A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért páratlan a kutya és gazdi között kialakuló kapcsolat?

2020. október 10., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Lelkesen köszönt minket, mindig kapható egy kis játékra és akkor is mellettünk van, amikor vigaszt keresünk. Csillogó tekintetéből szeretet árad, megnyugtató jelenléte csodálatos támasz.



Az emberek és kutyák közötti kapcsolat az idők során hihetetlenül erőssé vált, mai napig foglalkoztat minket, miért és hogyan is alakulhatott így. A folyamat jelenlegi ismereteink alapján meglehetősen régen, közel 30.000 évvel ezelőtt kezdődhetett. Szelídített állatból szeretett kedvencek lettek, társainkká váltak a kutyák. Bárki, akinek valaha is volt kutyája, jól tudja, hogy e csodálatos élőlények képesek feltétel nélkül szeretni, ami rejtélyes módon hasonló a szülők és gyermekeik közötti szoros kötelékhez.

 

Megérzik hangulatunkat, ügyesen értelmezik arckifejezéseinket is: a nedves nózi gyengéd bökdösése vagy kezünk megnyalása szinte magától értetődően, lényük legmélyéről jön, amikor rosszkedvünk van vagy szomorúak vagyunk. A kutya-gazdi kapcsolat erejének egyik legszembetűnőbb jele pedig az, ahogy négylábú pajtásunk lelkesen köszönt minket minden egyes alkalommal, amikor hazaérkezünk. Még akkor is, ha csupán pár percig voltunk távol.

 

Több dolgot is jelezhet, ha a kutya hirtelen bújóssá válik
Hiányoztunk neki vagy csak szeretetét fejezi ki így? Több dolgot is jelezhet, ha a kutya hirtelen bújóssá válik
Fotó: stocksy.com

 

A kutyák az érzelmeinkben, hangulatunkban bekövetkező legapróbb változásokat is képesek észrevenni, de még a macskák is, akik függetlenebb jellemük ellenére is ragaszkodnak családjukhoz és megannyi szeretettel tudják elhalmozni gazdáikat.  

 

Ha belenézünk kutyánk szemébe, tanulmányok szerint megnövekszik a szervezetünkben termelődő oxitocin szintje. Ez a hormon fontos szerepet játszik a társas kötődésben, így az anya-gyermek közötti kapcsolat kialakulásában és elmélyülésében is. Nem létezik olyan mesterséges dolog, amellyel helyettesíthetnénk az érzés tiszta mivoltát. A kutya az egyetlen faj, amely a gyermekekhez hasonlóan az emberhez fordul támogatásért és útmutatásért, ha megijed valamitől, szorong vagy fél. Örömében pedig boldogan szalad elénk, amikor megpillant minket.

 

Feltételek nélküli kapcsolat gazdi és kutyája között - csak rajtunk múlik
Feltételek nélküli kapcsolat gazdi és kutyája között - csak rajtunk múlik
Fotó: Pinterest

 

Az is bebizonyosodott, hogy az egyetlen faj, amely aktívan keresi a szemkontaktust az emberrel és tényleg velünk, mellettünk akar lenni. A macskánk is odajön hozzánk, ha nem érzi jól magát, és azt is kifejezi, amikor örül nekünk: elégedettségüket közvetíthetik felénk dorombolással, kedves nyávogással, dörgölőzéssel és gondos nyalogatással.

 

A kiskedvencek szeretetet és érzelmi támaszt nyújtanak a gazdinak, szinte gyógyító hatással bírnak. Egy kutya, macska, nyúl, de még egy ló simogatása is csökkenti a vérnyomást, és segít megbirkózni a stresszel, nehéz helyzetekkel. Érzéseink viszonzásra lelnek, mivel közelségünk, megnyugtató érintésünk terápiás hatással bírhat kedvenceinkre, akkor is, ha valami miatt nem érzik jól magukat.

 

Idős korban egy kutya szeretetteljes társasága segíthet leküzdeni a magányt
Idős korban egy kutya szeretetteljes társasága segíthet leküzdeni a magányt
Fotó: Pinterest

 

A társállatok barátságot kínálnak mindazoknak, akik magányosnak érzik magukat, egyedül élnek, betegséggel küzdenek, de az időseknek is rengeteget segíthet egy házikedvenc szeretetteljes jelenléte, kedveskedése. Legjobb barátai lehetnek azoknak is, akik nehezen illeszkednek be a társadalomba, nehezen értetik meg magukat másokkal. Egy türelmes kutya vagy macska társasága például az autista gyermekeknek is segítő mancsot jelenthet, ahogy gyengéden megmutatják nekik a saját kis bezárt, elszigetelt világukon túli csodákat. A kisállatok szeretete a szorongásos problémák és depresszió tüneteit is enyhítheti, segít felfedezni az élet apró örömeit.

 

A kutyák a jelenben élnek, és ha jól figyelünk rájuk, sokat tanulhatunk tőlük, meghallhatjuk szívük szavát.

Forrás: independent.co.uk
Indexkép forrás: stocksy.com
Cikk első megjelenése: 2020. július 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta JULIUS-K9 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy mentett kutya segíti a tudósokat az orkák megmentésében Hírek - Címlapon
Egy mentett kutya segíti a tudósokat az orkák megmentésében
Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre Hírek - Címlapon
Csodálatos hatással bír a fogatlan, idős kutyus a fogászatra látogató páciensekre