A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért sántít a kutyám? Okok, tünetek és teendők

2023. szeptember 30., 14:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Sántikál, kíméli a lábát vagy képtelen felállni, és csak húzza maga után? A sántítás mögött nemcsak sérülés, hanem betegségek is állhatnak, melyek kezelése szakértelmet, a gazdi részéről pedig türelmet és odaadást kíván. Mit kell tudnunk az állapotról, és hogyan segíthetünk kutyánknak?



 

Sántítás, sántaság esetén a kutya a normálistól eltérően jár, fájdalom vagy érzésvesztés következtében. Egy rosszul sikerült lépéstől vagy ugrástól kezdve, egy csúnya sérülésen át az örökletes betegségekig igen hosszú a lista. Enyhébb esetben a kutya mind a négy lábát használja, de mozgása eltér a megszokottól. Komolyabb a gond, ha feltartja a mancsát, nem tudja letenni a lábát; állás vagy járás közben is kíméli, nem terhel rá. A sántítás lehet átmeneti vagy állandó. Egyik helyzet sem normális, mindenképpen célszerű megvizsgáltatni a kutyát.

Van, hogy csupán olyannyira együtt érez gazdájával az amúgy egészséges kutya, hogy szimpátia-sántításba kezd:

 

Sántítás - Komoly gondra is utalhat, mely állatorvosi ellátást igényel
Sántítás - Komoly gondra is utalhat, mely állatorvosi ellátást igényel
Fotó: Twitter

 

 

Akut vagy krónikus a sántítás?

 

Akut, vagyis hirtelen fellépő sántításról beszélünk, ha a kutya éppen most kezdett el „furán járni”. Ez esetben azt kell látnunk, milyen mértékű a gond. Enyhe, vagyis használja a lábát, de inkább nem terheli? Ha emellett egészségesnek tűnik, figyeljük meg, pihentetésre múlik-e a sántítás vagy sem. Ha nem javul rövidesen, ideje állatorvoshoz menni. Súlyosabb esetben a kutya egyáltalán nem teszi le a lábát, legfeljebb lábujjheggyel érinti a talajt mozgás közben. Fontos, hogy mielőbb lássa állatorvos! Azért is, mert a kutyák jól tűrik a fájdalmat, és nagyobb baj esetén is mutathatnak enyhe tüneteket.

 

Krónikusnak akkor mondható a sántítás, amikor legalább két héten át vagy annál hosszabb ideig áll fenn. Lehet, hogy néhány nappal, héttel ezelőtt egészen enyhén mutatta a jeleket, majd egyre nyilvánvalóbbá vált, és a pihentetés hatására sem múlik. Ha ilyen hosszú időn át fennáll, mindenképpen látogassunk el állatorvosunkhoz egy alapos kivizsgálásra.

 

 

Észlelünk-e más tüneteket is a kutyán?

 

Az alábbi jelek esetén azonnali ellátásra van szükség: a kutya nem tud felállni, mozogni; nagyfokú fájdalmat mutat (nyüszögés, sír), remeg, megváltozik a viselkedése (félelmet mutat, vagy agresszívan reagál). Neurológiai vagy gerinc eredetű probléma esetén a kutya elvesztheti a kontrollt végtagjai felett, erőltetve húzza maga után hátsó lábait. 

 

 

Egy rosszul sikerült ugrás miatt is sántíthat a kutya
Egy rosszul sikerült ugrás miatt is sántíthat a kutya
Fotó: moderndogmagazine.com

 

 

További, halasztást nem tűrő tünetek:

  • vérzés
  • csonttörés,
  • ízületek és/vagy a csontok elmozdulása (ficam, rándulás)
  • ha a kutya húzza a végtagját
  • duzzanat
  • láz
  • letargia, bágyadtság
  • szédülés, dezorientáció
  • hányás
  • légzési nehézség
  • eszméletvesztés

Ha bizonytalanok vagyunk abban, mit tegyünk, hívjük fel a rendelőt, és kérjünk tanácsot a továbbiakkal kapcsolatosan.

 

 

Hogyan lehet megállapítani, hogy melyik lábára sántít?

 

Ha a kutya több lábát is érinti a probléma, kisebb kihívást jelenthet megtalálni, honnan ered a gond. Ami segíthet ebben az az, hogy a kutya kímélni fogja azt a végtagot, amely a legerősebb fájdalmat okozza. 

  • Ha a mellső lábára vagy lábaira sántít, járásán megfigyelhető, ahogy felemeli a fejét, amikor a fájós lába a talajhoz ér. Ahogy a terhelés átkerül az egészséges lábra, lehajtja fejét.
  • A hátsó végtagok fájdalma esetén a kutya előredől, testsúlyát igyekszik mellső lábaira helyezni, hogy kímélje hátsó testtáját. A farok és a csípő megemelkedhet, amikor az érintett láb a talajhoz ér.

 

Sántítás kutyáknál - Megannyi oka lehet
Sántítás kutyáknál - Megannyi oka lehet, példál egy kisebb sérülés a mancson
Fotó: Pinterest

 

 

Mi okozza a sántítást?

