A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nem fázik a kutya talpa?

2021. január 14., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Láthatóan nem zavarja kutyánkat a hideg aszfalt, a jeges, vagy havas talaj. Úgy tűnik, mintha egy rejtett, beépített csizmát viselne, mely megvédi a felfázástól. A legfrissebb kutatások igazolták a feltevést, bizonyították, hogy okkal tudnak az ebek órákat kirándulni, vagy állni a fagyban.



A kutyák tappancsáról hiányzik a test melegének benntartásáért felelős bunda, ezért más módon kell megoldaniuk a melegen tartását. Talpukban egy bonyolult fűtő rendszer fejlődött ki, mely azonnal felmelegíti a kihűlni készülő vért. A rendszer egy magas fagyálló képességű szövettel hasonlítható össze. A talppárnákban nagy mennyiségű zsírszövetet tartalmaz, mely hasonlóan hatékony védelmet nyújt, mint a magas hidegtűrő képességű pingvinek szárnya.

 

Nem fázik a tappancsa a hóban
Nem fázik a tappancsa a hóban
Fotó: cdn2.hubspot.net

 

Japán kutatók fedezték fel a varázslatos rendszert a kutyák tappancsában, melyben erek sokasága teszi lehetővé a vér felmelegítését a mancsokban, hogy ne lehűlve kerüljön vissza a test keringésébe, és ezáltal megtartsa az eb állandó testhőmérsékletét. Ez a hálózat a kutyákon kívül csak a pingvinekben, a sarki rókákban és a delfinekben található meg.

 

A Veterinary Dermatology magazinban megjelent tanulmány azt is igazolja, hogy ahol artériák és vénák közel haladnak egymáshoz, a meleg vér beáramlik a hidegebb területekre, ezzel felgyorsítva a kihűlt folyadék felmelegedését. Az ellenáramú hőcserélő rendszernek elnevezett hálózat ezen felül meleg vért szállít a mancsokba, és szabályozza a bőr hőháztartását.

 

Csak a sós utak esetén van szükségük csizmára
Csak a sós utak esetén van szükségük csizmára
Fotó: cdn-ugc.cafemom.com

 

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az ebek talpában található szövet lehetővé teszi, hogy akár a -35 fokos hideget is tűrjék.

Nem kell tehát aggódnunk egy hosszabb séta közben sem, vagy ha kiengedjük a kertbe az ebeket egy kiadósjátékra, hiszen nem fog fázni a talpuk, nem okozhat benne kárt a hideg. Sokkal nagyobb veszélyt jelent számukra a fagyos időben a járdákon található só. Az ilyen területeken inkább vezessük át a hóra, jégre, emeljük fel, vagy adjunk rá cipőt. 

 

 

Forrás: newsfeed.time.com
Indexkép forrás: 2.bp.blogspot.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szerette volna megmenteni egy kutya életét az altatástól, végül hárommal tért haza Hírek - Címlapon
Szerette volna megmenteni egy kutya életét az altatástól, végül hárommal tért haza
„Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe Hírek - Címlapon
„Egy volt közülünk” – Emlékművet kapott a kóbor kutya, akit egy olasz kisváros fogadott örökbe