A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így gyógyítanak minket kutyáink!

2018. október 23., 16:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Mindennapi társaink, barátaink, lelkünk gyógyítói a kutyák. Nem is gondolnánk azonban, mi mindenben tudják még segíteni gazdáikat kifinomult szaglásuk segítségével! Életünket menthetik meg - ideje hát jobban becsülni ezeket a csodálatos állatokat!



Hihetetlenül érzékeny és finom szaglásuk segítségével négylábú barátaink nagy segítségünkre lehetnek a veszélyes betegségek felismerésében - így idejében megtehetjük a szükséges lépéseket gyógyulásunk felé.

 

Kiképzésen a rák felismerésében segítő kutya
Kiképzésen a rák felismerésében segítő kutya
Kép: dogsdetectcancer.org

 

Prosztatarák 

2016 elején kapott engedélyeket egy brit kutatás, mely a kutyák rák-felismerő képességét vizsgálja, és olyan módszert dolgozna ki ennek kapcsán, mely megkönnyítené a daganatos betegek vizsgálatait. A kutatásban részt vevő kutyák 93%-os sikerrel szagoltáki ki a páciensek vizeletéből a prosztatarák jelenlétét!

 

A kutatásban hat labradort, két spánielt és egy magyar vizslát képeztek ki arra, hogy még fogékonyabbak legyenek a szagok érzékelésére. Ha a kutatás sikeres lesz, Nagy-Britanniában pár éven belül be is tudják majd vezetni ezt a diagnosztizálási módszert. Előnye, hogy sokkal hamarabb fel lehet majd ismerni a rákos sejtek jelenlétét - így időben megkezdhető a beteg kezelése is. Nem mellesleg „a kutyák sokkal megbízhatóbbak a létező vizsgálatok többségénél” - mondta Claire Guest.

 

A kutya képes kiszagolni a mintából a rákos sejteket
A kutya képes kiszagolni a mintából a rákos sejteket
Kép: blogs.discovermagazine.com

 

Tüdőrák 

Egy 2011-es kutatásban is sikeresen szerepeltek a kutyák: 71%-os sikerrel állapították meg azt, szenved-e a beteg tüdőrákban. A betegek leheletmintájának szaga alapján képesek az ebek jelezni a daganat jelenlétét. A szakemberek szerint a rákos sejtek olyan illékony vegyületet bocsátanak ki, melyet a kutyák kifinomult szaglása képes érzékelni. Ez azért is számít nagy eredménynek, mert ezzel a módszerrel hatékonyan ki lehet szűrni a rákot, méghozzá időben. A betegeknek így nem kell feltétlenül átesniük a fájdalmas biopsziás vizsgálatokon. Természetesen a kutyák sem tévedhetetlenek - de még így is magas hatékonysággal képesek dolgozni.

 

Jack russel terrier
Kép: wallfoy.com

 

Cukorbetegség 

Ismert tény az is, hogy a kutyák képesek érzékelni a cukorbetegséget. Amikor a gazdi inzulinszintje csökkenni kezd, olyan illatanyagot bocsát ki a szervezete, mely a kutya számára jelzi egy esetleges roham közeledtét. Pár évvel ezelőtt történt egy eset, melyben Kiko a Jack Russel terrier leharapta gazdájának egyik lábujját. Kiko ezt nem gonoszságból tette: a kórházban megállapították, hogy a gazdának, Jerry Douthettnek kettes típusú diabétesze van, amelyről ő egészen addig a pillanatig mit sem sejtett. A kutya ezzel megmentette gazdája életét, hiszen ha nincs időben diagnosztizálva a betegség, annak szövődményei igen hamar leronthatják a beteg egészségét, életminőségét.

A kutyák abban is segíthetik cukorbeteg gazdájukat, hogy a közelgő rohamot előre jelzik nekik, így a beteg előre beveheti gyógyszerét. Ezek a rohamjelző kutyák az epilepsziás betegeknek is nagy segítséget jelentenek.

 

 

 

Forrás: abcnews.go.com, nol.hu, life.hu
Indexkép forrás: wallpapers.brothersoft.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 MOL Nyrt. Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről Hírek - Címlapon
Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről
Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hírek - Címlapon
Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak