A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szagol be a kutya a lábaink közé?

2024. július 01., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?



 

Könnyen zavarba jövünk, ha egy kutya megjelenik és váratlanul megszagolja intim testrészeinket, netán meg is bökdös nózijával. Ő ugyan nem tudja, hogy ez udvariatlanságnak minősülhet, pusztán informálódni szeretne legerőteljesebb érzékszerve, az orra által. A szimatminta számukra olyan, mintha mi egy rövid ismertetőt olvasnánk az illetőről. Fajtársaikról ily módon tudhatnak meg többet, ahogy erről alábbi cikkünkben írtunk: Miért szaglásszák a kutyák egymás hátsóját?

 

Kutya barátok között a köszöntés, idegeneknél az ismerkedés megszokott, elfogadott formája az, ha egymás hátsóját megszimatolják. Így szereznek információt arról, hogyan érzi magát a másik, merre járt, mit evett, és így tovább. A kutyák szemszögéből tehát ugyanilyen természetes az is, amikor lábaink közé dugják orrukat, hogy szagmintát vegyenek rólunk. Legyen az a gazdi, családtag, régi ismerős vagy vendég, netán idegen, a kíváncsi ebek nem haboznak e módszerhez folyamodni, hogy megtudjanak rólunk egyet s mást. Zavarba ejtő? Tolakodó? Mulattató? Meglehet.

 

 

Ismerkedés kutyáknál - Egymás hátsójának megszaglászásával fontos információkhoz jutnak
Ismerkedés kutyáknál - Egymás hátsójának megszaglászásával fontos információkhoz jutnak
Fotó: pawshake.no

 

 

Ahhoz, hogy megértsük, miért is teszik ezt, érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálnunk azt, ők hogyan ismerik meg a világot. Elsősorban szaglás útján, hiszen szaglósejtjeik száma közel 300 millióra tehető, szemben a mi 5-6 milliónkkal. Orruk több mint tízezerszer érzékenyebb a miénknél; egy olimpiai úszómedencében csupán fél teáskanálnyi cukrot is képesek lennének észlelni.

 

Ebben a szájpadlás felett, az orrüregben elhelyezkedő Jacobson-szerv is segíti őket. A vérerekkel gazdagon átszőtt, speciális receptorokat tartalmazó szerv közvetlenül az agynak azon területével áll összeköttetésben, mely a szagokból érkező információkat dolgozza fel. Összehasonlítva a mi agyunkkal, kb. 40%-kal nagyobb területet ölel fel. Ennek is köszönhető, hogy képesek kiszagolni az illegális anyagokat, kábítószert, robbanószerkezeteket, érzékelik az inzulinszint ingadozását vagy a rákos sejtek jelenlétét az emberi szervezetben.

 

 

Szaglásuk segítségével rengeteg információt kapnak a kutyák a világról és az emberről is
Szaglásuk segítségével rengeteg információt kapnak a kutyák a világról és az emberről is
Fotó: huffingtonpost.com

 

 

De mi teszi olyan érdekessé a mi hátsónkat a kutyaorr számára?

 

Minden az izzadságmirigyekre vezethető vissza. Ha pontosabban szeretnénk fogalmazni, akkor az ún. apokrin verejtékmirigyek illatára figyelnek fel kedvenceink. Ezek a mirigyek megtalálhatóak a hónaljban, a mellbimbó, a külső nemi szervek és a végbélnyílás körülötti bőrben. Feromonokat bocsátanak ki, melyek megannyi információt hordoznak a kutyaorr számára: életkor, nem, hangulat, egészségi állapot, párzásra való hajlandóság. Velünk ellentétben ezek a mirigyek a kutya testén jóval több ponton helyezkednek el (sőt, még a hajhagymákban is), de főként a genitáliák és a végbél környékén koncentrálódnak – ezért is szaglásszák egymást pont „ott”. (Az ivaros kanok például különösen nagy hévvel tudnak szimatolni, amikor párt keresnek maguknak, hiszen ezen információk „mondják el” nekik, a szuka fogamzóképes állapotban van-e, vagy már vemhesült.)

 

Mivel a magasságkülönbségből fakadóan a kutyák orra rendszerint alsó testtájékunkhoz van közelebb, nem meglepő, hogy intim területeinkről próbálnak tájékozódni. Vadászkutyákra, ezen belül is a kopókra és vérebekre különösen jellemző a "szimatolhatnék", hiszen ők még erősebben támaszkodnak szaglásukra.

 

 

Amikor a kutya beszagol a lábunk közé - nekünk kellemetlen, neki természetes
Amikor a kutya beszagol a lábunk közé - nekünk kellemetlen, neki természetes
Fotó: Twitter

 

 

Mi mindent tudhat meg a kutya?

 

Az általános információgyűjtésen túl bizonyos helyzetekben a kutyák még jobban felkaphatják orrukat: szexuális együttlétet követően, nők esetében a menstruáció napjaiban, valamint akkor, ha nemrég adtak életet gyermeküknek (esetleg még szoptatnak). E folyamatok során az emberi szervezetből kibocsátott feromonok szintje is megnő. Vagyis a gazdi szaga megváltozik fenti események hatására, a kutya pedig tudni szeretné, miért, még akkor is, ha már hosszú évek óta élünk együtt. Elképzelhető, hogy ez a kíváncsiság áll amögött is, amikor kitúrják a szennyesünkből a használt fehérneműt, és előszeretettel szaglásszák, cipelgetik.

 

Páratlan szimatukkal talán még azt is képesek lennének észlelni, ha egy nő ovulál. Stanley Coren, a pszichológia világhírű professzora, kutató, író a How Dogs Think című művében írt le egy esetet, amikor ausztrál juhászkutyákat arra képeztek ki, hogy jelezzék a tehenek ovulációját. Ez a módszer a hagyományoshoz képest könnyebb és kíméletesebb, továbbá hatékonyan segített a farmereknek megállapítani, mikor fogamzóképes az üsző. Így a megtermékenyítésre alkalmas rövid periódust is pontosabban meg tudták határozni.

 

Egyelőre még nem tudni, hogy emberek esetében is segíthetnének-e a kutyák, de a fellépő változásokat bizonyára érzékelik. Idővel talán a petefészek-rákot is képesek lesznek jelezni, ami óriási előny lenne a betegség korai felismerésében és gyógyításában. Az ovuláció észlelésével azoknak a pároknak is segítséget nyújthatnának, akik gyermeket terveznek.

 

 

A tolakodó szimatolást megelőzhetjük, ha leültetjük a kutyát vendégek érkezésekor
A tolakodó szimatolást megelőzhetjük, ha leültetjük a kutyát vendégek érkezésekor
Fotó: Twitter

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám túlzásba viszi a szimatolást?

 

Minden kutya egyéniség, akadnak közöttük udvariasabbak, tartózkodóbbak és olyanok is, akiket semmi sem tarthat vissza, ha orruk működésbe lép. Lehet, hogy csupán így szeretné köszönteni a vendégeket, megtudni róluk ezt-azt, ám kíváncsiságuk hamar zavaróvá válhat. A szimatolás részéről olyan, mintha megrázná a vendég kezét és megkérdezné, hogy hívják, merre lakik. Mi sem szívesen engedünk be idegeneket otthonunkba, a kutyák többsége is így van ezzel. A háttér – szó szerinti – lecsekkolása csak nekünk tűnhet frusztrálónak.

 

Próbáljuk meg átirányítani érdeklődését: ültessük le a kutyát, mielőtt a vendég belépne az ajtón. Kérjük meg, hogy vegyen a kezébe egy jutalomfalatot, ettől a kedvencünk szeme is felcsillan majd. Kérhetünk tőle egy trükköt (fekszik, pacsi, stb.), majd ha szépen elvette a jutalomfalatot és kicsit lenyugodott, hagyjuk, hogy megszaglászsa az illető kezét. (Cipője is érdekelheti, hiszen sokféle illat rátapadhatott útja során.) Az ültetés, helyben maradás is hasznos eszköz ilyen esetekben, e feladatok segíthetnek a kutyának lenyugodni. Ha ez megtörtént, odaengedhetjük ismerkedni, ha vendégeink is egyetértenek. Ha szeretnénk javítani viselkedésén, kérjük tapasztalt, pozitív megerősítéssel dolgozó kutyatréner segítségét.

 

 

A hátsó megszimatolása a kommunikáció fontos része - a kutya még a szobrot is megszagolja
A hátsó megszimatolása a kommunikáció fontos része - a kutya még a szobrot is megszagolja
Fotó: quora.com

 

 

Összegzés

 

A kutyák már csak kutyák. Habár rendkívül jól alkalmazkodtak életmódunkhoz, vannak dolgok, amik megmaradnak „kutyadolognak”, amiket éppen nekünk illene elfogadnunk. Lábunk közének megszimatolása az ő szemszögükből nézve tehát nem „pofátlanság”, hanem az ismerkedés, a kommunikáció egyik fontos és hatékony eszköze. Egy rövid szaglászás legalább annyira értékes számukra, mint amennyire furcsa és kellemetlen (vagy mulatságos) lehet nekünk.

 

Kutyánk kíváncsiságát átirányíthatjuk más, izgalmas illatokkal rendelkező dolgokra, s ha szeretnénk elmélyíteni tudásunkat, keressünk fel olyan kutyaiskolát, ahol egy-egy tanfolyam keretében a szimatmunkára is nagy hangsúlyt fektetnek. A tanulás, szellemi tevékenység olyan formája ez, mely megdolgoztatja a kutya orrát, agyát, a sikerélmények pedig mindkettőnket örömmel töltenek majd el.  

 

 

 

Forrás: akc.org, psychologytoday.com
Indexkép forrás: scoobysblog.com
Cikk első megjelenése: 2021. február 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák? Miért pont a szőnyegre szeretnek hányni a kutyák?
Nem túl szívderítő látvány, amikor kedvencünk öklendezni kezd, és a padló vagy a parketta helyett valami igazán kényelmes helyre teszi le „csomagját”. Hogy is van ez?

A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Fáradt, kimerült, unatkozik vagy szorong? Mi minden rejlik a kutya ásítása mögött?

Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Tisztában vagyunk azzal, milyen súlyos betegségről van szó - következményei egy életen át elkísérhetik az embert. Gazdiként azonban fontos tudnunk, hogy sajnos kedvenceinknél is előfordulhat. Hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk stroke esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke Hírek - Címlapon
Tudtad? A kutyáknál is kialakulhat a stroke
Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Hírek - Címlapon
Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?