A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya uborkát?

2023. április 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.



 

Alacsony kalóriatartalmú, roppanós finomság – nem csoda, hogy kedvenceink is szeretik az uborkát! Egy fél csészényi szeletelt uborkában mindössze 8 kalória található, töredéke annak, amit egy közepes nagyságú jutalomfalat tartalmaz. Mellette szól az is, hogy elenyésző mennyiségben tartalmaz sót és zsírt, továbbá tápanyagokban gazdag: vitaminok (B1, C, K, biotin), ásványi anyagok (kálium, mangán, réz, molibdén). Egyetlen csésze uborka például fedezi a napi K-vitamin szükségletünket. Ez a vitamin többek között hozzájárul az erős és egészséges csontok megőrzéséhez – jótékony hatásait kutyáink is érezhetik!

 

 

Mennyi uborkát ehet a kutya?

 

A legjobb, ha követjük a 10% szabályt. Állatorvosok ajánlása alapján a jutalomfalatok és egyéb finomságok legfeljebb a kutya napi ételadagjának 10%-át tegyék ki. Természetesen egy vizslánál ez több ubit jelent, mint mondjuk egy máltai selyemkutyánál. Számoljuk ki a napi porciót, és ügyeljünk arra, hogy az extra falatkák adásánál betartsuk a szabályt (családtagjainkat is kérjük meg erre).

 

 

Uborka - egészséges finomság a kutyának is
Uborka - egészséges finomság a kutyának is
Fotó: pumpkin.care

 

 

Mindenekelőtt nézzük meg, egyáltalán tetszik-e kedvencünknek az uborka. Mossuk meg, hámozzuk meg, majd vágjuk fel. Adjunk neki egy vékony szeletkét, és ha ízlik neki, kaphat belőle többet is – a fenti szabályt betartva. Ha mégis gyomorpanaszokat okozna, a jövőben kerüljük az uborka adását.

 

 

Ubiztonságos nasi!

 

Az uborka amellett, hogy egészséges finomság, tulajdonságainak köszönhetően a súlycsökkentésben is segíthet. Túlsúlyos, elhízott kutyáknál a rendszeres, ízületkímélő mozgás mellett legalább ilyen fontos a megfelelő étrend felállítása és betartása – ennek részét képezheti az uborka is.

 

Jótékony hatással van az ízületekre is! A benne található ásványi anyagok erősítik az ízületet és a kötőszövetet. Ízületi gyulladás, fájdalom, merevség esetén némi uborka elfogyasztása enyhítheti a tüneteket.

 

 

Uborkát a kutyának - Vékony szeletek vagy apró kockák formájában adjuk, hogy könnyen elfogyaszthassa
Uborkát a kutyának - Vékony szeletek vagy apró kockák formájában adjuk, hogy könnyen elfogyaszthassa
Fotó: pumpkin.care

 

 

Még egy fontos jellemzője van, ez pedig nem más, mint a magas víztartalom. Talán meglepően hangzik, de az uborka 96%-a víz! Nemcsak a fogyókúrára fogott kutyáknak ajánlott, de egészséges társaiknak is nyáron, hűsítő-hidratáló nasiként.

 

 

Mire figyeljünk?

 

Két lehetséges veszélyt hordoz magában az uborka fogyasztása: ha kedvencünk túl sokat eszik belőle, a másik pedig a nagyobb darabok okozta fulladás. Itt is érvényes a „jóból is megárt a sok” figyelmeztetés – bármennyire is egészséges az uborka, nagyobb mennyiség gyomorrontást okozhat, főleg, ha kutyánk első alkalommal evett belőle, és még nem szokott hozzá a pocakja.

 

A fulladást pedig könnyen megelőzhetjük azzal, ha vékony szeletekre vagy akkora kockákra vágjuk az uborkát, melynek elfogyasztása nem okoz a kutya számára nehézséget. A kölykök és kistestű kutyusok, illetve a falánk ebek esetében erre különösen fontos odafigyelni!

 

 

Kiskutyának nagy falat a kígyóuborka - Ügyeljünk a megfelelő mennyiségre
Kiskutyának nagy falat a kígyóuborka - Ügyeljünk a megfelelő mennyiségre
Fotó: earthnworld.com

 

 

Mi a helyzet a savanyú uborkával?

 

Kerülendő a kutyák számára! Olyan hozzávalókat tartalmazhat, melyet szervezetük nem képes feldolgozni. A boltok polcain kapható savanyú uborka levében lévő cukor és ecet nem kutyának való! Egy-két falatka jó eséllyel nem okoz gondot, de inkább a nyers kígyóuborkából adjunk neki egy keveset. Örülni fog neki!

 

Forrás: akc.org, thesmartcanine.com
Indexkép forrás: pumpkin.care
Cikk első megjelenése: 2022. október 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás Egészséges tápanyagforrás kutyáknak is: a tojás
Ha kedvencünk valaha is kóstolta már a főtt tojást, elképzelhető, hogy pillanatokon belül a konyhában terem, amint elkezdjük feltörni a héját. Tűkön ülve várja, mikor kaphat belőle – mintha tudná, hogy neki is jót tesz. Mi teszi olyan értékes finomsággá a tojást?

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyusaink együttérző képességének semmi sem szab határt Hírek - Címlapon
Kutyusaink együttérző képességének semmi sem szab határt
Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Hírek - Címlapon
Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik