A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Problémás kutyából filmcsillag - így lett világhírű Pal, a skót juhászkutya Lassie szerepében

2023. október 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Lassie kutyust mindenki szereti. De ki is volt valójában az eb, aki eljátszotta a filmvásznon? 

Pal, a skót juhászkutya volt az első, aki életre keltette Lassie-t a filmvásznon. Eric Knight angol regényíró, novellista egyik leghíresebb művének főhőse a mai napig óriási hatással van a kutyabarátokra. Aligha akad olyan, aki ne ismerné Lassie, a páratlan képességekkel rendelkező collie fordulatos történetét. Megszemélyesítője, a Pal nevű kutya azonban legalább ilyen csodálatot érdemel.

 

Kaliforniában született 1940. június 4-én, és már fiatal korában reflektorfénybe kerülhetett – hála a „problémás viselkedésének”. 8 hónapos volt, amikor gazdája, Howard Peck állattréner Hollywood-ba vitte Palt, hogy egy barátja segítségét kérje a kutya szüntelen ugatása és motorbicikli-kergetése miatt. Előbbiről sikerült leszoktatni, de a motorok továbbra is elvonták a növendék collie figyelmét.

 

 

Lassie és kisgazdája, Jeff, azaz Pal és Roddy McDowell
Lassie és kisgazdája, Jeff, azaz Pal és Roddy McDowell a Lassie hazatér című film egyik jelenetében
Fotó: dogs-in-history.blogspot.com

 

 

Gazdája elkeseredésében lemondott róla, így Rudd Weatherwax állatrénerre hagyta a kutyát, ő azonban továbbadta egy barátjának. Ekkor jutott tudomására, hogy Eric Knight regényét megfilmesítik, és Lassie szerepére keresnek egy ebet.

 

1943-at írunk, és Weatherwax-nek volt egy sejtéje. Visszavette Palt, és elvitte a szereplőválogatásra, melyen több mint 1500 kutya jelent meg. Több dolog miatt is elutasították: nem szerettek volna kan kutyát, na meg túl nagyok voltak a szemei, a feje túl lapos, és a homlokától orráig futó fehér minta sem tetszett nekik. Így hát egy díjnyertes collie szukát választottak ki, Pal pedig egyike lett a kaszkadőr kutyáknak.

 

 

Pal, a skót juhászkutya és Lassie csillaga a Hollywoody hírességek sétányán
Pal, a skót juhászkutya és Lassie csillaga a Hollywoody hírességek sétányán
Fotó: Facebook/FayeRogersAnimalCommunicator - hometownstohollywood.com

 

 

Nemsokára azonban váratlan fordulat következett be: az egyik forgatási jelenetben egy megáradt folyóból kellett kiúsznia a kutyának. Kapóra jött, hogy Kaliforniában épp ekkor öntött ki a San Joaquin-folyó, ám „Lassie” ódzkodott attól, hogy a hullámok közé vesse magát. Pal, a pótlék azonban jelen volt, és szó nélkül teljesítette a feladatot: bement a vízbe, úszott, majd kiküzdötte magát a partra, és leheveredett a földre anélkül, hogy megrázta volna magát.

 

Ez komoly teljesítmény, hiszen úszás, fürdés után a kutya első dolga, hogy megrázza magát, ösztönös cselekedet ez. S ha ez még nem elég, az oldalán heverve kellett kúsznia a földön, mígnem kifulladva elterült és mozdulatlanná dermedt.

 

 

Pal és gazdája, a hollywood-i állattréner Rudd Weatherwax
Pal és gazdája, a hollywood-i állattréner Rudd Weatherwax
Fotó: hometownstohollywood.com

 

 

Pal tökéletesen megugrotta ezt a borzasztóan nehéz feladatot, és az eredeti elképzelés szerint 5 felvétel helyett, egyetlen snittben fel tudták venni az egészet. A csuromvizes kutya teljesen lenyűgözte a rendezőt és a stábot, így megkapta Lassie szerepét, és az addig eltelt hat hét során leforgatott jeleneteket is újra felvették vele.

 

Ez a lehetőség nemcsak a Metro-Goldwyn-Mayer filmgyártó cégnek hozta meg a sikert, de Pal kutyus is bebiztosíthatta magát a rákövetkező évekre. Hat további Lassie-filmben játszhatta el a hűséges, szeretnivaló barátot a 40-es évek közepétől az 50-es évek elejéig. Később országos turnéra indult, és az Egyesült Államok számos pontján köszöntötte az embereket Lassie-ként különböző felvonulásokon, búcsúkon és rodeos rendezvényeken.

 

 

Az öt Lassie - Pal kutya és családja 1954-ben
Az öt Lassie - Pal kutya és családja 1954-ben
Balról jobbra: Pal (az eredeti Lassie), a fiatal Laddie, Lassie, az idős Laddie és Lassie Jr. 
Mind az öten eljátszották Lassie szerepét a 22 évig futó sorozatban.
Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images

 

 

1954-ben, ekkor már 14 évesen újra a kamerák elé lépett, amikor is leforgatták a Lassie kalandjairól szóló sorozat első két részét. Ezután visszavonult a szerepléstől, és boldogan töltötte nyugdíjas éveit a Weatherwax-ranchen, családja körében. 1958. június 18-án, két héttel 18. születésnapját követően szenderült örök álomra.

 

Pal kivételes karrier futott be, Lassie szerepének köszönhetően örökre beírta magát a filmtörténetbe; utódjai pedig egészen 1992-ig jelenítették meg a végtelenül okos és kedves skót juhászkutyát.

 

Lassie csillaga méltán ragyog a Hollywoodi hírességek sétányán. Pal történetét pedig kiképzője és gazdája, Rudd Weatherwax egy könyvben örökítette meg. 

 

 

A filmbéli Lassie és Pal története gazdája, Rudd Weatherwax tollából
A filmbéli Lassie és Pal története gazdája, Rudd Weatherwax tollából
Fotó: hometownstohollywood.com

 

Forrás: hometownstohollywood.com
Indexkép forrás: Facebook/FayeRogersAnimalCommunicator - theconversation.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek
Kétszáznál is több négylábú jelent meg a Mancs őrjárat – A szuperfilm első nyilvános bemutatóján.

10 napon át várt a hűséges kutya a kórház bejárata előtt, hogy újra láthassa gazdiját 10 napon át várt a hűséges kutya a kórház bejárata előtt, hogy újra láthassa gazdiját
Nem tudhatta, hogy apukája már nem fog visszatérni hozzá. Ő mégis várt. Még a szakadó esőben is.

Paul McCartney és felesége örökbefogadott egy kölyökkutyát Paul McCartney és felesége örökbefogadott egy kölyökkutyát
„Életre szóló családot szeretnénk neki adni.”

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében Hírek - Címlapon
Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében
Szokatlan kéréssel fordult a kisdiák a tanárához a kutyája kapcsán Hírek - Címlapon
Szokatlan kéréssel fordult a kisdiák a tanárához a kutyája kapcsán