A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?

2024. január 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?



 

Bár a kutyák bizonyos időjárási körülmények között ugyanúgy fázhatnak, mint mi, szerencsére több lehetőség áll rendelkezésre, hogy megvédjük őket, amikor a hőmérő higanyszála 0°C körül mozog. Pulóverek, eső- és szélálló kabátok, valamint a vízlepergető, bélelt télikabátok mellett hasznos eszköznek bizonyulhat a kutyacipő is. Hideg, száraz időben kedvencünk érzékeny orra is egy kis törődést igényelhet – a megfelelő bőrápoló krém kiválasztásához kérjük állatorvosunk tanácsát!

 

Akkor se hanyagoljuk a sétát, ha kedvencünk nem tartozik a hidegtűrő fajták közé, hiszen a kutyáknak szüksége van a mindennapos testmozgásra ahhoz, hogy megőrizhesse mentális és fizikai jó közérzetét. Kis odafigyeléssel a négylábú fagyosszentek számára is élvezetesebbé tehetjük a téli sétákat. (Lásd: Télen kevesebb séta?)

 

 

Tél, hideg, hó - szép időben is jólesik a séta, játék más kutyákkal
Tél, hideg, hó - szép időben is jólesik a séta, játék más kutyákkal
Fotó: postindependent.com

 

 

Fáznak-e a kutyák télen?

 

Banális kérdésnek tűnhet, hiszen egy bundás kutyára ránézve azt gondolhatnánk, hogy elvan ő a hidegben is. De! Adott körülmények és alacsony hőmérséklet mellett a kutyákat is veszélyeztetheti a kihűlés (hipothermia) és a fagyás. Azok, akik bent élnek a lakásban, házban, a nap folyamán védve vannak a kinti időjárástól, éppen ezért nehezebben alkalmazkodhatnak a hideghez. (Lásd: A kutyákra leselkedő téli veszélyek)

 

Ha otthonunkban 25-28°C körüli hőmérsékletet tartunk, kutyánk is ehhez alkalmazkodik. Ősszel nagyobb mennyiségű szőrtől szabadulhat meg a vedlés során, a kinti hideggel szemben kevesebb réteg tarthatja melegen. Így a kapun kilépve bizony kedvencünket is sokkolhatja a hideg, főleg, ha szél kíséri. Télen ugyanis nem ritka, hogy 20-30 fokkal hidegebb idő van kint, és ez a hatalmas különbség érzékenyen érintheti a kutyákat. Mi is felhúzunk egy pulóvert és vastag kabátot, bakancsot vagy csizmát, ha kimegyünk, de fázós kedvencünk magától ezt nem tudja megtenni. Leegyszerűsítve kicsit olyan, mintha mi az otthoni pólónkban, ingben, vékonyabb felsőben indulnánk sétára. Nem hangzik jól, ugye? (Lásd: Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?)

 

 

Mi számít túl hidegnek?

 

A válasz függ a kutya fajtájától, szőrzetétől, egészségi állapotától és életkorától is. Általánosságban elmondható, hogyha számunkra már kellemetlen a hideg, akkor kedvencünk is így érezheti. A vastagabb szőrzettel rendelkező fajták a hűvösebb vagy kifejezetten hideg, fagyos klímán alakultak ki, így jobban viselik az alacsonyabb hőmérsékleteket. Egy szibériai husky, alaszkai malamut vagy egy nagytestű pásztorkutya jobban tolerálja a hideget, mint a melegebb éghajlatról származó fajták, például az agarak vagy a kistestű, rövidszőrű ebek.

