A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?

2020. szeptember 13., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Van, aki szereti a kutyapuszit és van, aki a gondolatától is irtózik. Mit gondolhatnak erről kutyáink? Értik-e, ha puszit adunk nekik, és egyáltalán szeretik-e?A puszi az emberi szeretetteljes érzések kifejezésének elfogadott formája. Így értelmet nyer az is, hogy kutyáink iránt érzett szeretetünket néha-gyakran puszikkal fejezzük ki. De nem mindegyik eb van oda érte. Gondoljunk csak barátainkra, családtagjainkra, kedvesünkre – eltérő személyiségük eltérő szeretetnyelvet* takarhat. Van, aki inkább szavakkal fejezi ki, van, aki érintéssel és van, aki kedves cselekedetekkel, szívességekkel. Hasonló lehet kedvenceink esetében is.

 

Ahogy mi is különbözünk egymástól tulajdonságainkban, úgy kutyáinkról is elmondható, hogy egyesek szívesebben és sűrűbben kedveskednek gazdájuknak, barátaiknak. Gondoljunk bele, hogyan is reagál kedvencünk, ha megpusziljuk: tüstént visszapuszil és heves farokcsóválásba kezd? Vagy csendben marad, esetleg elhúzódik? Azok az ebek, akik nem szoktak hozzá az emberi érintéshez vagy bántalmazáson estek át, akár fenyegetésnek is vélhetik.

 

Olvassunk a testbeszédből

 

Szerencsére könnyű dolgunk van, ha azt szeretnénk megállapítani, kedvencünk szereti-e a kedveskedés e formáját. Otthon, nyugodt helyzetben álljunk meg egy pillanatra, tegyük félre az olvasnivalót vagy halkítsuk le a tévét, rádiót és adjunk egy puszit a kutyánknak. (Fontos, hogy ébren legyen, mert ha mélyen alszik, váratlanul is reagálhat arra, ha hirtelen felébresztik!) Nézzük meg reakcióját. Ha éber, figyel ránk, válaszként visszanyal vagy csóválja a farkát, akkor bizony nyert ügyünk van. 

 

Elfogadhatja a kutya az emberi puszit, ha összekapcsolta a szeretet, kötődés érzésével
Elfogadhatja a kutya az emberi puszit, ha összekapcsolta a szeretet, kötődés érzésével
Fotó: Pinterest

 

Észrevehetjük azt is, hogy felugrik és megpróbálja megnyalni kezünket, arcunkat, vagyis saját nyelvén fejezi ki szeretetét. Izgatottá is válhat, jókedvében körbe-körbe szaladgálhat, mintha rájött volna az öt perc. Mások inkább nyugodtan, mélyen belebámulnak a gazdi szemébe, ami a bizalom és a kötődés jele.

 

Azt azonban nem árt észben tartani, hogy minden kutyának más-más az egyénisége, és nem mindegyikük fogadja kitörő örömmel a közeledést. Ha éppen egy mentett kutya örökbefogadásán gondolkozunk, ne a puszival kezdjük az ismerkedést! Ez a gesztus ismeretlen és ezért ijesztő is lehet a kutya számára! Hagyjuk, hogy megszaglásszon, orrával fedezzen fel minket, majd gondozója útmutatásával ismerkedjünk szép lassan, a kutya ütemében. Még a kölyökkutyáknak is furcsa lehet elsőre a puszi, hiszen egy ismeretlen óriási fej és száj közelít felé (ki tudja, milyen szándékkal?!), de ahogy rájönnek, hogy nincs mitől tartaniuk, egy idő után valószínűleg már alig tudunk majd szabadulni a bájos kölyökpusziktól.

 

Érti a kutya a puszit?

 

Manapság egyre többen kezeljük kutyánkat családunk fontos, megbecsült tagjaként. Ennek részeként pedig nemcsak alapvető igényeiről gondoskodunk (táplálék, víz, biztonságos otthon, testmozgás, stb.), hanem figyelmet és szeretetet is nyújtunk nekik. Az évszázadok során szociális érzékenységük hihetetlenül finomodott, ahogy megtanulták felismerni az ember által adott jeleket, így kommunikációs készségeik tárháza is bővült. Ha megtanulják, hogy a puszit kellemes, gyengéd hang és érintés, simogatás követi, e gesztust összekapcsolják a boldogság és öröm érzésével.

 

A fiatal kutyák gyakrabban nyalogatják idősebb társaik száját
A fiatal kutyák gyakrabban nyalogatják idősebb társaik száját
Fotó: Pinterest

 

Miért nyalogatnak a kutyák?

