A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Védd a tappancsot télen is!

2019. január 07., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Hidegben, hóban oda kell figyelnünk kedvencünkre. Az egyik legfontosabb a mancsok állapotának ellenőrzése, különösen a városban élő ebek esetében. Odafigyeléssel elkerülhetők a sérülések.



Legtöbbünk szereti a hóesést, a havat. Ugyanígy vannak kutyáink is. Hemperegnek, szaladgálnak a friss hóban, ilyenkor még a birkózás is jobb, labda helyett pedig lehet futni a hógolyók után. Megvan azonban az árnyoldala is a havas, jeges időjárásnak: minden csúszik, éles, vág, és nagyon hideg. Mindez veszélyt jelent a kutyatappancsokra!

 

Szerencsére kedvenceink szervezete fel van készülve: tappancsaik hosszú ideig képesek tartani magukat a hideg ellen: az ebek talpában található szövet lehetővé teszi, hogy akár a -35 fokos hideget is tűrjék egy ideig. Tappancsukban erek sokasága teszi lehetővé a vér felmelegítését, hogy az ne lehűlve kerüljön vissza a test keringésébe, és ezáltal megtartsa az eb állandó testhőmérsékletét.

 

A hóban élvezetes a séta - a tappancsok épségére viszont vigyázzunk!
A hóban élvezetes a séta - a tappancsok épségére viszont vigyázzunk! 
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Sokkal nagyobb gondot jelent az emberek védekezése a csúszós hó és jég ellen: az utak és járdák sózása. A durva sókristályok könnyen felsérthetik a mancsot, és rövid idő alatt kimarják azt. Ezek az apró karcolások, sebek nehezen gyógyulnak, fennállhat a fertőződés veszélye is.

 

Fontos tehát a só elleni védekezés. Séta előtt kenjük be mancsvédő krémmel a tappancsokat, hazaérve pedig langyos vízzel öblítsük le őket. Az utcán próbáljuk kikerülni az erősen sózott területeket. Jó szolgálatot tehet ilyenkor a kutyacipő is: többféle anyagból, és fazonból válogathatunk az üzletekben, webáruházakban.

 

A kutyacipő jól véd a só ellen
A kutyacipő jól véd a só ellen
Fotó: dogtime.com

 

Ha kutyusunk talppárnái közt hosszú a szőr, érdemes azt megkurtítani - akár egy kutyakozmetikus segítségével. A hosszú szőrbe ugyanis könnyen beletapad a hó, kisebb nagyobb golyókká tömörödve. Ezek a kis hó- és jéggolyók kellemetlen érzést okoznak a séta közben, hiszen nyomják a tappancsokat, hosszabb idő elteltével pedig kisebesíthetik a mancsot. Ha a séta alatt furcsán mozogna kedvencünk, ellenőrizzük a mancsát, és ha kell, távolítsuk el a beletapadt havat!

 

Vigyázzunk a befagyott pocsolyákkal is, legyen az bármekkora: lehet, hogy a csúszkálás jó móka, de ha a jég megreped, betörik (még ha csak fél centi is a megfagyott víz), éles széle könnyen megsebezheti a kutya lábát.

Kis odafigyeléssel tehát megelőzhető a baj, és átadhatjuk magunkat a téli örömöknek, a hóban való játéknak!

 

 

 


Indexkép forrás: bravotv.com
Cikk első megjelenése: 2018. december 16.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta MTI Beagle Club Online AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Negyed évszázad az állatvédelemben - tortával és kutyasütikkel ünnepelve Hírek - Címlapon
Negyed évszázad az állatvédelemben - tortával és kutyasütikkel ünnepelve
Letöltendő börtönt kapott a kutyáit bántalmazó hajdúszoboszlói férfi Hírek - Címlapon
Letöltendő börtönt kapott a kutyáit bántalmazó hajdúszoboszlói férfi