 

 

Az idősebb kutyák kevésbé tolerálhatják a hideget, még otthon is jólesik egy meleg takaró
Az idősebb kutyák kevésbé tolerálhatják a hideget, még otthon is jólesik egy meleg takaró
Fotó: deviantart.com

 

 

A kutya életkora is nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire viseli el a hideget. A kölykök és idős kutyák számára kisebb-nagyobb kihívást jelenthet testhőmérsékletüket hozzáigazítani a környezet hőmérsékletéhez, hidegben, melegben egyaránt. Sokkal rosszabbul érinthetik őket az időjárás változásai. Vannak, akik már 10°C körül igénylik a védelmet nyújtó ruházatot, míg mások a meleget tolerálják nehezebben. Figyeljük meg kutyánk viselkedését különböző időjárási körülmények között, és ahhoz mérten szabjuk meg a kint tartózkodás idejét. Ne erőltessük a tavasszal és ősszel megszokott, kellemes 1-2-3 órás sétát szakadó esőben, jeges szélben vagy a téli mínuszokban!

 

Az egészségi állapot is fontos tényező. A szívproblémákkal, vesegondokkal vagy cukorbetegséggel, egyéb immunhiányos állapottal küzdő kutyák érzékenyebbek a hidegre, különösen, ha a szél is feltámad.

 

Az, hogy egy kutya mikor kezd el fázni, tehát több tényezőtől is függ. A hideg időjárás, havazás, havas eső, ónos eső, szél és egyéb extrém körülmények között kutyánk is meg fogja hálálni, ha védelmet nyújtunk neki az elemek ellen.

 

 

Ábra - Mikor van túl hideg vagy túl meleg ahhoz, hogy a kutya kint tartózkodjon
Ábra - Mikor van túl hideg vagy túl meleg ahhoz, hogy a kutya kint tartózkodjon
(A magyarázat a cikk végén található.)
Fotó: Yahoo / Caitlin-Marie Miner Ong

 

 

Honnan tudom, hogy fázik a kutyám?

 

Testbeszéde, testtartása egyértelműen közvetíti felénk, ha fázik: a kutya egész testében remeg, reszket, összegörnyed, felemeli egyik-másik mancsát a földről, toporog, és már-már könyörgő „Kérlek, gazdi, segíts! Fázooom!” tekintettel néz ránk. Nyüszöghet is, és ha nem értjük, mit szeretne mondani, el is ugathatja.

Szélsőséges esetekben fennáll a kihűlés veszélye, melynek jelei: bágyadtság, letargia, izommerevség, gyengeség, beszűkült mentális állapot, zavartság, előrehaladott állapotban eszméletvesztés. Mielőbbi állatorvosi ellátást igényel!

 

 

Mit tegyek, ha a kutyám nagyon fázós?

 

Öltöztessük fel melegen! A kistestű kutyák, kölykök, idősek és a rövidszőrű fajták, keverékek érzékenyebbek lehetnek a hidegre. A meleg lakásból, házból kilépve akár le is cövekelhetnek, ha túlzottan hidegnek érzik az időt. Érdemes rájuk adni egy szélálló, vízlepergető kabátot, melynek puha thermo vagy polár bélése van.

Száraz, szélcsendes időben egy vastagabb pulóver is megfelelő, ha a fű, talaj nem vizes, saras, mert ha átázott ruhában sétáltatjuk a kutyát, fogékonyabb lehet a megfázás okozta náthára és a felfázás okozta húgyhólyaggyulladásra is.

 

Ne hagyjuk a kutyát az autóban télen sem! Lehet, hogy csak 5 percre ugranánk be a boltba, aztán elkezdünk nézelődni, és egy óra múlva kedvencünk dideregve vár minket a kocsiban. Fűtés nélkül az autó is hideg környezetnek minősül, ahol a hely szűke miatt még mozgással sem tudja melegen tartani magát a kutya. Inkább hagyjuk otthon biztonságban, míg bevásárolunk vagy adjunk rá pulóvert, kabátot, ha valami miatt mégis az autóban kell eltöltenie egy kis időt. Tegyünk alá egy meleg takarót, amin pihenhet.

 

 

Hideg időjárás esetén a kutyáknak is jól jöhet egy bélelt kabát
Hideg időjárás esetén a kutyáknak is jól jöhet egy bélelt kabát - A kölykök, idős kutyák, betegséggel küzdők különösen meghálálják
Fotó: akc.org

 

 

Éjjel is fáznak a kutyák?

 

A fázósabb kutyák bent a házban is fázhatnak éjjelente, ha lejjebb tekerjük a termosztátot vagy fatüzelés esetén hajnalra hűvösebb van otthonunkban. Ha úgy vesszük észre, hogy kutyánk éjjel nagyon összegúbózik, meleg helyet keresve felmegy a kanapéra, fotelra vagy bebújik mellénk az ágyba, akkor esélyes, hogy fázik. Tegyünk a fekhelyére vagy vastagabb plédet, thermotakarót, a vacogós ebekre akár egy vékonyabb pulcsit is adhatunk.

 

 

Védjük a tappancsot is!

 

A mancsokat nem vagy kis mértékben fedi szőr, és a talajjal közvetlenül érintkezve sokkal érzékenyebbek a hidegre, mint a kutya egyéb testrészei. Szélsőséges körülmények között, huzamosabb kint tartózkodás esetén a fagyás veszélye is fennáll! A sétához próbáljuk ki a kutyacipőt, mely melegen tartja a mancsokat és védelmet nyújt a sóval, homokkal beszórt járdák, utak és a jég ellen. Ha kedvencünk nem tolerálja a cipőt, igyekezzünk elkerülni az ilyen felületeket séta közben, hazaérkezés után pedig öblítsük át alaposan langyos, szappanos vízzel a mancsokat és a bekoszolódott szőrzetet, majd töröljük szárazra. (Lásd: Védd a tappancsot télen is!)

 

 

A hidegtűrő fajták és a tél

 

A hűvös és hideg éghajlatról származó fajták rendszerint elemükben vannak télen, és a havat is imádják. Például a pireneusi hegyikutyák, bernáthegyik, újfundlandik és a szánhúzó fajták arra lettek „megteremtve”, hogy alacsony hőmérséklet és szélsőségesen hideg időjárás esetén is teljesíteni tudják a rájuk bízott, kitartást és erőt kívánó feladatokat. A vastag, tömött, kétrétegű bundájuknak köszönhetően jobban tolerálják a hideget, mint társaik. (Lásd: Kutyák hidegtűrése, hidegtűrő fajták)

 

 

Kutyák és a tél - A hidegtűrő fajták télen vannak igazán elemükben
Kutyák és a tél - A hidegtűrő fajták télen vannak igazán elemükben
Fotó: Pinterest

 

 


 

* Az ábra magyarázata: 

 

+ 1 túlsúly
+ 1 brachycephaliás fajta (rövid orr)
+ 1 kölyök 6 hónapos kor alatt
+ 1 idős kutya

-  1 ha elérhető védett, árnyékos hely
-  1 ha elérhető friss, tiszta víz

 

1 ) Nincs kockázat - Jó szórakozást odakint!
2 ) Enyhe kockázat - Érezzétek magatok jól a szabadban, de azért óvatosan!
3)  Bizonyos fajták számára kevésbé biztonságos kint tartózkodni
4 ) Veszélyes időjárás - Fő az óvatosság!
5 ) Életveszély! Kerüljük a huzamosabb ideig történő kint tartózkodást!

 

+ 2 Esős időjárás esetén

- 1 Északi kutyafajták vagy vastagabb szőrzetű kutyák esetén
- 1 Ha a kutya hozzászokott a hideghez 

 

 

Forrás: yahoo.com
Indexkép forrás: mypetsies.com
Cikk első megjelenése: 2020. december 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A vulkanikus eredetű Somló lankáinak felfedezése kutyákkal Hírek - Címlapon
A vulkanikus eredetű Somló lankáinak felfedezése kutyákkal
A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság Hírek - Címlapon
A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság