A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!

2022. július 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt? 

Kíváncsiságuk és falánkságuk is alig ismer határokat... Szinte bármibe belekóstolnak, ami elcsábítja orrukat, még olyasmibe is, ami a mi orrunkat (és ízlésünket, gyomrunkat) nagyon is bántja. Elég, ha a kakievésre gondolunk, és bizony ide tartozik például a lovak által hátrahagyott méretes kupac is, aminek kevés kutya képes ellenállni. Kirándulás, túrázás közben viszont ezzel is számolhatunk erdőn-mezőn, ha pedig kifejezetten lovas helyekre látogatunk, garantált a „találkozás”.

 

 

Mitől lehet veszélyes a lótrágya?

 

Kis mennyiségben nem feltétlen okoz gondot, de nem tudhatjuk előre, hogyan reagál majd rá kutyánk szervezete, ezért jobb, ha nem fogyaszt belőle. A haszonállatoknak adott féreghajtó ugyanis olyan vegyszereket tartalmazhat (pl. ivermektin, moxidektin), amelyre érzékeny lehet a kutya. 

Nemcsak lovaknál, de szarvasmarháknál és juhoknál is használják e készítményeket, testméretük miatt azonban jóval nagyobb koncentrációban adják nekik, mint amennyi a kutya számára biztonságos. A hatóanyagok a kezelést követő néhány napban távoznak az állat szervezetéből, s ha ilyenkor eszik a kutya a trágyából, különféle tünetek jelentkezhetnek nála, egy kellemetlen hasmenéstől kezdve egészen a súlyos mérgezésig. Bizonyos kutyafajták esetében jóval magasabb ennek kockázata.

 

 

Ló és kutya - egy barátság kezdete?
Ló és kutya - egy barátság kezdete?
Fotó: horsezz.com

 

 

Mely fajták érzékenyek az ivermektinre?

 

Nagyobb mennyiségű trágya elfogyasztása bármely kutyánál gondot okozhat, egyes fajták azonban olyan génmutációval rendelkeznek, ami miatt egészen kevés trágya is súlyosan megbetegítheti a falánk kutyust. Az ABCB1 gén megléte mellett fokozott a kockázata annak, hogy a kutya szervezetében többféle gyógyszerrel szemben is rezisztencia alakulhat ki („mutidrug resistence protein"). Veszélyeztetett fajták:

 • ausztrál juhászkutya
 • border collie
 • óangol juhászkutya (bobtail)
 • shetlandi juhászkutya
 • skót juhászkutya (rövidszőrű és hosszúszőrű változat)
 • selyemszőrű agár (Silken Windhound, amerikai kutyafajta)
 • hosszúszőrű whippet
 • merle színű pomerániai törpespicc

Az angliai székhelyű Blue Cross non-profit szervezet adatai alapján ide sorolható gyakorlatilag bármely terelő fajta (juhászkutyák, pásztorkutyák, keresztezéseik és keverékeik is), valamint azok a kutyák, akiknek fehér mancsuk van. Ma már számos genetikai teszt elérhető kutyák részére is, így ha valaki tudni szeretné, kedvencénél fokozott-e az ivermektin-mérgezés kockázata, elvégeztetheti a tesztet. (Érdeklődjünk állatorvosunknál ez ügyben.)

 

 

A juhászkutyák és terelő fajták esetében fokozott a lótrágya elfogyasztását követően fellépő mérgezés veszélye
A juhászkutyák és terelő fajták esetében fokozott a lótrágya elfogyasztását követően fellépő mérgezés veszélye
Fotó: Pinterest

 

 

Milyen tünetek esetén kell mérgezésre gondolni?

 

Ha az elfogyasztott trágyában található ivermektin mennyisége eléri azt a határt, amely képes átjutni a vér-agy gáton, a mérgezés idegrendszeri tünetek formájában mutatkozhat meg:

 • koordinálatlan mozgás, a kutya botladozik, elesik
 • kitágult pupillák
 • megváltozott viselkedés, zavartság
 • bágyadtság, levertség
 • fokozott nyálzás
 • hányás
 • látásproblémák, vakság
 • tremor
 • rohamok
 • kóma

Mindezek ellenére az ivermektint gyakran használják különböző betegségek, például szívférgesség, rühesség, szőrtüszőatkásság (Demodicosis) terápiájában. Megfelelő adagolás mellett minimális az esélye a fenti tünetek kialakulásának.

Bízzuk állatorvosunkra a beteg kutya kezelését, és mindig pontosan tartsuk be az előírásait!

 

 

A lótrágyából sok kutya örömmel csemegézne
A lótrágyából sok kutya örömmel csemegézne, de jobb, ha nem teszi
Fotó: equimed.com

 

 

Mi számít mérgező mennyiségnek?

 

Érzékeny kutyáknál ez a mennyiség mindössze 100 µg/ttkg *, míg a többieknél 2000 µg/ttkg-nál húzták meg a határt. Ha ennél több jut a kutya szervezetébe, már észlelhetjük a tüneteket. (*µg = mikrogramm, 1 mg = 1000 µg)

 

Egy 15 kilós kutya esetében valamivel több, mint 300 gramm trágya elfogyasztása mérgezést okozhat, míg egy génmutációval nem rendelkező kutyának ennél jóval nagyobb mennyiség árthat meg (15 kg testsúlynál ez kb. 6.5 kg lótrágya), amennyit nemhogy egyszerre, de több alkalommal is képtelen lenne megenni. Ha hosszabb időn át rendszeresen fogyaszt lótrágyát egy nem-érzékeny kutya, azt viszont megérezheti szervezete.

 

Az alábbi oldalon részletes táblázatot találhatunk az elfogyasztott trágya mennyisége és a kutya testtömegének viszonylatában >>> Equimed.com

 

 

Mindig tartsuk szemmel kutyánkat, ha lovak körül járunk vele
Mindig tartsuk szemmel kutyánkat, ha lovak körül járunk vele
Fotó: bluecross.org.uk

 

 

Mit tegyek, ha fenti tüneteket tapasztalom a kutyámon?

 

Ha nemrégiben evett trágyát, vagy gyanítható, hogy fennáll ennek lehetősége, és a mérgezés jeleit mutatja, mielőbb vigyük állatorvoshoz! Szakszerű ellátás nélkül ugyanis rövid időn belül életveszélyes állapotba kerülhet a kutya – ne várjunk vele!

Az ivermektin-mérgezésnek nincsen ellenszere, magától nem fog kiürülni a szervezetéből, nem fog „elmúlni” a baj. Bízzuk állatorvosra kezelését!

 

 

Mit tegyek, hogy a kutyám ne egyen trágyát?

 

Tanítsuk meg neki a Hagyd! szót, melyet olyan esetekben használunk, amikor szeretnénk, hogy valamit elkerüljön, ne is foglalkozzon vele. Befogadásától kezdve gyakorolhatjuk szinte bármivel, amit például nem szeretnénk, hogy megrágjon (cipő, papucs, bútor, stb.) vagy beleegyen valamibe (macskakaki, dög, stb.).

Ahhoz, hogy valóban megértse, mit kérünk tőle, sokszor, sokféle helyzetben érdemes gyakorolni – a helyes tanításhoz és gyakorláshoz kérjük tapasztalt kutyatréner segítségét!

 

Ne feledjük: bármennyire is jól megy már a tanulás, bármilyen ügyesen is végrehajtja a kutya, ha olyan helyen sétálunk, ahol lovak, szarvasmarhák, juhok, stb. ürüléke lehet a földön (erdei ösvény, legelő, lovasfarm, istálló, állattelep, stb.), járjunk nyitott szemmel, hogy előbb észrevegyük a „csapdát”, mint kedvencünk. Ha kérésünkre otthagyja, dicsérjük meg, és sétáljunk tovább. 

 

 

 

Forrás: bluecross.org.uk, equimed.com
Indexkép forrás: bluecross.org.uk

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Kutyásokat érintő korlátozások jönnek – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája
Ahogy minden tavasszal, idén is ebzárlatot rendelnek el több megyében a rókák veszettség ellni vakcinázása miatt.

Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége Kutya az állatorvosnál – A szűrővizsgálatok jelentősége
A rutin tesztek segítségével fontos információkat kaphatunk kedvencünk egészségi állapotáról. Melyeket ajánlatos elvégeztetni?

Utolsó útjára kísérték Kaya-t, a rendkívüli segítőkutyát Utolsó útjára kísérték Kaya-t, a rendkívüli segítőkutyát
Kaya-t, a segítőkutyát, aki a PTSD (poszttarumás stressz szindróma) kezelésének és a veteránok egészségének szeretett nagyköveteként szolgált, tavaly rákkal diagnosztizálták. A német juhász kutyát életének nyolcadik évében sajnos el kellett altatni – nyilatkozta lesújtott gazdája és társa Cole Lyle a CNN-nek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megható mesekönyv(ek) az állatvédelemről Hírek - Címlapon
Megható mesekönyv(ek) az állatvédelemről
Belopózott az esküvőre a kóbor kutya – így talált életre szóló otthonra Hírek - Címlapon
Belopózott az esküvőre a kóbor kutya – így talált életre szóló otthonra