A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Védd a tappancsot télen is!

2019. január 07., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Hidegben, hóban oda kell figyelnünk kedvencünkre. Az egyik legfontosabb a mancsok állapotának ellenőrzése, különösen a városban élő ebek esetében. Odafigyeléssel elkerülhetők a sérülések.



Legtöbbünk szereti a hóesést, a havat. Ugyanígy vannak kutyáink is. Hemperegnek, szaladgálnak a friss hóban, ilyenkor még a birkózás is jobb, labda helyett pedig lehet futni a hógolyók után. Megvan azonban az árnyoldala is a havas, jeges időjárásnak: minden csúszik, éles, vág, és nagyon hideg. Mindez veszélyt jelent a kutyatappancsokra!

 

Szerencsére kedvenceink szervezete fel van készülve: tappancsaik hosszú ideig képesek tartani magukat a hideg ellen: az ebek talpában található szövet lehetővé teszi, hogy akár a -35 fokos hideget is tűrjék egy ideig. Tappancsukban erek sokasága teszi lehetővé a vér felmelegítését, hogy az ne lehűlve kerüljön vissza a test keringésébe, és ezáltal megtartsa az eb állandó testhőmérsékletét.

 

A hóban élvezetes a séta - a tappancsok épségére viszont vigyázzunk!
A hóban élvezetes a séta - a tappancsok épségére viszont vigyázzunk! 
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Sokkal nagyobb gondot jelent az emberek védekezése a csúszós hó és jég ellen: az utak és járdák sózása. A durva sókristályok könnyen felsérthetik a mancsot, és rövid idő alatt kimarják azt. Ezek az apró karcolások, sebek nehezen gyógyulnak, fennállhat a fertőződés veszélye is.

 

Fontos tehát a só elleni védekezés. Séta előtt kenjük be mancsvédő krémmel a tappancsokat, hazaérve pedig langyos vízzel öblítsük le őket. Az utcán próbáljuk kikerülni az erősen sózott területeket. Jó szolgálatot tehet ilyenkor a kutyacipő is: többféle anyagból, és fazonból válogathatunk az üzletekben, webáruházakban.

 

A kutyacipő jól véd a só ellen
A kutyacipő jól véd a só ellen
Fotó: dogtime.com

 

Ha kutyusunk talppárnái közt hosszú a szőr, érdemes azt megkurtítani - akár egy kutyakozmetikus segítségével. A hosszú szőrbe ugyanis könnyen beletapad a hó, kisebb nagyobb golyókká tömörödve. Ezek a kis hó- és jéggolyók kellemetlen érzést okoznak a séta közben, hiszen nyomják a tappancsokat, hosszabb idő elteltével pedig kisebesíthetik a mancsot. Ha a séta alatt furcsán mozogna kedvencünk, ellenőrizzük a mancsát, és ha kell, távolítsuk el a beletapadt havat!

 

Vigyázzunk a befagyott pocsolyákkal is, legyen az bármekkora: lehet, hogy a csúszkálás jó móka, de ha a jég megreped, betörik (még ha csak fél centi is a megfagyott víz), éles széle könnyen megsebezheti a kutya lábát.

Kis odafigyeléssel tehát megelőzhető a baj, és átadhatjuk magunkat a téli örömöknek, a hóban való játéknak!

 

 

 


Indexkép forrás: bravotv.com
Cikk első megjelenése: 2018. december 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Hírstart Ebugatta Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rövidebb ideig fog élni a kutyád, ha elhizlalod! Hírek - Címlapon
Rövidebb ideig fog élni a kutyád, ha elhizlalod!
30 napos kutyás kihívás – 8. Feladat - Feladatok összekapcsolása Hírek - Címlapon
30 napos kutyás kihívás – 8. Feladat - Feladatok összekapcsolása