A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?

2023. június 19., 15:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Szimatol, fel-alá járkál, köröz, míg végül megtalálja a tökéletes pontot. Művelet közben pedig le nem venné rólunk a szemét. Vagy inkább elbújik? Mit szeretne üzenni kutyánk, amikor ürítés közben ránk néz?



 

 

El kell ismernünk, van néhány furcsa szokásuk. Egyesek előszeretettel szagolnak be a lábaink közé, míg mások feltúrják a szennyest, hogy elcsenhessék belőle az alsóneműt. Az azonban ismerős lehet számunkra, ahogy séta alatt – vagy otthon a kertben – kedvencünk leguggol, és nagydolga közben egyenesen ránk néz. Miért is?

 

Már a tökéletes hely felkutatása és kiválasztása is komoly rituáléval érhet fel: hevesen szimatolja a talajt, alaposan megvizsgálja a füvet, homokot, néhány lépést tesz fel-alá vagy köröz, hogy felmérje környezetét is, s ha megvan az a bizonyos pont, végre elengedi magát… Láthattunk már olyat is, hogy egyik hátsó lábát felemeli, vagy türelmetlenül toporog, még akkor is, ha nincsen hasmenése. Alkalmanként pedig felér egy paródiával, ahogy kutyánk a művelet közben megfordul maga körül, vagy a kiindulási helyen hagy egy kis kupacot, majd arrébb lép (szökken), és oda teszi le a csomag másik felét. S ha kész, erőteljes kaparó mozdulatokkal igyekszik elfedni, egyúttal szagával megjelölni a területet.

 

Ürítés előtt a kutya hevesen szimatolhat, járkálhat, körözhet, hogy megtalálja a jó helyet
Ürítés előtt a kutya hevesen szimatolhat, járkálhat, körözhet, hogy megtalálja a jó helyet
Fotó: pxhere.com

 

Mindeközben szégyenlősen ránk pillant, vagy nyíltan és határozottan tartja velünk a szemkontaktust. Bár így menne tanulás közben is, ugye? Meg úgy egyáltalán, behívásnál, ültetésnél, stb. Ehhez képest ürítés közben úgy tudnak a szemünkbe bámulni, mintha valamilyen ínycsiklandó finomság lenne a kezünkben, amit nagyon szeretnének megszerezni… Úgy tűnik, mindkét esetben mélyen kódolt viselkedési minták, avagy az ösztönei vezetik, csupán a motiváció tér el.

 

A biztonság és a védettség érzése

 

Az állatok számára a túlélés elengedhetetlen része az éberség, és az is, hogy tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel. Ráhangolódnak környezetükre, és pontosan el tudják magukat helyezni benne. Ha kutyánk ürítés közben szemkontaktust kezdeményez velünk, és fenntartja azt, nagy valószínűséggel arról szeretne megbizonyosodni, hogy ránk bízhatja magát, mert mi vigyázunk rá. Figyeljük a környezetünket, hogy veszély esetén azonnal tudjuk figyelmeztetni legjobb barátunkat.

 

A kölykök is igényelhetik a szemkontaktust ürítés közben
A kölykök is igényelhetik a szemkontaktust ürítés közben
Fotó: medium.com

 

Réges-régre vezethető vissza ez az igény, hiszen e sebezhető pozícióban egy ragadozó felbukkanását későn észlelheti. Manapság ez a „ragadozó” lehet egy kisebb kutya számára egy nagyobb testű fajtársa, egy félénk vagy beteg kutya szemszögéből pedig bárki és bármi, amit kockázatosnak ítél meg. Az ürítés ideje ugyanis azon pillanatok közé tartozik, melyben a kutya védtelenné válik egy fenyegetéssel, támadással szemben. Nem tudna rögtön elmenekülni vagy felvenni a kesztyűt, ha arra kerülne a sor. Megnyugtató, ha egy falkatag ilyenkor vállalja az őrszem feladatát. Tekintetünk egybefonódása tudatja kutyánkkal, hogy nem hagyjuk magára, megvédjük a bajtól.

 

Kötődés - az egymáshoz tartozás üzenete

 

Fentieknél egyszerűbb, és sokak számára talán elfogadhatóbb magyarázat is létezik. Egy jó kutya-gazdi kapcsolat ismérve, hogy az eb nem fél az ember szemébe nézni, kezdeményezi és tartja is a szemkontaktust. Az összetartozás érzését közvetíti, annak a jele, hogy egy csapat vagyunk, biztonságban és szeretve érezzük magunkat egymás mellett, mindig számíthatunk a másikra. Remek megfigyelőként persze megtanulták azt is, hogyan manipuláljanak minket kölykös tekintetükkel. S ha nagydolga közepette is ránk néz, általa üzenheti, hogy nem feledkezett meg rólunk e fontos tevékenység közben sem. Ő is figyel ránk, ahogy mi őrá.

 

Növelheti a kutya biztonságérzetét ürítés közben, ha nézi a gazdit
Növelheti a kutya biztonságérzetét ürítés közben, ha nézi a gazdit
Fotó: shutterstock.com

 

Várakozással telve

 

A kutyák nagyon jól "olvasnak" bennünk, átlátnak rajtunk, és időnként azért bámulnak ránk olyan jelentőségteljesen, mert a következő lépésünket igyekeznek felmérni, kitalálni. Ez összefügghet első pontunkkal is: ha látja, hogy figyeljük őt és környezetünket, vigyázunk rá, akkor nagyobb biztonságban érzi magát e sebezhető pozícióban. Minket figyelve, arckifejezésünket tanulmányozva pedig azonnal információt kaphat arról is, ha gond támadna.

 

Segíti abban is, hogy megállapíthassa, mit tervezünk: például, ha sietünk, érezni fogja rajtunk türelmetlenségünket, ami egyfelől arra késztetheti, hogy ő is siessen, ugyanakkor hátráltathatja is a folyamatot. Ne kiabáljunk vele, ne sürgessük, ne rángassuk a pórázt, és még véletlenül se ijesszünk rá! Mi magunk sem örülnénk ilyesminek, ugye?! Őrizzük meg a nyugalmunkat, maradjunk a közelében, hiszen vannak bizonyos dolgok, amiknek meg kell adni a módját – és az idejét is.

 

A szemkontaktus felvétele az összertartozást is erősíti kutya és gazdája között
A szemkontaktus felvétele az összertartozást is erősíti kutya és gazdája között
Fotó: buzzfeed.com

 

Ha elbújik…

 

Kivételek persze akadnak: ha nem érzi magát biztonságban a kutya, mikor új környéken sétálunk vagy ismeretlen terepre költöztünk, elbújhat egy bokor mögé, vagy messzebbre eltávolodhat egy védettnek tűnő pontra.

 

Érzékeny kutyák esetében az okok között szerepelhet az is, ha korábban gyakran megbüntették azért, mert házon belül bepisilt vagy bekakilt. A szobatisztaság elsajátításához időre van szükség, a gazdi részéről türelmet és odafigyelést igényel. A büntetés értelmetlen és felesleges stresszt okoz! Akkor is ha kutya betegsége (pl. felfázás, vesegondok, emésztési problémák, stb.) vagy idős kora miatt „feledkezik meg” a szobatisztaságról.

 

Keressük meg a baj okát, és segítsünk neki, ha szükséges, állatorvosi kezeléssel, s a megfelelő környezet megteremtésével, például tegyünk vízhatlan lepedőt a fekhelyére, kanapére és pelenkát a padlóra, szőnyegre.  

 

Még akkor is keresheti a gazdi tekintetét a kutya, ha hátat fordítva végzi dolgát
Még akkor is keresheti a gazdi tekintetét a kutya, ha hátat fordítva végzi dolgát
Fotó: petsworld.in

 

Sokan számolnak be arról is, hogy frissen befogadott kutyájuk eleinte hosszabb ideig is tartogatta ürülékét, nem merte elengedni új otthona kertjében vagy a sétán. Jóformán csak akkor, ha már belefeszült, se tudta visszatartani. Ez sajnos káros hatással lehet egészségére, így ha ez az állapot néhány napon belül nem javul, forduljunk állatorvoshoz. Kérjük tapasztalt kutyatréner tanácsát abban, hogyan alakítsunk ki harmonikus kapcsolatot újdonsült kedvencünkkel, hogyan segítsünk neki beilleszkedni életünkbe.

 

Összegzés

 

Akár ránk néz ürítés közben, akár valami más kelti fel hirtelen a kutya érdeklődését (motoszkálás az avarban, biciklisek, stb.), fél füllel azért mindig ránk figyel. Számukra mindez az élet természetes velejárója, általában nem csinálnak belőle nagy ügyet. Miért is kellene szégyenkezni miatta? A legtöbben még ebben az intim helyzetben is bátran belenéznek a szeretett gazdi szemébe. Mert egy csapat vagyunk, és kész!

Forrás: cuteness.com, k9ofmine.com
Indexkép forrás: medium.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 11.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Ebugatta EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy örökbefogadási rendezvényen találtak rá rég elveszett kedvencükre Hírek - Címlapon
Egy örökbefogadási rendezvényen találtak rá rég elveszett kedvencükre
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd! Hírek - Címlapon
Napégés kutyáknál - Vigyázzunk, a szőr csak részben véd!