 

Számos betegség, sérülés állhat a hátterében. Néha az ok teljesen nyilvánvaló, például egy talppárnába fúródott tüske vagy tövis; legtöbbször azonban elengedhetetlen az állatorvosi segítség a mélyebben rejlő okok feltáráshoz. A sántítás nem minden esetben jár együtt fájdalommal, bizonyos állapotoknál (pl. bénulás) a kutya nem érzi lábait, ezért nem tudja használni őket. 

 

A sántítás lehetséges okai:

  • csonttörés
  • ínszalag húzódás vagy szalagszakadás
  • izomgörcs
  • sérülés, zúzódás
  • elmozdult ízület (ficam, rándulás)
  • mancssérülés
  • túl hosszúra nőtt karom
  • karomsérülés (beszakadt, részlegesen vagy teljesen leszakadt)
  • rovarcsípés
  • idegen test (pl. toklász, üvegszilánk)
  • bakteriális vagy gombás fertőzés a lágyszövetekben, csontokban, ízületekben
  • fejlődési rendellenesség
  • gyulladásos állapot
  • autoimmun betegség
  • degeneratív ízületi betegségek (pl. oszteoartritisz)
  • kullancs által terjesztett betegség (pl. Lyme-kór)
  • a lágyszöveteket, csontokat vagy ízületeket érintő rák
  • az idegrendszert érintő betegség vagy károsodás (pl. degeneratív myelopathia)

 

 

Mellső vagy hátsó lábak?

 

A sántítás gyakori okai bármely végtagot érinthetik, míg mások kizárólag egyes végtagokra korlátozódnak. A mellső lábaknál például a könyökízületi diszplázia, különféle ízületi megbetegedések (pl. a váll instabilitása), az izmot érintő sérülések vagy gyulladások jellemzőek. A hátsó lábak esetében csípőízületi diszplázia, a keresztező szalag szakadása, kificamodott térdkalács (patella luxatio), az Achilles-ín sérülése és egyéb állapotok okozhatják a sántítást.

 

 

Ízületi gyulladás kutyáknál - A fájdalom miatt a kutya többet pihen, alszik
Ízületi gyulladás kutyáknál - A fájdalom miatt a kutya többet pihen, alszik
Fotó: bluecross.org.uk

 

 

Mit jelent, ha a kutya csak időnként sántít?

 

A lehetséges okok feltárását segíti, ha feljegyezzük mikor, milyen körülmények hatására kezd el sántítani a kutya. Ha a sétát vagy futást követően mutatkozik, elképzelhető, hogy csupán túlerőltette magát, és fizikailag is elfáradt. Nekik is lehet izomlázuk, ha elmarad a megfelelő bemelegítés, majd a mozgást követő nyújtás.

Ha tevékenység közben hirtelen lép fel a sántítás, alábbiakra gyanakodhatunk: zúzódás, sérülés (pl. szalaghúzódás, szalagszakadás), rovarcsípés, karomsérülés, idegentest (toklász, tüske) fúródott a mancsába, lábába.

 

Az ízületi gyulladásban szenvedő kutyáknál gyakran megfigyelhető, ahogy alvást vagy akár rövidebb pihenést, fekvést követően is nehezen kelnek fel. A bemerevedett ízületek, izmok ilyenkor a legfájdalmasabbak, majd a tünetek mérséklődnek a mozgás hatására. 

Előfordul olyan is, hogy a sántítás jön-megy. Az ízületi gyulladást például súlyosbíthatja a hideg és nyirkos időjárás. Az izmok, ínszalagok sérülése pihentetésre javulhat, de újra visszatérnek, ahogy a kutya aktívan mozog.

 

Az immunmediált állapotok, kullancs által terjesztett betegségek és egyéb állapotoknál a sántítás vándorolhat egyik lábról a másikra, mellsőről a hátsókra és vissza; hol itt erősödik fel, hol ott.

 

 

Sántítás kutyáknál - Veleszületett vagy szerzett deformitás is okozhatja
Sántítás kutyáknál - Veleszületett vagy szerzett deformitás is okozhatja
Fotó: pethelpful.com (Perci, a mentett kutya gyógyulása)

 

 

Mit tegyek, ha sántít a kutyám?

 

Nézzük át a végtagokat, találunk-e rajtuk idegentestet, karcolást, vágást, duzzanatot vagy egyéb szokatlan jelet. Ha a kutya hagyja, tapogassuk át; így rábukkanhatunk a fájdalmas pontra. Nyalogatja a mancsát, lábát? Vizsgáljuk meg a karmait, az ujjait és a talppárnák közét is. Egészen apró tüske, üvegszilánk vagy kullancs is okozhat nagy fájdalmat, amely az érzékeny bőrbe fúródott.

 

A pihentetés során ügyeljünk a következőkre: csak szükség esetén menjünk ki sétálni, hogy elvégezhesse kis- és nagydolgát. Tartsuk rövid pórázon a kutyát odakint, ne hagyjuk szaladgálni, ugrándozni. Otthon is igyekezzünk kímélni, ne engedjük, hogy használja a lépcsőt; ha muszáj, vigyük fel kézben. Ne másszon fel a fotelba, és ne ugorjon fel a kanapéra. Hasznos lehet egy megfelelő méretű szobakennel, ha magára kell hagynunk a kutyát napközben vagy éjjel. Biztosítsunk számára egy puha fekhelyet, amelyen kényelmes elnyújtózhat gyógyulás közben.

 

Figyelmeztetés: soha ne adjunk a kutyának humán gyógyszereket az állatorvos megkérdezése nélkül! Súlyos mellékhatások jelentkezhetnek!

 

 

Hogyan diagnosztizálják?

 

Jegyezzük fel, mikor kezdődött a sántítás, milyen mértékben mutatkozott, enyhült-e vagy rosszabbodott-e bizonyos körülmények hatására. Köthető egy bizonyos tevékenységhez vagy alkalomhoz (pl. futás, játék, kirándulás, túrázás, ugrándozás, stb.)? Folyamatosan sántít a kutya vagy csak időnként? Tapasztaltunk-e változást a viselkedésében, általános egészségi állapotában? Ha időnként sántít, videót is készíthetünk róla. 

 

 

Sántítás esetén fontos, hogy minél többet pihenjen a kutya
Sántítás esetén fontos, hogy minél többet pihenjen a kutya
Fotó: Twitter

 

 

A kórelőzmények felvétele után az állatorvos megfigyeli a kutya mozgását, majd fizikális vizsgálatot végez, különös tekintettel az ízületekre, csontokra. A röntgenvizsgálat gyakran elegendő a diagnózishoz, ugyanakkor további vizsgálatokra is szükség lehet: vérkép, CT vagy MRI, ízületi folyadék elemzése, stb. Összetettebb esetnél ortopéd szakrendelésre és neurológushoz is továbbíthatják a pácienst.

 

 

Hogyan kezelik a sántítást?

 

Előfordul, hogy a sántítás magától elmúlik, például ha a kutya elmérte a lépést, ugrást vagy megerőltette magát. Enyhe esetben fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket írhatnak fel a néhány napig, hétig tartó pihenés és kímélő testmozgás mellett. Ha a kutyának ízületi gyulladása van, speciális ízületvédő készítmény adását rendelhetik el, és étrendi változtatásokat is javasolhatnak.

 

Egyes sérülések és betegségek azonban komolyabb kezelést igényelnek. A kezelés mindig a pontos diagnózistól függ, például fertőzéses eredetű megbetegedésre antibiotikumkúrát írhatnak fel, míg szalagszakadás, porcleválás, csonttörés esetén legtöbbször elkerülhetlen a műtétA szakember által végzett fizioterápia, hidroterápia és a masszázs jelentős mértékben hozzájárulhat a gyógyuláshoz, vagy a gyógyíthatatlan állapot szinten tartásához. 

 

 

Sántítás kutyáknál - A diagnózistól függően többféle kezelés elérhető
Sántítás kutyáknál - A diagnózistól függően többféle kezelés elérhető
Fotó: goherogo.com

 

 

Hogyan mozgassuk a sérült kutyát?

 

Fő az óvatosság ilyenkor, hiszen a legnagyobb odafigyelés mellett, akaratlanul is ronthatunk a kutya állapotán vagy szükségtelen fájdalmat okozhatunk neki. A fájdalom miatt reagálhat a agresszívan is, hogy elkerülhesse a további fájdalmat. Akkor is, ha még sohasem mutatott agressziót.

Ha a kutya tud járni, emeljük fel, és tegyük be az autóba. Ha nem tud lábra állni, tegyük be a szállítóketrecébe otthon, és azzal együtt vigyük ki. Nagytestű kutyánál segítségre lehet szükségünk ehhez. Box híján letehetünk egy vastag pokrócot a földre, ráhelyezzük a kutyát, majd azzal együtt emeljük be óvatosan az autóba. Ha bizonytalanok vagyunk, hívjuk az állatorvost. Jó, ha van segítségünk utazás közben is, hiszen vezetésnél nem tudunk a kutyára figyelni, adott esetben pl. kanyarodásnál biztosan megtartani a helyén.

 

 

Összegzés

 

Bármennyire is figyelünk kedvencinkre, nem mindig tudjuk megóvni őket a bajtól. Sérülés könnyen bekövetkezhet, és a betegségeket sem lehet minden esetben elkerülni. Fordítsunk gondot a mancsok és az ízületek védelmére, és ha baj van, keressük fel az állatorvost!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Őszi túrázás kutyával - erre figyelj! Hírek - Címlapon
Őszi túrázás kutyával - erre figyelj!
Máshogy viszonyulnak a rövid orrú kutyák az emberekhez, mint a hosszabb orrú társaik? Hírek - Címlapon
Máshogy viszonyulnak a rövid orrú kutyák az emberekhez, mint a hosszabb orrú társaik?