 

A kutyák másként kommunikálnak, mint az emberek. Üdvözlésnél mi kézfogást és bensőségesebb viszony esetén ölelést, puszit használunk, bundás barátainknál azonban a puszi egy másik formáját láthatjuk: megnyalogatják egymás száját, pofiját, ilyenkor endorfin szabadul fel a testükben. Részükről ez ösztönös viselkedés, ami születésüktől fogva beléjük van kódolva. A gondoskodó mamakutya tisztogatás céljából és az emésztés, ürítés elősegítésére is megnyalogatja kicsinyeit, felmelegíti őket, ha fáznak. Ahogy cseperednek, a kicsik nemcsak mamájukat, hanem egymást is elkezdik felfedezni érzékeik által: szaglásuk, látásuk, hallásuk és a tapintás mellett ízlelésük segítségével is rengeteg információt szereznek környezetükről. A mamakutya szájának lelkes nyalogatásával még élelemhez is juthatnak, ahogy visszaöklendezi nekik az előemésztett gyomortartalmát. Így tanulják meg azt is, milyen táplálékot fogyaszt mamájuk.

 

A nyalogatás a mama és az alomtestvérek közötti szeretet jele is lehet, későbbiekben ebbe a körbe kerülnek bele a kutyához közel álló emberek (gazdik, ismerősök), és állati barátaik is. Az embertől kapott puszi bár nem ugyanaz, mint a nyalogatás, de talán ez áll legközelebb hozzá, amit a kutya is érteni fog. Persze kutyánként változó, hogyan reagál rá, egy kölyök például még nem biztos, hogy felismeri, de ahogy idősödik, megtanulja összekapcsolni az embertől kapott puszit a szeretettel. A maga módján viszonozhatja kedvességünket alábbiakkal:

 • farokcsóválás
 • éber, figyelmes tekintet
 • kíváncsian oldalra billenti a fejét
 • megnyalogatja kezünket vagy arcunkat
 • izgatottan viselkedik, mint aki fel van dobva
 • felugrál és/vagy örömében fel-alá szaladgál
 • odabújik a gazdihoz vagy megbökdösi nózijával, mancsával
Érti a kutya az emberi puszit, és ha igen, vajon szereti
Érti a kutya az emberi puszit, és ha igen, vajon szereti?
Fotó: iheartdogs.com

 

A kutyapuszi többféle jelentést hordozhat

 

A szájnyalogatás tehát a kommunikációjuk természetes része. Láthatjuk ismerkedés közben, ahogy a fiatalabb kutya alázatosan megnyalogatja az idősebb ajkait, és bizony mi sem maradunk ki a jóból: ha kutyánkkal egy szintre kerül a fejünk, számíthatunk a nyálas köszöntésre.  Az ASPCA örökbefogadási központ állatviselkedési tanácsadója szerint a puszi változó jelentéssel bírhat:

 • Kedveskedést fejezhet ki, ha hosszú, nyálas (szinte beborítja a fejünket, nyakunkat, vagyis ahol csak ér), és a kutya közben csóvál, szinte riszálja a testét, akár még jólesően dünnyög is hozzá
 • A száj környékének megnyalogatása inkább amolyan információszerzési technika, hiszen az apró nyalintások a szagok felismerését segítik elő. Ily módon próbálhatja meg kipuhatolni, merre jártunk, mit ettünk.

Egy másik kutya szájának megnyalása a felé mutatott alázat, megadás kifejezésének eszköze is lehet. Vezetheti az a szándék is, hogy a kutya kiderítse, mit evett a másik fél.

 

A kutya többféle módon jelezheti azt is, ha kényelmetlen számára a figyelem e formája:

 • feszült testtartás (szinte lemerevedik a kutya)
 • morgás
 • vicsorgás (ha a morgás nem vált be, nem volt egyértelmű a másik fél számára)
 • elhúzódik
 • elfordítja a fejét
 • eldugja a fejét valami mögé (pl. párna alá)
 • eltakarja a pofiját a mancsával
 • elmenekül, elbújik
 • nyüszít, sír
 • odakaphat, ha váratlanul éri a puszi és fenyegetésnek véli, illetve az általa adott jeleket nem ismerte fel az ember
Nem mindegyik kutya örül a puszinak - itt ketten is közrefogják, nem biztos, hogy kellemes számára
Nem mindegyik kutya örül a puszinak - itt ketten is közrefogják, nem biztos, hogy kellemes számára
Fotó: Twitter

 

Puszi-tréning

 

Ha ellenállhatatlan vágyat érzünk arra, hogy időnként adjunk egy nagy puszit kedvencünk bucijára vagy nózijára, megalapozhatjuk azzal, ha már kapcsolatunk elejétől a szeretetteljes kötődés kialakítására törekszünk. Érdemes elkezdeni már kölyökkorban, ha van rá lehetőségünk. Nemcsak azt segíti elő, hogy megszokja a puszit, hanem azt is, hogy az emberi érintést is, ami fontos, és a kötődés szempontjából is hasznos. Hamar összeköti a puszit a kedveskedéssel, de az is lehet, hogy nehezebb dolgunk lesz. Például egy olyan kutyánál, amelyik élete korai szakaszában nem sok jót tapasztalt vagy hosszabb időn át elhanyagolták, vagy még emellé bántalmazták is. Ilyen esetben lassabb lehet a folyamat, mire újra bízni kezd, és megtanulja, hogy az ember kezétől jó dolgok is származhatnak: simogatás, dögönyözés, vakargatás és természetesen az élelem. Bánjunk vele kedvesen, beszéljünk hozzá, finoman érintsük meg, simogassuk, és időnként vakargassuk meg a füle tövét és a pocakját, ha szereti. Ahogy hozzászokik a gyengéd érintéshez, idővel a puszi sem fog gondot okozni. 

 

Ha azt szeretnénk, hogy kérésre adjon puszit, pozitív megerősítéssel megtaníthatjuk neki. Vegyünk kézbe egy jutalomfalatot, és amint megnyalta kezünket, adjuk neki a finomságot (Azt azért ne engedjük, hogy erőszakosan nyalogassa, rágcsálja.) Tegyük hozzá a „Puszi!” szót vagy valami hasonlót, ami kedvünkre való, hogy összeköthesse a cselekvéssel, vagyis kezünk megnyalásával. Megtaníthatjuk neki azt is, hogy gyengéden megbökje vagy megnyalja orrunkat. Ha hozzászokott, már jutalomfalat nélkül is bátran megteszi kérésünkre.

 

A kölykök egymás megismerése és környezetük felfedezése során is használják ízlelésüket, nyalogatással
A kölykök egymás megismerése és környezetük felfedezése során is használják ízlelésüket, nyalogatással
Fotó: Pinterest

 

Puszira fel – feltéve, hogy tényleg szereti

 

Nincs semmi rossz abban, ha időnként megpuszilgatjuk kedvencünket, de figyeljünk testbeszédére, hogy felismerhessük, ha mégsem kellemes számára. Lehet, hogy elfáradt vagy nem érzi jól magát, és nem kér belőle. Fontos, hogy ezt a gyerekekkel is megértessük, hiszen a kutya nem játékszer, nem lehet vele az ember kénye-kedve szerint bánni, ölelgetni, agyonpuszilgatni. Ha jól olvasunk a kutyánk jelzéseiből, tudni fogjuk, kedvére van-e a fizikai érintkezés e formája vagy sem. Ha másként szeretnénk kifejezni szeretetünket, kipróbálhatjuk az alábbi cikkünkben felsorolt tippeket. Találjuk meg a módját, ami mindkettőnk számára örömet okoz, például az, ha hosszasan egymás szemébe nézünk, emeli a szeretethormon szintjét, mint egy érintés nélküli ölelés.

 


*Az öt szeretetnyelv Gary Chapman író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész besorolása alapján: elismerő szavak, minőségi idő, testi érintés, ajándékozás, szívességek.

Forrás: iheartdogs.com
Indexkép forrás: iheartdogs.com
Cikk első megjelenése: 2020. július 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A Te kutyádnak is van legjobb barátja? A Te kutyádnak is van legjobb barátja?
Az ember legjobb barátja a kutya – nem is kérdéses e szavak igazságtartalma. De honnan lehetünk ennyire biztosak benne? Bundás pajtásunk szívének minden szeretete felénk irányul vagy azért más(ok)nak is akad benne hely?

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek Hogyan legyél a kutyád legjobb barátja? - Hasznos tippek
Ha igent mondunk egy kutyának, egyszer s mindenkorra vállaljuk, hogy felelősségteljesen, szeretettel gondoskodunk róla, hiszen ő a legjobb barátunk. Tegyünk róla, hogy ez fordítva is igaz legyen!

Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember Ráadta pólóját a hidegben fagyoskodó kóbor kutyára a jószívű fiatalember
Sokak szemében apróságnak tűnhet, de a magányos, didergő kutyának a világot jelenthette a cseppnyi gondoskodás, amit a férfitől kapott.

Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott
„Bubu, segítségre van szükségem. Menj, hívj valakit!”

Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után Csodálatos átalakulások - Kutyák az örökbefogadásuk előtt és után
Nem lehet betelni az előtte-utána képekkel. Főleg, ha azok azt mutatják, hogy a korábban kilátástalan sorsú kutyák szerencséje megfordul: rájuk talált egy gazdi, aki hazavitte, szerette és gondoskodott róla. Az eredmény pedig magáért beszél!

Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat
Kissé döcögősen indult a barátságuk, mára azonban legkedvesebb időtöltésük közben is elválaszthatatlanok.

Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani Hirtelen bújós lett a kutyád? Lehet, hogy ezeket szeretné elmondani
Nem számít, milyen hangulatban érkezünk haza egy hosszú nap végén, négylábú barátunk kicsattanó örömmel fogad minket. De ha kedvencünk szokatlanul bújós, érdemes odafigyelni rá!

Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever Mindenhova magával viszi plüss hasonmását a tündéri golden retriever
Még egészen kicsi volt, mikor gazdái meglepték egy golden retriever plüssel. Mai napig ez a legkedvesebb játéka.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Vizslatúra

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet! Hírek - Címlapon
Bűzmirigy gondok kutyáknál - apróságból nagy baj is lehet!
Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel Hírek - Címlapon
Sokkal boldogabbak azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel