A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyákra leselkedő téli veszélyek

Hogyan előzhetjük meg, hogy kutyusunk megbetegedjen télen?


2018. február 07., 08:30


Szerző: kiberov


Kategória: Egészség




A téli időszakban nem csak nekünk kell odafigyelni a hideg idő okozta veszélyekre, de kutyáinkra is jobban kell vigyáznunk! A kulcs a megelőzés!



Táplálkozás

Ha kutyánk sokat van a szabadban, akkor a megszokottnál  magasabb kalóriatartalmú ételt adjunk neki. Mindig legyen tiszta vize, mert a folyadékpótlást nem helyettesíti a „ hóevés”!

A hóevésre külön is figyeljünk oda, mert könnyen mandulagyulladást kaphatnak. Ilyenkor kedvencünk keveset, vagy egyáltalán nem eszik, belázasodik, folyik az orra és köhög. Sokszor a nyálzás és habos hányás is a betegség jele lehet. A nyirokcsomók megnagyobbodnak, a toroktájék fájdalmas. Ha ezeket a tüneteket tapasztalják, mindenképpen keressék fel az állatorvost, mert akár szopornyica is okozhatja a bajt. 


Szőrzet- és lápápolás

Főleg a nagyvárosokban a jegesedés ellen használt sózás szétmarhatja a kutya mancsát! Ezért minden alkalommal, miután kint voltunk vele, mossuk le azt és rögtön utána szárítsuk is meg. A berepedezés megelőzésre naponta többször is kenjük be a talpát vazelinnel.

 

Téli kirándulás
Fotó: thegadgetflow.com


Ilyen időben különösen fontos az is, hogy a szőrzet megfelelően szigeteljen. Ezért, ha a kutya szőre megázik vagy a hótól nedves lesz, hazaérve rögtön szárítsuk meg!

 

Téli veszélyek

A rövidebb szőrű ebek nehezen viselik a telet, de a lakásban tartott, hosszabb szőrű társaik is nagyon fázhatnak a hidegben. 
Amikor reggelenként a meleg lakásból kivisszük sétálni a sokszor mínusz 10 fokos hidegbe őket, akkor könnyen megfázhatnak. Kihűlés miatt leggyakrabban a vese  mondja fel a szolgálatot, és a májnak és a szívizomnak is árt a nagy hideg. De az öreg kutyusokat gyötrő reumatikus megbetegedések is rosszabbodhatnak a hideg miatt. Ilyenkor az idősebb és beteges kutyákra mindenképpen, de a rövid szőrű ebekre és a kölyökkutyákra is adjunk melegebb kutyaruhát, ami védi a hasukat a megfázástól! Megelőzésre vásároljunk vitaminokat, amelyek erősítik a szervezetét, így segítik átvészelni a kutyának a telet.

Tévhit, hogy a kutyák nem fagynak meg. Egy hideg téli éjszakán megfelelő menedék nélkül halálra fagyhat bármelyik kutyus. Legkönnyebben az állat füle, farka és lábai fagynak el.

 

Sarkkörön túl
Fotó: fishki.net

 

A nagy hidegben ne hagyja sokáig a szabadban a kutyáját. A kinti kutyaházat szigetelje le, alulra tegyen szalmát, faforgácsot. Rongyot ne tegyünk a házba, mert a kutyák a tappancsukon bevihetik a vizet és a nedves rongyok megfagyhatnak.

Rendkívüli hidegben a kint tartott kutyust is engedjük be az előszobába vagy a pincébe, ahol védve vannak a szélsőséges időjárástól! 

A lakásban ügyeljünk arra, hogy ha van kandalló vagy hősugárzó, akkor megfelelő távolságban legyen attól, nehogy megégesse magát!

 

 


Indexkép forrás: germantownvet.com
Cikk első megjelenése: 2014. december 29.

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel Hat lábbal született spániel kölyök: sikeres műtéten van túl Ariel
Emlékeztek még Arielre, a hat lábbal született kis spánielre? A kiskutya élete küzdelmesen indult, de szerencsére jó kezekbe került, így ma a boldog kölykök életét élheti.

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Irodakutya.com MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szaporítótól szabadult bulldog története rázta meg az állatbarátokat Hírek - Címlapon
Szaporítótól szabadult bulldog története rázta meg az állatbarátokat
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom a dunántúli erdőkben