A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így gyógyítanak minket kutyáink!

2018. október 23., 16:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Mindennapi társaink, barátaink, lelkünk gyógyítói a kutyák. Nem is gondolnánk azonban, mi mindenben tudják még segíteni gazdáikat kifinomult szaglásuk segítségével! Életünket menthetik meg - ideje hát jobban becsülni ezeket a csodálatos állatokat!



Hihetetlenül érzékeny és finom szaglásuk segítségével négylábú barátaink nagy segítségünkre lehetnek a veszélyes betegségek felismerésében - így idejében megtehetjük a szükséges lépéseket gyógyulásunk felé.

 

Kiképzésen a rák felismerésében segítő kutya
Kiképzésen a rák felismerésében segítő kutya
Kép: dogsdetectcancer.org

 

Prosztatarák 

2016 elején kapott engedélyeket egy brit kutatás, mely a kutyák rák-felismerő képességét vizsgálja, és olyan módszert dolgozna ki ennek kapcsán, mely megkönnyítené a daganatos betegek vizsgálatait. A kutatásban részt vevő kutyák 93%-os sikerrel szagoltáki ki a páciensek vizeletéből a prosztatarák jelenlétét!

 

A kutatásban hat labradort, két spánielt és egy magyar vizslát képeztek ki arra, hogy még fogékonyabbak legyenek a szagok érzékelésére. Ha a kutatás sikeres lesz, Nagy-Britanniában pár éven belül be is tudják majd vezetni ezt a diagnosztizálási módszert. Előnye, hogy sokkal hamarabb fel lehet majd ismerni a rákos sejtek jelenlétét - így időben megkezdhető a beteg kezelése is. Nem mellesleg „a kutyák sokkal megbízhatóbbak a létező vizsgálatok többségénél” - mondta Claire Guest.

 

A kutya képes kiszagolni a mintából a rákos sejteket
A kutya képes kiszagolni a mintából a rákos sejteket
Kép: blogs.discovermagazine.com

 

Tüdőrák 

Egy 2011-es kutatásban is sikeresen szerepeltek a kutyák: 71%-os sikerrel állapították meg azt, szenved-e a beteg tüdőrákban. A betegek leheletmintájának szaga alapján képesek az ebek jelezni a daganat jelenlétét. A szakemberek szerint a rákos sejtek olyan illékony vegyületet bocsátanak ki, melyet a kutyák kifinomult szaglása képes érzékelni. Ez azért is számít nagy eredménynek, mert ezzel a módszerrel hatékonyan ki lehet szűrni a rákot, méghozzá időben. A betegeknek így nem kell feltétlenül átesniük a fájdalmas biopsziás vizsgálatokon. Természetesen a kutyák sem tévedhetetlenek - de még így is magas hatékonysággal képesek dolgozni.

 

Jack russel terrier
Kép: wallfoy.com

 

Cukorbetegség 

Ismert tény az is, hogy a kutyák képesek érzékelni a cukorbetegséget. Amikor a gazdi inzulinszintje csökkenni kezd, olyan illatanyagot bocsát ki a szervezete, mely a kutya számára jelzi egy esetleges roham közeledtét. Pár évvel ezelőtt történt egy eset, melyben Kiko a Jack Russel terrier leharapta gazdájának egyik lábujját. Kiko ezt nem gonoszságból tette: a kórházban megállapították, hogy a gazdának, Jerry Douthettnek kettes típusú diabétesze van, amelyről ő egészen addig a pillanatig mit sem sejtett. A kutya ezzel megmentette gazdája életét, hiszen ha nincs időben diagnosztizálva a betegség, annak szövődményei igen hamar leronthatják a beteg egészségét, életminőségét.

A kutyák abban is segíthetik cukorbeteg gazdájukat, hogy a közelgő rohamot előre jelzik nekik, így a beteg előre beveheti gyógyszerét. Ezek a rohamjelző kutyák az epilepsziás betegeknek is nagy segítséget jelentenek.

 

 

 

Forrás: abcnews.go.com, nol.hu, life.hu
Indexkép forrás: wallpapers.brothersoft.com
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel A rák korai felismerése kutyáknál - 12 árulkodó jel
Kutyáinkat is érinthetik daganatos megbetegedések, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mely tünetek jelentkezése esetén lehet rákra gyanakodni. Ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről Hírek - Címlapon
Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről
Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hírek - Címlapon
Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak