A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehetnek a kutyák sárgabarackot?

2023. július 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Édes illata és ízletes húsa szinte ellenállhatatlanná teszi e gyümölcsöt a legtöbb kutya számára. Vajon adhatunk neki belőle?



 

Az őszibarack „kistestvére”, a sárga- vagy kajszibarack jellegzetes illatú, édes ízű gyümölcs. Színe a világossárgától a sötétnarancsig terjedhet. Tápanyagokban gazdag, vitaminok (pl. A és C-vitamin) és ásványi anyagok (pl. kálium, réz) egyaránt megtalálhatóak benne. Rostokban és béta-karotinban is bővelkedik.

 

Alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is illeszthető, cukortartalma viszont aránylag magas, ezért elhízásra hajlamos, túlsúlyos, illetve cukorbeteg kutyák esetében megfontolandó az adása.

 

Ha nem vagyunk biztosak benne, ehet-e kedvencünk sárgabarackot, és ha igen, mennyit, kérjük ki állatorvosunk véleményét!

 

 

Sárgabarack, kajszibarack - Kaphat belőle a kutya?
Sárgabarack, kajszibarack - Kaphat belőle a kutya?
Fotó: candogseatit.com

 

 

Mire kell figyelnünk, ha sárgabarackot szeretnénk adni kutyánknak?

 

Egészséges ebek számára igazi csemege lehet egy kis kajszi, de nem árt tudni, hogy a gyümölcs szára és magja mérgező hatóanyagokat tartalmaz. A magot kemény héj védi (magház), ami miatt pedig veszélyes, az a ciántartalmaMinél több barackmagot fogyaszt el a kutya, a benne lévő cián felhalmozódhat szervezetében, és alábbi tünetek jelenhetnek meg 15-20 perc múltán:

  • kitágult pupillák
  • légzési nehézség
  • szapora szívverés
  • szabálytalan pulzus
  • vörös fogíny
  • fokozott nyálzás
  • hányás, hasmenés (esetenként véres ürülék)
  • rohamok
  • ájulás, eszméletvesztés
  • sokk

 

Sárgabarackot a kutyának? Csak kicsi mennyiségben
Sárgabarackot a kutyának? Csak kicsi mennyiségben
Fotó: a-z-animals.com

 

 

A magház lenyelése fulladást okozhat – ez a kockázat akkor is fennáll, ha egészben nyeli le a magot, vagy ha szétrágja, ilyenkor még azzal is lehet számolni, hogy a maghéj éles szélei felsértik a kutya száját, nyelőcsövét, gyomrát. Bélelzáródás léphet fel, ha a kutya túl sok magházat és/vagy magot evett meg. Orvosi beavatkozás nélkül életveszélyes állapotba kerülhet a belekben rekedt magok miatt – azonnali ellátást igényel! Tünetei:

  • öklendezés, hányás
  • levertség, rosszullét
  • puffadt, kemény alhas (tapintására fájdalmat jelez a kutya)
  • székrekedés

 

Ha fentiek közül bármelyik tünetet észleljük kedvencünkön, mielőbb juttassuk el az állatorvoshoz!

 

 

<img alt="" csak="" egy="" falatkát"="" -="" a="" sárgabarack="" vagy="" kajszi="" igazi="" csemege="" lehet="" kutyának="" is,="" de="" tényleg="" pár="" height="434" data-cke-saved-src="/images/images/2048x2048/106504420364b665eec3985.jpg" src="/images/images/2048x2048/106504420364b665eec3985.jpg" title="" width="650">
"Csak egy falatkát" - A sárgabarack vagy kajszi igazi csemege lehet a kutyának is, de tényleg csak pár falatkát
Fotó: cdc.gov

 

 

Hogyan adjuk kutyánknak a sárgabarackot?

 

Mint minden zöldség és gyümölcs esetében, először is mossuk meg alaposan. Távolítsuk el a szárát (ha van, leveleit is), majd töröljük szárazra a barackot. Hámozzuk le a húsát a magról. Vágjuk kisebb kockákra vagy vékony szeletekre, hogy a kutya biztonságosan fogyaszthassa.

 

Az édesszájúaknak ínycsiklandó finomság lehet az aszalt sárgabarack, de ebben a formájában sokkal több cukrot és kalóriát tartalmaz, ezért elhízásra hajlamos, túlsúlyos, illetve cukorbeteg kutyáknak nem ajánlott a fogyasztása. A boltokban kapható aszalt gyümölcsök csomagolásában olyan hozzáadott anyagok is lehetnek, melyek ártalmasak lehetnek a kutya számára.

 

 

Aszalt sárgabarack - Magas cukortartalma miatt nem igazán ajánlott kutyáknak
Aszalt sárgabarack - Magas cukortartalma miatt nem igazán ajánlott kutyáknak
Fotó: candogseatit.com

 

 

Ha odafigyelünk egészségünkre, akkor válasszunk inkább natúr aszalt sárgabarackot, így ha négylábú barátunk el is csen belőle egy darabot, nem kell aggódnunk a következmények miatt.

 

 

Ügyeljünk a mennyiségre!

 

Aranyszabály, hogy a jutalomfalatok legfeljebb a napi étrend 10%-át tegyék ki. Ide tartozik a nasiként adott gyümölcs is. Ugyanis, ha kertünkben bőségesen terem a kajszi, és kedvencünk napja nagy részét azzal tölti, hogy abból csemegézik, nem kell csodálkozni, ha rövid idő után hasmenés lép fel nála. Jóból is megárt a sok, szóval a sárgabarackkal is csak finoman!

 

Forrás: blog.healthypawspetinsurance.com
Indexkép forrás: candogseatit.com - cdc.gov

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene? Dehidratáció kutyáknál - hogyan alakul ki és mit tehetünk ellene?
A szomjúság és a kiszáradás közötti különbség szembetűnő, ám nem minden dehidratált kutya mutatja előbbi jeleit. Fontos tudnunk róla, mert rövid idő alatt életveszélyes állapotot okozhat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Miskolcon Hírek - Címlapon
Nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Miskolcon
Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét Hírek - Címlapon
Állatorvosok és jogászok is segítik a polgárőrök állatvédelmi tevékenységét