A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya uborkát?

2024. június 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Nem minden zöldség és gyümölcs egészséges a kutyák számára, de bőven akadnak olyanok, amelyeket a kutya is biztonsággal fogyaszthat. A kígyóuborka is ide tartozik – egészséges alternatívája lehet az előregyártott jutalomfalatoknak.



 

Alacsony kalóriatartalmú, roppanós finomság – nem csoda, hogy kedvenceink is szeretik az uborkát! Egy fél csészényi szeletelt uborkában mindössze 8 kalória található, töredéke annak, amit egy közepes nagyságú jutalomfalat tartalmaz. Mellette szól az is, hogy elenyésző mennyiségben tartalmaz sót és zsírt, továbbá tápanyagokban gazdag: vitaminok (B1, C, K, biotin), ásványi anyagok (kálium, mangán, réz, molibdén). Egyetlen csésze uborka például fedezi a napi K-vitamin szükségletünket. Ez a vitamin többek között hozzájárul az erős és egészséges csontok megőrzéséhez – jótékony hatásait kutyáink is érezhetik!

 

 

Mennyi uborkát ehet a kutya?

 

A legjobb, ha követjük a 10% szabályt. Állatorvosok ajánlása alapján a jutalomfalatok és egyéb finomságok legfeljebb a kutya napi ételadagjának 10%-át tegyék ki. Természetesen egy vizslánál ez több ubit jelent, mint mondjuk egy máltai selyemkutyánál. Számoljuk ki a napi porciót, és ügyeljünk arra, hogy az extra falatkák adásánál betartsuk a szabályt (családtagjainkat is kérjük meg erre).

 

 

Uborka - egészséges finomság a kutyának is
Uborka - egészséges finomság a kutyának is
Fotó: pumpkin.care

 

 

Mindenekelőtt nézzük meg, egyáltalán tetszik-e kedvencünknek az uborka. Mossuk meg, hámozzuk meg, majd vágjuk fel. Adjunk neki egy vékony szeletkét, és ha ízlik neki, kaphat belőle többet is – a fenti szabályt betartva. Ha mégis gyomorpanaszokat okozna, a jövőben kerüljük az uborka adását.

 

 

Ubiztonságos nasi!

 

Az uborka amellett, hogy egészséges finomság, tulajdonságainak köszönhetően a súlycsökkentésben is segíthet. Túlsúlyos, elhízott kutyáknál a rendszeres, ízületkímélő mozgás mellett legalább ilyen fontos a megfelelő étrend felállítása és betartása – ennek részét képezheti az uborka is.

 

Jótékony hatással van az ízületekre is! A benne található ásványi anyagok erősítik az ízületet és a kötőszövetet. Ízületi gyulladás, fájdalom, merevség esetén némi uborka elfogyasztása enyhítheti a tüneteket.

 

 

Uborkát a kutyának - Vékony szeletek vagy apró kockák formájában adjuk, hogy könnyen elfogyaszthassa
Uborkát a kutyának - Vékony szeletek vagy apró kockák formájában adjuk, hogy könnyen elfogyaszthassa
Fotó: pumpkin.care

 

 

Még egy fontos jellemzője van, ez pedig nem más, mint a magas víztartalom. Talán meglepően hangzik, de az uborka 96%-a víz! Nemcsak a fogyókúrára fogott kutyáknak ajánlott, de egészséges társaiknak is nyáron, hűsítő-hidratáló nasiként.

 

 

Mire figyeljünk?

 

Két lehetséges veszélyt hordoz magában az uborka fogyasztása: ha kedvencünk túl sokat eszik belőle, a másik pedig a nagyobb darabok okozta fulladás. Itt is érvényes a „jóból is megárt a sok” figyelmeztetés – bármennyire is egészséges az uborka, nagyobb mennyiség gyomorrontást okozhat, főleg, ha kutyánk első alkalommal evett belőle, és még nem szokott hozzá a pocakja.

 

A fulladást pedig könnyen megelőzhetjük azzal, ha vékony szeletekre vagy akkora kockákra vágjuk az uborkát, melynek elfogyasztása nem okoz a kutya számára nehézséget. A kölykök és kistestű kutyusok, illetve a falánk ebek esetében erre különösen fontos odafigyelni!

 

 

Kiskutyának nagy falat a kígyóuborka - Ügyeljünk a megfelelő mennyiségre
Kiskutyának nagy falat a kígyóuborka - Ügyeljünk a megfelelő mennyiségre
Fotó: earthnworld.com

 

 

Mi a helyzet a savanyú uborkával?

 

Kerülendő a kutyák számára! Olyan hozzávalókat tartalmazhat, melyet szervezetük nem képes feldolgozni. A boltok polcain kapható savanyú uborka levében lévő cukor és ecet nem kutyának való! Egy-két falatka jó eséllyel nem okoz gondot, de inkább a nyers kígyóuborkából adjunk neki egy keveset. Örülni fog neki!

 

Forrás: akc.org, thesmartcanine.com
Indexkép forrás: pumpkin.care
Cikk első megjelenése: 2022. október 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Ehet a kutya sárgadinnyét? Ehet a kutya sárgadinnyét?
Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra Hűsítő finomságok kutyáknak - 3 jeges recept a forró nyári napokra
Mentás tappancsok a friss leheletért, kókuszgolyó a csillogó szőrért és a gyümölcsös-kekszes muffin is ínycsiklandó elfoglaltságot nyújthat kedvencünknek. Könnyen és gyorsan elkészíthető jégkrémek a kutya igényeire szabva!

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyatörténeti gyűjteménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum Hírek - Címlapon
Kutyatörténeti gyűjteménnyel gazdagodott a Magyar Nemzeti Múzeum
Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Hírek - Címlapon
Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?