A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sportoló és hobbikutyák ízületvédelme - nem szabad elhanyagolni!

2018. október 22., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Az ízületek ápolására, és karbantartására nem csak akkor kell gondolnunk, ha már jelentkeznek a tünetek. A kiskutya megvásárlása előtt érdemes biztosítani magunkat az esetleges problémák elkerüléséről, és a további életszakaszaiban korának megfelelő ízületvédelmet biztosítani számára.



Körültekintően válassz kutyát!

 

A csípő- és könyökízületi diszplázia a nagytestű kutyák 20-40%-ánál jelentkezhet kortól függetlenül.

 

A diszplázia rendellenes fejlődést jelent, mely utalhat a csípő, a váll és a könyök nem megfelelő kialakulására. Az ízületeket alkotó csontvégek, porcok nem illeszkednek megfelelően egymáshoz, ami porckopást, ficamot, és degeneratív ízületi elváltozást alakíthat ki, a betegség fajtájától és súlyosságától függően. Fiatal korban észlelhető tünetei esetén a kutya nehezen áll fel, fáradékony. Mozgás során “kacsázás” szerű járás figyelhető meg, a lábakat vagy túl közel vagy túl távol helyezi egymástól a talajra, futás közben pedig nyúlszerű ugrálás látható a hátsó lábakat tekintve. Később felléphet sántaság, az izmok beesése, elvékonyodása is.  Kezelése a tünetek súlyosságától függően változhat. Előfordul, hogy az eb egész éltében szteroidokon él, más esetben (főleg fiatal korban) akár műtétre is sor kerülhet. A felépülés hosszú hónapokat vesz igénybe, és az esetek többségében nem jelent 100%-os gyógyulást.

 

Emiatt érdemes a kölyköt felelős tenyésztőtől választani, a foglalás előtt elkérni a szülők szűrési eredményeit, és akár a kiskutya átvétele előtt elvégeztetni az előszűrést. Sportra, vagy tenyésztésre szánt ebeknél fokozott figyelmet igényel ez a kérdés. Más a helyzet azonban a keverék kutyáknál. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a nem fajtatiszta ebeknek sokkal jobbak az ízületeik, ritkábban jelentkezik a diszplázia, és egyéb rendellenesség.

 

Válasszuk a legaktívabbat, és kerüljük aszaporítókat
Válasszuk a legaktívabb kölyköt, és kerüljük a szaporítókat
Fotó: advocacy.britannica.com

 

Sportolók esetén…

 

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy négylábúnk a megfelelő helyről való, és genetikai hibáktól mentes, nincs más dolgunk, mint betartani néhány szabályt. Biztosítani kell a megfelelő ízületi védelmet, és kerülni a heves játékot, ugrálást a növekedési szakaszban. Még a hátsó lábakon állás, vagy kanapéról le-fel ugrálás is káros lehet.

 

Ahogy nálunk, embereknél, úgy kutyáknál is igaz az állítás, miszerint minél több stressz éri az ízületet fiatal korban (legyen az terhelés, vagy betegség), annál komolyabb problémák jelentkezhetnek a későbbiekben. Azok a sportok károsítják legkevésbé az ízületi porcokat, melyek nem igényelnek sok futást és ugrást. Ebből a szempontból hasznos az úszás, ugyanis ez minden terhet levesz a végtagokról, a víz ellenállása segítségéve építi az izmokat.

 

Az őrző-védő jellegű sportok különösen a boka és térdízületet terhelik, a flyballnak  hatása van a vállra is, míg az agility szűk fordulói, és távoli ugrásai szinte mindegyik hajlatra veszélyesek lehetnek (a gerincről nem is beszélve). Meg kell találni az egyensúlyt az ízületvédelem, és a terhelés között. Soha ne lépjünk a pályára felkészületlen, bemelegítetlen kutyával, mert komoly, életre szóló sérülés lehet a vége. A levezetés, pihenés hasonló okokból ugyanilyen fontos, ne feledkezzen meg róla senki!

 

Mindig legyen jó kondiban!

 

A kutya növekedésével arányosan ügyelni kell a megfelelő testalkatra, mozgásmennyiségre, és tápanyagbevitelre is. Egy túlsúlyos ebnél könnyebben alakulnak ki betegségek, gyakori az ízületi gyulladás. Nehezebben és kevesebbet mozog, aminek hatására az izmainak egy része elsorvad, visszafejlődik, így nem lesz minek levennie a terhet az egyébként is plusz tömeget cipelő ízületi porcokról. A stabilitást, testtartást is nehezebben őrzik meg a négylábúak.

 

Az elhízás könnyen megállapítható. Ha ujjunkat az eb oldalára helyezzük, és a bordák csak enyhe nyomással, vagy egyáltalán nem tapinthatóak, akkor túlsúlyról beszélünk. A horpasz hiánya ugyanerre utal. Ekkor csökkenteni kell az étel adagját, valamint többet úsztatni, sétáltatni.

 

A sport a kiegyensúlyozott, egészséges kutya titka
A sport a kiegyensúlyozott, egészséges kutya titka
Fotó: Bencze Zsófi

 

Táplálék kiegészítők, vitaminok

 

A megfelelő, ízületi porcok védelmére szolgáló táplálék kiegészítő kiválasztása előtt érdemes állatorvossal konzultálni. Ha nem jött még elő a gond, és ténylegesen csak karbantartásra, megelőzésre szükségeltetik a szer, akkor a fél évenkénti egy, két hónapig tartó zöldkagyló kivonat kúrát szokták ajánlani. Ugyanilyen hatással rendelkezik a glükózamin-kondroitin is. Felveszi a harcot a porcot bontó enzimekkel, ezáltal késlelteti a tünetek megjelenését. Léteznek „multi” elnevezésű ízületvédő készítmények, melyekben jóval több vitamin, és ásványi anyag van, ám ezeket nem érdemes túlzásba vinni, hacsak nem komoly a baj. Ekkor is csak állatorvos ajánlására alkalmazzuk őket!

 

A lazacolaj, és különböző halas ételek omega-3 tartalma elősegíti a porckopás okozta gyulladás visszaszorítását, így hosszú távon, kúraszerűen alkalmazva jótékony hatással bír. Mielőtt az előírt adagot kevernénk kutyánk vacsorájához, olvassuk el a tápon található leírást, ugyanis a legtöbb prémium minőségű készétel tartalmaz hozzáadott ízületvédőket is.

 

Kölyökkorban kerüljük a túlzott fehérje, valamint kalcium bevitelt, ugyanis ez a csontok nagyobb mértékű növekedését eredményezi, melyhez nem tud azonos minőségben fejlődni az izomzat. Ebből eredően ízületi lazaság, izomzatbeli deficit, és mozgásszervi zavarok léphetnek fel, ami melegágya lehet a diszpláziának. Ne etessünk több táppal, mint az előírt mennyiség, vagy amitől a kutya éppen jóllakik, csonterősítők alkalmazása előtt pedig mindenképpen egyeztessünk állatorvosunkkal.

 

Ha jelentkeznek az ízületi gyulladás (arthritis) tünetei, egy fél aszpirinnel csökkenthető a fájdalom, lehúzható a gyulladás. Nem szabad azonban más fájdalomcsillapítókkal helyettesíteni az aszpirint, mivel ezek hatóanyagai károsak lehetnek az eb szervezetére. Ha ennek ellenére sem csillapodik a fájdalom, az állatorvos hatékonyabb, célzott pirulákat tud felírni a tünetekre.

 

A jótékony hatású zöldkagyló - akár nyersen is
A jótékony hatású zöldkagyló - akár nyersen is
Fotó: marlboroughnz.com

 

Az ízületi megbetegedések tünetei

 

Az ízületek károsodása az időskor velejárója. Kezdetben nem feltűnőek, vagy nem is észrevehetőek a tünetek. A kutya lelassul, valamivel kevesebb munkához, játékhoz van kedve, vagy nehezebbé válik felugrania a kanapéra, a csomagtartóba. Ilyenkor figyelni kell az apró jelekre, segíteni a mozgását ott, ahol csak lehet, és a lehető legnagyobb mértékben védeni az ízületeit a napi aktivitás fenntartása mellett.

 

Ha a betegség jelentkezik, megfigyelhető, hogy a négylábú alkalmanként emeli a mancsát, vagy a megszokottnál több ideig tartja a levegőben. Hosszabb mozdulatlanság, fekvés, vagy alvás után nehézkesebben indul, esetleg sántít (ne ijedjünk meg, ha csak elzsibbadt a lába). Ilyenkor már a fájó ízületek érintését sem engedi.

 

Kezelés

 

Egy kutya fizikoterapeuta felkeresése a legjobb megoldás. Masszázs, úsztatás, és egy medencébe helyezett futópad alkalmazása segítségével leveszi a terhet az ízületekről, azok kímélésével képes fenntartani a megfelelő fizikai állapotot, lefogyasztani az elhízott négylábút, és beiktatni a napi mozgást. A vízzel teli tartályban való futást még az úszást nem kedvelő, fájós lábú kutyák is élvezni szokták a súlytalanság, és fájdalommentesség miatt. Az ultrahangos kezelések, valamint egy ortopéd ágy beszerzése is segíthet. A lényegesen puhább fekvőhelyek és az ízületek melegítése jótékony hatással bírnak.

 

A műtét is egy lehetséges megoldás, bár ezt inkább fiatal kutyáknál szokták javasolni. Előfordul, hogy egy teljesen új ízületet építenek, vagy implantátumot helyeznek el a csontok között. Mindez körültekintő tenyésztéssel, megfelelő helyről választott kutyákkal, és felelős gazdákkal elkerülhető lenne.

 

Forrás: straightpoop.com
Indexkép forrás: healthypets.royalcanin.com.au
Cikk első megjelenése: 2015. október 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért Mindenki odavan a szörföző kiskutyáért
A négyéves Jack Russell Terrier nap, mint nap elkápráztatja rajongóit bravúrjaival.

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez 10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez
Test-lélek-szellem. Ha ezek egyensúlyban vannak, kiegyensúlyozott és harmonikus életet élhetünk. Kutyáinkra is érvényes ez, néhány egyszerű ötlettel pedig mi magunk is hozzájárulhatunk jólétükhöz.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Hírstart MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hírek - Címlapon
Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak
"Hat láb-egy tempó" - Kutyás terepfutó verseny Hírek - Címlapon
"Hat láb-egy tempó" - Kutyás terepfutó verseny