A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál

2024. február 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?



 

Felelősségteljes gazdiként tisztában vagyunk a külső és belső élősködők elleni védekezés jelentőségével. Évről-évre egyre gyakrabban találkozhatunk kullancsokkal is, már nem csak a természetben, hanem a városon belül, és kertünkben is. Többféle veszélyes betegség – például a Lyme-kór és babéziózis – terjesztői, de a csípés következtében súlyos bénulással járó állapot is kialakulhat.

 

 

Mi is az a kullancsbénulás?

 

Ritka, ugyanakkor rendkívül komoly állapotról van szó, okozója egy bizonyos neurotoxin, mely egyes nőstény kullancsok nyálában található. A neurotoxin a kutya idegrendszerére hat, károsítja a gerincvelőt és az izmokat összekötő idegek működését, ezáltal gátolja a mozgást. A tünetek eleinte a hátsó végtagokon jelentkeznek, gyengeség, bizonytalanság figyelhető meg, mely bénulást okoz, és fokozatosan halad felfelé a törzs, a mellső végtagok, a nyak és fej irányába.

 

Életveszélyessé akkor válhat, amikor eléri a légzőszerveket, a tüdőt, a szívet, ezért is fontos a korai felismerés és mielőbbi állatorvosi kezelés!

 

 

Kullancsbénulás kutyáknál - A természetben járva fokozott a veszély
Kullancsbénulás kutyáknál - A természetben járva fokozott a veszély, de a városi parkokban, kertekben is fontos a kullancsok ellen védekezni
Fotó: greatpetcare.com

 

 

A kullancsbénulás tünetei kutyáknál

 

A tünetek a kullancs fajától függően általában 2-7 nappal a csípést követően mutatkozhatnak meg. A hátsó végtagokon kezdődik a gyengeség, majd ahogy felfelé halad, egyre inkább gátolja a kutya mozgását. Szétcsúsznak a lábai, majd lefekszik, nem tud felkelni, végül törzse izmai is elgyengülnek, egyre nehezebben veszi a levegőt, szíve gyorsabban ver. Ahogy eléri a nyakat, torkot, a hangadást is gátolja, (a kutya elnémulhat), végül fejének megmozdítása is komoly erőfeszítésbe kerül. Rendkívül ijesztő látvány, ezért már az első gyanús tüneteknél fontos, hogy azonnal induljunk az állatorvoshoz!

  • bizonytalan járás, mozgás
  • gyengeség a hátsó végtagokban, majd a hátsó testtájon
  • izommozgás fokozatos csökkenése, a betegség előre haladásával teljes elvesztése
  • öklendezés, hányás
  • köhögés, nehézlégzés
  • magas vérnyomás
  • szapora szívverés
  • gyenge reflexek (vagy azok teljes hiánya)
  • kitágult pupillák 
  • fokozott nyálzás
  • nehézség evés, nyelés közben

 

Mi okozza az állapotot?

 

A tudomány ma kb. 850 kullancsfajt ismer világszerte, ezekből negyvenre tehető azon fajok száma, melyek paralízist okozhatnak. A betegség elsősorban a kutyákat érinti, de más emlősöknél is megfigyelték már, még az embernél is (különösen gyermekeknél). Az Ixodes, a Dermacentor és Amblyomma fajok képviselői okozhatnak kullancsbénulást.

 

 

A bénulás a hátsó végtagokon kezdődik, felfelé haladva a kutya izmai elgyengülnek, nem tud mozogni
A bénulás a hátsó végtagokon kezdődik, felfelé haladva a kutya izmai elgyengülnek, végül már nem tud mozogni
Fotó: unsplash.com

 

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

A tünetek jelentkezése esetén alaposan át kell vizsgálni a kutya kültakaróját, szőrzetét kullancsok jelenlétére. A vérszívók olyan helyeken is megbújhatnak, melyekre nem is gondolnánk, ezért is fontos az alábbi pontokra különös figyelmet fordítani:

Ha a kutya egyre fokozódó gyengeséget mutat a hátsó testtájain, sántítani kezd egy kirándulást vagy sétát követően, mielőbb vigyük állatorvoshoz, hogy megtalálhassuk a betegség okát! Ha a kullancs már levált a kutyáról, nem találjuk, árulkodó jel lehet egy, a csípést követően hátramaradt apró lyuk, bőrpír, duzzanat.

 

A fent felsorolt tünetek észlelésekor (pl. hányás, magas vérnyomás, stb.) további vizsgálatokra lehet szükség: teljes vérkép, biokémiai profil, vizeletvizsgálat, mellkasi röntgen.  Ha a légutak izmait is elérte a toxin, a vérgázok szintjét, vagyis az oxigén és szén-dioxid arányát is ellenőrzik. A paralízis miatt a légzés is egyre nehezebbé válik, a kutya kevesebb oxigént tud belélegezni, míg a szén-dioxid mennyisége halmozódik a szervezetben.

 

 

Hogyan kezelhető?

 

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségektől eltérően ebben az esetben a neurotoxinok felelősek az állapot kialakulásáért, melyek a csípés során jutnak be a kutya szervezetébe. A kullancs eltávolításakor az „utánpótlás” megszakad, több toxin nem kerülhet be a vérkeringésbe.

 

 

Kullancsbénulás kutyáknál - Magas fűben, vízpartokon is fontos a folyamatos védelem
Kullancsbénulás kutyáknál - Magas fűben, vízpartokon is fontos a folyamatos védelem
Fotó: pxhere.com

 

 

Korai beavatkozás esetén elegendő lehet a kullancs eltávolítása. Ahogy a toxinok kiürülnek szervezetéből, a kutya lassacskán visszanyeri erejét, néhány napon belül teljes felépülés várható.

 

Késői felismerés esetén a kutya állapotától függően, kórházi megfigyelést rendelhet el az állatorvos, amennyiben a bénulás előrehaladott. A légzőszervek érintettségénél például oxigénterápiára lehet szükség. A szapora szívverés, magas vérnyomás csillapításra szorul, főleg, ha a kutya alapbetegséggel küzd vagy időskorú. Ha a kiszáradás jeleit mutatja, intravénás folyadékpótlást kap.

A gyógyszeres kezelés fő célja a szervezetbe jutott neurotoxinok hatásainak leküzdése, valamint az izmok megfelelő működésének elősegítése, a légzés támogatása. A kórházban tartózkodás ideje alatt rendszeres neurológiai vizsgálatokat is végeznek a kutyán.

 

 

Otthoni teendők a gyógyulás elősegítésére

 

Előfordulhat, hogy a felépülés hosszabb ideig tart, ilyenkor néhány héten át kímélő mozgást, étrendet, kiegészítő terápiát írhatnak elő. Fontos, hogy a kutyát minél kevesebb stressz érje! Biztosítsunk a kis beteg számára nyugodt körülményeket, hagyjuk pihenni, amennyit csak lehet.

 

Ha az állapot a nyelést, evést is akadályozta, a megfelelő kezelést követően állatorvosunk útmutatást fog adni azzal kapcsolatosan is, milyen táplálékot, hogyan, mennyit és milyen időközönként ehet a kutya, míg teljesen felépül.

 

 

Kullancsbénulás - Otthoni teendők, alvó kutya
Otthoni teendők kullancs okozta bénulás után - Fontos, hogy sokat pihenjen a kutya
Fotó: canna-pet.com

 

 

Az én kutyám is veszélyben lehet?

 

A kullancs okozta bénulás bármely életkorú, nemű, fajtájú kutyát, és a keverékeket is érintheti. Elsődlegesen attól függ, milyen környezetben fordulunk meg kedvencünkkel és megfelelően védekezünk-e a kullancsok ellen. Fontos tudni, hogy az állapot kialakulásához elegendő egyetlen kullancs megtapadása is!

 

 

Megelőzhető a kullancs okozta bénulás?

 

Kirándulást, túrázást követően mindig nézzük át alaposan kutyánkat, de érdemes a városi parkokban, kutyafuttatókon tett séták után is elvégezni e műveletet. Csak pár percbe telik, de adott esetben életmentő lehet! Kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk rendszeresen a füvet, mert a kis vérszívók gazos területeken, magas fűben is előszeretettel telepednek meg. 

 

A kullancsbénulás ellen nem létezik védőoltás, egyedül a megelőzés segíthet! Tavasztól a tél beálltáig fokozott figyelmet kell fordítanunk a védelemre, de a meleg éghajlatnak köszönhetően a legjobb, ha egész évben védekezünk a kullancsok ellen. E célra többféle lehetőség közül választhatunk: a nyakörvtől kezdve a tablettákon át a rácseppenthető oldatokig (spot-on). Kérjük ki állatorvosunk véleményét, hogy megtalálhassuk azt a terméket, mely számunkra és kedvencünk számára is a leghatékonyabb védelmet nyújtja!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: msdvetmanual.com, pethealthnetwork.com
Indexkép forrás: canna-pet.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Hírek - Címlapon
Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hírek - Címlapon
Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?