A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!

2024. január 13., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik. 

Nemcsak mi, gazdik érezzük meg az olykor fogcsikorgató mínuszokat, de kedvenceink is, s ha igazán szeretjük őket, vigyázunk arra, hogy ilyenkor is jól érezzék magukat.

 

 

Hogyan érinti a hideg időjárás a kutyákat?

 

Hideg idő esetén a kutya szervezete oly módon alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, hogy limitálja a végtagokba áramló vér mennyiségét, többet fordít a létfontosságú belső szervek melegen tartására. Emiatt a végtagok és a farok is könnyebben megsérülhet, fokozottan kitettek a fagyás veszélyének. Extrém hidegben a szervezet egyre nehezebben tudja fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet, huzamosabb kint tartózkodás következtében lecsökkenhet, mely kihűléshez vezethet.

A kölykök, a kisöregek és beteg kutyusok védtelenebbek az időjárás viszontagságaival szemben, de a kistestű, valamint a rövidszőrű ebekre is jobban oda kell figyelnünk. Fontos, hogy korlátozzuk a kint eltöltött idő mennyiségét. Bátran adjunk rá télikabátot és strapabíró kutyacipőt!

 

Túrázás, sporttevékenység, munka előtt melegítsuk be kutyánk izmait, mozgassuk át ízületeit, hogy felkészülhessenek a hidegben történő mozgásra!

 

 

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek ahhoz, hogy kutyánk kint legyen
Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek ahhoz, hogy kutyánk kint legyen
Fotó: mypetsies.com

 

 

Mi számít túl hidegnek a sétához?

 

A válasz függ a kutya fajtájától, szőrzetétől, egészségi állapotától és életkorától is. Általánosságban elmondható, hogyha számunkra már kellemetlen a hideg, akkor kedvencünk is így érezheti. A vastagabb szőrzettel rendelkező fajták a hűvösebb vagy kifejezetten hideg, fagyos klímán alakultak ki, így jobban viselik az alacsonyabb hőmérsékleteket. Egy szibériai husky, alaszkai malamut vagy egy nagytestű pásztorkutya jobban tolerálja a hideget, mint a melegebb éghajlatról származó fajták, például az agarak vagy a kistestű, rövidszőrű ebek.

 

 

Télen is vigyázni kell kedvenceink egészségére, jóllétére
Télen is vigyázni kell kedvenceink egészségére, jóllétére
Fotó: Getty

 

 

Az öltözködés örök kérdése, avagy kell-e a kutyára ruha?

 

„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Ma már mindenféle divatos „rucik” közül választhatunk, télen viszont előtérbe kerülnek az olyan szempontok, hogy a kabát legyen szélálló, vízálló, és persze a thermobélés sem árt, amely segít melegen tartani a kutyát a séta, kirándulás során.

 

Bár ellenállóbbak nálunk, a szőr megléte nem biztosíték arra, hogy nem fázik a kutya, hiszen vannak olyan fajták, amelyeknél hiányzik az aljszőrzet, amely a hideg-meleg ellen védi az ebet. A rövidszőrűek is megérzik, ha a hőmérő higanszála lejjebb kúszik, különösen, ha az otthon melegéből lépünk ki a mínuszokba. A kölyök, idős és beteg kutyusok igazán meghálálják a törődést egy kényelmes pulóver, télikabát formájában.

 

Téli kiránduláson is jól jöhet a kutyának egy meleg, vízálló kabát
Téli kiránduláson is jól jöhet a kutyának egy meleg, vízálló kabát
Fotó: thegadgetflow.com

 

 

Fényt a sötétségbe!

 

A korai sötétedés és az időjárási viszonyok (felhősödés, köd, havazás) miatt a balesetek is gyakoribbak a téli időszakban. Gondoskodjunk arról, hogy kedvencünkkel együtt mi is legyünk megfelelően kivilágítva, amikor sötétben sétálunk! Tegyünk rá világító vagy fényvisszaverő csíkokkal ellátott nyakörvet, hámot, és a póráz is jó, ha ilyen anyagból készül. Romló látási viszonyok közepette célszerű pórázon tartani a kutyát, városban mindenképp, de a természetben is, hiszen egy szempillantás alatt nyoma veszhet, ha elkalandozik.

