A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez

2024. május 18., 13:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Ha úgy döntöttünk, szeretnénk kedvencünkre hátizsákot adni, felmerülhet a kérdés, hogyan szoktassuk hozzá? Mi kerüljön bele? És mi ne? Ebben szeretnének most segíteni. 

Cikkünk előző részében arról olvashattatok, mi is az a kutyahátizsák, hogyan válasszuk ki a megfelelőt, továbbá összeszedtük a hátizsák hordásának előnyeit és hátrányait is. Ezúttal a gyakorlati részét tekintjük át.

 

 

Hátizsák kutyáknak - Van, aki szívesen hordja
Hátizsák kutyáknak - Van, aki szívesen hordja
Fotó: outwardhound.com

 

 

Mennyi súlyt pakolhatunk a kutya hátizsákjába?

 

Miután kedvencünk már megszokta az üres hátizsákot a hátán, jön a következő kérdés: mennyit tegyünk bele? Sajnos elég könnyű beleesni abba a csapdába, hogy „olyan jó kondiban az eb, igazán elbír egy kis pluszt”. Itt kezdődnek a bajok: ha ugyanis túlterheljük a kutya hátát, nemhogy hosszú, de már rövid távon is komoly egészségügyi problémákat okozhatunk vele.

 

Amire mindig figyeljünk: a súly egyenletesen legyen elosztva a hátizsák mindkét oldalán!

 

Tehát: a hátizsákban lévő súly, a hátizsákkal együtt semmiképp se haladja meg a kutya testsúlyának legfeljebb 15%-át. Ha számolunk egy kicsit, akkor alábbiakhoz érdemes tartani magunkat. Nagytestű és óriás kutyáknál is ügyeljünk az arányra!

 

 

Kutya súlya (kg)

Hátizsák + a benne lévő súly (max. kg)

10 kg

1.5 kg

15 kg

2.25 kg

20 kg

3 kg

25 kg

3.75 kg

30 kg

4.5 kg

 

 

 

 

 

Hátizsák kutyáknak - Kistestű ebeknek könnyű minihátizsák javasolt, ha szükséges egyáltalán
Hátizsák kutyáknak - Kistestű ebeknek könnyű minihátizsák javasolt, ha szükséges egyáltalán
Fotó: youdidwhatwithyourweiner.com

 

 

Hogyan szoktassuk hozzá a kutyát a hátizsák viseléséhez?

 

A legtöbb kutya számára egy hátizsák cipelése igencsak furcsának fog tűnni elsőre. Ám egy kényelmes, testhez simuló hátizsák segíthet leküzdeni a kezdeti idegenkedést. Egyes kutyákat kevésbé zavarják az újdonságok, míg mások lehet, hogy lemerevednek, amint felhelyezzük hátukra a pakkot.

 

1. Ha a kutya még hámot sem viselt eddig, kezdjük a szoktatást azzal:

 • hagyjuk, hogy megszaglássza a hámot,

 • tegyük rá óvatosan a hátára pár másodperc erejéig, dicsérjük és jutalmazzuk, ha (viszonylag) nyugodt tud maradni, majd vegyük le a hámot,

 • napjában 1-2 alkalommal ismételhetjük meg a fentieket, mígnem rá tudjuk adni a hámot, és gond nélkül mozog benne.

 

2. Ha már megszokta a hámot, és szívesen sétál benne, jöhet a következő lépés, vagyis a hátizsák. Szoktatáshoz használhatunk egy kisebb méretű, könnyebb anyagból készült felszerelést, majd fokozatosan áttérhetünk a kirándulásokhoz használatos kutyahátizsákra. Íme a teendők:

 

 • kezdjük az ismerkedést otthon – hagyjuk, hogy kutyánk megszimatolja a hátizsákot, tegyük fel rá, dicsérjük és jutalmazzuk, majd vegyük le (ahogy fent írtuk), később újra elővehetjük, s ha már kezd megbarátkozni a hátizsákkal, először otthon viselje néhány perc erejéig tartósan,

 • a hátizsák kezdetben legyen üres

 • először üres hátizsákkal induljunk el sétálni.

 

Hátizsák kutyáknak - Kezdjük szoktatást egy kényelmes hámmal
Hátizsák kutyáknak - Kezdjük szoktatást egy kényelmes hámmal
Fotó: greatpetcare.com

 

 

A trükk az egészben annyi, hogy kellemes dolgokkal kösse össze a kutya azt, hogy hátizsák van a hátán. Ez lehet szóbeli dicséret, finom falatok, játék, és persze a séta is remek jutalom. Ha már eljutottunk oda, hogy a kutya kényelmesen tud mozogni az üres hátizsákban a szabadban is, akkor tegyünk csak bele könnyebb dolgokat.

 

 

Mi kerülhet bele a kutya hátizsákjába?

 

A kutya méretétől függ az is, mekkora a számára kényelmes hátizsák űrtartalma. A cipelnivalókat ehhez igazíthatjuk. Íme néhány ötlet a listához:

 

 • összecsukható etetőtál, itatótál

 • egy-két napi élelem (egész napos, hétvégi kiránduláshoz jól jöhet, ha a természetben kívánunk táborozni)

 • jutalomfalatok

 • egy palack víz (ez a kutya saját ivóvize – a gazdikét a gazdik cipelik!)

 • újrahasznosítható kakizacsi

 • a kutya kedvenc játéka

 • mini-elsősegélycsomag

 • oltási könyv, útlevél (de talán jobb, ha a mi pakkunkban van, ha a kutya útközben hátizsákostul megmártózik a pocsolyában)

 

Miután a szükséges dolgokat belepakoltuk a hátizsákba, mérjük le a súlyát. Így véletlenül sem fogja meghaladni a kutyának előírt maximális súlyt. Tartsuk észben azt is, hogy kirándulás közben a kutya idővel veszíteni fog erejéből. Ha a fáradtság jeleit mutatja, legyünk olyan kedvesek, és vegyük át a hátizsákját, mielőtt sérülés lenne belőle.

 

 

Egy könnyű hátizsákban bőven elfér, amire a kutyának szüksége van
Egy könnyű hátizsákban bőven elfér, amire a kutyának szüksége van
Fotó: cleverhiker.com

 

 

Szeretnek a kutyák hátizsákot hordani?

 

Erre a kérdésre nem létezik egységes válasz. A munkakutyák elviekben könnyebben viselik a hátizsákot, hiszen a „vérükben van” a feladatok teljesítése. Másoknak pusztán kedvére való, ha hasznosnak érezhetik magukat. De mindegyik kutya egyedi, így az is lehet, hogy fajtájából adódóan munkára termett, mégsem szeretne hátizsákot cipelni.

 

 

Vannak olyan is, akik irtóznak attól, hogy bármi a hátukra kerüljön, és a hátizsák olyasmi, amivel minden jószándék ellenére sem fognak megbarátkozni. Ha nem szereti, nem érdemes erőltetni, ennyi. Nem szeretnénk feleslegesen stresszt okozni kedvencünknek, ugye?

 

 

Hátizsák kutyáknak - Ha kedvencünk elfárad a kirándulás vagy túra során, lehet, még őt is nekünk kell hazacipelni
Hátizsák kutyáknak - Ha kedvencünk elfárad a kirándulás vagy túra során, lehet, még őt is nekünk kell hazacipelni
Fotó: rover.com

 

 

Amire mindenképp figyeljünk:

 

 • Mielőtt beszereznénk egy hátizsákot a kutyánknak, kérjük ki állatorvosunk véleményét. A hátizsák cipelése, még csekély súllyal is olyan plusz terhet jelenthet a kutya szervezetének, melyre nincs felkészülve.
   

 • Nem ajánlott a hátizsák: kölyköknek, növésben lévő fiatal kutyáknak, idős, beteg kutyáknak. Brachycephal légúti obstrukciós szindróma esetén is orvosi tanács szükséges!
   

 • Tilos a hátizsák: gerincsérült, illetve a csontokat, ízületeket, izmokat érintő betegségek, degeneratív állapotok esetén.
   

 • Csak kifejlett, egészséges kutyára tegyünk hátizsákot, amennyiben az előzetes állapotfelmérés alapján biztonsággal hordható, és nem tesz kárt egészségében. Lehetnek olyan örökletes vagy tünetet még nem mutató betegségek, melyekre negatív hatással van a hátizsák hordása. Jobb a megelőzés, mint utólag okosnak lenni. Első helyen mindig a kutya egészsége álljon.

 

Forrás: pawsandclawsvet.com, weimaranerplanet.com
Indexkép forrás: outwardhound.com
Cikk első megjelenése: 2023. november 30.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen
„Az egész tömeg éljenzett, és csak tapsolt és tapsolt a négylábú bajnoknak.”

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért nyüszögnek alvás közben a kutyák?
A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról Hírek - Címlapon
A kutyák már családtagok, nem háziállatok – de mit esznek és mennyiért? Felmérés készült a hazai kutyatartási szokásokról