A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyákra leselkedő téli veszélyek

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyusunk megbetegedjen télen?


2018. február 07., 08:30


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




A téli időszakban nem csak nekünk kell odafigyelni a hideg idő okozta veszélyekre, de kutyáinkra is jobban kell vigyáznunk! A kulcs a megelőzés!



Táplálkozás

Ha kutyánk sokat van a szabadban, akkor a megszokottnál  magasabb kalóriatartalmú ételt adjunk neki. Mindig legyen tiszta vize, mert a folyadékpótlást nem helyettesíti a „ hóevés”!

A hóevésre külön is figyeljünk oda, mert könnyen mandulagyulladást kaphatnak. Ilyenkor kedvencünk keveset, vagy egyáltalán nem eszik, belázasodik, folyik az orra és köhög. Sokszor a nyálzás és habos hányás is a betegség jele lehet. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, a toroktájék fájdalmas. Ha ezeket a tüneteket tapasztalják, mindenképpen keressék fel az állatorvost, mert akár szopornyica is okozhatja a bajt. 


Szőrzet- és lápápolás

Főleg a nagyvárosokban a jegesedés ellen használt sózás szétmarhatja a kutya mancsát! Ezért minden alkalommal, miután kint voltunk vele, mossuk le azt és rögtön utána szárítsuk is meg. A berepedezés megelőzésre naponta többször is kenjük be a talpát vazelinnel.

 

Téli kirándulás
Fotó: thegadgetflow.com


Ilyen időben különösen fontos az is, hogy a szőrzet megfelelően szigeteljen. Ezért, ha a kutya szőre megázik vagy a hótól nedves lesz, hazaérve rögtön szárítsuk meg!

 

Téli veszélyek

A rövidebb szőrű ebek nehezen viselik a telet, de a lakásban tartott, hosszabb szőrű társaik is nagyon fázhatnak a hidegben. 
Amikor reggelenként a meleg lakásból kivisszük sétálni a sokszor mínusz 10 fokos hidegbe őket, akkor könnyen megfázhatnak. Kihűlés miatt leggyakrabban a vese  mondja fel a szolgálatot, és a májnak és a szívizomnak is árt a nagy hideg. De az öreg kutyusokat gyötrő reumatikus megbetegedések is rosszabbodhatnak a hideg miatt. Ilyenkor az idősebb és beteges kutyákra mindenképpen, de a rövid szőrű ebekre és a kölyökkutyákra is adjunk melegebb kutyaruhát, ami védi a hasukat a megfázástól! Megelőzésre vásároljunk vitaminokat, amelyek erősítik a szervezetét, így segítik átvészelni a kutyának a telet.

Tévhit, hogy a kutyák nem fagynak meg. Egy hideg téli éjszakán megfelelő menedék nélkül halálra fagyhat bármelyik kutyus. Legkönnyebben az állat füle, farka és lábai fagynak el.

 

Sarkkörön túl
Fotó: fishki.net

 

A nagy hidegben ne hagyja sokáig a szabadban a kutyáját. A kinti kutyaházat szigetelje le, alulra tegyen szalmát, faforgácsot. Rongyot ne tegyünk a házba, mert a kutyák a tappancsukon bevihetik a vizet és a nedves rongyok megfagyhatnak.

Rendkívüli hidegben a kint tartott kutyust is engedjük be az előszobába vagy a pincébe, ahol védve vannak a szélsőséges időjárástól! 

A lakásban ügyeljünk arra, hogy ha van kandalló vagy hősugárzó, akkor megfelelő távolságban legyen attól, nehogy megégesse magát!

 

 


Indexkép forrás: germantownvet.com
Cikk első megjelenése: 2014. december 29.

Témába vág

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szaporítótól szabadult bulldog története rázta meg az állatbarátokat Hírek - Címlapon
Szaporítótól szabadult bulldog története rázta meg az állatbarátokat
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben