A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Problémás kutyából filmcsillag - így lett világhírű Pal, a skót juhászkutya Lassie szerepében

2023. október 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Lassie kutyust mindenki szereti. De ki is volt valójában az eb, aki eljátszotta a filmvásznon?



 

Pal, a skót juhászkutya volt az első, aki életre keltette Lassie-t a filmvásznon. Eric Knight angol regényíró, novellista egyik leghíresebb művének főhőse a mai napig óriási hatással van a kutyabarátokra. Aligha akad olyan, aki ne ismerné Lassie, a páratlan képességekkel rendelkező collie fordulatos történetét. Megszemélyesítője, a Pal nevű kutya azonban legalább ilyen csodálatot érdemel.

 

Kaliforniában született 1940. június 4-én, és már fiatal korában reflektorfénybe kerülhetett – hála a „problémás viselkedésének”. 8 hónapos volt, amikor gazdája, Howard Peck állattréner Hollywood-ba vitte Palt, hogy egy barátja segítségét kérje a kutya szüntelen ugatása és motorbicikli-kergetése miatt. Előbbiről sikerült leszoktatni, de a motorok továbbra is elvonták a növendék collie figyelmét.

 

 

Lassie és kisgazdája, Jeff, azaz Pal és Roddy McDowell
Lassie és kisgazdája, Jeff, azaz Pal és Roddy McDowell a Lassie hazatér című film egyik jelenetében
Fotó: dogs-in-history.blogspot.com

 

 

Gazdája elkeseredésében lemondott róla, így Rudd Weatherwax állatrénerre hagyta a kutyát, ő azonban továbbadta egy barátjának. Ekkor jutott tudomására, hogy Eric Knight regényét megfilmesítik, és Lassie szerepére keresnek egy ebet.

 

1943-at írunk, és Weatherwax-nek volt egy sejtéje. Visszavette Palt, és elvitte a szereplőválogatásra, melyen több mint 1500 kutya jelent meg. Több dolog miatt is elutasították: nem szerettek volna kan kutyát, na meg túl nagyok voltak a szemei, a feje túl lapos, és a homlokától orráig futó fehér minta sem tetszett nekik. Így hát egy díjnyertes collie szukát választottak ki, Pal pedig egyike lett a kaszkadőr kutyáknak.

 

 

Pal, a skót juhászkutya és Lassie csillaga a Hollywoody hírességek sétányán
Pal, a skót juhászkutya és Lassie csillaga a Hollywoody hírességek sétányán
Fotó: Facebook/FayeRogersAnimalCommunicator - hometownstohollywood.com

 

 

Nemsokára azonban váratlan fordulat következett be: az egyik forgatási jelenetben egy megáradt folyóból kellett kiúsznia a kutyának. Kapóra jött, hogy Kaliforniában épp ekkor öntött ki a San Joaquin-folyó, ám „Lassie” ódzkodott attól, hogy a hullámok közé vesse magát. Pal, a pótlék azonban jelen volt, és szó nélkül teljesítette a feladatot: bement a vízbe, úszott, majd kiküzdötte magát a partra, és leheveredett a földre anélkül, hogy megrázta volna magát.

 

Ez komoly teljesítmény, hiszen úszás, fürdés után a kutya első dolga, hogy megrázza magát, ösztönös cselekedet ez. S ha ez még nem elég, az oldalán heverve kellett kúsznia a földön, mígnem kifulladva elterült és mozdulatlanná dermedt.

 

 

Pal és gazdája, a hollywood-i állattréner Rudd Weatherwax
Pal és gazdája, a hollywood-i állattréner Rudd Weatherwax
Fotó: hometownstohollywood.com

 

 

Pal tökéletesen megugrotta ezt a borzasztóan nehéz feladatot, és az eredeti elképzelés szerint 5 felvétel helyett, egyetlen snittben fel tudták venni az egészet. A csuromvizes kutya teljesen lenyűgözte a rendezőt és a stábot, így megkapta Lassie szerepét, és az addig eltelt hat hét során leforgatott jeleneteket is újra felvették vele.

 

Ez a lehetőség nemcsak a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyártó cégnek hozta meg a sikert, de Pal kutyus is bebiztosíthatta magát a rákövetkező évekre. Hat további Lassie-filmben játszhatta el a hűséges, szeretnivaló barátot a 40-es évek közepétől az 50-es évek elejéig. Később országos turnéra indult, és az Egyesült Államok számos pontján köszöntötte az embereket Lassie-ként különböző felvonulásokon, búcsúkon és rodeos rendezvényeken.

 

 

Az öt Lassie - Pal kutya és családja 1954-ben
Az öt Lassie - Pal kutya és családja 1954-ben
Balról jobbra: Pal (az eredeti Lassie), a fiatal Laddie, Lassie, az idős Laddie és Lassie Jr. 
Mind az öten eljátszották Lassie szerepét a 22 évig futó sorozatban.
Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images

 

 

1954-ben, ekkor már 14 évesen újra a kamerák elé lépett, amikor is leforgatták a Lassie kalandjairól szóló sorozat első két részét. Ezután visszavonult a szerepléstől, és boldogan töltötte nyugdíjas éveit a Weatherwax-ranchen, családja körében. 1958. június 18-án, két héttel 18. születésnapját követően szenderült örök álomra.

 

Pal kivételes karrier futott be, Lassie szerepének köszönhetően örökre beírta magát a filmtörténetbe; utódjai pedig egészen 1992-ig jelenítették meg a végtelenül okos és kedves skót juhászkutyát.

 

Lassie csillaga méltán ragyog a Hollywoodi hírességek sétányán. Pal történetét pedig kiképzője és gazdája, Rudd Weatherwax egy könyvben örökítette meg. 

 

 

A filmbéli Lassie és Pal története gazdája, Rudd Weatherwax tollából
A filmbéli Lassie és Pal története gazdája, Rudd Weatherwax tollából
Fotó: hometownstohollywood.com

 

Forrás: hometownstohollywood.com
Indexkép forrás: Facebook/FayeRogersAnimalCommunicator - theconversation.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Négylábú védelmezőjének hála újra mosolyog a szívbeteg kisfiú Négylábú védelmezőjének hála újra mosolyog a szívbeteg kisfiú
A hűséges kutyus mindig szemmel tartja kis barátját, hogy érezhesse, biztonságban van, vigyáznak rá.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek
Kétszáznál is több négylábú jelent meg a Mancs őrjárat – A szuperfilm első nyilvános bemutatóján.

10 napon át várt a hűséges kutya a kórház bejárata előtt, hogy újra láthassa gazdiját 10 napon át várt a hűséges kutya a kórház bejárata előtt, hogy újra láthassa gazdiját
Nem tudhatta, hogy apukája már nem fog visszatérni hozzá. Ő mégis várt. Még a szakadó esőben is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében Hírek - Címlapon
Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében
Szokatlan kéréssel fordult a kisdiák a tanárához a kutyája kapcsán Hírek - Címlapon
Szokatlan kéréssel fordult a kisdiák a tanárához a kutyája kapcsán