A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ízületi gyulladás kutyáknál - Mit kell tudnunk a betegségről?

2022. január 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Elsősorban időskorú kutyákat érinti a betegség, de fiatalabb korban is előfordulhat bizonyos állapotok kapcsán. Milyen tünetek utalnak ízületi gyulladásra és hogyan segíthetünk kedvencünknek?



 

 

Az ízületi gyulladás gyakori idős korban, ahogy az évek múltával csökken az ízületi funkció. Ugyanakkor fiatalabb kutyákat is érinthet, sérülés következtében vagy az ízületek, csontok rendellenes fejlődésének eredményeként. Az egészséges táplálkozás, a testsúly optimális szinten történő tartása és a megfelelő testmozgás fontos a betegség kezelésében. Gyógyszerekkel enyhíthető a fájdalom, növelhető az ízületek mobilitása.

 

Mi az ízületi gyulladás?

 

Artritisz esetén az ízületek gyulladásáról beszélünk, mely fájdalmassá és nehézkessé teszi a mozgást. Az oszteoartritisz (degeneratív ízületi gyulladás) az ízületi porcok kopásával járó krónikus betegségre utal. Jellemzően idős kutyáknál fordul elő, ám az ízületet érintő öröklött betegségek vagy korábbi életszakaszban elszenvedett sérülések, túlzott terhelés következményeként is kialakulhat. Az ízületek között lévő porcok fő feladata a csontok védelme a sérülésektől és a mozgás elősegítése. Amikor az ízületet „beolajozó” folyadék mennyisége csökken, a porcok kopásnak indulnak, a csontok elhelyezkedése kibillenhet a normálisból. A gyulladás kiterjedhet egy vagy több ízületre is, fájdalmassá téve a járást, mozgást. Az állapot főként a testsúlyt viselő ízületekre van hatással (csípő, térd, könyök, váll).

 

Ízületi gyulladás kutyáknál - A fájdalom miatt a kutya többet pihen, alszik
Ízületi gyulladás kutyáknál - A fájdalom miatt a kutya többet pihen, alszik
Fotó: bluecross.org.uk

 

Milyen jelek és tünetek utalnak ízületi gyulladásra?

 

A tünetek általában fokozatosan alakulnak ki és az idő múlásával rosszabbodnak. Az első dolog, amit észrevehetünk, az, hogy a kutya mozgása lelassul, kevésbé lelkes a sétán, inkább rövidebb távra menne, és nem igazán van kedve játszani. Tovább tart, mire feljut a lépcsőn, és nehezen vagy egyáltalán nem tud felugrani, felmászni a kanapéra, kedvenc foteljába, autóba. A jelek erősebben mutatkoznak, ha a kutya megerőlteti magát, hosszabb időn át nem mozog, valamint hideg időjárás esetén. 

 

Ízületi gyulladásra utaló további tünetek:

  • bicegés, sántítás
  • merev járás, mely erőltetésre rosszabbodik, és felkelés után is megfigyelhető
  • nyögés, morgás, óvatos mozdulatok testhelyzet változtatásánál, különösen lefekvés és felkelés közben
  • érzékenyen reagál, ha megérintjük a fájdalmas ízületet
  • izomtónus, izomtömeg csökkenése (izomsorvadás)
  • fáradékonyság, fáradtság
  • ingerlékenység
  • aluszékonyság, a kutya a megszokottnál többet pihen
  • a fájdalmas területek nyalogatása, rágcsálása

A tünetek jelentkezése esetén mielőbb egyeztessünk időpontot egy állatorvosi kivizsgálásra.

 

Időskori betegségek kutyáknál - Ízületi gyulladás esetén a járás is fájdalmas
Időskori betegségek kutyáknál - Ízületi gyulladás esetén a járás is fájdalmas
Fotó: dogquality.com

 

Mi okozza az ízületi gyulladást?

 

Az elsődleges ízületi gyulladás pontos okai egyelőre ismeretlenek. Leggyakrabban időskorú kutyáknál jelentkezik, hiszen az évek során az ízületek is elöregednek, a porcok kopásnak indulhatnak. Másodlagos típusának hátterében több dolog is állhat:

  • sérülés, trauma (például szalagszakadás, csonttörés)
  • az ízületekre, porcokra nehezedő fokozott terhelés,
  • az ízületek nem fejlődtek ki megfelelően, oka: kölyökkorban a kutya túl keveset vagy túl sokat volt mozgatva
  • veleszületett rendellenesség (csípődiszplázia), melynek következtében a könyök- és a csípőízület nem megfelelően fejlődik.
  • a váll és a térdkalács elmozdulása
  • osteochondritis dissecans (OCD, csont-porcgyulladásos betegség, mely a porc és az alatta lévő csont leválásával és kilökődésével jár).

A túlsúly és az elhízás hozzájárul az ízületi gyulladás kialakulásához, mivel növeli az ízületekre nehezedő nyomást. További állapotok, mint a cukorbetegség, hosszabb időn át tartó sztreoidos kezelés és az ízületek túlzott lazasága, is növeli az artritisz kockázatát.

 

A megerőltető testmozgás, túl sok ugrálás is hozzájárulhat az ízületi gyulladás kialakulásához
A megerőltető testmozgás, túl sok ugrálás is hozzájárulhat az ízületi gyulladás kialakulásához
Fotó: lintbells.com

 

Hogyan diagnosztizálják?

 

A kutya kórtörténetének, aktuális állapotának és klinikai tüneteinek ismeretében fizikális vizsgálattal fény deríthető a betegségre, annak súlyosságára. Merevek-e az ízületei, érez-e a fájdalmat, tapasztalható-e duzzadás az ízületeknél? Az okok meghatározását segítheti röntgen és egyéb képalkotó vizsgálat. Fiatal kutyáknál vagy olyan esetekben, ahol műtéti beavatkozással lehet segíteni az ízületek állapotán, átfogóbb kivizsgálás történhet.

 

Hogyan kezelhető?

 

Gyógymód jelenleg nem létezik, de megfelelő terápiával jól kézben tartható az állapot. Az elsődleges cél a fájdalom és a gyulladás enyhítése.  Az állatorvos elrendelheti fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő készítmények adását. A fájdalom csökkentésével a kutya könnyebben mozoghat, ez pedig kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzésében.

 

Fontos odafigyelni a kutya testsúlyára is, az elhízás ugyanis tovább ronthatja az ízületek állapotát. Kiegészítésképpen ízületvédő készítmények adása is javasolható, valamint elérhetőek már kifejezetten ízületes kutyák számára gyártott száraztápok és nedveseledelek is. Alkalmazásuk előtt minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát, főleg, ha a kutya egyéb betegségekkel is küzd!

 

Alternatív lehetőségek (masszázs, úszás, fizioterápia, hidroterápia, akupunktúrás kezelés) is hozzájárulhatnak a kutya fizikumának és jó közérzetének megtartásához; az ízület mobilitása, mozgásterjedelme mellett erősítik az izomtónust. A fájdalom enyhíthető hideg-meleg terápiával is, melegítő párnával.  

 

Fizioterápia és masszázs - hozzájárul idős kutyánk mentális és fizikai egészségének megőrzéséhez
Ízületi gyulladás esetén a masszázs és a fizioterápia is hozzájárulhat idős kutyánk mentális és fizikai egészségének megőrzéséhez
Fotó: Twitter

 

 

Néhány esetben műtéti beavatkozás is felmerülhet, például rekonstruktív eljárás, az ízület valamely részének eltávolítása vagy helyettesítése, a csonttörést követően kialakuló szövetek eltávolítása, stb. A már kialakult gyulladást nem lehet teljes mértékben megszüntetni, az ízületek korábbi, tökéletes működésének helyreállítása is kétséges. Kutyák számára is elérhető az őssejt-terápia, vannak biztató eredmények is.

 

Megelőzhető az ízületi gyulladás?

 

Az időskori artritiszt sajnos nem mindig lehet elkerülni, de bizonyos lépések megtételével csökkenthetjük kockázatát és késleltethetjük megjelenését, a tünetek súlyosságát. Kulcsfontosságú a kutya megfelelő táplálása, optimális testsúlyának megőrzése, valamint a rendszeres, megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás. Kerüljük a sérüléseket, megerőltetést, az ízületeket túlzottan terhelő sportokat, gyakorlatokat.

 

* Fontos tudnivalók: Sportoló és hobbikutyák ízületvédelme - nem szabad elhanyagolni! *

 

A könyökízületi és csípődiszplázia előfordulása bizonyos fajtákban fokozott mértékű. Egy gondos tenyésztő odafigyel saját kutyái és az utódok egészségére, genetikai szűréseket végeztet és az adásvételi szerződésben garanciát vállal a kölyökre. A szaporítók ezzel szemben mennyiségileg minél több kölyköt szándékoznak eladni, sem a szülők, sem a kölykök táplálása, egészsége nem szempont. Ha kutyakölyökkel szeretnénk családunkat bővíteni, legyünk körültekintőek, és kerüljük a szaporítókat!

 

Ízületi gyulladás esetén nagy segítség lehet egy kutyák számára készült rámpa
Ízületi gyulladás esetén nagy segítség lehet egy kutyák számára készült rámpa
Fotó: everydogcounts.com

 

Prognózis

 

A kilátások nagyban függnek a kutya betegségének súlyosságától. Gondos ápolással, odafigyeléssel azonban egy ízületes kutya életét is szebbé varázsolhatjuk. Fontos észben tartani, hogy bizonyos tevékenységeket, így a hosszabb sétákat, kirándulásokat és sportot el kell engednünk. Élvezzük a mindennapokat egymás társaságában és tegyünk meg mindent, hogy kedvencünk is jól érezze magát!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: bluecross.org.uk, petmd.com
Indexkép forrás: bluecross.org.uk
Cikk első megjelenése: 2020. október 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták Hírek - Címlapon
Egyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták
 Az idősebb embereknek receptre kellene kutyát felírni Hírek - Címlapon
Az idősebb embereknek receptre kellene kutyát felírni