A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért nem fázik a kutya talpa?

2021. január 14., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




Láthatóan nem zavarja kutyánkat a hideg aszfalt, a jeges, vagy havas talaj. Úgy tűnik, mintha egy rejtett, beépített csizmát viselne, mely megvédi a felfázástól. A legfrissebb kutatások igazolták a feltevést, bizonyították, hogy okkal tudnak az ebek órákat kirándulni, vagy állni a fagyban.



A kutyák tappancsáról hiányzik a test melegének benntartásáért felelős bunda, ezért más módon kell megoldaniuk a melegen tartását. Talpukban egy bonyolult fűtő rendszer fejlődött ki, mely azonnal felmelegíti a kihűlni készülő vért. A rendszer egy magas fagyálló képességű szövettel hasonlítható össze. A talppárnákban nagy mennyiségű zsírszövetet tartalmaz, mely hasonlóan hatékony védelmet nyújt, mint a magas hidegtűrő képességű pingvinek szárnya.

 

Nem fázik a tappancsa a hóban
Nem fázik a tappancsa a hóban
Fotó: cdn2.hubspot.net

 

Japán kutatók fedezték fel a varázslatos rendszert a kutyák tappancsában, melyben erek sokasága teszi lehetővé a vér felmelegítését a mancsokban, hogy ne lehűlve kerüljön vissza a test keringésébe, és ezáltal megtartsa az eb állandó testhőmérsékletét. Ez a hálózat a kutyákon kívül csak a pingvinekben, a sarki rókákban és a delfinekben található meg.

 

A Veterinary Dermatology magazinban megjelent tanulmány azt is igazolja, hogy ahol artériák és vénák közel haladnak egymáshoz, a meleg vér beáramlik a hidegebb területekre, ezzel felgyorsítva a kihűlt folyadék felmelegedését. Az ellenáramú hőcserélő rendszernek elnevezett hálózat ezen felül meleg vért szállít a mancsokba, és szabályozza a bőr hőháztartását.

 

Csak a sós utak esetén van szükségük csizmára
Csak a sós utak esetén van szükségük csizmára
Fotó: cdn-ugc.cafemom.com

 

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy az ebek talpában található szövet lehetővé teszi, hogy akár a -35 fokos hideget is tűrjék.

Nem kell tehát aggódnunk egy hosszabb séta közben sem, vagy ha kiengedjük a kertbe az ebeket egy kiadósjátékra, hiszen nem fog fázni a talpuk, nem okozhat benne kárt a hideg. Sokkal nagyobb veszélyt jelent számukra a fagyos időben a járdákon található só. Az ilyen területeken inkább vezessük át a hóra, jégre, emeljük fel, vagy adjunk rá cipőt. 

 

 

Forrás: newsfeed.time.com
Indexkép forrás: 2.bp.blogspot.com
Cikk első megjelenése: 2016. február 20.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára! Izzik a talpunk alatt a talaj: vigyázzunk kutyáink mancsára!
Tappancs: a kutya legcukibb testrésze - Egyben nagyon fontos védelmi szerepe is van! A hőségben különösen fontos, hogy vigyázzunk rá!

Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek? Segítség! Kiütéses a kutyám - Mit tegyek?
Piros foltok, viszkető bőr... Idővel egyre kellemetlenebb tünetek léphetnek fel, melyek komolyabb betegségre is utalhatnak. Mit kell tudnunk a kiütésekről és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők
Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Európa nemet mondott az illegális kutyakereskedelemre! Hírek - Címlapon
Európa nemet mondott az illegális kutyakereskedelemre!
Felfüggesztetett kapott a szomszédja kutyáját megmérgező férfi Hírek - Címlapon
Felfüggesztetett kapott a szomszédja kutyáját megmérgező férfi