparják a kutyák a helyüket lefekvés előtt?
Három-négy lerótt kör a kutyaágyon, vagy épp annak kaparása lefekvés előtt - sok kutyánál figyelhető meg ez, de vajon mi lehet ennek az oka?

Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések? Rovarcsípés kutyáknál - Melyek a leggyakoribb csípések?
Tavasszal és nyáron különösen veszélyesek lehetnek a rovarcsípések, de vannak olyanok is, melyekkel egész éven át találkozhatunk. Ezért is fontos, hogy mielőbb felismerjük a baj okát, és segítsünk kutyánknak.

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is! Kullancsveszély: nézd meg a kutyád száját is!
Remélhetőleg minden kutyatartó tisztában van a kullancsok jelentette veszéllyel, ezért a séták után (is) figyel arra, hogy ellenőrizze kedvencét, nem szedett-e össze egy-kettőt a vérszívókból. De vajon a kutya szájába hányan nézünk be, kullancs után kutatva?

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

5 tipp a kullancsmentes kertért! 5 tipp a kullancsmentes kertért!
Az enyhe telek hatására ugrásszerűen megnőtt a kullancsok száma, ezáltal a veszély is, melyet ránk és kedvenceinkre nézve jelentenek. Ezekkel a tippekkel olyan környezetet teremthetsz a kertedben, mely nem éppen “kullancs-barát”.

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Mindenki imádja a kölyökkutyát, aki úton hazafelé bebólintott az autóban Mindenki imádja a kölyökkutyát, aki úton hazafelé bebólintott az autóban
Mi is lehetne cukibb egy alvó kölyöknél? Egy szempillantás alatt képesek elszundítani, méghozzá a legmókásabb pozíciókban. Ahogy történetünk főhőse is, akinek videója milliók szívét ejtette rabul.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Koronavírust kiszagoló kutyák segítségével rendezik meg a NASCAR-t Hírek - Címlapon
Koronavírust kiszagoló kutyák segítségével rendezik meg a NASCAR-t
5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják Hírek - Címlapon
5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
fb-text