A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hipoallergén kutyák - 6 kistestű fajta kutyaszőr-allergiásoknak

2018. december 17., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Allergiás vagy a kutyaszőrre, de el sem tudnád képzelni az életed kutyák nélkül? Van egy jó hírünk: nem is kell! A megfelelő fajta kiválasztásával Te is gazdivá válhatsz. Mutatjuk őket!



Tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, piros orr - az állatszőr-allergia kellemetlen velejárói. A túlzott reakciót nemcsak a kutya szőre, hanem az elhalt hámsejtekben és a nyálában lévő fehérjék is okozhatják, ezért mindenképpen érdemes kikérnünk kezelőorvosunk és az adott fajtát jól ismerő, megbízható tenyésztő véleményét, ha úgy döntünk, szeretnénk egy kutyát.

 

Kérdezzük ki, milyen rendszerességgel és mennyit vedlik a kutya, ugatós vagy csendesebb típus-e, s természetesen a méret sem mindegy: a kistestű kutyák kevesebb allergént bocsáthatnak ki. Tájékozódjunk a szőrápolás megfelelő módjáról (fésülés, fürdetés, kozmetikázás), fontos, hogy már jó előre tisztában legyünk lehetőségeinkkel: mi az, amit időben és anyagiakban is tudunk vállalni.

 

Hipoallergén kutyafajták - Ozzie, a híres Bichon Frisé
Hipoallergén kutyafajták - Ozzie, a híres Bichon Frisé
Fotó: Facebook/OzzieBichon

 

Kifejezetten allergiások számára tenyésztették ki az alábbi fajtákat, így nem kell lemondanunk a kutyatartásról. Elsőként a kistestű fajtákat mutatjuk be:

 

1. Uszkár

Rendkívül intelligens, könnyen tanítható kutyák, kiváló családi kedvencek. Négy méret közül választhatunk: óriás, közép, törpe és toy. Bár a pudlit a "szép, de kicsit butuska" jelzővel is illetik néha, kivételesen eszes kutyák, sportban és engedelmességi tréningeken is remekelnek. Igénylik a fizikai és a szellemi lefárasztást, szeretik a nagy sétákat, a futás, az úszás és a kutyapajtásokkal történő kimerítő játék is kedvenc tevékenységeik közé tartozik, ezért elsősorban aktív gazdiknak ajánlott. Gyermekekkel is jól kijönnek. Számos színváltozata létezik: fehér, ezüst, krém, barack, csokoládébarna, fekete és már a foltos sem ritka. Szőre rendszeres ápolásra szorul, 6-8 hetente történő kozmetikázás mellett otthon is fésülni kell. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Uszkár
Hipoallergén kutyafajták - Uszkár
Fotó: pets4homes.co.uk

 

2. Máltai selyemkutya

Kis méretüknek és szelíd természetüknek köszönhetően a kutyaszőr-allergiások egyik nagy kedvence. Hosszú, selymes szőrének tapintása az emberi hajéhoz hasonló. Kecses teste, földig érő hófehér bundája és könnyed, lágy mozgása a szabadon áramló energia, elegancia és a tökéletes egyensúly érzetét kelti. Mosolygós pofija, nagy szemei és gombocska orrocskája egy szempillantás alatt elvarázsol.

Könnyen alkalmazkodó, vidám, jószívű teremtések, több ezer éve nagyszerű társai az embereknek, nem véletlenül maradt fenn a fajta. Gyengéd, játékos, bájos jelleme ideális családi kutyává teszi, örömmel vesznek részt a mindennapos tevékenységekben, szeretnek játszani, trükköket tanulni és hosszabb sétákra is kaphatóak. Szőre rendszeres ápolást igényel, a hobbi célból tartott kutyák bundáját előszeretettel nyírják rövidebbre, ám célszerű gyakran átfésülni, valamint a füleit és a szem környékét is tisztán tartani. 

 

Hipoallergén kutyafajták - Máltai selyemkutya (rövid szőrben)
Hipoallergén kutyafajták - Máltai selyemkutya (rövid szőrben)
Fotó: pinterest.com

 

3. Bichon Frisé

A bichonok családjába tartozó frisé, havanese és bolognese kutyusok elragadó lényükkel, vidám, kíváncsi természetükkel bárkit levesznek a lábukról. Puha, szinte alig észrevehetően hulló szőre miatt kiváló választás allergiások számára. Ideális társak, könnyen alkalmazkodnak, mind az egygazdás, mind a családi, nyüzsgő élethez. Kicsiny teste óriási jellemet takar! Kitörő energiáiktól időnként féktelen száguldással, cikázással szabadulnak meg, de alapjában véve nyugodt, bújós, szeretgetnivaló kedvencek. Gyerekekkel is jól kijönnek. Szőre mindennapos ápolást igényel, s a kutyakozmetikának is rendszeres látogatói leszünk, ha a fajta mellett döntünk.

 

Hipoallergén kutyafajták - Bichon Frisé
Hipoallergén kutyafajták - Bichon Frisé
Fotó: dogbreedslist.com

 

4. Coton de Tulear

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a francia fajta. Pajkos, sugárzó lényének hála tökéletes társasági kutya. Testsúlya csupán 4-7 kg, ám a kistestű fajtákhoz képest meglehetősen erős, robusztus testfelépítés jellemző rá. Vattapuhaságú bundája kellemes hatást kell, bájos arckifejezése egyenesen imádnivaló. Szeretetre született, szeretnivaló kutyák, efelől semmi kétség. Közepesen aktív energiaszinttel rendelkezik, örömmel bohóckodik a gazdival, és ha teheti, mindig a nyomában jár, nehogy lemaradjon valami fontosról.

 

Hipoallergén kutyafajták - Coton de Tuléar
Hipoallergén kutyafajták - Coton de Tuléar
Fotó: vetstreet.com

 

5. Kis olasz agár

Törékeny, karcsú testfelépítésével és alig 30 cm-es marmagasságával egy miniatűr agárra emlékeztet. Érzékeny, éber, játékos, hihetetlenül kedves ebek, könnyen alkalmazkodnak a városi és vidéki élethez is. Közepesen aktív energiaszintjével ideális lakáskutya, előszeretettel lustálkodik kényelmes fekhelyén, de ne feledjük el, hogy szíve mélyén ott rejlik a szabadon száguldó agár is. Rövid, vékonyszálú szőrét minimálisan hullatja, könnyen ápolható, és változatos színekben fordul elő. Meglehetősen fázósak, ezért a hűvös napokra szerezzünk be számukra meleg ruhákat.

 

Hipoallergén kutyafajták - Kis olasz agár
Hipoallergén kutyafajták - Kis olasz agár
Fotó: akc.org

 

6. Kínai meztelen kutya

Ideális választás a kutyaszőrre allergiás gazdiknak, még a hosszúszőrű "púderpamacs" (powderpuff) változata is alig-alig hullatja szőrét. Figyelmes, életvidám kutyák, hűséges, szórakoztató társak, akik odavannak az ember társaságért. Mókás kinézetük miatt nem lehet nem észrevenni őket, azonnal magukra vonják a figyelmünket. Aktivitási szintjük közepes, igénylik a testmozgást, ugyanakkor nagyon élvezik a csendes pihenőket, a családdal töltött meghitt pilanatokat. Könnyen taníthatóak, örömüket lelik a gazdival közös tevékenységekben, legyen szó egy kellemes, laza sétáról, akár kutyás sportokról: az agility, engedelmességi tréning, flyball is jó elfoglaltság számukra. 

Kopasz testrészeinek ápolása fokozott figyelmet igényel, napsütésben könnyen leég, hűvösebb időben pedig könnyen felfázik, megfázik - a kényelmes, meleg ruha beszerzése kötelező.  

 

Hipoallergén kutyafajták - Kínai meztelen kutya
Hipoallergén kutyafajták - Kínai meztelen kutya
Fotó: pinterest.com

 

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a kutyafajták ugyan kevésbé hajlamosítanak allergiás reakcióra, mint társaik, ám 100%-os biztonsággal egyikükről sem lehet kijelenteni, hogy allergiamentes életet élhetünk mellettük. Kellő odafigyeléssel azonban csökkenthetjük a kockázatot az örömteli mindennapokhoz. 

 

 

 


 

További hipoallergén kutyafajtákat ismerhetsz meg alábbi cikkeinkben: 

 

 


 

Forrás: akc.org, iheartdogs.com
Indexkép forrás: akc.org
Cikk első megjelenése: 2017. július 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg Így mosolyog ma gazdijánál a kutya, aki a menhelyen öregedett meg
"A legfontosabb, amit Ginger tanított nekem, talán pont az, hogy sohasem késő újrakezdeni."

5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán 5 hasznos tanács, ha segítőkutyás párossal találkozunk a sétán
Mit tegyünk, és mit ne tegyünk, amikor úgy hozza az élet, hogy a sétán összetalálkozunk egy segítőkutyával és gazdijával?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
30 napos kutyás kihívás – az ötödik feladat - nyolcas a láb körül Hírek - Címlapon
30 napos kutyás kihívás – az ötödik feladat - nyolcas a láb körül
30 napos kutyás kihívás - karácsonyi különkiadás Hírek - Címlapon
30 napos kutyás kihívás - karácsonyi különkiadás