A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szeretlek - Nagyot dobban kutyád szíve, ha ezt hallja Tőled

2021. augusztus 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy kutatás szerint ez az egyszerű, ám annál mélyebb jelentéssel bíró szó közel 50%-kal is megemelheti kedvencünk szívverését. Tudj meg többet!Hogyan is lehetséges ez? Hiszen a kutyánkkal folytatott beszélgetés, már ami a szavakat jelenti, legtöbbször egyoldalú. Persze reagálhat rá nyüszögéssel, vakkantással, dörmögéssel, sőt, egy-egy kérdésre még a fejét is elfordíthatja, de valójában nem tudja elmondani, mit érez. Mégis értenek és megértenek bennünket, érzelmeink egy hullámhosszra kerülhetnek egymáséval. Egy különleges szónak pedig különleges hatása van nemcsak ránk, hanem kedvenceinkre is.

 

Szeretlek. Írhatnánk felkiáltójellel is, attól függően, hogy békés, nyugodt vagy éppen túlcsorduló érzelmeink kifejezéseként ejtjük ki. Egy tanulmány során e szó varázslatos hatását mérhető formába öntötték.

 

A kutyák jótékony hatása felülmúlhatatlan - A szeretet oda-vissza működik
A kutyák jótékony hatása felülmúlhatatlan - A szeretet oda-vissza működik
Fotó: metamorphosis.com

 

A résztvevő kutya-gazdi párosoknak egyetlen feladatot adtak: különféle helyzetekben mondják ezt a szót kedvencüknek. Emellett az ebek olyan nyakörvet viseltek egy héten át, mely szívritmusukat mérte, a kapott adatokat pedig eltárolta.  A nyugalmi helyzetben mért pulzus átlagosan 67 BPM volt percenként (beats per minute = percenkénti ütésszám). Ám amikor meghallották e bűvös szót a gazdi szájából, pulzusuk megugrott: átlagosan 98 BPM-et mértek.

 

Ezzel párhuzamosan viszont a szív arra is reagált, amikor a kutyák kedvességet, békés szeretgetést kaptak a gazdiktól: pulzusuk átlagban 57 BPM-re állt be, ami nagyjából 23%-os csökkenést jelent. Van abban valami megfoghatatlan, ahogy a szív megdobban a Szeretlek szó hallatán, majd megnyugszik a csendes összebújás közben.

 

Szeretlek! – Nagyot dobban kutyád szíve, ha ezt hallja Tőled
Szeretlek! – Nagyot dobban kutyád szíve, ha ezt hallja Tőled
Fotó: Getty

 

Tény, hogy a résztvevők alacsony száma miatt a tanulmány inkább iránymutató, mintsem, hogy tudományos magasságokban értekezzen. Annyi azonban bizonyos – és ezt bármelyik, a kedvencével szeretetteljes kapcsolatot ápoló gazdi elmondhatja –, hogy mindenféle bizonyíték nélkül is tudjuk: kedvencünk megért minket, és valamiképpen azt is érti, amit mondunk neki. Egyúttal képes arra, hogy befogadja, értékelje a szeretetét, és kifejezze irányunkban szeretetét, a maga módján természetesen:
 

  • odabújik hozzánk
  • mancsát nyújtja vagy odadugja fejét szívünkhöz
  • üdvözöl, amikor hazaérkezünk
  • puszit ad, megnyalja a kezünket
  • játszani hív, és féltett kincseit is megosztja velünk
  • pocaksimit kér
  • segítséget, útmutatást kér tőlünk, ha valamit nem ért, nem tud megoldani
  • menedékért fordul hozzánk, amikor fájdalma van, fél vagy csak nem érzi jól magát
  • … és így tovább.

A tanulmányban nemcsak a kutyák, hanem a gazdik szívritmusát is mérték. Vérnyomásuk átlagosan 10%-kal emelkedett, amikor kedvencüket nézték. Tudvalévő, hogy a kutyák társasága, barátsága megannyi jótékony hatással bír ránk, mind fizikai, mind mentális és érzelmi értelemben. A magas vérnyomás kiegyensúlyozása, a koleszterinszint csökkenése csupán néhány a testünkben végbemenő változások közül, melyeket kutyánknak köszönhetünk. Gyógyítanak minket!

 

Csendes összebújás, békés pillanatok - A kutya is értékeli
Csendes összebújás, békés pillanatok - A kutya is értékeli
Fotó: dailypaws.com

 

Lelkünkkel is törődnek: általuk kevésbé érezzük magunkat magányosnak, elszigeteltnek, és szorongásunk is mérséklődik, hiszen ők ott vannak mellettünk, és szó szerint kirángatnak a szürke hétköznapokból. Több testmozgás, új helyek felfedezése, új tevékenységek kipróbálása kutyánk társaságában még ahhoz is hozzásegíthet, hogy másokkal találkozzunk, és barátokat szerezzünk. És mint tudjuk, kedvencünkről vég nélkül tudnánk mesélni – ennél jobb közös témát aligha találhatunk, legalábbis vérbeli kutyásként. :)

 

Tudományosan bizonyított az is, hogy négylábú barátunk közelsége, a meghitt pillanatok, amikor megsimogatjuk, megdögönyözzük, vagy csak mélyen belenézünk egymás szemébe, megnöveli szervezetünkben az oxitocin szintjét; a kettőnk közötti lévő erőteljes érzelmi kötődés és biztonságos alapokon nyugvó kapcsolat szeretethormonja ez. Mondjunk hát köszönetet kutyánknak mindazért a csodáért, mellyel bearanyozza mindennapjainkat! Mondjuk el neki azt is, hogy szeretjük – érteni, érezni fogja.

Forrás: greenmatters.com
Indexkép forrás: Getty

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau Kutyák a történelemben: Sigmund Freud és Jofi, a csau csau
Magánéletében és hivatásában is hűséges társra talált egy kedves szőrmók személyében.

A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után A kutyák is átélhetik a runner's high érzését futás után
Ha szeretsz futni, és megtapasztaltad már azt az euforikus boldogságot, ami egy-egy kiadósabb edzés után elöntheti az embert, talán nem ér váratlanul, ha azt állítjuk, hogy négylábú barátainknál sem ritka a jelenség. Mi okozza és mire kell figyelni, ha kedvencünkkel együtt futnánk?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára
Hála a tündéri kutyusnak mindenkinek jobb kedvvel folytatódik a napja, aki összefut vele munkába vagy épp hazafelé menet a vonaton. Lássuk be! Minden járatra kellene egy ilyen csodás hangulat-felelős!

10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk 10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk
Vannak azonban a szeretetnek olyan kifejezési módjai, ami emberek között rendben van, a kutyák viszont nem szeretik, de a gazdájuk iránti odaadásból mégis eltűrik. Aztán olykor, ha túlmegyünk egy ponton, akkor bizony odakapnak. Sok ember pedig ilyenkor meglepődik és nem is érti, hogy miért történt a baleset. Rosszabb esetben pedig a kutyát hibáztatják. Nézzünk meg néhány ilyet.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van! Hírek - Címlapon
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van!
Elnézést, csak meleg van… Hírek - Címlapon
Elnézést, csak meleg van…