A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak

2018. október 22., 18:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Sorozatunk második részében további fajtákat mutatunk be, melyekből allergiások is választhatnak, ha szeretnének kutyát tartani. Ismerjétek meg őket!



A kistestű hipoallergén kutyafajták után következzenek a közepes- és nagytestű kutyák:

 

1. Basenji

Fényesen csillogó rövid szőre, kunkori farka, ráncolt homloka, rókavörös színe és fehér mellénye azonnal felismerhetővé teszi az avatott szem számára. Mandulaformájú, kifejező szeme már-már emberi érzelmeket és gondolatokat közvetít, mozgásában szinte egy kecses arab telivérre hasonlít.

A basenjit kifejezetten kedvelik a csendes kutyákat előnyben részesítők, ugyanis nem tud ugatni. Jódlizásra hasonlító hangot ad ki azon ritka alkalmakkor, mikor úgy érzi, érdemes "megszólalnia". Afrikából származó vadászkutya, éber, eszes, független típus. Idegenekkel tartózkodó, de akit a bizalmába fogadott, annak bármit megenged, hűségesen követi mindenhová. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Basenji
Hipoallergén kutyafajták - Basenji
Fotó: animalsadda.com

 

2. Puli

Életvidám, éber, figyelmes pásztorkutya több ezer éve kíséri a jószágokat a legelőn. Ősei a honfoglaló magyarokkal érkeztek a Kárpát-medence területére. Erős terelőösztöne, kitartása ideális munkakutyává teszi, gazdája minden szavát lesi, a tekintetéből is képes olvasni. Kutyás sportokban (engedelmességi, agility, stb.) is remekel, aktív gazdiknak ajánlott, akik a sétákon túl szívesen foglalkoznak kedvencünk képzésével, mentális lefárasztásával is. 

Dús szőrzete göndör vagy hullámos fürtőkben lóg le a földre, a rasztás hatás annak köszönhető, hogy az erős, spirálisan csavarodó felszőröket puha és finom pehelyszőrök tömege veszik körül, s kibogozhatatlanul átszövik. Színe fekete, fehér, szürke vagy maszkós fakó. Bundája öntisztuló, de időről-időre fordítsunk rá gondot, séta után szedjük ki a beleragadt toklászt, bogáncsot, kullancsokat. Ritkán kell fürdetni, zsinóros szőre nagy mennyiségű vizet vesz fel, akár 24-48 óráig is eltarthat, mire magától megszárad. Célszerű kikérni szakavatott kutyakozmetikus segítségét a megfelelő ápoláshoz. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Puli
Hipoallergén kutyafajták - Puli
Fotó: kutyafajtak.hu

 

3. Ír vízispániel

A spánielek között a legnagyobb termetű fajta, súlya akár a 35 kg-ot is elérheti. Göndör fürtjei laza tincsekben lógnak le homlokáról, tekintete magas intelligenciaszintről árulkodik. Bundája gesztenyebarna vagy májbarna színű, vízálló és ritkán hullik, ezért ideális választás a vadászkutyák szerelmeseinek, akik szívesen tölti idejüket a szabadban, vízközelben. Erős testfelépítése könnyed mozgással párosul, képes egy hosszú  munkanapot is minden fáradtság nélkül végigvinni. Kifejezetten igényli a testmozgást, kedvence az úszás, szélsőséges időjárási körülmények között is helytáll. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Ír vízispániel
Hipoallergén kutyafajták - Ír vízispániel
Fotó: savedbydogs.com

 

4. Portugál vízikutya

Az előző amerikai elnök kifejezetten hipoallergén kutyát keresett, választása erre a fajtára esett. Őseik évszázadokon át segítették a halászok tevékenységét Portugália partjain, ereje, kitartása és figyelmes, csendes jelleme elsőrendű munkakutyává teszi. Napjainkban főként kedvencként tartják, kíváncsi, játékos, barátságos természetének hála családi kutyaként is remekül érzi magát. Igényli a testmozgást, aktív gazdiknak ajánlott, élvezi a hosszú sétákat és a sportokban is örömmel kipróbálja magát. Vízálló szőre tavasszal és ősszel vedlik, minimális mértékben. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Portugál vízikutya
Hipoallergén kutyafajták - Portugál vízikutya
Fotó: k9url.com

 

5. Labradoodle

Az uszkár és a labrador tudatos keresztezésének eredményeként alakult ki ez a hibrid. A cél a két fajta előnyös tulajdonságainak kombinálása volt, szép számmal kerülnek ki közülük terápiás és segítőkutyák. Bár nem mindegyik példány hipoallergén, örökölhetik uszkár-felmenőik tulajdonságait, így ritkán hullik a szőrük. Általában véve kedves, barátságos, jókedélyű kutyák, ideális családi kedvencek. Igénylik a rendszeres testmozgást és a szellemi lefárasztást, feladatokat. Megjelenésük önmagában is mosolyra fakaszt, göndör szőrük, kis szakálluk, értelmes tekintetük miatt nem lehet nem szeretni őket. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Labradoodle
Hipoallergén kutyafajták - Labradoodle
Fotó: pinterest.com

 

 

6. Schnauzer

Három méretben létezik: miniatűr, közepes és óriás. Testhez simuló drótos szőrzete fekete és só-bors színváltozatban található meg. Íves szemöldöke, csillogó szemei hihetetlenül értelmes kutyát takarnak. Nagyszerű családtag, a gyerekekkel is jól kijön, bár időnként hajlamos az önfejűségre.

Aktív, felfedező típus, nagyon szeret a gazdival játszani, örömét leli olyan tevékenységekben, melyek mentálisan és fizikálisan is fitten tartják. Szőre ritkán hullik, az időjárásnak ellenáll, rendszeres kozmetikázást igényel. 

Óriás társaik lenyűgöző megjelenése, nemes kiállása könnyedén magára vonzza a tekintetet. Testsúlya akár az 50 kg-ot is elérheti. Robusztus felépítése, izmost teste stabil temperamentummal és nagy erővel párosul. Könnyen képezhető, intelligens fajta, éberen figyeli a gazdi minden lépését. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Schnauzer
Hipoallergén kutyafajták - Schnauzer
Fotó: animalplanet.com

 

7. Afgán agár

Ősidők óta az elegancia jelképe, híres nemes megjelenéséről. Földig érő, selymes bundája és kecses mozgása káprázatos látványt nyújt. Bár első látásra azt hihetnénk, hogy elképesztő mennyiségű szőrt hullat, a valóságban ennek mértéke minimális, így allergiások számára is jó választás.

Vastag, hullámzó szőre nemcsak szépségének jelképe, hanem fontos védelmet is nyújtott számára az afgán hegyvidékeken, ahol igen szélsőséges az időjárás. Varázslatos külseje azonban egy erőteljes, agilis agarat rejt. Eredetileg vadászatra használták, hatalmas talppárnái védték a göröngyös, sziklás talaj okozta sérülésektől. Az afgán agár a vonzó ellentétek fajtája: független, magánakvaló, ugyanakkor hihetetlenül édes, hűséges, méltóságteljes, bolondos ebek. Sebességre termett, célszerű jól körülzárt területen futtatni. S ha kimozogta magát, szívesen elnyúlik a kanapén a szeretett gazdi mellett. Általában magas kort él meg, szívós alkat. Szőre mindennapos ápolást igényel.

 

Hipoallergén kutyafajták - Afgán agár
Hipoallergén kutyafajták - Afgán agár
Fotó: drishaun.co.uk

 

8. Flandriai Bouvier

Robusztus tesfelépítésű, erősen izmolt munkakutya, marmagassága a 70 cm-et is elérheti. A mindenes pásztorkutya évszázadok óta tevékenykedik a marhák körül, félelmet nem ismerve őrzi, védi, tereli a jószágokat a legelőn. Önálló munkavégzésre tenyésztett, tettrekész, bátor fajta, megjelenése hamar elrettenti a gonosztevőket. Óriási termete hatalmas szívet rejt, családjához végtelenül hűséges, megbízható kutya. Közepesen aktív, egy kellemes hosszú séta is kielégítőnek bizonyul számára. A szélsőséges időjárási körülményeknek is ellenálló, dús szőrzete ritkán hullik, ám rendszeres ápolást igényel.

 

Hipoallergén kutyafajták - Flandriai pásztorkutya
Hipoallergén kutyafajták - Flandriai pásztorkutya
Fotó: mouss-le-chien.com

 


Cikkünk folytatásában további kutyafajtákat is bemutatunk! Tarts velünk!


 

Forrás: akc.org, dogvills.com
Indexkép forrás: petinsurance.com
Cikk első megjelenése: 2017. július 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így gyógyítanak minket kutyáink! Hírek - Címlapon
Így gyógyítanak minket kutyáink!
Sportoló és hobbikutyák ízületvédelme - nem szabad elhanyagolni! Hírek - Címlapon
Sportoló és hobbikutyák ízületvédelme - nem szabad elhanyagolni!