 

 

Védjük a tappancsokat télen is!

 

Legtöbbünk szereti a hóesést, a havat. Ugyanígy vannak kutyáink is. Hemperegnek, szaladgálnak a friss hóban, ilyenkor még a birkózás is jobb, labda helyett pedig lehet futni a hógolyók után. Megvan azonban az árnyoldala is a havas, jeges időjárásnak: minden csúszik, éles, vág, és nagyon hideg. Mindez veszélyt jelent a kutyatappancsokra! 

Szélsőséges körülmények között, huzamosabb kint tartózkodás esetén a fagyás veszélye is fennáll! A sétához próbáljuk ki a kutyacipőt, mely melegen tartja a mancsokat és védelmet nyújt a sóval, homokkal beszórt járdák, utak és a jég ellen. Hazatérés után mossuk meg a kutya mancsait langyos, szappanos vízben, hogy eltávolítsuk belőle a havat, szennyeződést!

 

A kutya mancsait télen is védeni kell
A kutya mancsait télen is védeni kell 
Fotó:  dogtime.com

 

  Hó? Jó móka, de gondot is okozhat!

   

  Harapdálni a havat roppant szórakoztató lehet a kutya számára, az azonban már problémás lehet, ha túl sokat nyel le belőle. Torokfájás, megfázás, gyomorrontás, bélgyulladás és hasmenés is tartozhat azon következmények közé, amelyeket érdemes elkerülni. Ne engedjük, hogy kutyánk havat egyen, márcsak azért sem, mert nem tudhatjuk, kezelték-e a felületet sóval és egyéb veszélyes anyagokkal!

   

  A szőrszálakra tapadó és a lábujjak, talppárnák között összegyülemlő hó kőkemény labdacsokat formázhat, amik fájdalmat okoznak, felsérthetik a bőrt. A kutya testméretétől, bundájától és a hó mennyiségétől függően ez több kilónyi extra súllyal járhat, megnehezítve a mozgást. Ne kezdjük el jóhiszeműen kihuzigálni a gombócokat, mert kitéphetjük vele a szőrét, ami nagyon tud fájni! Igyekezzünk haza, majd langyos vízzel mossuk le az érintett testrészeket – szánjuk rá az időt! Beszerezhetünk kezeslábas kutyakabátot is, amely védi a végtagokat a hótól, kosztól.

   

   

  Védd a tappancsokat télen is!
  Játék közben is lenyelheti a kutya a havat
  Fotó: bravotv.com

   

   

  Fagyálló mérgezés

   

  A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a mérgezés elkerülése érdekében! Soha ne hagyjuk elől a fagyállót, tároljuk olyan helyen a gondosan lezárt üveget, ahol a kutya nem férhet hozzá. Amikor betöltjük az autóba a folyadékot, kedvencünk maradjon távol, amíg végzünk. Használat után nézzük meg az autó oldalát és a talajt, nem cseppent-e ki véletlenül a fagyállóból, s ha igen, takarítsuk el.

   

  Séta közben ne engedjük, hogy a kutya belekortyoljon a pocsolyákba olyan helyen, ahol autók járnak. Nem tudhatjuk, nem maradt-e hátra a hűs vízben méreg!

   

   

  A fagyálló mérgezés életveszélyes lehet a kutya számára
  A fagyálló mérgezés életveszélyes lehet a kutya számára
  Fotó: nomnomnow.com

   

   

  Veszélyes vizeken – kerüljük a jeget!

   

  Legyünk óvatosak, amikor kedvencünkkel vízforrások és vízpartok közelében járunk. Nem tudhatjuk, mennyire fagyott be a víz felszíne, képes-e megtartani a kutya súlyát. A jéghártya könnyen beszakadhat, ha véletlenül rálép, és ha a parttól távolabb történik a szerencsétlenség, egyáltalán nem biztos, hogy segíteni tudunk a jeges vízben kapálózó kutyán.

  A speciális mentők kiérkezéséig eltelő időben olyan károsodások érhetik kutyánk szervezetét, melyek visszafordítása mielőbbi állatorvosi segítséggel valósulhat csak meg. Jegyezzük fel, melyik rendelő mikor van nyitva, hol érhető el ügyelet, hogy baj esetén legyen hova fordulni!

   

   

  A kutya életébe is kerülhet, ha a jégen játszik és beszakad alatta
  A kutya életébe is kerülhet, ha a jégen játszik és beszakad alatta
  Fotó: greenacreskennel.com

   

   

  Fontos a kutyaház téliesítése is!

   

  Az udvari kutyáknál a legfontosabb, hogy legyen egy szélvédett és száraz hely, ahová be tud húzódni a hideg szél és a csapadék elől. A legtöbb kutyának ezt a búvóhelyet a kutyaháza jelenti, fontos hát, hogy az télen is biztonságot és meleget nyújtson. Egész évben hasznos, ha nem közvetlenül a talajon áll a ház, hanem valamivel alátámasztjuk: téglákkal, vagy akár egy raklappal. Így alulról a hideget nem veszi át annyira, és a csapadékos időben sem ázik fel. Szigeteljük be a kutyaházat, béleljük ki alaposan szalmával, és helyezzünk a bejáratra egy átlátszó szélfogót, ami plusz védelmet nyújt a kutya számára.

   

   

  Amikor kedvencünk állatorvosért kiált…

   

  Ha a kutya séta közben hirtelen felkapja a lábát, nyalogatni kezdi mancsát, sántít, nyüszít, gyanakodhatunk arra, hogy túl hidegnek érzi a talajt, a havat, tappancsát kimarta a só, vagy sérülés érte. A jeges felületeken nekünk sem könnyű megtartani az egyensúlyunkat, négy lábbal pedig még nehezebb kihívás. Két lépés között is elcsúszhat a kutya úgy, hogy az eredmény már koránt sem lesz vicces: ficam, rándulás, szalaghúzódás, törés mind-mind olyan sérülés, amit odafigyeléssel jó eséllyel elkerülhetünk!

   

  Bármilyen szokatlan változás a viselkedésében árulkodó jel! Még ha nem is látjuk, mi lehet a gond (különösen sötétben), érdemes ellátogatni az állatorvoshoz egy alapos vizsgálatra. Vigyázzunk kutyusunkra a téli időszakban is!

   

   

  A csúszós jégen könnyen megsérülhet a kölyökkutya is
  A csúszós jégen könnyen megsérülhet a kölyökkutya is
  Fotó: aercmn.com

   

   

  Forrás: kutyabarathelyek.hu
  Indexkép forrás: Shutterstock
  Cikk első megjelenése: 2022. január 26.

  Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

  kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

   

  Témába vág

  Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
  Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

  Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
  … és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

  Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
  Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

  Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
  A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

  Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál Sérvek típusai, tünetei és felismerése kutyáknál
  Leggyakrabban kölyökkorhoz köthetőek, ugyanakkor később is létrejöhetnek súlyos sérülés, trauma következtében. Mit kell tudnunk az állapotról és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

  Minősítés

  Hogyan lehet minősített
  kutyabarát helyed?

  Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

  Tudj meg többet
  tanúsító védjegyünkről!

  Megismerem

  Kedvenceink

  Biztosítás

  Kisállat biztosítás
  bel- és
  külföldön!
  Gondoskodj kedvencedről!
  Beaphar - 2024

  hirdetés (X)

  Partnereink

  Irodakutya.com Ebugatta JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

  Hírlevél

  A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

  kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
  FaceBook Instagram Pinterest YouTube
  Hónapokig látogatta a férfi a félős, beteg kutyát, mire sikerült elnyernie bizalmát Hírek - Címlapon
  Hónapokig látogatta a férfi a félős, beteg kutyát, mire sikerült elnyernie bizalmát
  Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök Hírek - Címlapon
  Őrizetbe vették az állatkínzás gyanúsítottját a tapolcai rendőrök